Even vooruit kijken..

1 maart: Molen Bavel en Drukkerijmuseum

Debby Roukens besteedt in haar 1 maartuitzending aandacht aan de gerestaureerde molen in Bavel, de taxatie-dag én expo over drukkers tijdens WOII in het Nederlands Drukkerij Museum Etten-Leur en bespreekt met filmrecensent Lisa van der Waal een nieuwe film.

Meer over de uitzending

Korenmolen De Hoop in Bavel

8 maart: Rogier Telderman

Op 8 maart is jazzpianist en componist Rogier Telderman te gast. Hij behoort tot Europa’s nieuwste generatie van grote jazzmusici. Hij weet op een uiterst originele manier invloeden uit de jazz, klassiek en pop te versmelten tot een volstrekt eigen stijl. Dat is ook hoorbaar op zijn veel bejubelde debuutalbum Contours dat in 2015 uitkwam. Met het Rogier Telderman Trio toerde hij het afgelopen jaar door Europa en stond hij op het North Sea Jazz festival. 

Rogier Telderman

5 april: Ruud & Erik van Empel

Inmiddels weten we ook dat de broers Ruud & Erik van Empel hun opwachting zullen maken in GrensGeluiden van 5 april. Ze zijn te gast bij René Oomen. Ruud verwierf wereldfaam met zijn fictieve, fotografische kinderportretten in paradijselijke omgevingen die hij digitaal verwerkt. Omdat de beelden zijn samengesteld uit verschillende elementen ontstaat een vervreemdend, ongemakkelijk effect bij de kijker. Erik is een gerenommeerd cameraman die al vele films op zijn naam heeft staan, ook eigen documentaires. Hij is dus ook regisseur, scenarist en art director. In 2011 maakte hij een documentaire over Ruud. Beide broers zijn in Breda opgegroeid.

werk van Ruud van Empel

Uit het archief: ‘Een schitterend isolement’ met Olga Majeau

Op 23 februari vervalt de live uitzending van GrensGeluiden. Maar we compenseren het ruim met deze podcast uit het archief; op 2 december 2018 sprak Hein van Kemenade met schrijfster Olga Majeau over haar boek Een schitterend isolement waarin de schrijfster op zoek gaat naar het leven en lot van haar overgrootvader, de Hongaarse baron Árpád Eperjesy. Een familiering en twintig brieven die Árpád aan zijn dochters schreef vanuit de Hongaarse goelag vormen het startpunt van de vele reizen die Majeau ondernam om de familiegeschiedenis te achterhalen.

Beluister in GrensGeluiden Supplement

GrensGeluiden 16 februari: nieuwe directeur Chassé theater en expo Sef Peeters

Beluister deze aflevering in GrensGeluiden Supplement

Ruud van Meijel is nu een paar maanden aan de slag als directeur van het Chassé Theater als opvolger van Cees Langeveld. Hij is afkomstig van de Arnhemse Toneelgroep Oostpool, waar hij zakelijk directeur was. Nu de eerste inwerkperiode erop zit, zocht GrensGeluiden hem op in het theater voor een gesprek. Verder o.a. een gesprek met kunsthistorica Rebecca Nelemans over de expo ‘Zwaar als een vogel’ met werk van de vorig jaar overleden kunstenaar Sef Peeters, die vanaf dit weekend te zien is in het Stedelijk Museum Breda. Presentatie: Yvonne Ton

GrensGeluiden 9 februari; toch maar liever geen zorgrobot..

Beluister de uitzending

Iedereen is blij als er op een dag een zorgrobot komt meehelpen in de instelling. Hij ondersteunt het personeel en verovert al snel de harten van de bewoners. Ze leven op door de extra kunstmatige aandacht die ze van hem krijgen. Totdat enkele bewoners van de instelling op mysterieuze wijze komen te overlijden… Het boek De man die niet van robots hield van Hans Hermeler is een van de onderwerpen in GrensGeluiden. Presentatie: Kees van Meel

Tenorsaxofoniste Naomi Adriaansz en….we gaan het over haar hebben in GrensGeluiden van 2 februari

Beluister de uitzending in Supplement

Tenorsaxofiniste Naomi Adriaansz is hoofdgast in GrensGeluiden van 2 februari. Naomi luisterde in haar jonge jaren veel naar jazz, soul en funkmuziek. Nu deelt ze het podium met grote namen, waaronder Candy Dulfer en mondharmonicamist Tim Welvaars; theaterduo Blokland & Blackman brengt de voorstelling We gaan het hebben over haar in het Chassé theater. Een vrolijke en serieuze voorstelling met spoken word, stand up, zang en theater gecombineerd met een flinke dosis humor; Niels Lous toont zijn beelden op de binnenplaats van het Stedelijk Museum Breda.

Presentatie: Debby Roukens

Lees verder over de uitzending

Maak kennis met Marieke Wiegel, nieuwe directeur Grote Kerk

Beluister de uitzending in GrensGeluiden Supplement

Sinds 1 januari heeft de Grote Kerk een nieuwe directeur. Marieke Wiegel is de opvolger van Willem van der Vis, die deze functie 25 jaar lang vervulde. Marieke Wiegel heeft ruim twintig jaar ervaring in de culturele sector. GrensGeluiden zocht haar op in haar eerste werkweek.