Margot Vanderstraeten een van de gasten in WinterGrensGeluiden

GrensGeluiden wordt van 26 november tot het einde van het jaar WinterGrensGeluiden. Het concept: 1 gast, 1 presentator, 1 goed gesprek gelardeerd met de boeken- of filmrubriek. Presentatoren: Kitty Valk, Yvonne Ton, Kees van Meel, Jan Frijters, René Oomen en Hein van Kemenade.

 

Het spoorboekje:

26 november:   Jan Frijters met musicus/docent Niek van Uden

3 december  :     Kitty Valk met beeldend kunstenaar Lian Waas

10 december:     Yvonne Ton

17 december      René Oomen met schrijfster/journaliste Margot                                                            Vanderstraeten

24 december     Kees van Meel

31 december:     Hein van Kemenade met als gast Toon van Miert

                   De GrensGeluiden studio is klaar voor WinterGrensGeluiden 

 

Alvast iets meer over de gast van 17 december; René Oomen ontvangt dan de  Vlaamse schrijfster en journaliste Margot Vanderstraeten. Ze komt vertellen over haar roman Mazzel Tov. 

Mazzel tov gaat over de onbekende ander die vlakbij woont. Het verhaal begint met mijn kennismaking met de vier kinderen van een joods-orthodox gezin, inmiddels meer dan 25 jaar geleden.                                                 

‘Ik hielp de kinderen Schneider dagelijks met hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov kreeg ik geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld. Ik leerde zowel Jiddische als Hebreeuwse woorden. Ik mocht in hun kleerkasten kijken. Ik zat mee aan de sjabbestafel. Ik ontmoette de grootmoeder, overlevende van de holocaust. Ik won het vertrouwen van de ouders. Ik maakte een condoomavontuur met Jakov mee. Ik hielp Elzira van een nachtmerrie af. Ik vertelde Elzira wat ik van een gearrangeerd huwelijk vond. Ik kreeg een gynaecologische tip van Mevrouw Schneider. Ik luisterde naar de grappen van Mijnheer Schneider. Ik had moeite met hun onderwijssysteem. Ik ging naar de diploma-uitreiking van Elzira. Ik ging naar Israël. Ik was gast op hun huwelijksfeest. Ik stelde hen mijn Iraanse vriend voor. En zo voort.’

‘En dan de onvermijdelijke woorden van de uitgever, woorden die met een korrel zout genomen dienen te worden en het best door eigen lezing worden getoetst.’

‘Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een niet-joodse jonge vrouw. Deze memoires vormen een uniek document. Weinigen niet-joden dringen zo diep binnen in het dagelijkse leven van een joods orthodox gezin. Weinigen beleven een relatie zo intens, nemen zovele details en sferen waar. Weinigen hebben zo’n kritisch politiek en religieus bewustzijn. En geen van allen kan schrijven zoals Vanderstraeten.’

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *