Eerstvolgende uitzending 21 januari; Rebecca Nelemans, regiomakelaar Mondriaan Fonds

Kunsthistorica Rebecca Nelemans is voor de regio zuid aangesteld als regiomakelaar voor het Mondriaan Fonds; Ira Hopkoper schreef en tekende het boek ‘Karel en de grote kunsthelden’ in opdracht van museum De Pont in Tilburg; Harmke Westerterp bespreekt weer een film uit het aanbod van Chassé cinema.

Presentatie: Kees van Meel

Rebecca Nelemans, regiomakelaar Mondriaanfonds

Kunsthistorica Rebecca Nelemans (50) is door het landelijke Mondriaan Fonds aangesteld als regiomakelaar voor de regio zuid. In totaal zijn er drie regiomakelaars. Er bestaat het idee dat subsidies, vaker dan in het zuiden, nogal eens terecht komen in de randstad. Omdat gevoel weg te nemen zijn er nu regiomakelaars aangesteld. Het werkterrein van Rebecca zijn de provincies Brabant, Zeeland en Limburg.

Rebecca: ‘Een jaar lang werk ik acht uur per week voor het Fonds. Ik denk dat wanneer de regionale vooroordelen richting te Mondriaan Fonds zijn weggenomen, er al veel is gewonnen. Wanneer kunstinitiatieven weten wat het Fonds verwacht, hoe een subsidie goed wordt aangevraagd. Zodat de kans dat er meer bijdragen in het zuiden terecht komen, is toegenomen.’

Websites; Rebecca Nelemans     Mondriaanfonds

 

 

 

Ira Hopkoper; Karel en de grote kunsthelden

Ira Hopkoper  heeft in opdracht van museum De Pont in Tilburg een boek geschreven en getekend over Karel die op zoek gaat naar de kunsthelden van vroeger in De Pont. Karel heeft een apparaatje van zijn opa gekregen waarmee hij van alles kan ontdekken.

Zo onderzoekt hij werken van o.a. Bill Viola, Marc Mulders en Ai Weiwei. Karel is vooral nieuwsgierig door welke beroemde voorgangers ze geïnspireerd zijn. Dus ook Mondriaan en Rembrandt komen voorbij.

Tot en met 18 februari is trouwens nog steeds de tentoonstelling WeerZien in De Pont te bekijken met een overzicht van 25 jaar De Pont. Het boek van Ira Hopkoper is daar ook te  koop.

Website De Pont

 

Filmbespreking

Harmke Westerterp bespreekt weer een film uit het aanbod van Chassé cinema.

 

GrensGeluiden 14 januari; debuut Gert-Jan van den Bemd en nieuw kunstcentrum in Princenhage

Vanwege een storing bij BredaNu radio gemist; beluister deze uitzending terug via Soundcloud. Klik HIER 

Hij won al de nodige schrijfwedstrijden in Nederland en België met zijn verhalen. Volgende maand verschijnt de eerste roman van Bredanaar Gert-Jan van den Bemd; Princenhage is een platform en ontmoetingsplek voor kunst en cultuur rijker. Het Gele Huis opende eerder deze maand zijn deuren; Anna’s Wijnhuisje exposeert werk van vier Georgische kunstenaars; Hein van Kemenade bespreekt weer een nieuw boek. Dit maal recenseert hij ‘Meteoor’ van schrijver Karel Čapek.

Presentatie: Yvonne Ton 

De verkeerde vriend

Over een paar weken verschijnt de roman ‘De verkeerde vriend’ bij uitgeverij Manteau. Het is de debuutroman van Gert-Jan den Bemd. Bredanaar Van den Bemd is beeldend kunstenaar, maar hij schrijft ook al geruime tijd. De afgelopen jaren won hij talloze schrijfwedstrijden met zijn verhalen en zijn poëzie, zoals de Aspe Award, een Vlaamse prijs voor het beste misdaadverhaal (2016), Heel Nederland Schrijft (2015) en een schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade (2014). Verder is Gert-Jan van den Bemd eindredacteur en artdirector van Monitor, magazine van het Erasmus MC in Rotterdam en redacteur van REALmag.

www.grandfoulard.com/

 foto: Thomas Switn Sweertvaegher

Gele Huis Princenhage

De wijk Princenhage heeft sinds het begin van dit jaar een eigen kunstcentrum: Het Gele Huis. De naam is geïnspireerd op het gele huis in Arles, waar Vincent van Gogh woonde. Het Gele Huis in Princenhage is een plek waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken aan kunstprojecten. Ze organiseren ook tentoonstellingen en workshops. Tegelijkertijd kan iedereen er tijdens openingstijden binnenlopen voor informatie over cultuur en activiteiten in Princenhage. Kunstenaar Ada Krowinkel is een van de initiatiefnemers.

http://www.hetgelehuisinprincenhage.com/

 

    

Georgische kunst bij Anna’s Wijnhuisje

Anna’s Wijnhuisje in Breda laat een expositie zien met werk van vier kunstenaars uit Georgië: Zura Kalanda, Nugzar Kakhiani, Merab Gagiladze en Alexey Kvaratskheliya. Het adres is Reigerstraat 3 in Breda.  Een toelichting in GrensGeluiden.

https://annas-wijnhuisje.nl/

 

Boekrecensie: Meteoor

Een vliegtuigje stort neer en de enige overlevende wordt uit de wrakstukken gehaald en zwaar verbrand en in coma naar een ziekenhuis gebracht. Niemand weet wie hij is of waar hij vandaan komt. Drie mensen – een zuster, een medepatiënt met helderziende gaven en een schrijver – doen ieder een poging om de identiteit en het leven van geval X, zoals ze hem noemen, te reconstrueren. Dat is kort samengevat de inhoud van de roman ‘Meteoor’ van schrijver Karel Čapek, vertaald door Irma Pieper en uitgegeven door de Wereldbibliotheek. Recensent Hein van Kemenade vertelt er meer over in de uitzending.

 

 

 

 

GrensGeluiden 7 januari; cineast Bob Entrop, voorstelling Dido Dido in Chassé en filmbespreking

Bob Entrop viert dat hij 45 jaar in het filmvak zit en meer dan 320 filmtitels heeft gerealiseerd;  op woensdag 10 januari speelt in het Chassé theater de voorstelling “Dido Dido” van choreograaf en curator Nicole Beutler en operagezelschap Silbersee onder leiding van Romain Bischoff; in de filmrubriek maakt Lisa van der Waal, onze nieuwe collega bij GrensGeluiden, haar debuut met de bespreking van The Disaster Artist van James Franco.

Presentatie: Jan Frijters

Bob  Entrop; 45 jaar in het filmvak

Bob Entrop viert dat hij 45 jaar in het filmvak zit en meer dan 320 filmtitels heeft gerealiseerd. Daarom wordt op 13 en 14 januari een retrospectief georganiseerd in Chassé Cinema en Stedelijk Museum Breda. In deze terugblik op het werk van de Bredase filmmaker wordt u meegenomen in de tijd. Met veel herkenning en soms een herbeleving van mooie en historische momenten.

In GrensGeluiden lopen we hier op vooruit met een studiogesprek. Daarin komen leven en werk van Bob Entrop uitgebreid aan de orde. Hij werkt als producent, regisseur, scenarioschrijver en cameraman.
www.chasse.nl/cinema/special/retrospectief-bob-entrop

Dido Dido

Op woensdag 10 januari speelt in het Chassé theater de voorstelling “Dido Dido” van choreograaf en curator Nicole Beutler en operagezelschap Silbersee onder leiding van Romain Bischoff. De aria “Dido’s Lament” uit de opera Dido en Aeneas van Henry Purcell vormt de inspiratie voor een voorstelling door vijf zangers / musici en één danseres en een pop.

In een gesprek met sopraan Michaela Riener wil GrensGeluiden onderzoeken hoe dit gezelschap – met deze aria als uitgangspunt – een geheel nieuwe voorstelling heeft kunnen maken.
www.nbprojects.nl/nl/performances/dido_dido

Filmbespreking

In de filmrubriek maakt Lisa van der Waal, onze nieuwe collega bij GrensGeluiden, haar debuut met de bespreking van The Disaster Artist van James Franco.