GrensGeluiden 11 juni: Forugh Karimi over haar debuutroman ‘De moeders van Mahipar’

Lees meteen alles over de uitzending

De Afghaans-Nederlandse schrijfster Forugh Karimi vluchtte met haar man op haar 25ste naar Nederland. Na een studie geneeskunde werkt ze als psychiater en psychotherapeut, maar schrijven is altijd een passie gebleven. Ze schreef aanvankelijk vooral artikelen en essays en vertaalde romans. Vorig jaar kwam haar debuutroman De moeders van Mahipar uit. Op 11 juni is ze te gast in GrensGeluiden bij presentator Hein van Kemenade. Filmrecensenten Lisa van der Waal en Ludo Maas nemen afscheid met hun laatste filmbespreking over Munch, een portret van de Noorse schilder Edvard Munch.

GrensGeluiden 4 juni: Derde kunstbiënnale op kloosterterrein Oosterhout en collectief Zut Mon Sac wil kunst toegankelijker maken

Lees meteen alles over de uitzending

Van 3 juni tot en met 16 juli vindt de inmiddels derde editie van het kunstmanifestatie h3h biënnale plaats in Oosterhout. Acht oud-studenten van kunstacademie St. Joost hebben zich verenigd in het collectief Zut Mon Sac om de Bredase kunstwereld een beetje op te schudden. En deze zomer kun je dwalen in een heus kunstdoolhof in het Havenkwartier.

Presentatie: Anne Goossen en Yvonne Ton

Wessel Verrijt, Fluid Stones-Moving Entities. Credits: Peter Cox

GrensGeluiden 28 mei: Brabantse Volksverhalen en De Kindervriend, de moord op twee meisjes in 1941

Lees meteen alles over de uitzending

Volksverhalen zijn al honderden jaren onder ons. Ze worden van mond tot mond doorverteld, leven voort onder onze bevolking en zijn er in allerlei soorten en maten. Schrijfster Naomi Jansen & illustratrice Melanie Drent werken aan het boek Brabantse Volksverhalen, waarvoor ze ook een crowdfundingsactie opzetten; Historicus Ad van den Oord schreef het boek De Kindervriend, over de moord in 1941 op twee meisjes in de Oisterwijkse bossen. Na veel archiefonderzoek reconstrueert hij dit verhaal tot in detail; Hein van Kemenade bespreekt het boek Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.

Presentatie: René Oomen

Boekomslag De Kindervriend en illustratie van Melanie Drent uit Brabantse Volksverhalen

GrensGeluiden 21 mei: Frans A Brocatus met nieuwe dichtbundel en expo Face to Face bij galerie Sylvia Thijssen

Lees meteen alles over de uitzending

Frans Brocatus met zijn nieuwe dichtbundel Littekens van het geheugen, een bundel met een speciale opbouw. Een gedicht en als “tegenhanger” een pagina vol met de tekst: litteken van het geheugen; Twee beeldend kunstenaars exposeren in de galerie van Sylvia Thijssen met als titel Face to Face, Maud Masselink en Karin Neijenhuis zijn kunstenaars die vanuit een realistische insteek kunst maken met een vleug magie; Lisa van der Waal & Ludo Maas bespreken de film Dalva, het debuut van de Franse regisseur Emmanuelle Nicot.

Presentatie: Kees van Meel

Karin Neijenhuis

GrensGeluiden 14 mei: Ruud van Empel exposeert in heropend Stedelijk Museum en Europese ontwerpwedstrijd ook in twee Bredase gebieden

Lees meteen alles over de uitzending

Na een maandenlange verbouwing gaat een deel van het Stedelijk Museum in Breda op 13 mei weer open. In dat eerste vernieuwde deel is deze zomer de overzichtstentoonstelling Arcadia te zien met werk van kunstenaar Ruud van Empel. Breda doet mee aan de Europese ontwerpwedstrijd Europan met twee locaties in de stad: de bestaande wijk Schorsmolen en het voormalige suikerfabrieksterrein ’t Zoet, dat een nieuwe bestemming als stadswijk moet krijgen. Emmanuel Naaijkens belicht weer enkele actuele artikelen van kunstplatform Brabant Cultureel.

Presentatie: Yvonne Ton

werk van Ruud van Empel

GrensGeluiden 7 mei: Het Zuidland met Liberty Bell, typografisch metselwerk, en 8 miljard mensen op aarde: waar zijn we mee bezig?

lees meteen alles over de uitzending

Een prominent politica komt aan de vooravond van de verkiezingen stil te staan in een verlaten omgeving. Haar kind zit op de achterbank. Deze noodgedwongen stilstand doet haar achterom kijken. Hoe is ze op dit punt gekomen? In de Grote Kerk van Breda is de tentoonstelling Het Paleis van Typografisch Metselwerk te zien. Beeldtaal onder de loep. Een reportage met ontwerper Luc Goderie. In november 2022 is de acht miljardste wereldburger geboren. Is de grens in zicht en hoeveel mensen kan de aarde aan? Wereldwijd gaat de groei door tot 10 miljard. Collectief ArtX geeft hun visie op dit vraagstuk in het Princenhaags Museum. En Hein van Kemenade bespreekt De liefde, beste mevrouw Schubert, 66 prozagedichten van de Poolse Ewa Lipska.

Presentatie: Anne Goossen & René Oomen

Anne-Chris Schulting & Zarion Wouters in Liberty Bell

4 mei Dodenherdenking: De Jongen van Zuchthaus Siegburg

Beluister de documentaire in GrensGeluiden Podcast

Radiodocumentaire van René Oomen, eerder uitgezonden als Het Spoor Terug bij de VPRO (5 mei 2019)

Student Theo Vogels uit Hilvarenbeek gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en helpt Engelse piloten de grens over. Als de verzetsgroep wordt opgerold wordt Theo ter dood veroordeeld en naar Duitsland getransporteerd, waar voor hem een helletocht langs verschillende tuchthuizen begint. De geschiedenis van Theo Vogels is aanvankelijk nog een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist, totdat fotograaf en neef van Theo, Joep Vogels onderzoek gaat doen naar zijn oom die hij nooit gekend heeft.

René Oomen wordt door een beambte van Zuchthaus Siegburg rondgeleid

GrensGeluiden 30 april: Fotografe Hilde Maassen experimenteert met wolken en theaterfestival van Teater 77

Lees meteen alles over de uitzending

Op 12 en 13 mei organiseert Teater ‘77 Theaterfestival ‘De Belcrum Route’. Met 3 theatervoorstellingen op verrassende locaties, op loopafstand van elkaar in de hipste wijk van Breda: de Belcrum; Wolken zijn de “wild card” in het klimaat onderzoek. Ze zijn moeilijk te voorspellen en tot voor kort waren ze niet te vangen in de computermodellen die gebruikt worden voor die voorspellingen. Fotografe Hilde Maassen experimenteert er mee; Lisa van der Waal & Ludo Maas bespreken de film Joyland van de Pakistaanse regisseur Saim Sadiq.

Presentatie: Kees van Meel

De Schrijverskantine, expo Martin Wagenvoorde en Fokke & Sukke in de Archiefzomer in GrensGeluiden van 23 april

Lees meten alles over de uitzending

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn, maar niet bij de Schrijverskantine die onlangs van start is gegaan in Breda. Daar kun je andere aspirant-schrijvers ontmoeten en je eigen werk presenteren. Voormalig dominee Martin Wagenvoorde exposeert met zijn schilderijen in het Princenhaags museum. Emmanuel Naaijkens brengt weer een paar recente artikelen van kunstplatform Brabant Cultureel onder de aandacht. En vanwege het jubileumjaar putten we uit het rijke archief van 25 jaar GrensGeluiden.

Presentatie: Yvonne Ton

werk van Martin Wagenvoorde

GrensGeluiden 16 april: De virtuele kunsthal van Crossarts en Het paleis van typografisch metselwerk

Lees meteen alles over de uitzending

CrossArts is een samenwerking tussen de culturele instellingen Electron, BredaPhoto, Grote Kerk Breda, Brack en Tranzforma, en wordt gesubsidieerd door de gemeente Breda. Directeur is Marjan van Gerwen; Van 23 april tot en met 18 juni is in de Grote Kerk in Breda Het Paleis van Typografisch Metselwerk te zien. De expositie, georganiseerd door Graphic Matters, toont de verzameling grafische voorwerpen die grafisch ontwerper Richard Niessen (1972) heeft aangelegd; Vanwege 25 jaar GrensGeluiden worden de maanden juli & augustus GrensGeluiden Archiefzomer. Een voorproefje met actrice Josine van Dalsum. En Hein van Kemenade bespreekt een nieuw boek.

Presentatie: Anne Goossen & René Oomen

Het paleis van typografisch metselwerk

GrensGeluiden 9 april: Kunstlente, beeldenroute in Etten-Leur en Deborah Jacobs, een veelzijdige muzikante

Lees meteen alles over de uitzending

De Kunstlente, een grote expositie aan de Beeksestraat 76 te Prinsenbeek, heeft als titel: “De blaadjes krijgen bomen”; In Etten-Leur is een beeldenroute met 21 professionele kunstenaars te zien; Deborah Jacobs uit Breda is al heel lang actief in de muziek en heeft zich door de jaren heen ontpopt als een veelzijdig artiest. Daarnaast begeleidt ze artiesten, meestal als bassist met backing vocals en Lisa van der Waal & Ludo Maas bespreken de film L’Immensità van Emanuele Crialese.

Presentatie: Kees van Meel

Deborah Jacobs

GrensGeluiden 2 april: vijftig jaar arbeidsmigratie in beeld gebracht en kunstschip Atlas verlaat Breda

Lees meteen alles over de uitzending

Door de komst van arbeidsmigranten uit landen als Turkije, Marokko en Spanje kreeg ons land er in korte tijd een grote groep nieuwe Nederlanders bij. Een reizende expositie brengt die migratiegeschiedenis in beeld. Vanaf 1 april te zien in Breda; Met hun vertrek uit Breda komt de droom van Laura Schippers en Stijn de Geus weer een stap dichterbij: verre reizen maken met hun schip Atlas en dat in combinatie met kunstprojecten aan boord; Theatergezelschap Stadsavonturen presenteert op zondagmiddag 9 april de  StoryTrail stadswandeling Breda; Emmanuel Naaijkens brengt weer een paar recente artikelen van kunstplatform Brabant Cultureel onder de aandacht.

Presentatie: Yvonne Ton

Foto: Johan van Gurp

GrensGeluiden 26 maart: Bossche keramiste Marieke van Heesbeen krijgt publieksprijs Nationale Keramiekprijs en spanningsveld homo-erotiek & christendom in theaterstuk Lars Brinkman

Lees meteen alles over de uitzending

Marieke van Heesbeen krijgt de publieksprijs van de Nationale Keramiekprijs 2022; In zijn nieuwe voorstelling Nader tot U onderzoekt theatermaker en acteur Lars Brinkman het spanningsveld tussen homo-erotiek, schaamte en het Christendom. En Hein van Kemenade bespreekt het romandebuut van Gijs Wilbrink, De Beesten, over de Achterhoek, motorcross, nertsenfokkerijen, activisme en de zoektocht naar een verdwenen vader. Het is een jaar geleden dat fotograaf Piet den Blanken overleed. Een oudere reportage waarin duidelijk zijn sociale drijfveren blijken.

Presentatie: René Oomen

Marieke van Heesbeen heeft haar handen vol aan keramiek

GrensGeluiden 19 maart: St.Joost afstudeerfilm van Katarina Separovic en voorstelling Voor Altijd en Even van Tamara Huilmand in De Ruimte

Lees meteen alles over de uitzending

Katarina Separovic maakt de korte film Muted van 25 minuten als afstudeerproject aan kunstacademie St. Joost School of Art & Design.  De voorstelling Voor Altijd en Even geeft een beeld van onze samenleving waarin tijdsdruk een grote rol speelt. Houvast als kerk, geloof en andere groepen zijn veelal verdwenen, zodat de verantwoordelijkheden vaak op individuele schouders terecht komen. Daardoor ontstaat een tijd van verwarring en veel vragen zonder antwoord.  Lisa van der Waal bespreekt de nieuwe film Mon Crime van François Ozon.

Presentatie: Kees van Meel

Biënnale Oosterhout brengt hommage aan fotograaf Piet den Blanken 

Kunstmanifestatie h3h biënnale Oosterhout brengt een hommage aan de bijna een jaar geleden overleden documentair fotograaf en fotojournalist Piet den Blanken (Wijbosch 1951 – Guatemala Stad 2022). De kunstmanifestatie – voorheen bekend als Kunst in de Heilige Driehoek – staat ditmaal in het teken van het thema ‘Geloof’. De biënnale is van van 3 juni tot en met 16 juli.  Beluister in GrensGeluiden Podcast een reportage (15 minuten) waarin de drijfveren van Piet den Blanken duidelijk naar voren komen.

Documentair fotograaf Piet den Blanken. Foto > Joyce van Belkom