GrensGeluiden van 3 juni met: plannen van Nieuwe Veste, afstudeerders Sint Joost aan het woord en de filmbespreking.

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur.
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Radio Live  
GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist   

Gertjan Endedijk -directeur van Nieuwe Veste – is vandaag onze gast. Naar aanleiding van het verschijnen van  de “Nieuwe Veste krant”” praten we met hem over de plannen voor het komende seizoen 2018-2019.

Over een aantal weken studeert weer een lichting AKV Sint Joost studenten af. Voor de komende uitzendingen hebben we er een aantal uitgenodigd uit verschillende studierichtingen. Vandaag komt de richting Fotografie aan bod. Leonie van den Ende is in de studio om over haar afstudeerproject  te vertellen.

In de filmbespreking neemt Harmke Westerterp u mee naar een nieuwe film in Chassé Cinema.

Presentatie: Jan Frijters

Nieuwe Veste in het komende seizoen en meer …

In 2014 spraken al eens met Gertjan Endedijk over de grote transitie waar het instituut toen voor stond. Zit de organisatie inmiddels op het goede spoor?

Wat hielden die veranderingen destijds in? En welke gevolgen heeft dat gehad?

Natuurlijk staan we uitgebreid stil bij de Nieuwe Veste Krant en alle plannen en programma’s die daarin aan bod komen.

Nieuwe Veste

Serie Eindexamengesprekken AKV Sint Joost: Leonie van den Ende

We hebben het in Nederland best goed voor elkaar als het neerkomt op het beleven van de natuur. Voor diegene die zich geroepen voelen om een frisse neus te halen zijn er verschillende gewaardeerde parken in Nederland te vinden die stuk voor stuk voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Zo zijn zij goed te bereiken per auto, hebben ze horeca naast de deur en is er een breed scala aan wandel- en fietspaden om uit te kiezen die zowel met hakken als met laarzen te bewandelen zijn.

Toen ‘mijn oerwoud’ (een vergeten strookje griendbos op het eiland van Dordrecht) ook werd omgetoverd tot een kant en klaar stukje belevenis-natuur, begon ik echter vragen te stellen bij een dergelijke vorm van recreatie. Is het wenselijk dat ook onze natuur meebeweegt in de doorvoering van efficiëntie? Waarom lijken we het zo belangrijk te vinden om controle te houden over ieder moment van onze beleving?

Leonie van den Ende behandelt deze vragen in haar afstudeeronderzoek naar prestatie-natuur. Dit onderzoek wordt in juni als onderdeel van de afstudeerexpositie getoond in een immersieve (=onderdompelende) installatie. De installatie is gevuld met diverse beelden. Hoewel Leonie afstudeert in de richting Fotografie heeft ze zich ook beziggehouden met tekeningen, droge naalden en video.
eindexamenexpo

 

Filmbespreking

In de filmbespreking neemt Harmke Westerterp u in haar bespreking mee in een nieuwe film in Chassé Cinema

“Lean on Pete”

onder regie van Andrew Haigh met Charlie Plummer, Chloë Sevigny, Travis Fimmel, Steve Buscemi e.a.

Chassé Cinema

GrensGeluiden 27 mei; Nieuwe galerie bij Electron en afstudeerders St. Joost aan het woord

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur.
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Radio Live  
GrensGeluiden staat na uitzending online op BredaNu Radio Gemist   

Breda heeft er een nieuwe galerie bij. MotMot gallery is te vinden bij Electron in de wijk de Belcrum. Galeriehouder Michiel van der Zanden geeft een inkijkje; In de serie Eindexamengesprekken AKV St.Joost is Sjors Heijs de tweede student van deze academie die we aan het woord laten  over hun afstudeerproject en toekomstverwachtingen; Hein van Kemenade bespreekt de roman Gouden bergen van Francis Spufford.

Presentatie: Yvonne Ton

Serie Eindexamengesprekken St. Joost: Sjors Heijs

Net als vorig jaar volgen we een aantal studenten van kunstacademie St. Joost die over een paar maanden hun studie afronden.

Dat doen ze met een tentoonstelling waar hun afstudeerwerk te zien is. Elke week hebben we een student aan tafel, steeds weer van een andere afstudeerrichting. Sjors Heijs studeert af bij grafisch ruimtelijk ontwerp. Als onderwerp heeft hij gekozen voor de restruimte rondom bestaande – iconische – ontwerpen. Die lege ruimte zie je niet, maar is toch niet uit te vlakken. Neem nou de donut, waarin het gat middenin sterk bepalend is voor de specifieke vorm van dit broodje. Met die ‘lege’ ruimte om voorwerpen heen, creëert Sjors nieuw, eigen werk. Met zijn  werkwijze begeeft hij zich op een lastig terrein, want hoe verhoudt het bestaande en het nieuwe ontwerp zich tot elkaar. Kan hij de nieuwe vormen die hij maakt nog wel beschouwen als zijn eigen intellectueel eigendom?

Het werk van Sjors en alle andere afstudeerders is te zien tijdens de eindexamententoonstelling Launch 2018 van 30 juni tot en met 4 juli.  Meer info over de eindexamenexpo 

MotMot gallery

Breda is een nieuwe galerie rijker. MotMot gallery aan de Belcrumweg 19 maakt deel uit van het vernieuwde Electron, dat eerder deze de deuren opende. De galerie verkoopt actueel werk van professionele kunstenaars en ontwerpers die een relatie hebben met de regio Breda.

Behalve galerie is MotMot gallery ook een café, waar mensen overdag  wat kunnen eten en drinken. Door de glazen wand kijk je de makershal in, de plek waar kunstenaars en ontwerpers aan het werk zijn. Op voorwaarde dat zij aanspreekbaar zijn voor het publiek dat rondloopt kunnen zij gratis in de makershal werken.

                              interieur MotMot Gallery

MotMot gallery trapt af met de tentoonstelling FIRST OF ALL met werk van Yasser Ballemans, Daniel Wesseik, Wencke Nilsson en ROBENROBIN. Website

Boekbespreking: Gouden bergen, Francis Spufford

De charmante Mr. Smith arriveert in 1746 vanuit Londen in New York met een wisselbrief van 1000 Britse ponden, een astronomisch hoog bedrag. Wie is hij en hoe komt hij aan dat geld? Dat gegeven is het startpunt voor een reeks verwikkelingen waarin Smith verzeild raakt. Keer op keer raakt hij in de problemen, want in de Nieuwe Wereld gelden heel andere regels dan in het Oude Europa. Hein van Kemenade bespreekt de roman Gouden bergen van Francis Spufford, uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GrensGeluiden 13 mei: Achtergronden bij het nieuwe theaterseizoen in Chassé; de Nassaudag en boekbespreking.

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur.
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu 
Uitzending gemist?
GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Op maandag 7 mei is in het Chassé Theater het programma voor het nieuwe seizoen 2018-2019 gepresenteerd. In GrensGeluiden onderzoeken we hoe zo’n seizoen tot stand komt en wordt vormgegeven. Onze gast theaterprogrammeur Fabian Pikula weet u daarover als geen ander te informeren.
In Breda de Nassaustad wordt op 2e Pinksterdag een “Nassaudag” gehouden. Met
de organisators van deze dag Isabelle Schol en An Dixhoorn praten we, behalve over de activiteiten, ook over het waarom van dit evenement.
Zogezegd over nut en noodzaak… over trots op de stad…
In de boekbespreking brengt Hein van Kemenade een nieuwe roman  van Johan Harstadt onder uw aandacht.

Presentatie: Jan Frijters


Seizoen 2018 – 2019 in het Chassé Theater

Al in oktober 2017 werden de eerste stappen gezet om het theaterseizoen ’18- ’19 samen te stellen. Het aanbod in categorieën als toneel, opera/klassiek muziek, dans en cabaret is erg groot. Hoe wordt daaruit een keuze gemaakt? Welke criteria gelden?

Na maanden van voorbereiden (overleg met impresariaten, bezoeken van voorstellingen en veel intuïtie) stelt programmeur Faibian Pikula samen met directeur Cees Langeveld het totale programma voor de drie zalen samen.

Voor het aanbod in het nieuwe seizoen en de inhoud daarvan kunt u zelf het programmaboek bestuderen.
Maar hoe dat allemaal tot stand is gekomen onthullen we tijdens ons gesprek. We gaan daarin vooral in op al het werk achter de schermen. Ook nieuwe zoektochten in theaterland, zoals “Hoe kunnen we jonge mensen in het theater binnenhalen?”, komen aan bod. Website

Nassaudag op 2e Pinksterdag

We praten samen met An Dixhoorn en Isabelle Schol van de organiserende Stichting Bliksum over de komende Nassaudag op maandag 21 mei. Zij organiseren dit evenement en we willen van hen graag meer horen over de inhoud ervan. Kun je na een aantal afleveringen nog verrassend uit de hoek komen?
Ook over de drijfveren om dit te organiseren willen we meer weten. In hoeverre zijn Bredanaars geïnteresseerd of richt men zich op de toeristen? Website

Boekbespreking

In de boekbespreking probeert Hein van Kemenade u ervan te overtuigen de nieuwe roman van de Noorse schrijver Johan Harstad te lezen. Misschien maakt de titel “Max, Mischa en het Tet-offensief” u al nieuwsgierig.
De vertaling is van Edith Koenders en Paula Stevens.

 

GrensGeluiden 6 mei; was Albert van de Poel goed of fout in de oorlog?

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist   

 


Geertrui van den Brink doet voor een boek onderzoek naar haar grootvader Albert van de Poel. Van de 6500 Nederlanders in kamp Neuengamme is hij de enige die vrijgelaten werd. Hoe kan dat? Was hij goed of fout?;  theatermaakster Hanna Buda brengt Pop van Miro Gavran en De kleine prins van Antoine De Saint-Exupéry in het kader van Magische Grenzen in Prinsenbeek; Harmke Westerterp bespreekt de film Ladybird van Greta Gerwig; Jan de Bruijn brengt live zijn muziek ten gehore.

Presentatie: Kees van Meel 


Was Albert van de Poel goed of fout?

Albert van de Poel is de grootvader van Geertrui van den Brink. Nu duikt ze in haar familiegeschiedenis. Albert is namelijk als enige van de 6500 Nederlanders die tijdens WO II gevangen zaten in kamp Neuengamme vrijgelaten. Iets dat zelden voorkwam. Hoe kan dat?

Albert van de Poel

Geertrui van den Brink over haar boek In 1943 retour uit KZ Neuengamme:  ‘Het verhaal beschrijft leven en werk van Albert van de Poel, en de gebeurtenissen die aanleiding waren tot zijn arrestatie, gevangenschap, vrijlating én de nasleep van dat alles. Het is een persoonlijke en diepgravende zoektocht naar zijn geschiedenis, en dus ook mijn familiegeschiedenis geworden, gebaseerd op gesprekken en grondig documentatieonderzoek. Ik wilde weten hoe het kon dat iemand uit een KZ ‘ontslagen’ werd.’

                                            Geertrui van den Brink

Albert van de Poel was hoofdredacteur van het Dagblad van Noord-Brabant en Zeeland van 1929-1941, de voorloper van Dagblad De Stem. Website

Hanna Buda met Pop & De kleine prins

Theatermaakster Hanna Buda brengt Pop van Miro Gavran en De Kleine Prins van Antoine De Saint-Exupéry in het kader van Magische Grenzen in Prinsenbeek.  “POP” van Miro Gavran is ontzettend populair in eigen land en daarbuiten. Gavran is  een Kroatische dramaschrijver die in Zagreb woont. Het stuk is reeds in vele landen en in vele talen gespeeld.

 

Ditmaal dus in Nederland! Vertaald naar het Nederlands door Sanja Kregar. Thema’s: man en vrouw,  realiteit of projectie? Lot of keuze? Wijsheid of koppigheid?

 

 

 

 

foto’s: Rimanta Tavo (Stella) en Bart Mathijssen (Marco) tijdens de repetities voor de voorstelling onder regie van Hanna Grosfeld-Buda.

 

 

 

Film: Ladybird van Greta Gerwig

Harmke Westerterp bespreekt deze film en geeft haar mening;  Lady Bird is het regiedebuut van niemand minder dan actrice Greta Gerwig die tevens het scenario heeft geschreven. De film legt zowel de humor als het

drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Oscargenomineerde Saoirse Ronan) zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf), maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader zijn baan is kwijt geraakt.

 

Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002 tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. Info & Trailer

Muzikant Jan de Bruijn (foto) brengt live nieuw werk in de studio.