GrensGeluiden 9 september: René van der Heijden en Wij, de kunstenaars van Breda deel II

 

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

“Wij, de kunstenaars van Breda” is aan een tweede versie begonnen. Het is een vervolg op de tentoonstelling met Bredase kunstenaars, die eerder dit jaar in het Stedelijk Museum Breda werd georganiseerd. Jordy Koevoets en twee van de deelnemers zijn te gast in ons programma.
René van der Heijden is de zelfbenoemde “schilder van Breda”. In een gesprek van 18 minuten leert u een eigenzinnig Bredase kunstschilder kennen met een groot hart voor de historie van de stad.
In de filmbespreking bespreekt Harmke Westerterp weer een verrassende nieuwe film.

“Wij, de kunstenaars van Breda” deel II

Het Stedelijk Museum Breda presenteert het tweede deel van deze reeks. Deze keer is een keuze te zien van 10 beeldend kunstenaars die werken in een breed scala aan media.
Artistiek leider van Electron Michiel van der Zanden is een van de deelnemers. Hij is in GrensGeluiden te gast en we willen graag uitgebreid stilstaan bij versie II.
De tentoonstelling is  te zien in NEXT. Dat is de projectruimte van het Stedelijk Museum Breda. NEXT is vrij toegankelijk en heeft dezelfde openingstijden als het museum.

 

Michiel studeerde af aan AKV| St. Joost. Hij is gefascineerd door de beeldtaal van computergames en 3D-graphics. Michiel werk vanuit Breda, waar hij in de Belcrum een atelier heeft. Hij runt snds kort MotMot gallery in Breda.

René van der Heijden kunstschilder – tekenaar

We maken u deelgenoot van een gesprek met René van der Heijden in zijn atelier aan de Akkerstraat in Breda.
Omgeven door zijn kleurrijke, forse schilderijen hebben we een enthousiaste creatieve stadgenoot gevonden.
Met een opleiding “illustrator” van Sint Joost op zak, koos hij al snel een andere weg dan hij gedacht had. Met letters tekenen en lay-outs maken voor opdrachten uit de reclamewereld kon hij niet zijn echte hartstocht verwezenlijken.
Na een jarenlange bootreis kwam hij terug in Breda om zich helemaal te wijden aan schilderen, nadat hij dat eerst had geleerd door onder andere oude werken te kopiëren. Vrij werken en werken in opdracht. Hij schilderde bijvoorbeeld een groot aantal Trompe L’oeil muurschilderingen.
In diverse stijlen, van Rembrandt tot Willink, schildert René zijn werken.
Bij zijn huidige werk bewandelt hij weer een nieuwe weg. Hij ontleent daarbij zijn stijl aan de stripwereld. Dat hij een groot hart heeft voor Breda en haar geschiedenis is in dat werk te zien; de stad vormt namelijk het decor voor de “stripboek kaften” op groot formaat.
Hopelijk kunt u snel van deze werken genieten als ze in een tentoonstelling te zien zijn.
Even geduld nog… de voorraad moet eerst nog uitgebreid worden, want René heeft nog inspiratie zat.

Filmbespreking: BlacKkKlansman

Harmke Westerterp praat over de nieuwe film van de visionaire filmmaker Spike Lee: BlacKkKlansman.

Het verbeeldt het ongelofelijke verhaal van een Amerikaanse held. Een Afro-Amerikaanse detective gaat op een zeer riskante missie: infiltreren in de Ku Klux Klan en die club aan de kaak stellen.
Een film in het genre komedie en drama. We onderzoeken hoe deze schijnbare tegengestelde gevoelens in de film vorm krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *