GrensGeluiden 28 januari; komt het nog goed tussen het Stedelijk Museum, de stad en de rest van de wereld?

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Breda heeft nu zijn Stedelijk Museum en MOTI en het Breda’s Museum gingen er in op. Jeroen Grosfeld, oud directeur van het Breda’s Museum, weet als geen ander hoe het is een museum van de grond af aan op te bouwen én het in de lucht te houden met beperkt budget; in het solo theaterstuk Niemand wacht op je kruipt José Kuijpers in de huid van drie vrouwen. Vrouwen die niet langer wachten, maar doen. Op zoek naar nieuwe (politieke) inspiratie. Het stuk wordt opgevoerd op de plaats waar het thuis hoort: de politieke arena;  Brabant Cultureel verschijnt sinds 2013 digitaal. Hoofdredacteur Rinus van der Heijden stipt enkele recente artikelen aan; Hein van Kemenade bespreekt de roman Hoe heette de hoedenmaker? van Loekie Zvonik.

Presentatie: René Oomen

Het nieuwe Stedelijk Museum Breda; vloek of een zegen?

Nu het nieuwe Stedelijk Museum Breda op volle toeren draait, wordt het tijd om de oud directeur van het Breda’s Museum, Jeroen Grosfeld, aan het woord te laten. Als geen ander weet hij hoe het is om een museum vanaf de basis op te bouwen en, zoals in zijn geval, hoe het is om het ook weer ten onder te zien gaan. Een groot deel van ‘zijn collectie’ is nu te zien in het nieuwe museum. Gaat het wat worden met het nieuwe museum of heeft Breda een kat in de zak gekocht? Dit is een van de thema’s van een gesprek met Jeroen Grosfeld, als studiogast rode draad door deze GrensGeluiden.

Website Stedelijk Museum 

Jeroen Grosfeld voor zijn oude werkplek; het Breda’s museum  (foto: Piet den Blanken)

 

         

foto’s Stedelijk Museum Breda; René Oomen

Niemand wacht op je; theater in de politieke arena

We leven in een tijd waarin we steeds meer zicht hebben op hoe het er in de wereld aan toegaat. In de media komen aan de lopende band nieuwsberichten en opinies voorbij over brandende kwesties. De een roept nog harder dan de ander en luisteren lijkt moeilijker dan ooit.

Over een ding zijn we het eens: verandering is nodig. Maar waar beginnen we? Hoe zet je jouw mening om in daden? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid eigenlijk; bij de burger of bij de politiek? In Niemand wacht op je kruipt José Kuijpers in de huid van drie vrouwen. Vrouwen die niet langer wachten, maar doen. Op zoek naar nieuwe (politieke) inspiratie. En die ligt soms dichterbij dan je denkt. Het stuk is geschreven door Lot Vekemans en  wordt op maandag 29 en dinsdag 30 januari gespeeld in de raadzaal van het oude stadhuis in Breda. Een gesprek met de auteur van het stuk: Lot Vekemans. Website Matzer 

beeld uit voorstelling

                                                                      Lot Vekemans  (foto: Merlin Daleman)         

 

 

 

Brabant Cultureel

Brabant Cultureel, aanvankelijk begonnen als papieren tijdschrift is inmiddels een digitaal podium voor kunst & cultuur en voor iedereen toegankelijk. Het verschijnt sinds 2013 op www.brabantcultureel.nl/

Enkele malen per week vult de redactie de website aan met nieuw materiaal. Hoofdredacteur Rinus van der Heijden gaat in op een paar recente artikelen.

Boekbespreking: Hoe heette de hoedenmaker? van Loekie Zvonik

Didier en Hermine beleven aan de universiteit van Gent een kortstondige affaire. Twaalf jaar later zorgt het toeval ervoor dat zij voor een congres samen naar Wenen reizen. Op oud ijs vriest het licht: hun vroegere verliefdheid groeit uit tot een intense vriendschap, waarin Hermine tegen wil en dank de muze van Didier wordt. Didier is een klassieke romanticus, voor wie de zelfkant van het leven een grote aantrekkingskracht heeft. Maar ook zij kan hem niet redden. In deze adembenemend vertelde kroniek van een aangekondigde dood reconstrueert Hermine de laatste weken van zijn leven. In een serene, elegante en rustige stijl probeert zij zijn motieven te achterhalen en antwoord te vinden op de vraag in hoeverre je van iemand kunt houden en tegelijkertijd afstand kunt nemen.

 

 

GrensGeluiden van 21 januari; Rebecca Nelemans, regiomakelaar Mondriaan Fonds

Beluister deze uitzending terug via  radio gemist van BredaNu

Kunsthistorica Rebecca Nelemans is voor de regio zuid aangesteld als regiomakelaar voor het Mondriaan Fonds; Ira Hopkoper schreef en tekende het boek ‘Karel en de grote kunsthelden’ in opdracht van museum De Pont in Tilburg; Harmke Westerterp bespreekt weer een film uit het aanbod van Chassé cinema.

Presentatie: Kees van Meel

Rebecca Nelemans, regiomakelaar Mondriaanfonds

Kunsthistorica Rebecca Nelemans (50) is door het landelijke Mondriaan Fonds aangesteld als regiomakelaar voor de regio zuid. In totaal zijn er drie regiomakelaars. Er bestaat het idee dat subsidies, vaker dan in het zuiden, nogal eens terecht komen in de randstad. Omdat gevoel weg te nemen zijn er nu regiomakelaars aangesteld. Het werkterrein van Rebecca zijn de provincies Brabant, Zeeland en Limburg.

Rebecca: ‘Een jaar lang werk ik acht uur per week voor het Fonds. Ik denk dat wanneer de regionale vooroordelen richting te Mondriaan Fonds zijn weggenomen, er al veel is gewonnen. Wanneer kunstinitiatieven weten wat het Fonds verwacht, hoe een subsidie goed wordt aangevraagd. Zodat de kans dat er meer bijdragen in het zuiden terecht komen, is toegenomen.’

Websites; Rebecca Nelemans     Mondriaanfonds

 

 

 

Ira Hopkoper; Karel en de grote kunsthelden

Ira Hopkoper  heeft in opdracht van museum De Pont in Tilburg een boek geschreven en getekend over Karel die op zoek gaat naar de kunsthelden van vroeger in De Pont. Karel heeft een apparaatje van zijn opa gekregen waarmee hij van alles kan ontdekken.

Zo onderzoekt hij werken van o.a. Bill Viola, Marc Mulders en Ai Weiwei. Karel is vooral nieuwsgierig door welke beroemde voorgangers ze geïnspireerd zijn. Dus ook Mondriaan en Rembrandt komen voorbij.

Tot en met 18 februari is trouwens nog steeds de tentoonstelling WeerZien in De Pont te bekijken met een overzicht van 25 jaar De Pont. Het boek van Ira Hopkoper is daar ook te  koop.

Website De Pont

 

Filmbespreking

Harmke Westerterp bespreekt weer een film uit het aanbod van Chassé cinema.

 

GrensGeluiden 14 januari; debuut Gert-Jan van den Bemd en nieuw kunstcentrum in Princenhage

Vanwege een storing bij BredaNu radio gemist; beluister deze uitzending terug via Soundcloud. Klik HIER 

Hij won al de nodige schrijfwedstrijden in Nederland en België met zijn verhalen. Volgende maand verschijnt de eerste roman van Bredanaar Gert-Jan van den Bemd; Princenhage is een platform en ontmoetingsplek voor kunst en cultuur rijker. Het Gele Huis opende eerder deze maand zijn deuren; Anna’s Wijnhuisje exposeert werk van vier Georgische kunstenaars; Hein van Kemenade bespreekt weer een nieuw boek. Dit maal recenseert hij ‘Meteoor’ van schrijver Karel Čapek.

Presentatie: Yvonne Ton 

De verkeerde vriend

Over een paar weken verschijnt de roman ‘De verkeerde vriend’ bij uitgeverij Manteau. Het is de debuutroman van Gert-Jan den Bemd. Bredanaar Van den Bemd is beeldend kunstenaar, maar hij schrijft ook al geruime tijd. De afgelopen jaren won hij talloze schrijfwedstrijden met zijn verhalen en zijn poëzie, zoals de Aspe Award, een Vlaamse prijs voor het beste misdaadverhaal (2016), Heel Nederland Schrijft (2015) en een schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade (2014). Verder is Gert-Jan van den Bemd eindredacteur en artdirector van Monitor, magazine van het Erasmus MC in Rotterdam en redacteur van REALmag.

www.grandfoulard.com/

 foto: Thomas Switn Sweertvaegher

Gele Huis Princenhage

De wijk Princenhage heeft sinds het begin van dit jaar een eigen kunstcentrum: Het Gele Huis. De naam is geïnspireerd op het gele huis in Arles, waar Vincent van Gogh woonde. Het Gele Huis in Princenhage is een plek waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken aan kunstprojecten. Ze organiseren ook tentoonstellingen en workshops. Tegelijkertijd kan iedereen er tijdens openingstijden binnenlopen voor informatie over cultuur en activiteiten in Princenhage. Kunstenaar Ada Krowinkel is een van de initiatiefnemers.

http://www.hetgelehuisinprincenhage.com/

 

    

Georgische kunst bij Anna’s Wijnhuisje

Anna’s Wijnhuisje in Breda laat een expositie zien met werk van vier kunstenaars uit Georgië: Zura Kalanda, Nugzar Kakhiani, Merab Gagiladze en Alexey Kvaratskheliya. Het adres is Reigerstraat 3 in Breda.  Een toelichting in GrensGeluiden.

https://annas-wijnhuisje.nl/

 

Boekrecensie: Meteoor

Een vliegtuigje stort neer en de enige overlevende wordt uit de wrakstukken gehaald en zwaar verbrand en in coma naar een ziekenhuis gebracht. Niemand weet wie hij is of waar hij vandaan komt. Drie mensen – een zuster, een medepatiënt met helderziende gaven en een schrijver – doen ieder een poging om de identiteit en het leven van geval X, zoals ze hem noemen, te reconstrueren. Dat is kort samengevat de inhoud van de roman ‘Meteoor’ van schrijver Karel Čapek, vertaald door Irma Pieper en uitgegeven door de Wereldbibliotheek. Recensent Hein van Kemenade vertelt er meer over in de uitzending.

 

 

 

 

GrensGeluiden 7 januari; cineast Bob Entrop, voorstelling Dido Dido in Chassé en filmbespreking

Bob Entrop viert dat hij 45 jaar in het filmvak zit en meer dan 320 filmtitels heeft gerealiseerd;  op woensdag 10 januari speelt in het Chassé theater de voorstelling “Dido Dido” van choreograaf en curator Nicole Beutler en operagezelschap Silbersee onder leiding van Romain Bischoff; in de filmrubriek maakt Lisa van der Waal, onze nieuwe collega bij GrensGeluiden, haar debuut met de bespreking van The Disaster Artist van James Franco.

Presentatie: Jan Frijters

Bob  Entrop; 45 jaar in het filmvak

Bob Entrop viert dat hij 45 jaar in het filmvak zit en meer dan 320 filmtitels heeft gerealiseerd. Daarom wordt op 13 en 14 januari een retrospectief georganiseerd in Chassé Cinema en Stedelijk Museum Breda. In deze terugblik op het werk van de Bredase filmmaker wordt u meegenomen in de tijd. Met veel herkenning en soms een herbeleving van mooie en historische momenten.

In GrensGeluiden lopen we hier op vooruit met een studiogesprek. Daarin komen leven en werk van Bob Entrop uitgebreid aan de orde. Hij werkt als producent, regisseur, scenarioschrijver en cameraman.
www.chasse.nl/cinema/special/retrospectief-bob-entrop

Dido Dido

Op woensdag 10 januari speelt in het Chassé theater de voorstelling “Dido Dido” van choreograaf en curator Nicole Beutler en operagezelschap Silbersee onder leiding van Romain Bischoff. De aria “Dido’s Lament” uit de opera Dido en Aeneas van Henry Purcell vormt de inspiratie voor een voorstelling door vijf zangers / musici en één danseres en een pop.

In een gesprek met sopraan Michaela Riener wil GrensGeluiden onderzoeken hoe dit gezelschap – met deze aria als uitgangspunt – een geheel nieuwe voorstelling heeft kunnen maken.
www.nbprojects.nl/nl/performances/dido_dido

Filmbespreking

In de filmrubriek maakt Lisa van der Waal, onze nieuwe collega bij GrensGeluiden, haar debuut met de bespreking van The Disaster Artist van James Franco.