GrensGeluiden 16 september: Festival BredaPhoto en krachtenbundeling van Brabantse locaties voor ‘artists in residence’

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Deze en volgende week ruim baan voor BredaPhoto in GrensGeluiden. Met als thema To infinity and beyond  heeft het festival weer voor ruim zes weken bezit genomen van de stad. Curator Geert van Eyck praat ons bij over de activiteiten en de achtergronden van de achtste editie van dit internationale festival. Eén van de deelnemende fotografen is Jos Jansen. In het voormalig Breda’s Museum toont hij werk uit zijn nieuwste project Universe, waarin de fundamentele wetenschap centraal staat; Brabantse organisaties die artists in residence tijdelijk onderdak verschaffen, gaan samenwerken. Hein van Kemenade bespreekt weer een nieuwe roman.

Presentatie: Yvonne Ton

BredaPhoto 2018

De wetenschap ontwikkelt zich in hoog tempo, maar wat is de impact van alle inspanningen op mens en maatschappij? Brengt wetenschappelijk onderzoek ons alleen vooruitgang of zijn er ook akelige bijkomstigheden waar we pas later achter komen?

Tijdens BredaPhoto tonen fotografen de kansen, de dilemma’s en bedreigingen van technologie en wetenschap. Het festivalthema To infinity and beyond wekt misschien de associatie dat het alleen het gaat om heelal en ruimtevaart, maar het werk dat te zien is tijdens      BredaPhoto is veel breder dan dat. Curator Geert van Eyck gaat uitgebreid in  op de opzet en organisatie van het festival, dat nog tot 21 oktober duurt.

        

Buitenfoto’s festival: Yvonne Ton

Website festival

Jos Jansen

In het werk van fotograaf Jos Jansen draait het om de relatie tussen mens, wetenschap, technologie en natuur. Dat sluit dan ook naadloos aan bij het festivalthema. In het voormalig Breda’s Museum toont hij foto’s uit zijn nieuwste project Universe, dat eerder dit jaar ook verschenen is in boekvorm. Jos Jansen kreeg de kans om langdurig mee te lopen bij kennis- en technologiecentrum Science Park in Amsterdam en verdiepte zich uitvoerig in het onderzoek dat daar gebeurt. Universe vormt de weerslag daarvan. Jansen laat in het boek en in zijn expositie op BredaPhoto zien waar fundamentele wetenschappers zich mee bezighouden.

Het is een bijzondere vorm van wetenschap, omdat de inspanningen van de onderzoekers vaak pas op lange termijn tot doorbraken leiden. Bovendien is het een abstracte wereld, die volgens onderzoekers zelf lastig te verbeelden is. Jos Jansen weet daar niettemin in te slagen. Hij begon zijn loopbaan als psycholoog, maar begon op latere leeftijd met een fotografieopleiding aan kunstacademie Sint Joost, waar hij in 2012 cum laude afstudeerde. Sindsdien heeft hij over belangstelling voor zijn documentaire-achtige projecten niet te klagen.

Foto’s Jos Jansen

Artist in residence-organisaties werken samen aan zichtbaarheid

Voor kunstenaars kan het heel inspirerend zijn om een tijd op een andere plek dan normaal te wonen en te werken. Brabant heeft relatief veel van deze ‘artist in residence’-onderkomens, al zijn ze bij het grote publiek en soms ook beleidsmakers niet erg bekend. Deze maand is nieuw samenwerkingsverband van start gegaan van een aantal van de Brabantse artist in residence-organisaties. Door de krachtenbundeling kunnen ze hun kennis en ervaring beter benutten en de zichtbaarheid van henzelf en de betrokken kunstenaars vergroten. Eén van die Brabantse organisaties, waar kunstenaars tijdelijk kunnen verblijven, is Witte Rook in Breda. Esther van Rosmalen vertelt over de noodzaak en de plannen.

Cindy Bakker tijdens haar verblijf bij ‘Witte Rook’. Foto: Tahné Klein.

Website Witte Rook

Boekbespreking: De lange weg naar Rome

Hein van Kemenade bespreekt De lange weg naar Rome, de derde roman van de Italiaanse film- en documentairemaker Francesca Melandri.  Hierin beschrijft ze een donkere periode uit de koloniale geschiedenis van Italië.

Op de dag dat Kadhafi Rome bezoekt  staat er een donkere jongen bij Ilaria op de stoep, die beweert dat Ilaria zijn tante is. Ilaria’s vader zou zijn opa zijn. Voor Ilaria is die mededeling het startpunt van een onderzoek naar haar vaders tijd in Ethiopië in de periode tussen 1936 en 1941. Al gauw blijkt dat hij geen partizaan was, zoals hij altijd vertelde, maar fascist.

 

 

Nog meer BredaPhoto In GrensGeluiden van 23 september

In GrensGeluiden van 23 september gaat René Oomen op pad met fotograaf Piet den Blanken die divers fotowerk  binnen het festival van deskundig commentaar zal voorzien. Let op de publicaties op onze site!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *