Eerstvolgende uitzending 22 april; Marian Verdonk in de rechtbank en Rineke Dijkstra in De Pont

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu


Marian Verdonk laat als laatste exposant in de oude rechtbank van Breda een groot overzicht zien van haar werk. Wandkleden, keramiek en enkele schilderijen; fotografe Rineke Dijkstra verwierf in de jaren negentig internationale bekendheid met haar Strandportretten. Met deze ontroerende reeks foto’s vestigde zij haar reputatie als maker van portretten. De Pont in Tilburg toont een overzicht; de E. du Perronprijs 2017 is toegekend aan de Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel Tov. GrensGeluiden laat een deel horen uit het interview van afgelopen december met de schrijfster;  Lisa van der Waal bespreekt de film Foxtrot van Samuel Maoz en Rinus van der Heijden licht enkele recente artikelen toe die zijn verschenen op Brabant Cultureel. 

Presentatie: René Oomen


Marian Verdonk in de rechtbank

Het is niet de meest uitnodigende plek voor een expositie, de oude rechtbank in Breda. Maar wie er een controle van de jas-inhoud en een detectiepoortje voor over heeft, treft een mooi overzicht van het werk van Marian Verdonk. Veelal mooi uitgelichte wandkleden, aangevuld met keramiek en een enkel schilderij. Voor de reportage kozen we toch liever voor haar atelier aan de Bredase van Schootenstraat.

Meer dan vijftig werken laat Marian (foto onder) zien. Het is tevens de laatste kans het gerechtsgebouw van binnen te zien. Hierna verhuist de rechtbank naar een nieuw gebouw (zonder expo’s) en wordt het oude gesloten. Marian Verdonk is dus de laatste exposant op deze plek.

Marian Verdonk is opgeleid tot docent Beeldende Vorming 1e graads, cum laude afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Hieraan voorafgaand heeft Marian middels scholing en ervaring een brede kennis en kunde binnen kunst, theater en vormgeving opgebouwd.

Marian is ‘dicht op de huid’ begonnen. Op de school voor modevormgeving in Eindhoven is de artistieke en  technische basis gelegd. In plaats van met een collectie af te studeren, heeft Marian zich gespecialiseerd in theatervormgeving. Haar afstudeerproject ‘Dyonisia’ omvatte zowel de kostuums als de gehele scenografie van deze theatercollage.

 

foto’s: René Oomen

Na ervaring te hebben opgedaan bij het de Rotterdamse dansgroep (nu Danceworks Rotterdam) , het IFD (nu Internationaal Danstheater), de Hoofdstadoperette en kindertheater Kwiebus, heeft zij zich verbonden aan de Rotterdamse Dansacademie (nu CoDarts).
Binnen deze Hogeschool heeft zij voor een groot aantal internationale choreografen kostuums ontworpen en vervaardigd. Marian Verdonk is eigenaar van Punch! Workshops. Deze bijzondere techniek van machinaal vilten heeft nieuwe deuren voor haar geopend. Website Marian Verdonk.

 

De tentoonstelling is tijdens werkdagen te zien t/m 30 mei. Gerechtsgebouw, Sluissingel 20 Breda

Rineke Dijkstra in De Pont

Rineke Dijkstra (Sittard 1959) verwierf in de jaren negentig internationale bekendheid met haar Strandportretten. 

Met deze ontroerende reeks foto’s vestigde zij haar reputatie als maker van portretten die de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid van de geportretteerden op onnavolgbare wijze in beeld brengen. Vorig jaar werd zij onderscheiden met de prestigieuze Hasselblad Award.

 

Dijkstra werkt het liefst in series waardoor verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun culturele achtergrond subtiel aan het licht treden. Zij maakt haar portretten met een technische camera op statief, een tijdrovend proces dat haar werkwijze bepaalt. Zij schept de voorwaarden en speelt met het licht dat natuurlijk lijkt maar toch net anders is. Het thema transformatie zit in verschillende series. Jongeren op de grens van volwassenheid op zoek naar hun identiteit. Website De Pont

                                          Rineke Dijkstra

Rineke Dijkstra is erg spaarzaam met interviews, dus ook GrensGeluiden is dat helaas niet gelukt. Hedwig Zeedijk van De Pont is echter ook zeer goed op de hoogte. Lees ook het artikel op Brabant Cultureel

E. du Perronprijs 2017 voor Margot Vanderstraeten

De E. du Perronprijs 2017 is toegekend aan de Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten (1967) voor haar boek Mazzel Tov.  

De jury eert Margot Vanderstraeten omdat zij een fascinerend boek schreef waarin ze een inkijkje geeft in de besloten gemeenschap van een orthodox-joods gezin in Antwerpen. We laten een klein deel horen uit het interview met de schrijfster in WinterGrensGeluiden van 17 december vorig jaar. Mazzel tov  toont hoe je, ondanks grote verschillen, van elkaar kunt leren en met elkaar kunt leven. Het boek verscheen in april 2017 bij Atlas Contact en er werden tot nu toe meer dan 40.000 exemplaren van verkocht.

Filmbespreking en Brabant Cultureel

Lisa van der Waal bespreekt Foxtrot van Samuel Maoz: Michael en Dafna zijn uit het veld geslagen wanneer ze te horen krijgen dat hun zoon Jonathan is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De feiten blijken echter een stuk complexer. In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt regisseur Samuel Maoz het verhaal vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waar je ook heen gaat, je eindigt altijd op het punt waar je ooit begon. Info & Trailer

Interview met regisseur

Rinus van der Heijden, hoofdredacteur van Brabant Cultureel, licht enkele artikelen toe die recent zijn verschenen op de website.  van Brabant Cultureel.

 

  

 

 

 

 

GrensGeluiden 15 april; expo Het Fotopaleis, School der Poëzie en nieuwe bundel Rick van der Made

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Leden van Het Fotopaleis exposeren hun werk bij het Stedelijk Museum Breda onder de titel In de schaduw van het licht; School der Poëzie organiseert jaarlijks diverse activiteiten rond de VSB Poëzieprijs; van dichter Rick van der Made verscheen zijn nieuwe bundel Het jaar van de arend; Hein van Kemenade bespreekt Het jachtgeweer van de Japanse schrijver Yasushi Inoue.

Presentatie: Kees van Meel


Het Fotopaleis in het Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Breda presenteert in samenwerking met Het Fotopaleis de tentoonstelling In de schaduw van het licht, een selectie met de beste foto’s uit het afgelopen jaar. Het Fotopaleis bestaat uit 15 professionele– en amateurfotografen. De leden willen met hun fotografie een persoonlijk verhaal vertellen. Iedere fotograaf gaat daarbij het avontuur met zichzelf aan.

De titel van de tentoonstelling In de schaduw van het licht verwijst zowel naar het licht als bron voor fotografie, als de verbondenheid binnen de groep. Het gezamenlijke doel is elkaar te stimuleren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van licht. Een belangrijk onderdeel is het bespreken van elkaars uitgangspunten en werk. De meest uitdagende vraag: hoe laat je de toeschouwer geboeid raken door de foto?

 

Deelnemende fotografen: Femke Bakker, Carla Bertelsmann, Jaap Brandenburgh, Mia Brandenburgh-Schouten, Hans van Gils, Onno van Gils, Pascal de Groot, Lou Leen, Marcel Post, Piet Raats, Corine Roks, Rene Siemons, Fred Sonnega, Robbert  Stroy en Arjan Zoomers.

werk van Femke Bakker

In de schaduw van het licht is tot stand gekomen met Vincent Koreman, stadscurator van ISM, het participatieprogramma van Stedelijk Museum Breda.  Te zien t/m 22 april in NEXT,  de projectruimte van Stedelijk Museum Breda.   Website Het Fotopaleis   

School der poëzie

School der Poëzie organiseert jaarlijks diverse activiteiten rond de VSB Poëzieprijs. Op dinsdag 29 mei is dat een VERS Talkshow voor basisschoolleerlingen in De Nieuwe Veste in Breda, met dichter Jaap Robben als speciale gast. Voorafgaand aan de talkshow hebben de kinderen poëzieles gehad en schrijven gedichten.

Een aantal van hen gaan dan het eigen gedicht voordragen. Ook zijn er kinderen die Jaap Robben mogen interviewen. Een jury bepaalt welke kinderen de mooiste gedichten hebben geschreven. Zij winnen een bezoekje op school van Dieuwertje Blok (op de foto tijdens bezoek aan een school in Amsterdam-Noord).

In de studio Sarinah Garssen van School der poëzie met twee winnaars van de Talkshow in Breda van afgelopen jaar om te vertellen over hun deelname en de winnende gedichten.

Rick van der Made: Het jaar van de arend

 Het jaar van de arend is de derde dichtbundel van Rick van der Made (Breda, 1968). Adriaan van Dis zegt: ‘Mooi en raak’.

Het werk is een combinatie van verhalen en poëzie met oogverblindende foto’s van onder meer René Zuiderveld en Jan van Breda.
Eerder publiceerde Van der Made het veelgeprezen boek Cévek (2013) en de dichtbundels Wereldreiziger (2015) en Memoires van Huisman (2016).

Het jaar van de arend is een zeer persoonlijk boek waarin dichter Rick van der Made laat zien hoe niet alleen gedichten duiding kunnen krijgen door verhalen, maar ook hoe poëzie duiding kan geven aan het leven.

Boekbespreking: Het jachtgeweer van Yasushi Inoue

In Japan is Yasushi Inoue (1907-1991) een grootheid, maar bij ons is hij nog onbekend.
Uitgeverij Bananafish kiest als kennismaking voor Het jachtgeweer (1949).

Een op het oog eenvoudig werkje dat bestaat uit een raamvertelling
en drie brieven. Een dichter krijgt bericht van een hem onbekende man die zichzelf herkent in een gedicht van de dichter. De onbekende man st
uurt drie aan hem geschreven brieven, afkomstig van drie vrouwen. Via die brieven wordt over een jarenlange echtelijke ontrouw verteld.
omslag Yasushi Inoue; Het jachtgeweer