De makers van GrensGeluiden

Adres Studio: Reduitlaan 27 Breda. De studio is in het AV Huis. Begane grond, bij de fietsenstalling en tegenover het oude postkantoor aan de Slingerweg.

Yvonne Ton (l) presenteert en maakt sinds de jaren negentig het kunst & cultuurprogramma, maar maakte tussentijds een uitstap naar de talkshow Meijs & Ton. Ze begon bij ziekenomroep Studio Audio en werkte ook voor Omroep Brabant. Yvonne is journaliste en tekstschrijver.

 

 

Kitty Valk (r) werkte een aantal jaren geleden ook al voor GrensGeluiden. Kitty is van huis uit docente drama, maar is ook zangeres.

 

 

                                          

Kees van Meel is dichter, theaterrecensent en presentator van GrensGeluiden. Kees was docent Nederlands en jarenlang Stadsdichter van Breda en publiceert zijn werk regelmatig.

 

Ook Jan Frijters begon zijnradiocarrière bij Studio Audio. Behalve presentator en maker is hij ook editor van reportages en documentaires. Zo maakte hij de documentaire De vader, de zoon en de heilige rivier, over de zonen van beeldhouwer Hein Koreman. Jan was adjunct-directeur van een basisschool.

Harmke Westerterp (onder) is filmmedewerkster bij GrensGeluiden en zorgt voor een goed onderbouwde kritiek bij een nieuwe film uit het aanbod van Chassé cinema, lees: de filmhuizen in den lande die louter artfilms programmeren.                                                         

                                                                                          

Lisa van der Waal is een echt filmdier. Ze studeerde Taal- en Cultuurstudies in Utrecht en Filmstudies & Visuele cultuur aan de universiteit van Antwerpen.  Lisa werkt voor Filmhuis Breda maar is ook zeer regelmatig te vinden in Chassé cinema. Hierdoor kan zij Filmhuisnieuws combineren met cinema recensies.    

 

                                             

René Oomen werkt dit jaar precies 30 jaar voor de lokale omroep. Vanaf 1999 werkt hij professioneel voor achtereenvolgens de Humanistische Omroep, NTR en VPRO en maakte documentaires en specials. De laatste jaren voor Het Spoor Terug, de documentaire in het geschiedenisprogramma OVT (VPRO, Radio 1)

 

 

 

Hein van Kemenade is al 30 jaar boekrecensent bij GrensGeluiden en haar voorgangers. Zijn kennis van de literatuur is onovertroffen. We hebben het niet bijgehouden maar hij moet inmiddels al honderden boeken besproken hebben.

 

Ad van Leunen is sinds jaar en dag de technicus van GrensGeluiden. Weer of geen weer, Ad is er altijd.

 

 

Luistermogelijkheden & Uitzending gemist

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Via Soundcloud plaatsen we regelmatig audio bijdragen als vooraankondiging, uitgebreidere reportages of items die extra aandacht krijgen.  

 

WinterGrensGeluiden van 24 december 2017 met als wintergast schrijfster Marlies Slegers. Presentatie: Kees van Meel.  Beluister hier

GrensGeluiden van 14 januari met o.a. Gert Jan van den Bemd. Presentatie: Yvonne Ton. Beluister hier 

Redden kunstenaars de wereld? Gesprek van Jan Frijters met docent Huub Looze over duurzaamheid in de kunst. Beluister hier

Een gesprek van Yvonne Ton met dichter Olaf Douwes Dekker over zijn nieuwe bundel Levenslang. Beluister hier

 

GrensGeluiden van 15 oktober

 

Beluister de uitzending: https://soundcloud.com/user-757483611/grensgeluiden-van-15-oktober-2017

Breda Nu, zondag 15 oktober, 11 uur: GrensGeluiden met boeken: Cees van Ierssel schreef een boek over de Bredase wijk De Belcrum met de titel  De kracht van haar toekomst ligt in het verleden;  Ira Hopkoper produceerde in tekst & illustratie een kinderboek over De Pont; Hein van Kemenade bespreekt  Een tragedie in New York van Maurice Seleky .

Presentatie: Kees van Meel

De Belcrum; De kracht van haar toekomst ligt in het verleden 

Cees van Ierssel is de schrijver van dit boek over het ontstaan van de buurt, haar verleden tot na de Tweede Wereldoorlog, haar heden en een blik op de toekomst van deze oude, maar bruisende, vernieuwde buurt. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: stedenbouw, industriële bedrijfsontwikkeling, architectuur, woningbouw, alle straatnamen, buurt-voorzieningen en middenstand uit de vorige eeuw en de Tweede Wereldoorlog. De laatste ontwikkelingen in de Belcrum worden vermeld zoals bedrijvigheid en ondernemerschap, stationsgebied en havenkwartier.

Wie is Cees van Ierssel?
Hij woonde 25 jaar in de Belcrum. Cees is schrijver, verteller en verbinder van historische fragmenten; in een samenhangend geheel.

Kinderboek over De Pont; Karel en de grote Kunsthelden

Een gesprek met Marie-Jose Eijkmans van Museum De Pont over een kinderboek dat over De Pont gaat; Karel en de grote Kunsthelden, geschreven en getekend door en getekend door Ira Hopkoper.

        

Karel heeft een apparaatje van zijn opa gekregen waarmee hij van alles kan ontdekken. Zo onderzoekt hij werken van o.a. Bill Viola, Marc Mulders en Ai Weiwei. Karel is vooral nieuwsgierig door welke beroemde voorgangers ze geïnspireerd zijn. Dus ook Mondriaan en Rembrandt komen voorbij. Het boek ook te koop in de museumshop.

Donderdag 19 oktober, vanaf 17.15 uur leest Ira Hopkoper voor uit haar boek Karel en de grote Kunsthelden, bij de open haard in de lounge van het museumcafé.  http://www.depont.nl/te-zien/

Boekbespreking: Een tragedie in New York

In ‘Een tragedie in New York’ beschrijft Maurice Seleky genadeloos de tijdsgeest en het jachtige grootstedelijke leven. Aan de hand van vier New Yorkse personages schetst Seleky het einde van het Obama-tijdperk. De inauguratie van president Trump is opmaat voor een persoonlijk drama.