Zondag 4 maart: Wethouder Miriam Haagh over laaggeletterdheid, Moederheil in een documentaire, True Beauty en Bredase kunstenaars in het Stedelijk.

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu

Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Ook al is Moederheil  in 1986 gesloten, toch kennen veel Bredanaars dit instituut. In 1915 werd het opgericht voor het heil van ongehuwde moeders. In de studio bespreken we met René Oomen zijn VPRO documentaire over Moederheil, die binnenkort wordt uitgezonden.
Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Een grote zorg in onze maatschappij, waarvoor dringend oplossingen gevonden moeten worden. Wethouder Miriam Haagh geeft haar visie op deze zaak.
We geven u – met ter plekke opgenomen gesprekken – een voorproefje van twee nieuwe tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Breda “True Beauty” en “
Wij, de kunstenaars van Breda! (deel I)”.
Hein van Kemenade brengt in de boekbespreking een nieuw verschenen roman voor het voetlicht.

Presentatie: Jan Frijters

Historische radiodocumentaire Afstandskinderen van Moederheil

De radiodocumentaire ‘Gevallen in Moederheil’  voor Het spoor terug van de VPRO is gemaakt door de Bredase documentairemaker René Oomen.  De kinderen van ongehuwde moeders, geboren in Moederheil in de periode jaren ’50 tot ’80 van de vorige eeuw vormen het onderwerp.  Ongehuwde moeders stonden lange tijd onder aan de maatschappelijke ladder en onder druk van de katholieke moraal bleven ze dat ook lange tijd. Het was een regelrechte, onuitwisbare schande voor de samenleving, maar ook voor de familie van de ongelukkige.

Moederheil stuurde weliswaar aan op een huwelijk met de vader, maar dit bleek in de praktijk een lastige zaak. In een KRO Brandpuntreportage uit 1964 zegt de toenmalige directrice ‘dat men uitgaat van de plannen van de meisjes’, maar uit het verhaal van Eugenie Smits van Waesberghe (53), geboren in Moederheil in 1965, blijkt het tegendeel. Ze werd direct na haar geboorte bij haar moeder weggehaald, die vervolgens na een paar dagen ontredderd buiten de poort werd gezet.

Met maker René Oomen bespreken we het tot stand komen en de inhoud van de documentaire over dit uitgesproken Bredaas instituut.

True Beauty + Wij, de kunstenaars van Breda (deel1))

Het gezicht van de wetenschap verandert voortdurend. Nieuwe onderzoeksgebieden, ontdekkingen en technologieën leiden tot een stroom van nieuwe beelden. Soms lijken die op wat we kennen, maar vaker roepen ze verwondering op.

Wetenschappelijke beelden maken iets zichtbaar dat je met het blote oog niet kunt zien. In de 21ste eeuw kijken wetenschappers nog steeds door microscopen en telescopen, maar ze gebruiken vooral computers

en software. Ze verwerken informatie tot afbeeldingen van de ‘onzichtbare werkelijkheid’.
Wetenschap en beeldende kunst raken zo met elkaar verweven. Ook moderne wetenschappers creëren hun beelden, ze bepalen zelf de schoonheid en de uitdrukkingskracht. Sommigen geven hun werk een artistieke allure die eerder hoort bij een museum dan een laboratorium.
Zo spreken we met Hubert Leyendeckers. Zijn werk neemt een centrale plaats in.
Dingeman Kuilman vertelt dat het Stedelijk Museum Breda een verantwoordelijkheid heeft bij het mogelijk maken van tentoonstellingen voor Bredase kunstenaars, waarvan Leyendeckers een voorbeeld is.

Gelijktijdig met de expositie True Beauty opent in de projectruimte NEXT
Wij, de kunstenaars van Breda! (deel I). In deze groepstentoonstelling tonen beeldend kunstenaars uit Breda en omgeving een selectie van hun beste kunstwerken.
In nauwe samenwerking met initiator Jordy Koevoets wil Stedelijk Museum Breda de artistieke krachten van Bredase kunstenaars bundelen. Door samen een vuist te maken kunnen we de beeldende kunst in Breda beter zichtbaar maken en versterken.

Wethouder Miriam Haagh over leesbevordering en laaggeletterdheid.

Afgelopen woensdag was de Bredase eindronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Ik ontmoette daar Miriam Haagh, één van de juryleden. Waarom maakt ze daar tijd voor naast haar drukke werkzaamheden als wethouder Zorg, Onderwijs en Dienstverlening? Of vindt ze dat zoiets bij haar werk hoort?
De voorleeswedstrijd is één van de activiteiten om bij leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs het lezen aan te moedigen … leesbevordering dus.

Is dat nodig?
Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd. Van deze groep heeft 65% Nederlands als moedertaal. De Gemeente geeft geld aan projecten waarmee volwassenen beter leren lezen en schrijven. En aan projecten die voorkomen dat kinderen een taalachterstand oplopen. Want wie goed kan lezen en schrijven, kan makkelijker meedoen in de samenleving.
Miriam heeft een grote belangstelling en gedrevenheid voor dit onderwerp. Niet voor niets is ze sinds 2016 uitgeroepen tot Taalheld door haar inzet voor de laaggeletterde Bredanaars.
Hoe die inzet vorm krijgt, bespreken we in deze uitzending.

Boekbespreking

Hein van Kemenade brengt in de boekbespreking de nieuw verschenen roman “De avond is ongemak” van Marieke Lucas Rijneveld voor het voetlicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *