GrensGeluiden 13 mei: Achtergronden bij het nieuwe theaterseizoen in Chassé; de Nassaudag en boekbespreking.

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur.
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu 
Uitzending gemist?
GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Op maandag 7 mei is in het Chassé Theater het programma voor het nieuwe seizoen 2018-2019 gepresenteerd. In GrensGeluiden onderzoeken we hoe zo’n seizoen tot stand komt en wordt vormgegeven. Onze gast theaterprogrammeur Fabian Pikula weet u daarover als geen ander te informeren.
In Breda de Nassaustad wordt op 2e Pinksterdag een “Nassaudag” gehouden. Met
de organisators van deze dag Isabelle Schol en An Dixhoorn praten we, behalve over de activiteiten, ook over het waarom van dit evenement.
Zogezegd over nut en noodzaak… over trots op de stad…
In de boekbespreking brengt Hein van Kemenade een nieuwe roman  van Johan Harstadt onder uw aandacht.

Presentatie: Jan Frijters


Seizoen 2018 – 2019 in het Chassé Theater

Al in oktober 2017 werden de eerste stappen gezet om het theaterseizoen ’18- ’19 samen te stellen. Het aanbod in categorieën als toneel, opera/klassiek muziek, dans en cabaret is erg groot. Hoe wordt daaruit een keuze gemaakt? Welke criteria gelden?

Na maanden van voorbereiden (overleg met impresariaten, bezoeken van voorstellingen en veel intuïtie) stelt programmeur Faibian Pikula samen met directeur Cees Langeveld het totale programma voor de drie zalen samen.

Voor het aanbod in het nieuwe seizoen en de inhoud daarvan kunt u zelf het programmaboek bestuderen.
Maar hoe dat allemaal tot stand is gekomen onthullen we tijdens ons gesprek. We gaan daarin vooral in op al het werk achter de schermen. Ook nieuwe zoektochten in theaterland, zoals “Hoe kunnen we jonge mensen in het theater binnenhalen?”, komen aan bod. Website

Nassaudag op 2e Pinksterdag

We praten samen met An Dixhoorn en Isabelle Schol van de organiserende Stichting Bliksum over de komende Nassaudag op maandag 21 mei. Zij organiseren dit evenement en we willen van hen graag meer horen over de inhoud ervan. Kun je na een aantal afleveringen nog verrassend uit de hoek komen?
Ook over de drijfveren om dit te organiseren willen we meer weten. In hoeverre zijn Bredanaars geïnteresseerd of richt men zich op de toeristen? Website

Boekbespreking

In de boekbespreking probeert Hein van Kemenade u ervan te overtuigen de nieuwe roman van de Noorse schrijver Johan Harstad te lezen. Misschien maakt de titel “Max, Mischa en het Tet-offensief” u al nieuwsgierig.
De vertaling is van Edith Koenders en Paula Stevens.

 

GrensGeluiden 6 mei; was Albert van de Poel goed of fout in de oorlog?

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist   

 


Geertrui van den Brink doet voor een boek onderzoek naar haar grootvader Albert van de Poel. Van de 6500 Nederlanders in kamp Neuengamme is hij de enige die vrijgelaten werd. Hoe kan dat? Was hij goed of fout?;  theatermaakster Hanna Buda brengt Pop van Miro Gavran en De kleine prins van Antoine De Saint-Exupéry in het kader van Magische Grenzen in Prinsenbeek; Harmke Westerterp bespreekt de film Ladybird van Greta Gerwig; Jan de Bruijn brengt live zijn muziek ten gehore.

Presentatie: Kees van Meel 


Was Albert van de Poel goed of fout?

Albert van de Poel is de grootvader van Geertrui van den Brink. Nu duikt ze in haar familiegeschiedenis. Albert is namelijk als enige van de 6500 Nederlanders die tijdens WO II gevangen zaten in kamp Neuengamme vrijgelaten. Iets dat zelden voorkwam. Hoe kan dat?

Albert van de Poel

Geertrui van den Brink over haar boek In 1943 retour uit KZ Neuengamme:  ‘Het verhaal beschrijft leven en werk van Albert van de Poel, en de gebeurtenissen die aanleiding waren tot zijn arrestatie, gevangenschap, vrijlating én de nasleep van dat alles. Het is een persoonlijke en diepgravende zoektocht naar zijn geschiedenis, en dus ook mijn familiegeschiedenis geworden, gebaseerd op gesprekken en grondig documentatieonderzoek. Ik wilde weten hoe het kon dat iemand uit een KZ ‘ontslagen’ werd.’

                                            Geertrui van den Brink

Albert van de Poel was hoofdredacteur van het Dagblad van Noord-Brabant en Zeeland van 1929-1941, de voorloper van Dagblad De Stem. Website

Hanna Buda met Pop & De kleine prins

Theatermaakster Hanna Buda brengt Pop van Miro Gavran en De Kleine Prins van Antoine De Saint-Exupéry in het kader van Magische Grenzen in Prinsenbeek.  “POP” van Miro Gavran is ontzettend populair in eigen land en daarbuiten. Gavran is  een Kroatische dramaschrijver die in Zagreb woont. Het stuk is reeds in vele landen en in vele talen gespeeld.

 

Ditmaal dus in Nederland! Vertaald naar het Nederlands door Sanja Kregar. Thema’s: man en vrouw,  realiteit of projectie? Lot of keuze? Wijsheid of koppigheid?

 

 

 

 

foto’s: Rimanta Tavo (Stella) en Bart Mathijssen (Marco) tijdens de repetities voor de voorstelling onder regie van Hanna Grosfeld-Buda.

 

 

 

Film: Ladybird van Greta Gerwig

Harmke Westerterp bespreekt deze film en geeft haar mening;  Lady Bird is het regiedebuut van niemand minder dan actrice Greta Gerwig die tevens het scenario heeft geschreven. De film legt zowel de humor als het

drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Oscargenomineerde Saoirse Ronan) zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf), maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader zijn baan is kwijt geraakt.

 

Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002 tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. Info & Trailer

Muzikant Jan de Bruijn (foto) brengt live nieuw werk in de studio.