GrensGeluiden 20 oktober: Drugscriminaliteit in ‘De achterkant van Breda’

Drugscriminaliteit vervat in theaterproject; filmportret van Poolse opa die Breda bevrijdde; Pascal Bastiaenen exposeert en de heks van Dongen

Presentatie: Yvonne Ton

‘De achterkant van Breda’ is een grootschalig theaterproject van Het Zuidelijk Toneel over de schimmige wereld van drugs en criminaliteit in het zuiden van ons land. Er hoort ook een podcast bij over de wereld van Jan de Man. Vanaf 23 oktober in het Chassé Theater, evenals het portret van filmmaker Koen van Groesen. Hij kroop in de huid van zijn grootvader en oorlogsheld Michal Salewicz. Met zijn nieuwe documentaire ‘Mijn Poolse opa’ vertelt hij het verhaal van de Poolse bevrijding van Nederland. In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Breda werd bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Schilder Pascal Bastiaenen toont apocalyptische voorstellingen in zijn expositie in Chassé Galerie. De heks van Dongen inspireerde veel kunstenaars. Dat is nu te zien in een tentoonstelling over de schilders van Dongen in het Stedelijk Museum Breda. Lisa van der Waal bespreekt weer een nieuwe film.

Poolse School in Breda, tentoonstelling Jacques van Poppel en boekbespreking in de uitzending van 13 oktober.

Gosia Lubbers – Dabrovska is voorzitter van Poolse School Nederland en zij is een van onze gasten vandaag. De organisatie heeft ook een Poolse school in Breda. We maken kennis met deze organisatie. Verder praten we met Guus Rombouts . Hij is een van de samenstellers van de tentoonstelling met het werk van Jacques van Poppel. Hij was scheppend ambachtsman, bezield leraar, en zoon van een bakker uit Princenhage. Te zien in het Princenhaags museum van oktober t/m december . In de boekbespreking: Held zonder vaderland van Miriam Guensberg.
Presentatie: Jan Frijters
. Lees verder

Nieuwe podcast: Ruud van Empel in Dongen Revisited in Stedelijk Museum Breda

In Dongen Revisited in het Stedelijk Museum Breda worden tien hedendaagse kunstenaars bij elkaar gebracht die zich spiegelen aan het werk van hun 19e eeuwse collega’s (te zien in de expo ‘De heks van Dongen’). Ze laten zien (en horen) dat het verlangen naar identiteit, eenvoud en traditie niets aan actualiteit heeft verloren. Met nieuw en bestaand werk van: Patrick van Caeckenbergh (BE), Tessa Chaplin, Ruud van Empel, Ingeborg Entrop, Domenique Himmelsbach de Vries, Dirk Kome, Anna Lange, Abdol Motavassel, Olphaert den Otter en Marenne Welten. De expo’s gaan op 12 oktober open.
Reportage: René Oomen. Luisterduur: 11 minuten

Beluister in GrensGeluiden Supplement

Nieuwe Podcasts in Supplement; Radiodocumentaire Post PM over een Bredase verzetsgroep en Dennis Elbers over Graphic Matters

Beluister de podcasts in GrensGeluiden Supplement

Maand v/d geschiedenis; Documentaire Post PM van René Oomen uit 1994 over de verzetsgroep van de gebroeders Marijnissen.

Dennis Elbers over festival Graphic Matters

Graphic Matters en Maand vd Geschiedenis in GrensGeluiden van 29 september

Diversiteit is de rode draad dit jaar in oktober: maand van de geschiedenis. Breda geeft er een hele eigen draai aan. De zevende editie van het tweejaarlijkse festival Graphic Matters is weer goed gevuld met tal van activiteiten die te maken hebben grafisch ontwerp. Een heel ander festival is Sound of Europe, dat draait om hedendaagse muziek. Hein van Kemenade bespreekt weer een nieuw boek. Presentatie: Yvonne Ton

Beluister het interview met Dennis Elbers in GrensGeluiden Supplement

Festival Graphic Matters. Foto: Edwin Wiekens

GrensGeluiden 22 september; The Essential en Eugenie Smits van Waesberghe

Voor hun videoproject The Essential verzamelen kunstenaars Martin en Inge Riebeek verhalen van mensen over de hele wereld; Eugenie Smits van Waesberghe, zelf rechtstreeks in 1965 vanuit doorgangshuis Moederheil gedwongen afgestaan, vertelt over de volgende stap in de geschiedenis van afstandsmoeders – en kinderen en de gedwongen adopties in Nederland; Lisa van der Waal bespreekt A rainy day in New York van Woody Allen; Sound of Europe is een festival voor hedendaagse muziek, 11 & 12 oktober in Breda.

Beluister het interview met Eugenie Smits van Waesberghe

Eugenie Smits van Waesberghe is studiogast in GrensGeluiden