GrensGeluiden 18 maart; saxofonist Frank van der Kooij, Marijke Hooghwinkel en Orkater

Deze uitzending is hier terug te beluisteren

Frank van der Kooij is saxofonist en maakt(e) deel uit van verschillende jazzformaties, waaronder The Hugh Hopper Band (ex Soft Machine).  Hij heeft een eigen saxofoonschool én organiseert het tweedaags festival Sound of Europe; ook beeldend kunstenaar Marijke Hooghwinkel is betrokken bij verschillende projecten waaronder het 1m2 podium; Orkater brengt 22 maart Orkater Woiski vs. Woiski in het Chassé theater, het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski, die ondanks hun moeizame onderlinge verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek; Hein van Kemenade bespreekt De Geschiedenis van Geweld, een boek van Edouard Louis.
       


Presentatie: René Oomen

Frank van der Kooij

Saxofonist Frank van der Kooij maakte deel uit van verschillende jazzformaties. In 1985 ontmoette hij de Engelse bassist Hugh Hopper (Soft Machine) waarmee hij jaren speelde in The Hugh Hopper Band. Frank componeerde ook klassieke stukken en staat aan de wieg van een nieuw festival voor hedendaagse muziek: Sound of Europe.  Het zijn  zomaar wat elementen die zeker in het gesprek zullen terugkomen.

Lees het artikel in Brabant Cultureel
En de website van Frank van der Kooij

Marijke Hooghwinkel en het 1m2 podium

Zelf omschrijft Marijke het als volgt: Onafhankelijk experimenteel en mobiel podium voor buitensporige] literatuur poëzie geluid kunst & performance gerelateerde projecten bij voorkeur in samenwerking met derden gerealiseerd vanuit een idee, plek, filosofie en/of ruimere
opvatting.

Dit jaar  heeft 1m2 Podium diverse samenwerkingen. Met onder meer Het Stedelijk Museum Breda [I.S.M. nu NEXT]; met diverse individuele kunstenaars, met boekhandel Libris Buitelaar.
Er zijn gesprekken over samenwerkingen buiten Breda, met dichters in Leeuwarden. In het SM Breda komen er steeds 3 dichters, een performer, een solo muzikant en een presentator voor het voetlicht.

Interessant is ook dat dit project een vaste fotograaf, Martijn Stadhouders, heeft die 1m2 Podium al een tijdje volgt. Over de vele samenwerkingen en het project ADULT komt Marijke vertellen, samen met Dorien Eggink van IDFX.  Afhankelijk van wat Marijke onderzoekt ontstaan er tekeningen, geluid- en videobeelden eventueel met fotografische middelen. Onlangs verscheen haar dichtbundel Er staat nog een stoel.  website 

Orkater: Woiski vs Woiski

Orkater vertelt in Woiski vs. Woiski het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski, die ondanks hun moeizame onderlinge verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek.Max Woiski sr. komt in de jaren dertig als een van de eerste Surinamers naar Amsterdam en opent daar een nachtclub in de Leidsestraat. Hij maakt naam met zijn eigen orkest, met zoon Max jr. als gitarist. Zo proberen ze te overleven in het witte Nederland.

 

Woiski v/s Woiski, Orkater en Bijlmer Parktheater,
regie: Geert Lageveen,
tekst: Bodil de la Parra, Geert Lageveen, Maarten van Hinte en Esther Duysker,
spel: Mike Libanon, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Michiel Blankwaardt, Gery Mendes,
muziek: Gery Mendes, Vernon Chatlein, Sophie Anglionin,
muzikale leiding: Alvin Lewis,
choreografie: Dionne Verwey,
dramaturgie: Maarten van Hinte,
decor: Ruben Wijnstok,
kostuums: Arien de Vries,
lichtontwerp: Stephan Dijkman

 

Maar waar senior zich met charme en bluf weet aan te passen en daar gelukkig mee lijkt te zijn, komt junior in verzet. Op een avond, in nachtclub La Cubana, komt hun strijd in een beslissende battle tussen muziekstijlen en karakters tot een hoogtepunt. En zo wordt ‘Woiski vs. Woiski’ een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur allesbepalend lijkt te zijn. Donderdag 22 maart in het Chassé theater. We spreken met regisseur Geert Lageveen.

Info & Trailer

Boekbespreking: De geschiedenis van Geweld van Edouard Louis

‘Ik ontmoette Reda tijdens kerstavond 2012, en ik ging met hem naar huis, rond vier uur in de ochtend. Hij vertelde mij over zijn jeugd

en over de reis van zijn vader van Algerije naar Frankrijk. Hij vertelde over het geweld dat een immigrant meemaakt, over ontheemd zijn, over racisme, en over wanhoop. Ik bracht de nacht door met Reda, en urenlang vertelde hij over zichzelf, terwijl hij naast mij lag in mijn bed in mijn kleine appartement. Rond zes uur ’s ochtends pakte hij een geweer en zei dat hij mij ging vermoorden. Dit boek vertelt het verhaal van die nacht en probeert het fenomeen geweld te doorgronden; evenals de geschiedenis, oorzaken en consequenties van geweld.’Edouard Louis

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *