GrensGeluiden 18 februari; theatermaker Hanna van Mourik Broekman en schrijfster Kathy Mathys

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Op zaterdag 24 februari 2018 is een try-out van de Stormkamer, De ontmoeting van theatermaakster Hanna van Mourik Broekman te zien in Podium Bloos. Met dit project verdiept ze zich in de wereld van ex-gedetineerden; van Kathy Mathys verscheen de roman Verdwaaltijd. Marcia, pas gescheiden, dwaalt door Brussel op zoek naar een nieuw territorium. Ze begint een relatie met een Amerikaanse schrijver die werkt aan een memoir over zijn verdwenen ex; Hein van Kemenade bespreekt HEIM, een roman van  Olga Majeau gebaseerd op een familieverhaal.

Presentatie: Kees van Meel

Stormkamer: de ontmoeting

Deze Stormkamer is onderdeel van het nieuwe project van Van Mourik Broekman: Men zag bijna alles. Met dit project verdiept ze zich in de wereld van ex-gedetineerden. Middels hun verhaal onderzoekt zij thema’s als vergevingsgezindheid, vergeldingsdrang en het vooroordelend denken van onze maatschappij. Ze stelt zich de vraag: kunnen we een een ex-gedetineerde onbevooroordeeld bekijken?

In een live geregistreerde chat nodigt Van Mourik Broekman ex-gedetineerde Dave uit. Een man die na een woest onstuimig leven in de gevangenis is beland en na een lang herstel nu een rustig leven heeft opgebouwd als vader. Het publiek wordt uitgenodigd om ‘de mens Dave’  te observeren, langzaam ontspinnen zich zijn verhalen, wordt het publiek uitgedaagd te oordelen en verschuift de grens tussen geobserveerde en observator.

Wil je meer lezen over het werk van Hanna of het project MEN ZAG BIJNA ALLES, waar deze performance een onderdeel van is. Kijk dan op  www.tgnomen.nl 

Roman Verdwaaltijd van Kathy Mathys

Marcia, pas gescheiden, dwaalt door Brussel op zoek naar een nieuw territorium. Ze begint een relatie met een Amerikaanse schrijver die werkt aan een memoir over zijn verdwenen ex. David laat weinig los over zijn verleden en Marcia wordt steeds nieuwsgieriger naar de vrouw. Emma, Marcia’s beste vriendin, keert terug naar haar geboortedorp, waar ze poseert voor een jonge kunstenaar. Ze heeft de plek niet meer bezocht sinds ze haar ouders en zus verloor en vraagt zich af wat er nog rest van haar oude leven. Verdwaaltijd is een roman die de lezer meevoert door Brusselse straten tot in de woestijnen en de redwoodwouden van Californië. Het is een verhaal over obsessie, over het verlangen om te verdwijnen en over hoe landschappen ons vormen. website schrijfster
                          

 

Boekbespreking: HEIM van Olga Majeau

In maart 2015 debuteerde Majeau met het boek ‘Een schitterend isolement’ bij uitgeverij Querido. Het boek, verhalende non-fictie, was het resultaat van 3,5 jaar research, een enorme zin om te schrijven, en de wil om het bijzondere verhaal van haar eigen voorouders op papier te zetten. Ze wilde de onrust over de vragen rond haar eigen identiteit beteugelen en begon met een zegelring en een paar brieven in de hand aan een zoektocht naar het leven en lot van haar Hongaarse overgrootvader.

In oktober 2016 verschijnt het daar onder de titel Brosamen für den blauen Vogel. In 2018 verschijnt ‘HEIM’, een roman gebaseerd op een familieverhaal. Ook in dit verhaal spelen schuld, schaamte en zwijgen een belangrijke rol. Olga Majeau (1969) werkt als docent op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Kunst & Economie. Daarnaast is ze docent aan de Schrijversacademie en de Querido Academie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *