Veel musea zouden omvallen als vrijwilligers er de brui aan geven

Een van de conclusies uit het cijfermateriaal van de Nederlandse Museumvereniging, zoals gepubliceerd in het jaarverslag 2017.  Positief is weer het stijgende museumbezoek, de onverminderde populariteit van de Museumkaart en behoorlijke deelname door jongeren tot de achttien.

Lees verder wat er in GrensGeluiden van 18 november zit.

GrensGeluiden 11 november: 100 jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog ten einde

Beluister hier de reportage met Jeroen Neus van Verhalis

Op zondag 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Nog steeds niet algemeen bekend is de geschiedenis van de Dodendraad, een elektrische versperring met een lengte van ruim 300 kilometer tussen het neutrale Nederland en het bezette België.  Stichting Verhalis houdt de herinnering levend.

 

Ik wil Nederlands leren!

GrensGeluiden 4 november; Nederlands leren spreken en schrijven, nog ‘n hele klus….

Voor mensen die de Nederlands taal willen leren zijn er diverse mogelijkheden om dat te doen.De cursisten van Welkomsttaal komen uit alle delen van de wereld. Zij willen graag Nederlands leren en daarvoor komen ze naar Welkomsttaal in de Nieuwe Veste, de centrale Bibliotheek in Breda. Nederlands leren spreken en schrijven. Het is nog niet zo gemakkelijk. 

Deze uitzending is terug te beluisteren via Radio gemist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ‘afstandskinderen’ van Eugenie Smits van Waesberghe en het drama van Santa Lucia

Beluister het studiogesprek met Eugenie Smits van Waesberghe

GrensGeluiden van 28 oktober, maand vd geschiedenis; Eugenie Smits van Waesberghe (1965) werd tegen wil en dank afstandskind in Moederheil, doorgangshuis voor ongehuwde moeders. Nu verschijnt van haar hand Schoot vol tranen, een boek met getuigenissen én een roman.

Beluister hier het studiogesprek van René Oomen met Eugenie Smits van Waesberghe

In GrensGeluiden supplement staan nog meer interessante onderwerpen die als podcast te beluisteren zijn.

Wat was er aan de hand met Albert van de Poel in de oorlogsjaren?

GrensGeluiden van 21 oktober; maand vd geschiedenis met het verhaal van Albert van de Poel.

Opnieuw in het kader van de maand oktober, maand van de geschiedenis; Geertui van den Brink duikt in het omstreden leven van haar grootvader, Albert van de Poel. Zondag 21 oktober in GrensGeluiden. 

Beluister de uitzending 

 

De Aandeelhoudersvergadering

Een nieuw kunstenaarscollectief onder de naam de Aandeelhoudersvergadering 2018 presenteert zich deze maand met een tentoonstelling in de Stokvishallen aan de Belcrumweg in Breda. De 22 Bredase kunstenaars die hieraan meedoen gaan met hun werk in op vragen als ‘Wat is het maatschappelijk belang van kunst?’ en ‘Heeft kunst nog een functie in de maatschappij. Lees verder en beluister de reportage in GrensGeluiden supplement 

Oktober, maand van de geschiedenis; De madonna’s van Pervijze bij GrensGeluiden supplement

Oktober is de maand van de geschiedenis. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan WO I. In de radiodocumentaire De madonna’s van Pervijze horen we hoe het was om als hulpverlener de verschrikkingen mee te maken. De madonna’s dachten dat ze zoiets als Waterloo zouden aantreffen, maar de werkelijkheid was niet meer of minder dan de hel op aarde… 

Lees verder en beluister de documentaire.

GrensGeluiden 23 september met Breda Photo en de Vlaamse documentairemaakster Klara Van Es

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Het tweejaarlijkse fotofestival Breda Photo 2018 is al weer enkele weken op stoom. Tijd voor een rondgang langs de velden met documentair fotojournalist Piet den Blanken die in een reportage zijn licht laat schijnen op werk van diverse fotografen; in de documentaire  Zie Mij Doen portretteert de Vlaamse filmmaakster Klara Van Es vijf mensen met een mentale handicap die in Monnikenheide (bij Turnhout) verblijven, een voorziening voor mensen met een verstandelijke handicap;  Lisa van der Waal bespreekt de film What will people say van Iram Haq.

Presentatie: Kitty Valk & René Oomen

Breda Photo 2018

To Infinity and Beyond is het thema van Breda Breda Photo, editie 2018. De achtste inmiddels.  Het festival BredaPhoto toont het werk van meer dan 55 nationale en internationale fotografen. Talenten exposeren er naast gerenommeerde namen uit de fotografie.

De Koepel, een van de BredaPhoto locaties, foto Piet den Blanken

Wat is de impact is van de almaar voortrazende wetenschap? Brengt die louter vooruitgang of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen?

Fotografen tonen de kansen, de gevaren en de dilemma’s. Zij nemen de ruimte om te laten zien wat zich voor onze ogen afspeelt, maar durven misschien ook wel een voorzichtige voorspelling te doen van wat ons staat te wachten.

 

Fotograaf Piet den Blanken maakt met  René  Oomen een rondgang langs diverse festivallocaties en oordeelt met een scherpe en kritische blik.

Website festival

Klara Van Es; Zie mij doen

De Vlaamse documentairemaakster Klara Van Es stond niet meteen te popelen om een documentaire te maken over mensen met een handicap tot ze Monnikenheide bezocht. ‘Mensen met een mentale handicap zijn ongelooflijk direct. Meteen stond een van de bewoners wijdbeens voor mij: ‘Wie zijde gij eigenlijk?’ Ik heb dat graag. Ze zijn wie ze zijn en ze verwachten van mij niet anders.’

Drie jaar lang kwam Klara Van Es in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in ZIE MIJ DOEN – een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo ‘beperkt’ blijken te zijn. In tijdloos zwart-wit. De film werd al bekroond. Eerder dit jaar tijdens het Internationaal Documentaire Festival  Docville in Leuven, de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.

In oktober komt de film in diverse filmhuizen, waaronder Chassé cinema. Later volgt Canvas en de Nederlandse televisie. Website Zie mij doen 

Klara Van Es

Filmbespreking: What will people say

Lisa van der Waal bespreekt weer een film uit het artfilm-aanbod; het verhaal van de Noors-Pakistaanse Nisha in What Will People Say, die gevangen zit tussen twee werelden, is het verhaal van regisseur Iram Haq (foto links). Waarom duurde het 25 jaar voordat zij dit naar buiten durfde te brengen? Verder nieuws van Het Filmhuis Breda.

Info & Trailer         Filmhuis Breda

Heb je tips of berichten voor de redactie? Mail naar info@grensgeluiden.nl

GrensGeluiden 16 september: Festival BredaPhoto en krachtenbundeling van Brabantse locaties voor ‘artists in residence’

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Deze en volgende week ruim baan voor BredaPhoto in GrensGeluiden. Met als thema To infinity and beyond  heeft het festival weer voor ruim zes weken bezit genomen van de stad. Curator Geert van Eyck praat ons bij over de activiteiten en de achtergronden van de achtste editie van dit internationale festival. Eén van de deelnemende fotografen is Jos Jansen. In het voormalig Breda’s Museum toont hij werk uit zijn nieuwste project Universe, waarin de fundamentele wetenschap centraal staat; Brabantse organisaties die artists in residence tijdelijk onderdak verschaffen, gaan samenwerken. Hein van Kemenade bespreekt weer een nieuwe roman.

Presentatie: Yvonne Ton

BredaPhoto 2018

De wetenschap ontwikkelt zich in hoog tempo, maar wat is de impact van alle inspanningen op mens en maatschappij? Brengt wetenschappelijk onderzoek ons alleen vooruitgang of zijn er ook akelige bijkomstigheden waar we pas later achter komen?

Tijdens BredaPhoto tonen fotografen de kansen, de dilemma’s en bedreigingen van technologie en wetenschap. Het festivalthema To infinity and beyond wekt misschien de associatie dat het alleen het gaat om heelal en ruimtevaart, maar het werk dat te zien is tijdens      BredaPhoto is veel breder dan dat. Curator Geert van Eyck gaat uitgebreid in  op de opzet en organisatie van het festival, dat nog tot 21 oktober duurt.

        

Buitenfoto’s festival: Yvonne Ton

Website festival

Jos Jansen

In het werk van fotograaf Jos Jansen draait het om de relatie tussen mens, wetenschap, technologie en natuur. Dat sluit dan ook naadloos aan bij het festivalthema. In het voormalig Breda’s Museum toont hij foto’s uit zijn nieuwste project Universe, dat eerder dit jaar ook verschenen is in boekvorm. Jos Jansen kreeg de kans om langdurig mee te lopen bij kennis- en technologiecentrum Science Park in Amsterdam en verdiepte zich uitvoerig in het onderzoek dat daar gebeurt. Universe vormt de weerslag daarvan. Jansen laat in het boek en in zijn expositie op BredaPhoto zien waar fundamentele wetenschappers zich mee bezighouden.

Het is een bijzondere vorm van wetenschap, omdat de inspanningen van de onderzoekers vaak pas op lange termijn tot doorbraken leiden. Bovendien is het een abstracte wereld, die volgens onderzoekers zelf lastig te verbeelden is. Jos Jansen weet daar niettemin in te slagen. Hij begon zijn loopbaan als psycholoog, maar begon op latere leeftijd met een fotografieopleiding aan kunstacademie Sint Joost, waar hij in 2012 cum laude afstudeerde. Sindsdien heeft hij over belangstelling voor zijn documentaire-achtige projecten niet te klagen.

Foto’s Jos Jansen

Artist in residence-organisaties werken samen aan zichtbaarheid

Voor kunstenaars kan het heel inspirerend zijn om een tijd op een andere plek dan normaal te wonen en te werken. Brabant heeft relatief veel van deze ‘artist in residence’-onderkomens, al zijn ze bij het grote publiek en soms ook beleidsmakers niet erg bekend. Deze maand is nieuw samenwerkingsverband van start gegaan van een aantal van de Brabantse artist in residence-organisaties. Door de krachtenbundeling kunnen ze hun kennis en ervaring beter benutten en de zichtbaarheid van henzelf en de betrokken kunstenaars vergroten. Eén van die Brabantse organisaties, waar kunstenaars tijdelijk kunnen verblijven, is Witte Rook in Breda. Esther van Rosmalen vertelt over de noodzaak en de plannen.

Cindy Bakker tijdens haar verblijf bij ‘Witte Rook’. Foto: Tahné Klein.

Website Witte Rook

Boekbespreking: De lange weg naar Rome

Hein van Kemenade bespreekt De lange weg naar Rome, de derde roman van de Italiaanse film- en documentairemaker Francesca Melandri.  Hierin beschrijft ze een donkere periode uit de koloniale geschiedenis van Italië.

Op de dag dat Kadhafi Rome bezoekt  staat er een donkere jongen bij Ilaria op de stoep, die beweert dat Ilaria zijn tante is. Ilaria’s vader zou zijn opa zijn. Voor Ilaria is die mededeling het startpunt van een onderzoek naar haar vaders tijd in Ethiopië in de periode tussen 1936 en 1941. Al gauw blijkt dat hij geen partizaan was, zoals hij altijd vertelde, maar fascist.

 

 

Nog meer BredaPhoto In GrensGeluiden van 23 september

In GrensGeluiden van 23 september gaat René Oomen op pad met fotograaf Piet den Blanken die divers fotowerk  binnen het festival van deskundig commentaar zal voorzien. Let op de publicaties op onze site!

GrensGeluiden 9 september: René van der Heijden en Wij, de kunstenaars van Breda deel II

 

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

“Wij, de kunstenaars van Breda” is aan een tweede versie begonnen. Het is een vervolg op de tentoonstelling met Bredase kunstenaars, die eerder dit jaar in het Stedelijk Museum Breda werd georganiseerd. Jordy Koevoets en twee van de deelnemers zijn te gast in ons programma.
René van der Heijden is de zelfbenoemde “schilder van Breda”. In een gesprek van 18 minuten leert u een eigenzinnig Bredase kunstschilder kennen met een groot hart voor de historie van de stad.
In de filmbespreking bespreekt Harmke Westerterp weer een verrassende nieuwe film.

“Wij, de kunstenaars van Breda” deel II

Het Stedelijk Museum Breda presenteert het tweede deel van deze reeks. Deze keer is een keuze te zien van 10 beeldend kunstenaars die werken in een breed scala aan media.
Artistiek leider van Electron Michiel van der Zanden is een van de deelnemers. Hij is in GrensGeluiden te gast en we willen graag uitgebreid stilstaan bij versie II.
De tentoonstelling is  te zien in NEXT. Dat is de projectruimte van het Stedelijk Museum Breda. NEXT is vrij toegankelijk en heeft dezelfde openingstijden als het museum.

 

Michiel studeerde af aan AKV| St. Joost. Hij is gefascineerd door de beeldtaal van computergames en 3D-graphics. Michiel werk vanuit Breda, waar hij in de Belcrum een atelier heeft. Hij runt snds kort MotMot gallery in Breda.

René van der Heijden kunstschilder – tekenaar

We maken u deelgenoot van een gesprek met René van der Heijden in zijn atelier aan de Akkerstraat in Breda.
Omgeven door zijn kleurrijke, forse schilderijen hebben we een enthousiaste creatieve stadgenoot gevonden.
Met een opleiding “illustrator” van Sint Joost op zak, koos hij al snel een andere weg dan hij gedacht had. Met letters tekenen en lay-outs maken voor opdrachten uit de reclamewereld kon hij niet zijn echte hartstocht verwezenlijken.
Na een jarenlange bootreis kwam hij terug in Breda om zich helemaal te wijden aan schilderen, nadat hij dat eerst had geleerd door onder andere oude werken te kopiëren. Vrij werken en werken in opdracht. Hij schilderde bijvoorbeeld een groot aantal Trompe L’oeil muurschilderingen.
In diverse stijlen, van Rembrandt tot Willink, schildert René zijn werken.
Bij zijn huidige werk bewandelt hij weer een nieuwe weg. Hij ontleent daarbij zijn stijl aan de stripwereld. Dat hij een groot hart heeft voor Breda en haar geschiedenis is in dat werk te zien; de stad vormt namelijk het decor voor de “stripboek kaften” op groot formaat.
Hopelijk kunt u snel van deze werken genieten als ze in een tentoonstelling te zien zijn.
Even geduld nog… de voorraad moet eerst nog uitgebreid worden, want René heeft nog inspiratie zat.

Filmbespreking: BlacKkKlansman

Harmke Westerterp praat over de nieuwe film van de visionaire filmmaker Spike Lee: BlacKkKlansman.

Het verbeeldt het ongelofelijke verhaal van een Amerikaanse held. Een Afro-Amerikaanse detective gaat op een zeer riskante missie: infiltreren in de Ku Klux Klan en die club aan de kaak stellen.
Een film in het genre komedie en drama. We onderzoeken hoe deze schijnbare tegengestelde gevoelens in de film vorm krijgen.

GrensGeluiden 2 september: Gert Jan van den Bemd en Frans van Veen

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Gert-Jan van den Bemd is een veelzijdig kunstenaar. Hij schrijft, schildert, fotografeert, kortom hij is beeldend kunstenaar én schrijver; als echte plein air schilder legt Frans van Veen buiten in de natuur de heftigheid van het moment vast in pastels, sur le motif, zoals Cézanne zei. In deze pastels verbeeldt hij het landschap op zijn eigen impressionistische wijze. Frans exposeert nog tot en met dit weekend in het Princenhaags Museum; Hein van Kemenade bespreekt De blinde uil, voor het eerst rechtstreeks uit het Perzisch vertaald; Rinus van der Heijden geeft kort aandacht aan enkele recent verschenen artikelen op Brabant Cultureel.

Presentatie: Kees van Meel 

Gert Jan van den Bemd

Gert-Jan van den Bemd is een veelzijdig kunstenaar. Hij schrijft, schildert, fotografeert, kortom hij is beeldend kunstenaar én schrijver,

‘Dat laatste betekent natuurlijk ook “beeldend”, want hij creëert beelden via woorden, zoals in De verkeerde vriend uit 2018. Een lang gekoesterde droom, zoals hij zelf zegt: “ Een boek schrijven heb ik altijd als een droom gehad. Een doel dat ik wilde bereiken.” En dat is er nu van gekomen, constateert hij niet zonder trots. Op de kaft van zijn boek De verkeerde vriend, staat zijn gezicht half in het licht, half in het donker afgebeeld, alsof ij wil zeggen dat iedereen, inclusief de auteur een lichte en een donkere kant heeft.

Gert-Jan van den Bemd debuteerde in 1993 in Mens & Gevoelens van Margreet Dolman / Paul Haenen. In 2013 ontving hij de Delta Lloyd poëzieprijs van België en in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade. In 2015 won hij Heel Nederland Schrijft, in 2016 de Aspe Award en in 2017 de verhalenwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Zijn roman ‘De verkeerde vriend’ verscheen in 2018 bij Manteau / Angèle.

(Populair) wetenschappelijke artikelen zijn gepubliceerd in internationale vaktijdschriften.                                                                                    

Hij is hoofdredacteur en art director van  het verhalenplatform van het Erasmus MC in Rotterdam en redacteur van REALmag. Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland,  België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika.  Rechts: Zelfportret

Website 

 

Frans van Veen

Frans van Veen (Voorburg, 1950) kreeg zijn opleiding aan de Academie St. Joost te Breda en aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s Hertogenbosch. Aanvankelijk schilderde hij minutieus, in hyperrealistische stijl. Hij probeerde zo met name de verhouding tussen natuur en cultuur te onderzoeken. Voor dat werk ontving hij in 1977 de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst.

In de jaren tachtig kwam de omslag in zijn werk van louter realisme naar zijn huidige, lyrische manier van werken. Hij heeft zijn eigen werkwijze ontwikkeld waarbij hij in de natuur grote schilderingen in pastelkrijt maakt die later in zijn atelier aanleiding vormen voor  de schilderijen in olieverf.

Als echte plein air schilder legt hij buiten in de natuur de heftigheid van het moment vast in pastels, “sur le motif”, zoals Cézanne zei. In deze pastels verbeeldt hij het landschap op zijn eigen impressionistische wijze . In de expressieve olieverven geeft hij de natuurbeleving een extra dimensie door middel van een krachtige verftoets. Frans exposeert t/m 2 september in het Princenhaags Museum.

Princenhaags Museum.               Website kunstenaar. 

Boekbespreking en Brabant Cultureel

De blinde uil’ is een van de grootste Perzische meesterwerken van de moderne tijd van een weergaloos schrijver die lange tijd tegen zijn innerlijke demonen moest vechten en te jong overleed.

Dertig jaar geleden verscheen De blinde uil (1937) voor het eerst rechtstreeks uit het Perzisch vertaald in het Nederlands, in een vertaling van Gert J.J. de Vries. Tachtig jaar geleden werd de roman daarnaast voor het eerst gepubliceerd, reden genoeg voor een heruitgave. In de roman probeert de verteller zijn waanzin te bezweren door die op schrift te stellen en zo te analyseren, en zich te verzoenen met zijn onafwendbare, naderende dood. Hij neemt de lezer bij de hand en toont zijn innerlijke wereld en leven, wat buitengewoon krachtige, directe literatuur oplevert, die een brok in de keel doet ontstaan.

‘Er is slechts één angst die me bezighoudt en dat is dat ik morgen zou sterven zonder mezelf te hebben gekend. In de loop van mijn leven heb ik gemerkt dat er een immense kloof bestaat die mij van mijn medemensen scheidt. En ik heb bovendien geleerd dat men zo zwijgzaam mogelijk door het leven dient te gaan en zijn gedachten zo veel mogelijk voor zichzelf dient te houden. Ik heb nu weliswaar het besluit genomen om over mezelf te schrijven. Maar daarmee beoog ik uitsluitend mezelf kenbaar te maken aan mijn schaduw – die schaduw op de muur.’

Uit: ‘De blinde uil’  Hein van Kemenade bespreekt het boek.

Rinus van der Heijden, hoofdredacteur van Brabant Cultureel licht weer enkele recent verschenen artikelen toe op Brabant Cultureel.

 

 

 

Radiodocumentaire over de 148 van Breda van GrensGeluidenmakers Yvonne Ton & René Oomen

De stad was voor één dag politiestaat

Het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO op NPO Radio 1 zendt zondag 2 september in Het spoor terug de radiodocumentaire De stad was voor één dag politiestaat uit. De documentaire is samengesteld door twee GrensGeluidenmakers:  Yvonne Ton & René Oomen. Het spoor terug begint om ongeveer 11.20 uur.


30 april 1981: Koninginnedag in Breda, één jaar na de kroningsrellen in Amsterdam en het eerste jaar waarin koningin Beatrix als kersverse vorstin het land in gaat. Burgemeester Merkx is bang dat het ook  in zijn stad uit de hand gaat lopen  en laat 148 demonstranten preventief oppakken, voornamelijk op basis van uiterlijk.

Een leren jasje of button is voldoende voor een lange dag in een veel te krappe politiekooi, zonder eten en drinken of sanitaire voorzieningen. Het leidt tot heftige protesten, schadevergoedingen, een flinke politieke staart en uiteindelijk een omslagpunt in het denken over preventief arresteren.

Foto boven: de arrestatie van Kita Lebesque in 1981. Onder: Kita bekijkt de foto van toen met documentairemaker René Oomen                                                

Bekijk de fotoserie van Piet den Blanken