Radiodocumentaire over de 148 van Breda van GrensGeluidenmakers Yvonne Ton & René Oomen

De stad was voor één dag politiestaat

Het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO op NPO Radio 1 zendt zondag 2 september in Het spoor terug de radiodocumentaire De stad was voor één dag politiestaat uit. De documentaire is samengesteld door twee GrensGeluidenmakers:  Yvonne Ton & René Oomen. Het spoor terug begint om ongeveer 11.20 uur.


30 april 1981: Koninginnedag in Breda, één jaar na de kroningsrellen in Amsterdam en het eerste jaar waarin koningin Beatrix als kersverse vorstin het land in gaat. Burgemeester Merkx is bang dat het ook  in zijn stad uit de hand gaat lopen  en laat 148 demonstranten preventief oppakken, voornamelijk op basis van uiterlijk.

Een leren jasje of button is voldoende voor een lange dag in een veel te krappe politiekooi, zonder eten en drinken of sanitaire voorzieningen. Het leidt tot heftige protesten, schadevergoedingen, een flinke politieke staart en uiteindelijk een omslagpunt in het denken over preventief arresteren.

Foto boven: de arrestatie van Kita Lebesque in 1981. Onder: Kita bekijkt de foto van toen met documentairemaker René Oomen                                                

Bekijk de fotoserie van Piet den Blanken

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *