Uitzending 29 oktober; cultureel ondernemen en theater over eetstoornis

GrensGeluiden is direct na uitzending terug te beluisteren via radio gemist van BredaNu

Maar één op de vijf kunstenaars kan rondkomen van zijn of haar werk. De rest heeft daarnaast nog een andere inkomstenbron nodig. Maaike van Steenis schreef een informatief interviewboek met tips & trics over succesvol cultureel ondernemen; Christel Ooms & Yurr Rozenberg weten al wat cultureel ondernemen is. Ze zijn betrokken bij het netwerk Breda, city of imagineers;  Maartje Wikkerink speelt haar solo voorstelling Stillen in het Chassé theater. Een persoonlijke voorstelling over eetstoornis; verder een nieuwe boekbespreking door Hein van Kemenade.

Presentatie: Kitty Valk & René Oomen

Cultureel ondernemen; hoe word je het en hoe blijf je het succesvol?

Maar één op de vijf kunstenaars kan rondkomen van zijn of haar werk. De rest heeft daarnaast nog een andere inkomstenbron nodig. Het is dus beslist niet makkelijk om als kunstenaar of creatieve ondernemer een goed inkomen te verdienen.  Met Maaike van Steenis praten we over cultureel ondernemerschap. Ze schreef er een interviewboek over: Tussen kunst en cash.  www.succesvolondernemenalscreatief.nl/boek-tussen-kunst-en-cash/

                 

In aansluiting hierop praten we met het duo Christel Ooms (fotografe) & Yurr Rozenberg (grafisch ontwerper), cultureel ondernemers pur sang en betrokken bij Breda, City of Imagineers, een collectief van creatieve makers die de creatieve industrie in Breda versterken. Ze helpen opdrachtgevers om de kracht van verbeelding te benutten.  https://cityofimagineers.nl/

        

Stillen door Maartje Wikkerink

Theatermaker Maartje Wikkerink maakt met Stillen een beeldende voorstelling met getekende figuren over de lange weg naar herstel van een eetstoornis. Ze maakte deze voorstelling op basis van haar eigen ervaring met anorexia nervosa en boulimia nervosa én de verhalen van vele lotgenoten. “Ik wilde heel graag ergens goed in zijn. Afvallen kon ik als de beste.” te zien op 4 november in het Chassé theater. Uitgebreidere info:  http://grensgeluiden.nl/?p=57

Boekbespreking

Een nieuwe boekbespreking door Hein van Kemenade

De makers van GrensGeluiden/ Contact

Contact met de redactie: info@grensgeluiden.nl 

Adres Studio: Reduitlaan 27 Breda. De studio is in het AV Huis. Begane grond, bij de fietsenstalling en tegenover het oude postkantoor aan de Slingerweg.

 

 

 

 

Yvonne Ton presenteert en maakt sinds de jaren negentig het kunst & cultuurprogramma, maar maakte tussentijds een uitstap naar de talkshow Meijs & Ton. Ze begon bij ziekenomroep Studio Audio en werkte ook voor Omroep Brabant. Yvonne is journaliste en tekstschrijver.

 

Kitty Valk (r) werkte een aantal jaren geleden ook al voor GrensGeluiden. Kitty is van huis uit docente drama, maar is ook zangeres.

 

 

 

                                                  

Kees van Meel is dichter, theaterrecensent en presentator van GrensGeluiden. Kees was docent Nederlands en jarenlang Stadsdichter van Breda en publiceert zijn werk regelmatig.

Ook Jan Frijters begon zijn radiocarrière bij Studio Audio. Behalve presentator en maker is hij ook editor van reportages en documentaires. Zo maakte hij De vader, de zoon en de heilige rivier, over de zonen van beeldhouwer Hein Koreman (Maarten & Eloi). Jan was adjunct-directeur van een basisschool.

 

 

 

 

 

 

 

Harmke Westerterp is filmmedewerkster bij GrensGeluiden en zorgt voor een goed onderbouwde kritiek bij een nieuwe film uit het aanbod van Chassé cinema, lees: de filmhuizen in den lande die louter artfilms programmeren.                                                              

                                                                                          

                                                                                 

Danai Vergotis is de andere filmmedewerkster die afwisselt met Harmke. Danai is inmiddels afgestudeerd als psychologe. Helaas gaat zij GrensGeluiden verlaten per januari 2018. We wensen haar veel succes in de toekomst.

 

 

René Oomen werkt dit jaar precies 30 jaar voor de lokale omroep. Vanaf 1999 werkt hij professioneel voor achtereenvolgens de Humanistische Omroep, NTR en VPRO en maakte documentaires en specials. De laatste jaren voor Het Spoor Terug, de documentaire in het geschiedenisprogramma OVT (VPRO, Radio 1)

 

 

Hein van Kemenade is al 30 jaar boekrecensent bij GrensGeluiden en haar voorgangers. Zijn kennis van de literatuur is onovertroffen. We hebben het niet bijgehouden maar hij moet inmiddels al honderden boeken besproken hebben.

Ad van Leunen is sinds jaar en dag de technicus van GrensGeluiden. Weer of geen weer, Ad is er altijd.

 

 

Uitzending gemist? Luistermogelijkheden

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Frequenties regio: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist? GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Via Soundcloud plaatsen we regelmatig audio bijdragen als vooraankondiging, uitgebreidere reportages of items die niet live worden uitgezonden. Daar staan op dit moment nog 3 afleveringen van GrensGeluiden online.

Beluister de uitzending van 15 oktober gepresenteerd door Kees van Meel met o.a. boek over de Belcrum en kinderboek over De Pont.

Beluister de uitzending van 3 oktober, gepresenteerd door Yvonne Ton, met o.a. een gesprek met Dingeman Kuilman, directeur van het Bredase Stedelijk Museum.

Beluister de uitzending van 8 oktober, gepresenteerd door Jan Frijters met o.a. een reportage over de Kunst Biënnale in de Heilige Driehoek in Oosterhout.

 

GrensGeluiden van 15 oktober

 

Beluister de uitzending: https://soundcloud.com/user-757483611/grensgeluiden-van-15-oktober-2017

Breda Nu, zondag 15 oktober, 11 uur: GrensGeluiden met boeken: Cees van Ierssel schreef een boek over de Bredase wijk De Belcrum met de titel  De kracht van haar toekomst ligt in het verleden;  Ira Hopkoper produceerde in tekst & illustratie een kinderboek over De Pont; Hein van Kemenade bespreekt  Een tragedie in New York van Maurice Seleky .

Presentatie: Kees van Meel

De Belcrum; De kracht van haar toekomst ligt in het verleden 

Cees van Ierssel is de schrijver van dit boek over het ontstaan van de buurt, haar verleden tot na de Tweede Wereldoorlog, haar heden en een blik op de toekomst van deze oude, maar bruisende, vernieuwde buurt. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: stedenbouw, industriële bedrijfsontwikkeling, architectuur, woningbouw, alle straatnamen, buurt-voorzieningen en middenstand uit de vorige eeuw en de Tweede Wereldoorlog. De laatste ontwikkelingen in de Belcrum worden vermeld zoals bedrijvigheid en ondernemerschap, stationsgebied en havenkwartier.

Wie is Cees van Ierssel?
Hij woonde 25 jaar in de Belcrum. Cees is schrijver, verteller en verbinder van historische fragmenten; in een samenhangend geheel.

Kinderboek over De Pont; Karel en de grote Kunsthelden

Een gesprek met Marie-Jose Eijkmans van Museum De Pont over een kinderboek dat over De Pont gaat; Karel en de grote Kunsthelden, geschreven en getekend door en getekend door Ira Hopkoper.

        

Karel heeft een apparaatje van zijn opa gekregen waarmee hij van alles kan ontdekken. Zo onderzoekt hij werken van o.a. Bill Viola, Marc Mulders en Ai Weiwei. Karel is vooral nieuwsgierig door welke beroemde voorgangers ze geïnspireerd zijn. Dus ook Mondriaan en Rembrandt komen voorbij. Het boek ook te koop in de museumshop.

Donderdag 19 oktober, vanaf 17.15 uur leest Ira Hopkoper voor uit haar boek Karel en de grote Kunsthelden, bij de open haard in de lounge van het museumcafé.  http://www.depont.nl/te-zien/

Boekbespreking: Een tragedie in New York

In ‘Een tragedie in New York’ beschrijft Maurice Seleky genadeloos de tijdsgeest en het jachtige grootstedelijke leven. Aan de hand van vier New Yorkse personages schetst Seleky het einde van het Obama-tijdperk. De inauguratie van president Trump is opmaat voor een persoonlijk drama.