GrensGeluiden 9 mei: afstuderen in coronatijd en spreken met een teddybeer

Lees meteen alles over de uitzending

Omdat het de afgelopen tijd onmogelijk was om theater en toneel te maken, gooide Teater ’77 het over een andere boeg, namelijk een podcastserie waarin Maarten W. Kulk alledaagse voorwerpen interviewt, waaronder een teddybeer; Vrouwenmantel Art Research Group is opgericht door moeder en kunstenaar Kija Benford en zorgzame feministe en kunstenaar Jolijn Durinck tijdens hun afstudeerjaar aan de St Joost School of Art & Design; merk- en huisstijlstrateeg Roel Stavorinus staat centraal in een podcast van Gé Smit en Lisa van der Waal bespreekt de film The trip to Greece van Michael Winterbottom. Presentatie: René Oomen

Spreken met een teddybeer wordt mogelijk bij Teater’77

GrensGeluiden 2 mei: Kunstproject gedenkt asielzoeker Ali, Breda stuit op eeuwenoude linie en Brabants kloosterjaar

Beluister de uitzending

Met een bijzonder project probeert een groep kunstenaars de tragische dood van een jonge, wanhopige asielzoeker uit Gilze om te zetten in een tastbare herinnering. Hun film ‘Elegy’ is een universeel verhaal over kwetsbare kinderen die zich moeten voegen in een systeem waar ze geen invloed op hebben. Op het Bredase Euretco-terrein zijn bij opgravingen de restanten gevonden van de driehonderd jaar oude Linie van de Vucht. De wijk Liniekwartier is ernaar vernoemd. 2021 is het jaar van de Brabantse kloosters met tal van activiteiten. Hein van Kemenade bespreekt het nieuwste boek van Jan Brokken: ‘De tuinen van Buitenzorg’.

Presentatie: Yvonne Ton

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet,   en   Radio gemist. FM-frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel) Bij  GrensGeluiden Podcast kan je afleveringen tot 2 maanden terug beluisteren.

GrensGeluiden 25 april: 2e Biënnale in de Heilige Driehoek en nieuwe poëzie van Frans August Brocatus

Lees meteen alles over de uitzending

Kunsthistorica Rebecca Nelemans is een van de curatoren van de Biënnale in de Heilige Driehoek in Oosterhout die wordt gehouden van 10 juli t/m 15 augustus met 23 kunstenaars. Van Frans August Brocatus is een nieuwe dichtbundel verschenen: Sanguines. Emannuel Naaijkens belicht een paar nieuwe artikelen die zijn verschenen op het digitale platform Brabant Cultureel. Presentatie: René Oomen

Martin & Inge Riebeek, deelnemende kunstenaars aan de 2e Biënnale in de Heilige Driehoek in Oosterhout (Foto Sanne Donders)

Irene Laros in GrensGeluiden van 18 april

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet,  en  Radio gemist. FM-frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel) Bij GrensGeluiden Podcast kan je afleveringen tot 2 maanden terug beluisteren.

Irene Laros heeft een eigen poppentheater met een eigen vaste ontwikkellocatie en mini-theater in Oud-Vossemeer onder de noemer Laros & de Jong Beeldmakerij. Irene is te gast bij Anne Goossen in GrensGeluiden van 18 april.

GrensGeluiden 11 april; wat doet een collectiespecialist van een bibliotheek?

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet,  en  Radio gemist. FM-frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel) Bij GrensGeluiden Podcast kan je afleveringen tot 2 maanden terug beluisteren.

We herhalen een aflevering uit oktober vorig jaar met o.a. Ralph Kruizinga, collectiespecialist bij de Bredase bibliotheek en het magazine Helden van Breda en het bijbehorende boek Goed Volk. Het gaat over mensen die zich inzetten voor de gemeenschap. Het zijn Bredase helden, gewone mensen zonder kouwe drukte of opschepperij. Presentatie: Kees van Meel

Lees verder

Op 4 april extra lange GrensGeluiden ivm overlijden Maarten Koreman

Beluister beide uren in GrensGeluiden podcast

Een extra lange GrensGeluiden vandaag. In verband met het overlijden van kunstenaar & galeriehouder Maarten Koreman zenden we zondag om 12 uur de documentaire De vader, de zonen en de heilige rivier uit. In de reguliere uitzending, om 11 uur, aandacht voor Marga Minco en de bijzondere beeldentuin van Golfclub De Haenen.

***

Breda eerde schrijfster Marga Minco vanwege haar honderdeerste verjaardag met een plaquette op haar geboortehuis in het Ginneken. Voor velen is het een goed bewaard geheim: Golfclub De Haenen aan de rand van Teteringen herbergt ook een omvangrijke kunstcollectie, die voor iedereen te bezoeken is. Hein van Kemenade bespreekt de novelle ‘Bambini di Praga’, van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, waarvan onlangs een Nederlandse vertaling verscheen. Presentatie: Yvonne Ton

Om 12 uur, aansluitend op het reguliere uur, zenden we de documentaire De vader, de zonen en de heilige rivier uit. In deze documentaire uit 2012 van Jan Frijters vertellen de broers Maarten en Eloi Koreman over hun werk en over hun vader, de beeldhouwer Hein Koreman.

foto Piet den Blanken

***

Lisette Spee, directeur van Electron in GrensGeluiden van 28 maart

Beide directeuren van twee belangrijke Bredase instellingen, KOP en Electron, zijn te gast in GrensGeluiden. Op 21 maart was dat Meike Veldhuijsen van KOP. Op 28 maart Lisette Spee van Electron, het creatieve hart van de Bredase wijk De Belcrum. Tot in de jaren vijftig was Electron een fabriek voor schakelkasten en nu dus een creatieve broedplaats, waar zo’n zestig beeldmakers onderdak vinden. Emmanuel Naaijkens van Brabant Cultureel belicht weer een aantal recent verschenen artikelen

Presentatie: René Oomen.

Lees verder

Lisette Spee

Uitzending 7 maart: Kunst bekijken op of vanaf de straat

Beluister de uitzending

Presentatie: Yvonne Ton

Ook al zijn de musea en expositieruimtes nog steeds dicht, toch kun je op meerdere plekken in de stad op een veilige manier kunst bekijken. Buiten op straat of vanaf de straat. Een van die locaties is de Beeldenaar aan de Keizerstraat, waar lange tijd de Kijkshop op de begane grond was gevestigd. In de vroegere etalages hangen nu enkele tientallen schilderijen van beeldend kunstenaar en architect Toon Oomen. Ook zijn er beelden te zien van Yvonne Dollé. En Blind Walls Gallery bestaat natuurlijk al jaren. Sinds kort heeft het grootste outdoor museum in Breda nu ook een audiotour in vier talen. Hein van Kemenade bespreekt ‘Als je de stilte ziet’ van Thomas Verbogt.

werk van Toon Oomen

Ageeth Boermans in WinterGrensGeluiden van 28 februari

Uitzending gemist? Beluister de aflevering in GrensGeluiden Podcast.

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

Presentatie: Kees van Meel

Naast haar kunstenaarschap is Ageeth Boermans (1964) ook directeur van CLIB, de cultureel vastgoedbeheerstichting in Breda. CLIB verhuurt betaalbare werkruimtes in Breda aan kunstenaars en cultureel ondernemers. Emmanuel Naaijkens van Brabant Cultureel belicht weer een paar artikelen die recent zijn verschenen op dit digitale platform.

Lees verder

een werk van Ageeth Boermans

Medisch historicus Leo van Bergen in WinterGrensGeluiden van 21 februari

Beluister deze uitzending als podcast

Presentatie: René Oomen

In WinterGrensGeluiden van 21 februari spreekt René Oomen met medisch historicus Leo van Bergen. Recent verscheen van hem Een kap van afschuw, een verzameling gedichten van vrouwen (in de medische zorg) aan het front.

Directeur Alex Kuhne van Theater aan de Parade in Den Bosch vertelt over de moeilijke periode waarin de theaterwereld zit en wat hij verwacht van de nabije toekomst.

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

Leo van Bergen

Het Spoor Terug: Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland

Voor in de agenda. Beluister alvast de trailer

Op 18 april zendt de VPRO de nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluidenmaker René Oomen uit, Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland. Het is zijn negende documentaire voor Het Spoor Terug in het geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1.

In de Eerste Wereldoorlog, tussen 1915 en 1917, stond op het eiland Urk een barak voor vluchtgevaarlijke Belgische, Engelse en Franse officieren die de grens met het neutrale Nederland waren overgekomen. Ze hadden maar één doel: Ontsnappen! Gebaseerd op het boek ‘Duivelseiland’ van journaliste Mandy van Dijk, dat in maart/april verschijnt bij Atlas Contact.


Beluister de trailer. Uitzending: 18 april 2021 OVT, NPO Radio 1, Het Spoor Terug, tussen 11 & 12 uur.