Adri Goedegebuure vond na 75 jaar zijn vader terug

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

Adrie Goedegebuure woont in Breda en is er pas 75 jaar na zijn geboorte achter gekomen wie zijn vader was. Hij is geboren in Middelburg in 1945 en hoorde bij een 12,5 jarige bruiloft dat zijn vader zijn vader niet was. Indertijd bleven dat soort zaken vaak “hangen”, zo ook bij Adri. Pas veel later begon hij aan een speurtocht naar zijn afkomst.

Lees verder over GrensGeluiden van zondag 31 mei

 

GrensGeluiden 24 mei: nieuwe verhalenbundel Frans Brocatus en het drama van de suikerrietkappers van Santa Lucia

Beluister de uitzending

Schrijver Frans A. Brocatus en de illustrator Laura  Zandbergen ontmoeten elkaar in Magazijn 076, een plek die nieuw perspectief biedt voor mensen met autisme in een gelijkwaardige samenwerking. Frans schreef in Gevonden Voorwerpen vijftig verhalen over concrete voorwerpen zoals: een agenda, een boek, chocolade, een deur, een jukebox, een lamp, parfum, een stofjas, een vulpen, wijn, zeep … Die verhalen liet hij lezen aan Laura Zandbergen met daaraan de vraag gekoppeld om zich te laten inspireren en, naar eigen inzicht, tekeningen bij de verhalen te maken.

Lees verder over alle onderwerpen

GrensGeluiden 17 mei; de oude lijven van Francien Krieg

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

Lees verder over alle onderwerpen

De schilderijen van Francien Krieg zijn verrassende en hedendaagse beelden van het menselijk lichaam. Al in haar academietijd uitte deze obsessie zich in vleessculpturen, lichaamshuiden en gipsafdrukken die ze van haar eigen lichaam maakte.

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 10 mei: Dick Fluitsma leeft voort in boek

In 2017 overleed beeldend kunstenaar Dick Fluitsma. Zijn weduwe Mariet werkt momenteel aan een boek, getiteld Een getekend leven, met tekeningen en gedichten van de kunstenaar. Het boek komt naar verwachting in september uit. In 2013, naar aanleiding van een uitleenweekend, ontmoetten we Dick Fluitsma die ons rondleidde langs zijn diverse ateliers. Presentatie: René Oomen

Lees verder over alle onderwerpen

Maandag 4 mei is Dodenherdenking. Een van de vele onbekende verhalen is dat van politieagent Albert Beens. De weigering om joden te arresteren werd hem noodlottig.

Beluister het verhaal in GrensGeluiden van 3 mei

In GrensGeluiden van 3 mei o.a. een reportage met Wim Mol, inmiddels zelf ook overleden, van het voormalige Museum Oorlog & Vrede. Wim is het verhaal gaan uitzoeken toen allerlei eigendommen van Albert Beens in zijn museum belandden. Albert werd slechts 25 jaar.

“Ik heb nóg op mijn netvlies hoe beestachtig hij werd mishandeld” (ooggetuige)

Lees verder over de uitzending

26 april: radiodocumentaire over Koninginnedag 1981 in Breda

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

GrensGeluiden maakt inmiddels uitzendingen met gasten op afstand en fraaie programma’s uit het archief.

De stad was voor één dag politiestaat

Beluister de uitzending in Supplement

Wanneer de koninklijke familie in 1981 Oranjestad Breda bezoekt, laten bloednerveuze autoriteiten, met de kroningsrellen van het jaar daarvoor nog vers in het geheugen, 148 demonstranten preventief vastzetten.

Deze documentaire van René Oomen & Yvonne Ton werd eerder uitgezonden in Het Spoor Terug in het VPRO programma OVT in 2018.

De hardhandige arrestatie van Kita Lebesque. Foto: Piet den Blanken

Wat is thuis eigenlijk en wat doen die positieve posters in de stad?

GrensGeluiden 19 april

Breda hangt sinds afgelopen weekend vol met honderden kleurrijke posters als reactie op de corona crisis. De posters zijn gemaakt door verschillende ontwerpers en opgehangen door e Graphic Matters met het doel alle Bredase zorgmedewerkers, vakkenvullers, pakketbezorgers, vuilnismannen en bewoners een hart onder de riem te steken.

En fotografe Marleen Hoftijzer reisde de wereld over met de vraag: wat is thuis eigenlijk? Ze overnachtte zoveel mogelijk bij lokale bewoners en hoorde hun verhaal over wat die plek hun thuis maakt. Ook zette ze haar gastheren en -vrouwen op de foto. Ze maakte er een boek over.

Presentatie: René Oomen

Lees verder

5 april; Carl Friedman over ‘Tralievader’

Beluister de uitzending in GrensGeluiden Supplement

Schrijfster Carl Friedman is vorige week op 67 jarige leeftijd overleden. In 1992, ten tijde van haar debuut, de novelle Tralievader, maakte René Oomen een beeldende reportage met leesfragmenten door de schrijfster zelf.

In deze bizarre tijden maken we zo goed en kwaad als dat gaat uitzendingen met gasten op afstand, aangevuld met mooi materiaal uit het archief. Kees van Meel opent de uitzendingen met een gedicht en ook de boeken – en filmrubriek gaan door. Presentatie: René Oomen

Lees verder

Wil je zelf per telefoon in de uitzending? Heb je wat te melden over creatieve invullingen van je tijd of wil je aandacht voor je initiatief? Stuur een mail naar; info@grensgeluiden.nl

Carl Friedman

Beluister de uitzending van 29 maart

Live-uitzending 15 maart vervalt vanwege corona-perikelen; wél in deze Boekenweek Olga Majeau, schrijfster van ‘Een schitterend isolement’

Beluister de uitzending in GrensGeluiden Supplement

Door uitval van veel culturele activiteiten vanwege het corona-virus en daardoor de afzegging door studiogasten vervalt de live uitzending van GrensGeluiden. in plaats daarvan herhalen we in deze Boekenweek het gesprek van Hein van Kemenade met schrijfster Olga Majeau over haar boek Een schitterend isolement.

Olga Majeau

Pianist/componist Rogier Telderman hoofdgast in de uitzending van 8 maart

Pianist & componist Rogier Telderman behoort tot Europa’s nieuwste generatie van grote jazzmusici. Hij weet op een uiterst originele manier invloeden uit de jazz, klassiek en pop te versmelten tot een volstrekt eigen stijl; In Save Me From This Cold tonen Martin en Inge Riebeek in het Stedelijk Museum Breda een keuze uit hun langlopend videoproject The Essential; Hein van Kemenade bespreekt Zwarte Schuur van Oek de Jong, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Presentatie: René Oomen

Beluister de uitzending in GrensGeluiden Supplement

Rogier Telderman Trio

Beeldend kunstenaar Ellen Haarhuis zoekt donateurs

Voor haar crowdfundingproject Silent Muse bij voordekunst.nl zoekt beeldend kunstenaar Ellen Haarhuis donateurs om dit mogelijk te maken. Drie pentekeningen van haar reizen gedurende één jaar  langs 36 willekeurige mensen in Rusland, Japan en de Verenigde Staten.

Het is een tijdelijk cadeau om de ontvanger op een intieme manier met kunst in aanraking te laten komen…. Meer info over haar project bij voordekunst en natuurlijk de mogelijkheid om bij te dragen. Ellen vertelt er kort over in GrensGeluiden van 8 maart.