GrensGeluiden 23 september met Breda Photo en de Vlaamse documentairemaakster Klara Van Es

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Het tweejaarlijkse fotofestival Breda Photo 2018 is al weer enkele weken op stoom. Tijd voor een rondgang langs de velden met documentair fotojournalist Piet den Blanken die in een reportage zijn licht laat schijnen op werk van diverse fotografen; in de documentaire  Zie Mij Doen portretteert de Vlaamse filmmaakster Klara Van Es vijf mensen met een mentale handicap die in Monnikenheide (bij Turnhout) verblijven, een voorziening voor mensen met een verstandelijke handicap;  Lisa van der Waal bespreekt een film uit het aanbod van Chassé cinema.

Presentatie: Kitty Valk & René Oomen

Breda Photo 2018

To Infinity and Beyond is het thema van Breda Breda Photo, editie 2018. De achtste inmiddels.  Het festival BredaPhoto toont het werk van meer dan 55 nationale en internationale fotografen. Talenten exposeren er naast gerenommeerde namen uit de fotografie.

De Koepel, een van de BredaPhoto locaties, foto Piet den Blanken

Wat is de impact is van de almaar voortrazende wetenschap? Brengt die louter vooruitgang of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen?

Fotografen tonen de kansen, de gevaren en de dilemma’s. Zij nemen de ruimte om te laten zien wat zich voor onze ogen afspeelt, maar durven misschien ook wel een voorzichtige voorspelling te doen van wat ons staat te wachten.

Foto rechtsboven; Guilherme Gerais (Brazilië).  Mr. Chao komt uit de toekomst en bestudeert onze huidige relatie tussen natuur en technologie. Hij vergelijkt nieuwe en oude technologieën. Aan de hand van deze denkbeeldige onderzoeker blikt Guilherme Gerais (Brazilië) vooruit op de toekomst. 

Fotograaf Piet den Blanken maakt met  René  Oomen een rondgang langs diverse festivallocaties en oordeelt met een scherpe en kritische blik.

Website festival

Foto rechts: Je nu laten invriezen om eeuwig te leven zodra je weer ontdooid bent? ‘Cryonisten’ doen het, hopend dat de wetenschap hen inhaalt. Wereldwijd staan tweeduizend mensen op de wachtlijst om ingevroren te worden. Murray Ballard (UK)  portretteerde ze en vroeg hen wat ze mee willen nemen naar een volgend leven. 

In Ivoorkust weerspiegelen etalagepoppen het lokale schoonheidsideaal: forse boezem, volle armen, een uitgesproken gezicht en een prominent achterwerk. Joana Choumali (Ivoorkust) maakt hybride projecties van hedendaagse schoonheidsidealen. Ze ontving prijzen van onder meer fotowebsite Lensculture en fotoagentschap Magnum.

 

Foto’s van Piet den Blanken:

 

 

.
Geert van Kesteren lanceert zijn nieuwe project ‘The believers’ met een tentoonstelling in de voormalige Koepelgevangenis. Op 27 schermen presenteert hij beelden van de drie grote religies in Israel; Islam, Jodendom en Christendom.
foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Klara Van Es; Zie mij doen

De Vlaamse documentairemaakster Klara Van Es stond niet meteen te popelen om een documentaire te maken over mensen met een handicap tot ze Monnikenheide bezocht. ‘Mensen met een mentale handicap zijn ongelooflijk direct. Meteen stond een van de bewoners wijdbeens voor mij: ‘Wie zijde gij eigenlijk?’ Ik heb dat graag. Ze zijn wie ze zijn en ze verwachten van mij niet anders.’

 

Drie jaar lang kwam Klara Van Es in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in ZIE MIJ DOEN – een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo ‘beperkt’ blijken te zijn. In tijdloos zwart-wit. De film werd al bekroond. Eerder dit jaar tijdens het Internationaal Documentaire Festival  Docville in Leuven, de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.

In oktober komt de film in diverse filmhuizen, waaronder Chassé cinema. Later volgt Canvas en de Nederlandse televisie. Website Zie mij doen 

Klara Van Es

Filmbespreking

Lisa van der Waal bespreekt weer een film uit het Chassé cinema aanbod en brengt nieuws van het Filmhuis Breda.

Lisa van der Waal

GrensGeluiden 16 september: Festival BredaPhoto en krachtenbundeling van Brabantse locaties voor ‘artists in residence’

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Deze en volgende week ruim baan voor BredaPhoto in GrensGeluiden. Met als thema To infinity and beyond  heeft het festival weer voor ruim zes weken bezit genomen van de stad. Curator Geert van Eyck praat ons bij over de activiteiten en de achtergronden van de achtste editie van dit internationale festival. Eén van de deelnemende fotografen is Jos Jansen. In het voormalig Breda’s Museum toont hij werk uit zijn nieuwste project Universe, waarin de fundamentele wetenschap centraal staat; Brabantse organisaties die artists in residence tijdelijk onderdak verschaffen, gaan samenwerken. Hein van Kemenade bespreekt weer een nieuwe roman.

Presentatie: Yvonne Ton

BredaPhoto 2018

De wetenschap ontwikkelt zich in hoog tempo, maar wat is de impact van alle inspanningen op mens en maatschappij? Brengt wetenschappelijk onderzoek ons alleen vooruitgang of zijn er ook akelige bijkomstigheden waar we pas later achter komen?

Tijdens BredaPhoto tonen fotografen de kansen, de dilemma’s en bedreigingen van technologie en wetenschap. Het festivalthema To infinity and beyond wekt misschien de associatie dat het alleen het gaat om heelal en ruimtevaart, maar het werk dat te zien is tijdens      BredaPhoto is veel breder dan dat. Curator Geert van Eyck gaat uitgebreid in  op de opzet en organisatie van het festival, dat nog tot 21 oktober duurt.

        

Buitenfoto’s festival: Yvonne Ton

Website festival

Jos Jansen

In het werk van fotograaf Jos Jansen draait het om de relatie tussen mens, wetenschap, technologie en natuur. Dat sluit dan ook naadloos aan bij het festivalthema. In het voormalig Breda’s Museum toont hij foto’s uit zijn nieuwste project Universe, dat eerder dit jaar ook verschenen is in boekvorm. Jos Jansen kreeg de kans om langdurig mee te lopen bij kennis- en technologiecentrum Science Park in Amsterdam en verdiepte zich uitvoerig in het onderzoek dat daar gebeurt. Universe vormt de weerslag daarvan. Jansen laat in het boek en in zijn expositie op BredaPhoto zien waar fundamentele wetenschappers zich mee bezighouden.

Het is een bijzondere vorm van wetenschap, omdat de inspanningen van de onderzoekers vaak pas op lange termijn tot doorbraken leiden. Bovendien is het een abstracte wereld, die volgens onderzoekers zelf lastig te verbeelden is. Jos Jansen weet daar niettemin in te slagen. Hij begon zijn loopbaan als psycholoog, maar begon op latere leeftijd met een fotografieopleiding aan kunstacademie Sint Joost, waar hij in 2012 cum laude afstudeerde. Sindsdien heeft hij over belangstelling voor zijn documentaire-achtige projecten niet te klagen.

Foto’s Jos Jansen

Artist in residence-organisaties werken samen aan zichtbaarheid

Voor kunstenaars kan het heel inspirerend zijn om een tijd op een andere plek dan normaal te wonen en te werken. Brabant heeft relatief veel van deze ‘artist in residence’-onderkomens, al zijn ze bij het grote publiek en soms ook beleidsmakers niet erg bekend. Deze maand is nieuw samenwerkingsverband van start gegaan van een aantal van de Brabantse artist in residence-organisaties. Door de krachtenbundeling kunnen ze hun kennis en ervaring beter benutten en de zichtbaarheid van henzelf en de betrokken kunstenaars vergroten. Eén van die Brabantse organisaties, waar kunstenaars tijdelijk kunnen verblijven, is Witte Rook in Breda. Esther van Rosmalen vertelt over de noodzaak en de plannen.

Cindy Bakker tijdens haar verblijf bij ‘Witte Rook’. Foto: Tahné Klein.

Website Witte Rook

Boekbespreking: De lange weg naar Rome

Hein van Kemenade bespreekt De lange weg naar Rome, de derde roman van de Italiaanse film- en documentairemaker Francesca Melandri.  Hierin beschrijft ze een donkere periode uit de koloniale geschiedenis van Italië.

Op de dag dat Kadhafi Rome bezoekt  staat er een donkere jongen bij Ilaria op de stoep, die beweert dat Ilaria zijn tante is. Ilaria’s vader zou zijn opa zijn. Voor Ilaria is die mededeling het startpunt van een onderzoek naar haar vaders tijd in Ethiopië in de periode tussen 1936 en 1941. Al gauw blijkt dat hij geen partizaan was, zoals hij altijd vertelde, maar fascist.

 

 

Nog meer BredaPhoto In GrensGeluiden van 23 september

In GrensGeluiden van 23 september gaat René Oomen op pad met fotograaf Piet den Blanken die divers fotowerk  binnen het festival van deskundig commentaar zal voorzien. Let op de publicaties op onze site!

GrensGeluiden 9 september: René van der Heijden en Wij, de kunstenaars van Breda deel II

 

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

“Wij, de kunstenaars van Breda” is aan een tweede versie begonnen. Het is een vervolg op de tentoonstelling met Bredase kunstenaars, die eerder dit jaar in het Stedelijk Museum Breda werd georganiseerd. Jordy Koevoets en twee van de deelnemers zijn te gast in ons programma.
René van der Heijden is de zelfbenoemde “schilder van Breda”. In een gesprek van 18 minuten leert u een eigenzinnig Bredase kunstschilder kennen met een groot hart voor de historie van de stad.
In de filmbespreking bespreekt Harmke Westerterp weer een verrassende nieuwe film.

“Wij, de kunstenaars van Breda” deel II

Het Stedelijk Museum Breda presenteert het tweede deel van deze reeks. Deze keer is een keuze te zien van 10 beeldend kunstenaars die werken in een breed scala aan media.
Artistiek leider van Electron Michiel van der Zanden is een van de deelnemers. Hij is in GrensGeluiden te gast en we willen graag uitgebreid stilstaan bij versie II.
De tentoonstelling is  te zien in NEXT. Dat is de projectruimte van het Stedelijk Museum Breda. NEXT is vrij toegankelijk en heeft dezelfde openingstijden als het museum.

 

Michiel studeerde af aan AKV| St. Joost. Hij is gefascineerd door de beeldtaal van computergames en 3D-graphics. Michiel werk vanuit Breda, waar hij in de Belcrum een atelier heeft. Hij runt snds kort MotMot gallery in Breda.

René van der Heijden kunstschilder – tekenaar

We maken u deelgenoot van een gesprek met René van der Heijden in zijn atelier aan de Akkerstraat in Breda.
Omgeven door zijn kleurrijke, forse schilderijen hebben we een enthousiaste creatieve stadgenoot gevonden.
Met een opleiding “illustrator” van Sint Joost op zak, koos hij al snel een andere weg dan hij gedacht had. Met letters tekenen en lay-outs maken voor opdrachten uit de reclamewereld kon hij niet zijn echte hartstocht verwezenlijken.
Na een jarenlange bootreis kwam hij terug in Breda om zich helemaal te wijden aan schilderen, nadat hij dat eerst had geleerd door onder andere oude werken te kopiëren. Vrij werken en werken in opdracht. Hij schilderde bijvoorbeeld een groot aantal Trompe L’oeil muurschilderingen.
In diverse stijlen, van Rembrandt tot Willink, schildert René zijn werken.
Bij zijn huidige werk bewandelt hij weer een nieuwe weg. Hij ontleent daarbij zijn stijl aan de stripwereld. Dat hij een groot hart heeft voor Breda en haar geschiedenis is in dat werk te zien; de stad vormt namelijk het decor voor de “stripboek kaften” op groot formaat.
Hopelijk kunt u snel van deze werken genieten als ze in een tentoonstelling te zien zijn.
Even geduld nog… de voorraad moet eerst nog uitgebreid worden, want René heeft nog inspiratie zat.

Filmbespreking: BlacKkKlansman

Harmke Westerterp praat over de nieuwe film van de visionaire filmmaker Spike Lee: BlacKkKlansman.

Het verbeeldt het ongelofelijke verhaal van een Amerikaanse held. Een Afro-Amerikaanse detective gaat op een zeer riskante missie: infiltreren in de Ku Klux Klan en die club aan de kaak stellen.
Een film in het genre komedie en drama. We onderzoeken hoe deze schijnbare tegengestelde gevoelens in de film vorm krijgen.

GrensGeluiden 2 september: Gert Jan van den Bemd en Frans van Veen

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Gert-Jan van den Bemd is een veelzijdig kunstenaar. Hij schrijft, schildert, fotografeert, kortom hij is beeldend kunstenaar én schrijver; als echte plein air schilder legt Frans van Veen buiten in de natuur de heftigheid van het moment vast in pastels, sur le motif, zoals Cézanne zei. In deze pastels verbeeldt hij het landschap op zijn eigen impressionistische wijze. Frans exposeert nog tot en met dit weekend in het Princenhaags Museum; Hein van Kemenade bespreekt De blinde uil, voor het eerst rechtstreeks uit het Perzisch vertaald; Rinus van der Heijden geeft kort aandacht aan enkele recent verschenen artikelen op Brabant Cultureel.

Presentatie: Kees van Meel 

Gert Jan van den Bemd

Gert-Jan van den Bemd is een veelzijdig kunstenaar. Hij schrijft, schildert, fotografeert, kortom hij is beeldend kunstenaar én schrijver,

‘Dat laatste betekent natuurlijk ook “beeldend”, want hij creëert beelden via woorden, zoals in De verkeerde vriend uit 2018. Een lang gekoesterde droom, zoals hij zelf zegt: “ Een boek schrijven heb ik altijd als een droom gehad. Een doel dat ik wilde bereiken.” En dat is er nu van gekomen, constateert hij niet zonder trots. Op de kaft van zijn boek De verkeerde vriend, staat zijn gezicht half in het licht, half in het donker afgebeeld, alsof ij wil zeggen dat iedereen, inclusief de auteur een lichte en een donkere kant heeft.

Gert-Jan van den Bemd debuteerde in 1993 in Mens & Gevoelens van Margreet Dolman / Paul Haenen. In 2013 ontving hij de Delta Lloyd poëzieprijs van België en in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade. In 2015 won hij Heel Nederland Schrijft, in 2016 de Aspe Award en in 2017 de verhalenwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Zijn roman ‘De verkeerde vriend’ verscheen in 2018 bij Manteau / Angèle.

(Populair) wetenschappelijke artikelen zijn gepubliceerd in internationale vaktijdschriften.                                                                                    

Hij is hoofdredacteur en art director van  het verhalenplatform van het Erasmus MC in Rotterdam en redacteur van REALmag. Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland,  België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika.  Rechts: Zelfportret

Website 

 

Frans van Veen

Frans van Veen (Voorburg, 1950) kreeg zijn opleiding aan de Academie St. Joost te Breda en aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s Hertogenbosch. Aanvankelijk schilderde hij minutieus, in hyperrealistische stijl. Hij probeerde zo met name de verhouding tussen natuur en cultuur te onderzoeken. Voor dat werk ontving hij in 1977 de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst.

In de jaren tachtig kwam de omslag in zijn werk van louter realisme naar zijn huidige, lyrische manier van werken. Hij heeft zijn eigen werkwijze ontwikkeld waarbij hij in de natuur grote schilderingen in pastelkrijt maakt die later in zijn atelier aanleiding vormen voor  de schilderijen in olieverf.

Als echte plein air schilder legt hij buiten in de natuur de heftigheid van het moment vast in pastels, “sur le motif”, zoals Cézanne zei. In deze pastels verbeeldt hij het landschap op zijn eigen impressionistische wijze . In de expressieve olieverven geeft hij de natuurbeleving een extra dimensie door middel van een krachtige verftoets. Frans exposeert t/m 2 september in het Princenhaags Museum.

Princenhaags Museum.               Website kunstenaar. 

Boekbespreking en Brabant Cultureel

De blinde uil’ is een van de grootste Perzische meesterwerken van de moderne tijd van een weergaloos schrijver die lange tijd tegen zijn innerlijke demonen moest vechten en te jong overleed.

Dertig jaar geleden verscheen De blinde uil (1937) voor het eerst rechtstreeks uit het Perzisch vertaald in het Nederlands, in een vertaling van Gert J.J. de Vries. Tachtig jaar geleden werd de roman daarnaast voor het eerst gepubliceerd, reden genoeg voor een heruitgave. In de roman probeert de verteller zijn waanzin te bezweren door die op schrift te stellen en zo te analyseren, en zich te verzoenen met zijn onafwendbare, naderende dood. Hij neemt de lezer bij de hand en toont zijn innerlijke wereld en leven, wat buitengewoon krachtige, directe literatuur oplevert, die een brok in de keel doet ontstaan.

‘Er is slechts één angst die me bezighoudt en dat is dat ik morgen zou sterven zonder mezelf te hebben gekend. In de loop van mijn leven heb ik gemerkt dat er een immense kloof bestaat die mij van mijn medemensen scheidt. En ik heb bovendien geleerd dat men zo zwijgzaam mogelijk door het leven dient te gaan en zijn gedachten zo veel mogelijk voor zichzelf dient te houden. Ik heb nu weliswaar het besluit genomen om over mezelf te schrijven. Maar daarmee beoog ik uitsluitend mezelf kenbaar te maken aan mijn schaduw – die schaduw op de muur.’

Uit: ‘De blinde uil’  Hein van Kemenade bespreekt het boek.

Rinus van der Heijden, hoofdredacteur van Brabant Cultureel licht weer enkele recent verschenen artikelen toe op Brabant Cultureel.

 

 

 

Radiodocumentaire over de 148 van Breda van GrensGeluidenmakers Yvonne Ton & René Oomen

De stad was voor één dag politiestaat

Het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO op NPO Radio 1 zendt zondag 2 september in Het spoor terug de radiodocumentaire De stad was voor één dag politiestaat uit. De documentaire is samengesteld door twee GrensGeluidenmakers:  Yvonne Ton & René Oomen. Het spoor terug begint om ongeveer 11.20 uur.


30 april 1981: Koninginnedag in Breda, één jaar na de kroningsrellen in Amsterdam en het eerste jaar waarin koningin Beatrix als kersverse vorstin het land in gaat. Burgemeester Merkx is bang dat het ook  in zijn stad uit de hand gaat lopen  en laat 148 demonstranten preventief oppakken, voornamelijk op basis van uiterlijk.

Een leren jasje of button is voldoende voor een lange dag in een veel te krappe politiekooi, zonder eten en drinken of sanitaire voorzieningen. Het leidt tot heftige protesten, schadevergoedingen, een flinke politieke staart en uiteindelijk een omslagpunt in het denken over preventief arresteren.

Foto boven: de arrestatie van Kita Lebesque in 1981. Onder: Kita bekijkt de foto van toen met documentairemaker René Oomen                                                

Bekijk de fotoserie van Piet den Blanken

 

Eerstvolgende en laatste ZomerGrensGeluiden 26 augustus: Toon van Miert en De Avonden

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Tot eind augustus ZomerGrensGeluiden

Toon van Miert, al 40 jaar De Avonden

Toon van Miert leest al 40 jaar, elk jaar, De Avonden van Gerard  Reve. Het is bovendien 70 jaar geleden dat het boek verscheen.

Presentatie: Hein van Kemenade

De avonden. Een winterverhaal is de debuutroman van Gerard Reve, verschenen in 1947. Het verhaal beslaat tien dagen uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters in even zoveel hoofdstukken.

        

Op zondagmorgen 22 december 1946 ontwaakt Frits van Egters om half acht in een etagewoning aan de Amsterdamse Schilderskade, waar hij samen met zijn ouders woont. Hij heeft net een nare droom gehad over een man met een bolhoed die het huis binnenkwam en ineens in een doodskist lag, die eerst dagenlang bleef staan waarna er bij het begraven van alles misging. Nadat Frits eerst een kleine wandeling heeft gemaakt, ontbijt hij samen met zijn ouders en bekijkt zichzelf vervolgens naakt in een paar spiegels. Frits’ oudere en getrouwde broer Joop komt even op bezoek om een eetafspraak af te zeggen. Frits wijst Joop op zijn hoofd, dat al begint te kalen. Na het avondeten bezoekt Frits een van zijn oude vrienden, Louis Spanjaard, die zich in tegenstelling tot Frits non-conformistisch gedraagt. Frits informeert naar Louis’ zwakke gezondheid en de twee vertellen elkaar enkele even bizarre als lugubere verhalen.

De Avonden op Wikipedia

Weer thuisgekomen stelt Frits vast dat de dag zinloos voorbij is gegaan, nadat hij overdag verschillende malen op zijn horloge heeft gekeken. Die nacht heeft Frits alweer een nare droom, ditmaal over krijtwitte mensen met uitpuilende ogen en kreeftenscharen in plaats van armen.  Enzovoort…

Op 2 september begint GrensGeluiden aan een nieuw seizoen. De eerste uitzending wordt gepresenteerd door Kees van Meel.

Wim Mol overleden; Retour Normandië in GrensGeluiden van 19 augustus

 

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Er bereikte ons het trieste bericht dat Wim Mol van het voormalige museum Oorlog & Vrede is overleden. Wim was een gedreven idealist die vocht tegen intolerantie en onrecht.

Zondag herhalen we de documentaire Retour Normandië die René Oomen over zijn oud-geschiedenisleraar maakte, aangevuld met een reportage waarin ook Wim figureert, over politieagent Albert Beens, die weigerde joden op te halen en die dat met de dood moest bekopen.

leraar met leerling in het museum 

De ZomerGrensGeluiden-aflevering met Toon van Miert in gesprek met Hein van Kemenade over De Avonden verschuift naar 26 augustus.

ZomerGrensGeluiden 12 augustus: schrijfster Marlies Slegers

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Tot eind augustus ZomerGrensGeluiden

Marlies Slegers is maatschappelijk zeer betrokken blijkt uit haar talloze boeken. Of ze nu schrijft voor de jonge kinderen, pubers, adolescenten of volwassenen, ze stipt altijd iets aan wat mensen bezig houdt. Ze kruipt in de huid van de lezers. 

Presentatie: Kees van Meel

Met een boekbespreking door Hein van Kemenade

Op dit ogenblik is ze bezig met een boek over een scheiding en zoals zo vaak vertrekt ze vanuit haar eigen situatie. Van daaruit vertelt ze het verhaal zo dat het veel meer wordt dan louter introspectie. Ze wil het begrijpen, doorgronden en het fenomeen midlifecrisis van de man anders benaderen dan een luchtige   afwezigheid.

Ze benoemt en beschrijft het ook als een “verborgen depressie”, een term die overigens niet van haarzelf is. In dit boek kan ze zich niet meer “verschuilen” in een kind, maar moet ze als volwassene functioneren. Dat vindt ze een veel moeilijker proces. Haar openheid over haar onderwerpen is een verademing, want het zijn geen meelijwekkende verhalen met goedkope trucs, maar juist openhartige ogenopeners. Overigens is Marlies Slegers een auteur die ook de mooie dingen van het leven aansnijdt.

Verdrinken

Na Onder mijn huid (over sexting) en Vijftien (over grooming) is er nu Verdrinken: over bingedrinken. Een spannende roman van Marlies Slegers. De zestienjarige Eliza wil met haar vriend Lars en een vriendengroep op vakantie naar Blanes, Spanje.

Tien dagen feesten in de zon en op het strand! En daar hoort ook drank bij, vinden haar vrienden. Eliza verliest zich in drankspelletjes, een verliefdheid en stappen aan de Spaanse Costa Brava. Het wordt vast een vakantie om nooit te vergeten! Maar dan loopt het gruwelijk uit de hand en wordt er een lichaam gevonden… Wie spreekt de waarheid? Wie kan wie nog vertrouwen?

http://www.marliesslegers.nl

 

 

Eerstvolgende Zomergast 19 augustus; Toon van Miert in gesprek met Hein van Kemenade over De Avonden van Gerard Reve. 

 

 

 

 

ZomerGrensGeluiden 5 augustus: Margot Vanderstraeten

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Tot eind augustus ZomerGrensGeluiden

Volgende Zomergast 12 augustus: schrijfster Marlies Slegers in gesprek met Kees van Meel

De Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten komt onder andere vertellen over haar roman Mazzel Tov.  Het boek gaat over de onbekende ander die vlakbij woont. Het verhaal begint met haar kennismaking met de vier kinderen van een joods-orthodox gezin, inmiddels meer dan 25 jaar geleden in Antwerpen. 

Presentatie: René Oomen

Als journaliste schreef Margot ook interviewboeken, zoals Het geweten van onze strafpleiters en Schrijvers gaan niet dood,  een verzameling interviews met Nederlandstalige schrijvers van de oudste generatie.  Zo had zij het laatste interview met schrijver Hugo Raes.

Met een filmbespreking door Danai Vergotis

‘Ik hielp de kinderen Schneider dagelijks met hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov kreeg ik geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld. Ik leerde zowel Jiddische als Hebreeuwse woorden. Ik mocht in hun kleerkasten kijken. Ik zat mee aan de sjabbestafel. Ik ontmoette de grootmoeder, overlevende van de holocaust. Ik won het vertrouwen van de ouders. Ik maakte een condoomavontuur met Jakov mee.

Ik hielp Elzira van een nachtmerrie af. Ik vertelde Elzira wat ik van een gearrangeerd huwelijk vond. Ik kreeg een gynaecologische tip van Mevrouw Schneider. Ik luisterde naar de grappen van Mijnheer Schneider. Ik had moeite met hun onderwijssysteem. Ik ging naar de diploma-uitreiking van Elzira. Ik ging naar Israël. Ik was gast op hun huwelijksfeest. Ik stelde hen mijn Iraanse vriend voor. En zo voort.’

www.margotvanderstraeten.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZomerGrensGeluiden 29 juli: Lucas deBoer, conservator Amphia collectie

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Tot eind augustus ZomerGrensGeluiden

Klein, maar fijn, zo zou je de kunstcollectie van het Bredase Amphia Ziekenhuis kunnen omschrijven. Met een relatief bescheiden budget verzamelt het Amphia vooral jonge hedendaagse kunst van kunstenaars uit Nederland en België.

Presentatie: Yvonne Ton

‘De collectie  heeft museale waarde’, zo zegt conservator en curator Lucas deBoer. De kunstwerken zijn voor alle ziekenhuisbezoekers te zien, omdat ze hangen of staan in de publieke ruimtes van het ziekenhuis. Ook in het nieuwe ziekenhuis dat momenteel gebouwd wordt krijgt kunst de ruimte.

In de uitzending ook aandacht voor twee Bredase kunstenaars die een connectie hebben met het Amphia Ziekenhuis.  Een aantal werken van Eelco Brand (foto links) is opgenomen in de vaste collectie. Jordy Koevoets (foto rechts) nam ooit deel aan een van de exposities die het ziekenhuis organiseerde.

Website kunstcollectie

Hein van Kemenade bespreekt het boek ‘De pelikaan’ van Martin Michael Driessen.

ZomerGrensGeluiden 22 juli; beeldend kunstenaar Lian Waes

Tot eind augustus ZomerGrensGeluiden

Het werk van beeldend kunstenares Lian Waas is een verbeelding van de ervaringen in haar persoonlijk leven; De liefde, geboorte, dromen, spiritualiteit, dood en ziel. In deze tweede aflevering van ZomerGrensGeluiden gaat Kitty Valk in gesprek met de kunstenares. Harmke Westerterp bespreekt een recente film. 

Presentatie: Kitty Valk

 

Lian Waas

De liefde, geboorte, dromen, spiritualiteit, dood en ziel.
Lian creëert om er grip op te krijgen en er schoonheid van te kunnen maken, waarbij elk getal een bijpassende kleur, vorm, materiaal, techniek heeft en tot een subjectieve, symbolische beeldtaal is uitgegroeid.

    

Ongeveer 25 jaar lang zijn haar kunstwerken binnen gebleven, tot haar grote liefde overleed en het tijd werd om het werk aan de buitenwereld te tonen. Naast autonome kunst maakt ze in opdracht “innerlijke portretten”.
Een tastbaar aandenken of eerbetoon aan een dierbare geliefde, of eigen persoonlijkheid, waarbij de essentie (het zielspatroon) na intense samenwerking met de opdrachtgever, is uitgedrukt in beeld.

Website Lian Waes 

       

Lian Waas (l), wintergast van Kitty Valk (r) , presentatrice van GrensGeluiden

Harmke Westerterp bespreekt een nieuwe film.

Volgende Zomergast 29 juli: Lucas deBoer, conservator van de Amphia collectie.

 

ZomerGrensGeluiden 15 juli; accordeonist Niek van Uden

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Tot eind augustus ZomerGrensGeluiden

De accordeon… we bespreken en beluisteren de veelzijdigheid van dit muziekinstrument in volle omvang . Niek kan als geen ander de mogelijkheden laten horen. Ook leren we Niek zelf beter kennen.

Presentatie: Jan Frijters

Niek van Uden

Niek heeft een rijke kijk op muziek verworven door jarenlange speelervaring  van verschillende muziekstijlen, van klassiek tot wereldmuziek en blues. Zijn educatieve werkzaamheden variërend van het dirigeren van orkesten tot het verzorgen van workshops en lessen op basisscholen, hebben daar ook aan bijgedragen.

Hij deelt  zijn liefde voor muziek graag bij het geven van concerten, door mensen te verrassen met de mogelijkheden van de accordeon, maar ook door de prachtige verhalen te vertellen over het instrument en de muziek die hierbij horen. Aanstaande zondag kun je uitgebreid kennismaken met deze bevlogen muziekmens Niek van Uden.  www.windwijs.nl

Met een boekbespreking door Hein van Kemenade

 

 

                                 Jan Frijters presenteert deze ZomerGrensGeluiden

Zomergast 22 juli: Beeldend kunstenaar Lian Waes in gesprek met Kitty Valk.

 

 

 

GrensGeluiden 8 juli; ZomerGrensGeluiden met de documentaire De Madonna’s van Pervijze

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Tot eind augustus ZomerGrensGeluiden

Door een foutje in de inplanning is vandaag niet de aflevering met Niek van Uden uitgezonden maar de radiodocumentaire De Madonna’s van Pervijze van René Oomen, die eigenlijk voor eind augustus gepland stond. Het zij zo. Beluister de documentaire terug via  BredaNu Radio Gemist

Volgende week wél Niek van Uden in gesprek met Jan Frijters.

De Madonna’s van Pervijze

100 jaar geleden verlieten de Britse verpleegsters Elsie Knocker en Mairi Chisholm hun hulppost in Pervijze. Vier jaar lang maakten ze de verschrikkingen mee aan het front in Vlaanderen tijdens WO I.

De documentaire van René Oomen is gebaseerd op o.a. dagboeken. Met de stemmen van o.a. Harmke Westerterp, Danai Vergotis en Frans August Brocatus. Deze documentaire werd eerder in 2 delen uitgezonden in november 2014 in Het Spoor Terug, OVT VPRO, Radio 1.

 

Boven: het huis met de zandzakken 100 jaar geleden en onder het huis nu   

GrensGeluiden 1 juli; Alle eindexamengesprekken AKV St.Joost op een rij

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Van zaterdag 30 juni t/m woensdag 4 juli van 11.00-18.00 uur is de eindexamententoonstelling Launch 2018 van AKV St.Joost geopend voor het grote publiek. Met een speciale avondopenstelling tot 21.00 uur op maandag 2 juli in Den Bosch en dinsdag 3 juli in Breda. GrensGeluiden nodigde de afgelopen weken een zestal eindexamenkandidaten van verschillende disciplines uit om aan tafel te vertellen over hun eindproject en toekomstdromen in de serie Eindexamengesprekken. Vandaag zetten we de interviews in een compilatie nog eens op een rij. De interviews zijn vakkundig op maat gemaakt door Jan Frijters.

Presentatie: Yvonne Ton  

De kandidaten

Kehrana van Sloten (animatie) realiseerde een project rond verzorgingshuis Zuiderpark. Op haar website schrijft ze het volgende: ‘Om te laten zien dat een verzorgingshuis meer is dan alleen bingo avonden en bridge clubjes ben ik een aantal maanden kind aan huis in Park Zuiderhout.’

Sjors Heijs (grafisch & ruimtelijk ontwerp). Als onderwerp heeft hij gekozen voor de restruimte rondom bestaande – iconische – ontwerpen. Die lege ruimte zie je niet, maar is toch niet uit te vlakken.

Leonie van den Ende (fotografie) stelt vragen bij hoe we omgaan met recreatiegebieden. ‘Toen ‘mijn oerwoud’ (een vergeten strookje griendbos op het eiland van Dordrecht) ook werd omgetoverd tot een kant-en-klaar  stukje belevenis-natuur, begon ik echter vragen te stellen bij een dergelijke vorm van recreatie. Is het wenselijk dat ook onze natuur meebeweegt in de doorvoering van efficiëntie? Waarom lijken we het zo belangrijk te vinden om controle te houden over ieder moment van onze beleving?’

Quintus Glerum (animatie) hield zich tijdens zijn studie animatie veel bezig met de plek van technologie in de ontwikkeling van de mens. Dat onderwerp is eveneens terug te vinden in zijn afstudeerproject. ‘We leven in een tijdperk waar we technologie steeds meer leren zichzelf te ontwikkelen.’

Lotte Gommers (grafisch & ruimtelijk ontwerp) is een ontwerper die zich graag bezighoudt met maatschappelijke kwesties. Deze kwesties probeert ze op een andere manier aan het licht te brengen, vaak met een ludieke/sarcastische toon. Hierdoor hoopt Lotte dat mensen vaak anders gaan kijken naar bepaalde kwesties. Ook met haar afstudeerproject belicht ze een kwestie die dicht bij haarzelf ligt; het lesbisch leven.

Pelle Smit (film), foto rechtsboven;  studeert af met de korte film OVT (Onvoltooid Verleden Tijd). Zo lang hij zich kan herinneren heeft hij interesse in het gedrag van mensen in groepsverband. Wie heeft altijd het laatste woord en waarom?  Wie houdt zich juist stil?

Alle info over Launch 2018

Met WinterGrensGeluiden de zomer door

Vanaf 8 juli t/m 26 augustus is er de GrensGeluiden Zomerprogrammering met de serie WinterGrensGeluiden. Eén gast, één presentator en een goed gesprek met o.a. de schrijfsters Margot Vanderstraeten en Marlies Slegers, conservator kunstcollectie Amphia Lucas deBoer en accordeonist Niek van Uden.

100 jaar geleden verlieten de Britse verpleegsters Elsie Knocker en Mairi Chisholm hun hulppost in Pervijze. Vier jaar lang maakten ze de verschrikkingen mee aan het front in Vlaanderen tijdens WO I. Op 19 augustus zendt GrensGeluiden de radiodocumentaire De Madonna’s van Pervijze van René Oomen uit, gebaseerd op o.a. dagboeken.

 

 

GrensGeluiden 24 juni met afstudeerder AKV Sint Joost, flierefluiter en praatjesmaker Robin Berkelmans, Rinus van der Heijden met opvallende zaken in Brabant Cultureel

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Robin Berkelmans omschrijft zichzelf als flierefluiter en praatjesmaker die dagelijks bezig is met volwassen worden, internetten, bier drinken (oké, niet dágelijks), verdwalen en verzamelen. Ze is te gast om over haar opvattingen over het kunstenaarschap te praten.
Hoofdredacteur Rinus van der Heijden
gaat in op actuele artikelen van het digitaal podium Brabant Cultureel.
De laatste gast in de reeks gesprekken met afstudeerders is Pelle Smit van de studierichting film. Hij is in de studio om te vertellen over zijn project.
In de boekbespreking gaat Hein van Kemenade u enthousiast maken voor “Stieren sumo” van Yasushi Inoue

Presentatie: Jan Frijters

How to Robin Hood

Bij de afsluiting van onze reeks gesprekken met afstudeerders van AKV Sint Joost praten we met Robin Berkelmans. Zij heeft duidelijke opvattingen over het kunstenaarschap. Een mooi moment om in deze uitzending de koppeling te maken naar de kunstenaars in de starfase van hun carrière.

Met haar werk als journalist, spreker en wat al niet probeert Robin ingewikkelde onderwerpen wat minder ingewikkeld te maken door de wereld en de tijd waarin we leven onbevangen te bevragen. Door zich hoofdzakelijk op kunst, cultuur en jongeren te richten

heeft Robin een eigen geluid ontwikkeld dat zich door anderen het best laat omschrijven als: to the point, grappig, herkenbaar en (af en toe) een beetje brutaal.

In haar artikel “How to Robin Hood” zet Robin zeven lessen uiteen die zij van hem geleerd heeft, zodat ook jij het karakter van Robin Hood strategisch kan toepassen binnen je eigen werkpraktijk.
Wat denkt onze Sint Joost gast Pelle hiervan?

Serie Eindexamengesprekken AKV Sint Joost:

Onze gast Pelle Smit zal ons informeren over zijn afstudeerproject voor  de studierichting film.

Hij studeert af met de korte film OVT (Onvoltooid Verleden Tijd). Zo lang hij zich kan herinneren heeft hij interesse in het gedrag van mensen in groepsverband. Wie heeft altijd het laatste woord en waarom?  Wie houdt zich juist stil?


“Niemand vraagt aan de ander wat die écht nodig heeft. Het is leuk om dat te laten zien, ook de idioterie ervan.”

Brabant Cultureel

Hoofdredacteur Rinus van der Heijden van Brabant Cultureel licht weer een aantal recente artikelen toe.
Zie ook de website van Brabant Cultureel.

 

Boekbespreking

Hein van Kemenade bespreekt

“Stieren Sumo”

een boek

van

Yasushi Inoue.