GrensGeluiden 25 februari; Martin Riebeek, The Essential en het verkiezingsjaar 1978

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Martin & Inge Riebeek werken gestaag aan hun doorlopend project The Essential waarin ze videoportretten maken van mensen all over the world en vragen naar hun essentie van het bestaan; fotografen Piet den Blanken en Johan van Gurp exposeren gezamenlijk hun werk uit het jaar 1978 onder de titel 1978, Breda in beeld – Breda kiest;  nieuwe artikelen in Brabant Cultureel worden toegelicht door hoofdredacteur Rinus van der Heijden; Lisa van der Waal bespreekt de film The shape of water en brengt nieuws van het Filmhuis Breda.

Presentatie: Yvonne Ton & René Oomen

The Essential

The Essential gaat over de essentie van het mens-zijn. Je leeft als mens niet solitair maar altijd met je medemensen; de mens is een sociaal wezen. Kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek hebben in hun kunstenaarspraktijk ‘ontmoeting’ altijd centraal gesteld. Dit thema is voor hen de drijfveer van waaruit ze werken. De afgelopen jaren hebben de kunstenaars over
heel de wereld videoportretten van ‘gewone’ mensen gemaakt.

foto: Marc Bolsius

Martin en Inge vragen mensen naar de essentie van hun leven. Hun verhalen – hun persoonlijke getuigenissen – worden in één take gefilmd en vervolgens gebundeld in The Essential. Het is een ode aan de verscheidenheid van het individu. Landsgrenzen doen er niet meer toe. De portretten spreken iedereen aan omdat ze gaan over onze naasten. Ze vergroten ons empathisch vermogen. The Essential toont zonder oordeel de gewone mens.

Voor het duo is het noodzakelijk om de essentie van het leven vast te leggen, zeker in deze samenleving met steeds grotere verschillen tussen arm en rijk.

website 

1978, Breda in beeld – Breda kiest

Op 21 maart 2018 vinden er in Breda gemeenteraadsverkiezingen plaats. De tentoonstelling 1978: Breda in beeld-Breda kiest laat zien hoe dat 40 jaar geleden in zijn werk ging. Piet den Blanken maakte er destijds een fraai beeldverslag van en exposeerde daar ook mee. Maar wat voor stad was Breda in die tijd? Fotograaf Johan van Gurp toont ons met een selectie van foto’s iets van de context in dat jaar.

De Bredase CDA-coryfee Hans van Dun (links) en premier Dries van Agt op verkiezingstournee in de Ginnkenstraat. Foto Piet den Blanken

De verkiezingen in Breda leidden uiteindelijk tot een college van B&W van PvdA (Rein Welschen en Luce Paulussen als eerste vrouwelijke wethouder van Breda), CDA (met Bertus Broeders, Hans van Dun en Ad de Raaff) en VVD (Ruud Sandberg) onder leiding van burgemeester Willem Merkx. Decennialang observeerden en fotografeerden de Bredase fotografen Piet den Blanken en Johan van Gurp hun omgeving.

Voor Johan van Gurp was dat eerst en vooral zijn directe omgeving: de stad Breda. Als vaste fotograaf van BN/De Stem bracht hij jarenlang de stad in beeld. Bijna 400.000 foto’s telt zijn archief.  Voor Piet den Blanken was niet alleen de stad, maar vooral ook ‘de wereld’ zijn domein. Sociaal onrecht is daarbij zijn grote inspiratiebron. Hij fotografeerde arme boeren in Nicaragua, migranten en vluchtelingen op weg naar Europa, prostituees in Latijns-Amerika.

Te zien t/m 22 maart; Stadskantoor Breda. Piet den Blanken is in de studio.

Filmbespreking en Brabant Cultureel

Hoofdredacteur Rinus van der Heijden van Brabant Cultureel licht weer een aantal recente artikelen toe.  Website 

Lisa van der Waal bespreekt de film The shape of water van Guillermo del Toro. De film speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in Amerika rond 1962. In een verborgen en zwaarbeveiligd overheidslaboratorium waar ze werkzaam is, zit de eenzame Elisa gevangen in een leven van isolatie. Haar leven verandert voor altijd als zij en collega Zelda een geheim experiment ontdekken. Lisa brengt ook nieuws van Het Filmhuis Breda. Info & trailer.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *