Eerstvolgende uitzending 18 februari; theatermaker Hanna van Mourik Broekman en schrijfster Kathy Mathys

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Op zaterdag 24 februari 2018 is een try-out van de Stormkamer, De ontmoeting van theatermaakster Hanna van Mourik Broekman te zien in Podium Bloos. Met dit project verdiept ze zich in de wereld van ex-gedetineerden; van Kathy Mathys verscheen de roman Verdwaaltijd. Marcia, pas gescheiden, dwaalt door Brussel op zoek naar een nieuw territorium. Ze begint een relatie met een Amerikaanse schrijver die werkt aan een memoir over zijn verdwenen ex; Hein van Kemenade bespreekt HEIM, een roman van  Olga Majeau gebaseerd op een familieverhaal.

Presentatie: Kees van Meel

Stormkamer: de ontmoeting

Deze Stormkamer is onderdeel van het nieuwe project van Van Mourik Broekman: Men zag bijna alles. Met dit project verdiept ze zich in de wereld van ex-gedetineerden. Middels hun verhaal onderzoekt zij thema’s als vergevingsgezindheid, vergeldingsdrang en het vooroordelend denken van onze maatschappij. Ze stelt zich de vraag: kunnen we een een ex-gedetineerde onbevooroordeeld bekijken?

In een live geregistreerde chat nodigt Van Mourik Broekman ex-gedetineerde Dave uit. Een man die na een woest onstuimig leven in de gevangenis is beland en na een lang herstel nu een rustig leven heeft opgebouwd als vader. Het publiek wordt uitgenodigd om ‘de mens Dave’  te observeren, langzaam ontspinnen zich zijn verhalen, wordt het publiek uitgedaagd te oordelen en verschuift de grens tussen geobserveerde en observator.

Wil je meer lezen over het werk van Hanna of het project MEN ZAG BIJNA ALLES, waar deze performance een onderdeel van is. Kijk dan op  www.tgnomen.nl 

Roman Verdwaaltijd van Kathy Mathys

Marcia, pas gescheiden, dwaalt door Brussel op zoek naar een nieuw territorium. Ze begint een relatie met een Amerikaanse schrijver die werkt aan een memoir over zijn verdwenen ex. David laat weinig los over zijn verleden en Marcia wordt steeds nieuwsgieriger naar de vrouw. Emma, Marcia’s beste vriendin, keert terug naar haar geboortedorp, waar ze poseert voor een jonge kunstenaar. Ze heeft de plek niet meer bezocht sinds ze haar ouders en zus verloor en vraagt zich af wat er nog rest van haar oude leven. Verdwaaltijd is een roman die de lezer meevoert door Brusselse straten tot in de woestijnen en de redwoodwouden van Californië. Het is een verhaal over obsessie, over het verlangen om te verdwijnen en over hoe landschappen ons vormen. website schrijfster
                          

 

Boekbespreking: HEIM van Olga Majeau

In maart 2015 debuteerde Majeau met het boek ‘Een schitterend isolement’ bij uitgeverij Querido. Het boek, verhalende non-fictie, was het resultaat van 3,5 jaar research, een enorme zin om te schrijven, en de wil om het bijzondere verhaal van haar eigen voorouders op papier te zetten. Ze wilde de onrust over de vragen rond haar eigen identiteit beteugelen en begon met een zegelring en een paar brieven in de hand aan een zoektocht naar het leven en lot van haar Hongaarse overgrootvader.

In oktober 2016 verschijnt het daar onder de titel Brosamen für den blauen Vogel. In 2018 verschijnt ‘HEIM’, een roman gebaseerd op een familieverhaal. Ook in dit verhaal spelen schuld, schaamte en zwijgen een belangrijke rol. Olga Majeau (1969) werkt als docent op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Kunst & Economie. Daarnaast is ze docent aan de Schrijversacademie en de Querido Academie.

 

GrensGeluiden 4 februari: Maakt de creatieve klasse de stad van nu compleet? Ontrafelen van geheimen collectie Stedelijk Museum en WitteRook.nu

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Investeren in uitgaansklimaat en popmuziek loont, maar een stad als Breda moet wel durven doorpakken.
Dat is althans de mening van Joep Coolen, docent Leisure aan de NHTV in Breda. Hij is te gast in de studio en met hem bespreken we zijn ideeën en opvattingen over de noodzaak voor een stabiel kunst- en cultuurklimaat in Breda.
Het Stedelijk Museum Breda beschikt over collecties van vele duizenden voorwerpen. In de tentoonstelling “CollectieLab” wordt o.a. geprobeerd ontbrekende gegevens over de collectie met de hulp van bezoekers boven water te krijgen.

Presentatie: Jan Frijters

De creatieve klasse maakt de stad van nu compleet.

Wil Breda aantrekkelijk blijven voor bewoners, bezoekers en bedrijven, dan is blijvend investeren in popmuziek en een aantrekkelijk nachtleven een must. Geef organisatoren de ruimte, evenals talentontwikkeling. In combinatie met faciliteiten en innovatie geeft het de stad kansen. De recente discussie in Breda rond de openingstijden en de verbouwing van Mezz moet daarom in die context gezien worden.
Binnensteden moeten een boost krijgen en de hotspots voor vrijetijdsbesteding worden. Poppodia, theaters en musea vormden hierin belangrijke onderdelen.
Dat is het pleidooi van Joep Coolen, docent Leisure aan de NHTV in Breda.
We zijn benieuwd naar de praktische uitvoering van zijn opvattingen. Wat is de relatie tussen de stedelijke economie en cultuur? Om creatieve mensen aan te trekken dienen steden onder meer te beschikken over een levendig cultuuraanbod. Voldoet Breda daaraan?
In een studiogesprek stellen we deze en andere vragen aan de orde.

Joep Coolen

CollectieLab in het Stedelijk Museum Breda

Het Stedelijk Museum Breda beschikt over een landelijk erkende belangwekkende collectie. Opgeborgen in de depots wachten al die duizenden voorwerpen op het moment dat ze weer eens aan het publiek getoond worden of voor verder onderzoek te voorschijn worden gehaald.
Bij het publiek en deskundigen zijn deze schatten vrijwel onbekend.

t/m
Amanda Elshout – van de afdeling Collectie en Beheer – en Jeske Jacobs – projectleider – vertellen over het concept en inrichting van deze tentoonstelling.

 

 

 

 

 

 

Witte Rook

“Witte Rook stijgt op vanuit Breda en lokaliseert de kunst en cultuur die in stad en streek zichtbaar zijn. Flarden blijven hangen in de stad of waaieren uit naar onbekende streken.”, aldus de openingstekst van de site.In een gesprek met Esther van Rosmalen gaan we ontdekken waar het kunst(enaars) platform Witte Rook voor staat.