GrensGeluiden 25 maart; Schrijvende freule Louise Stratenus, Japanse kunstenaar Keiko Sato en Rendez Vous Breda

De reportages over Keiko Sato en Louise Stratenus zijn ieder apart te beluisteren via soundcloud. Zie bericht elders op onze site

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu


Met haar biografie ‘Een schrijvende freule’ over Louise Stratenus wil Nannie van Berkum deze schrijfster uit de negentiende eeuw weer op de kaart zetten; Het werk van de Japanse kunstenaar Keiko Sato toont hoe materialen veranderen door de invloed van tijd. Bij Club Solo is haar werk vanaf zondag 25 maart te zien; Acht kunstinstellingen presenteren zich zondag 25 maart weer onder de noemer Rendez Vous;  Lisa van der Waal bespreekt de film ‘Radiance’ en hoofdredacteur Rinus van der Heijden van Brabant Cultureel gaat in op actuele artikelen op zijn website.


Presentatie: Yvonne Ton

Biografie Louise Stratenus

De negentiende-eeuwse schrijfster Louise Stratenus woonde een deel van haar veelbewogen leven in Princenhage. Breda is ook terug te vinden in haar werk, zoals in de roman ‘Lindendaal’, waarin het huidige Prinsenbeek figureert. Ze was heel productief, maar toch is ze in de vergetelheid geraakt.

Nannie van Berkum werd gegrepen door het werk en de persoon van Louise Stratenus en schreef een biografie over haar met als titel  ‘Een schrijvende freule’. Op 6 april houdt ze in het Princenhaags Museum een lezing over Louise Stratenus. Op zondag 8 april is in dit museum ook nog de speciale tentoonstelling over deze schrijfster uit Princenhage te zien. In GrensGeluiden geeft Nannie van Berkum alvast een inkijkje in het leven van Louise Stratenus.   Website

Keiko Sato bij Club Solo

De Japanse kunstenares Keiko Sato woont en werkt in Nederland. Vanaf zondagmiddag 25 maart exposeert kunstenaarsinitiatief Club Solo in haar expositieruimte aan de Kloosterlaan 138 een aantal van haar installaties en collages. Keiko Sato laat zich leiden door de aard, structuur en betekenis van de materialen en objecten die ze gebruikt.

In haar ruimtelijke installaties, vloerwerken en wandvullende collages laat ze de veranderingsprocessen zien die materialen onder invloed van de tijd doormaken. Ze legt daarbij de nadruk op organische processen, zoals de overgang van leven naar dood en van opbouw naar afbraak. De tentoonstelling is te zien tot en met 22 april. Zie ook: www.clubsolo.nl

 

 

 

 

Rechts:  Keiko Sato & Thomas Bakker

 

 

 

Rendez Vous presenteert beeldende kunst in de stad

Rendez Vous presenteert vier zondagen per jaar een breed programma voor kunstliefhebbers. Dat is ook op zondag 25 maart weer het geval. Acht beeldende kunstinstellingen in Breda openen hun deuren en organiseren nieuwe tentoonstellingen en speciale activiteiten.

Een van die deelnemers is Atlas, een voormalige Poolse visserskotter, die aangemeerd ligt in de Belcrumhaven. Initiatiefnemers Laura Schippers en Stijn de Geus bouwen het schip om tot mobiele kunstresidentie. Ondertussen zijn er geregeld culturele activiteiten. Op zondag geeft Bart Lodewijks bij Atlas een lezing over de tekeningen en schilderijen die hij maakt in het buitenland. Website

Filmbespreking ‘Radiance’

Lisa van der Waal bespreekt de nieuwe film ‘Radiance’ van de Japanse regisseur Naomi Kawase. Het is de opvolger van de succesvolle film ‘An’. Radiance vertelt het verhaal van Misako, schrijfster van audiobeschrijvingen voor slechtzienden. 

Op een filmvertoning met testpubliek ontmoet ze Masaya, een fotograaf die langzaam zijn gezichtsvermogen verliest. Zijn werk brengt herinneringen aan haar verleden naar boven. Samen leren ze de wereld om hen heen met andere ogen te zien.

Info & trailer

Brabant Cultureel

Hoofdredacteur Rinus van der Heijden van Brabant Cultureel licht weer een aantal recente artikelen toe. Zie ook de website van Brabant Cultureel.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *