GrensGeluiden 23 september met Breda Photo en de Vlaamse documentairemaakster Klara Van Es

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist

Het tweejaarlijkse fotofestival Breda Photo 2018 is al weer enkele weken op stoom. Tijd voor een rondgang langs de velden met documentair fotojournalist Piet den Blanken die in een reportage zijn licht laat schijnen op werk van diverse fotografen; in de documentaire  Zie Mij Doen portretteert de Vlaamse filmmaakster Klara Van Es vijf mensen met een mentale handicap die in Monnikenheide (bij Turnhout) verblijven, een voorziening voor mensen met een verstandelijke handicap;  Lisa van der Waal bespreekt de film What will people say van Iram Haq.

Presentatie: Kitty Valk & René Oomen

Breda Photo 2018

To Infinity and Beyond is het thema van Breda Breda Photo, editie 2018. De achtste inmiddels.  Het festival BredaPhoto toont het werk van meer dan 55 nationale en internationale fotografen. Talenten exposeren er naast gerenommeerde namen uit de fotografie.

De Koepel, een van de BredaPhoto locaties, foto Piet den Blanken

Wat is de impact is van de almaar voortrazende wetenschap? Brengt die louter vooruitgang of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen?

Fotografen tonen de kansen, de gevaren en de dilemma’s. Zij nemen de ruimte om te laten zien wat zich voor onze ogen afspeelt, maar durven misschien ook wel een voorzichtige voorspelling te doen van wat ons staat te wachten.

 

Fotograaf Piet den Blanken maakt met  René  Oomen een rondgang langs diverse festivallocaties en oordeelt met een scherpe en kritische blik.

Website festival

Klara Van Es; Zie mij doen

De Vlaamse documentairemaakster Klara Van Es stond niet meteen te popelen om een documentaire te maken over mensen met een handicap tot ze Monnikenheide bezocht. ‘Mensen met een mentale handicap zijn ongelooflijk direct. Meteen stond een van de bewoners wijdbeens voor mij: ‘Wie zijde gij eigenlijk?’ Ik heb dat graag. Ze zijn wie ze zijn en ze verwachten van mij niet anders.’

Drie jaar lang kwam Klara Van Es in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in ZIE MIJ DOEN – een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo ‘beperkt’ blijken te zijn. In tijdloos zwart-wit. De film werd al bekroond. Eerder dit jaar tijdens het Internationaal Documentaire Festival  Docville in Leuven, de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.

In oktober komt de film in diverse filmhuizen, waaronder Chassé cinema. Later volgt Canvas en de Nederlandse televisie. Website Zie mij doen 

Klara Van Es

Filmbespreking: What will people say

Lisa van der Waal bespreekt weer een film uit het artfilm-aanbod; het verhaal van de Noors-Pakistaanse Nisha in What Will People Say, die gevangen zit tussen twee werelden, is het verhaal van regisseur Iram Haq (foto links). Waarom duurde het 25 jaar voordat zij dit naar buiten durfde te brengen? Verder nieuws van Het Filmhuis Breda.

Info & Trailer         Filmhuis Breda

Heb je tips of berichten voor de redactie? Mail naar info@grensgeluiden.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *