GrensGeluiden 1 april: Maakt de creatieve klasse de stad van nu compleet? , nieuw Indisch Museum, Hubert Leyendeckers en boekbespreking

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu


Investeren in uitgaansklimaat en popmuziek loont, maar een stad als Breda moet wel durven doorpakken.
Dat is althans de mening van Joep Coolen, docent Leisure aan de NHTV in Breda. Hij is te gast in de studio en met hem bespreken we zijn ideeën en opvattingen over de noodzaak voor een stabiel kunst- en cultuurklimaat in Breda;  Op 7 december 2017 opende het Indisch Museum haar deuren. Afgelopen 17 maart is het museum officieel geopend en is de naam ervan onthuld. Met Magda Wallenburg – voorzitter van de Stichting Arjati – praten we over dit bijzonder project en over de stichting die het Indisch erfgoed in Breda bewaakt; Het werk van Hubert Leyendeckers vormt de spil van de tentoonstelling True Beauty in het Stedelijk Museum Breda. Vandaag zenden we een gesprek met hem uit.

Presentatie: Jan Frijters


De creatieve klasse maakt de stad van nu compleet.

Wil Breda aantrekkelijk blijven voor bewoners, bezoekers en bedrijven, dan is blijvend investeren in popmuziek en een aantrekkelijk nachtleven een must. Geef organisatoren de ruimte, evenals talentontwikkeling.In combinatie met e met faciliteiten en innovatie geeft het de stad kansen. De recente discussie in Breda rond de openingstijden en de verbouwing van Mezz moet daarom in die context gezien worden.

Binnensteden  moeten een boost krijgen en de  hotspots voor vrijetijdsbesteding worden. Poppodia, theaters en musea vormden hierin belangrijke onderdelen. Dat is het pleidooi van Joep Coolen, docent Leisure aan de NHTV in Breda.
We zijn benieuwd naar de praktische uitvoering van zijn opvattingen. Wat is de relatie tussen de stedelijke economie en cultuur? Om creatieve mensen aan te trekken dienen steden onder meer te beschikken over een levendig cultuuraanbod. Voldoet Breda daaraan? In een studiogesprek stellen we deze en andere vragen aan de orde.

Indisch Museum in Breda

Sinds 2009 bestaat de Stichting Arjati in Breda. Ze heeft als doel aandacht te vragen voor het Indisch Cultureel Erfgoed.
Als meest actuele uiting daarvan werd in Breda Noord in een woonhuis het museum  SELAMANYA DI DALAM HATIKU ofwel VOOR ALTIJD EN EEUWIG IN ONS HART op 17 maart jl. geopend.

Met Magda Wallenburg – de voorzitter van Arjati – praten we in het museum over de stichting, haar doelstellingen. Over wat Indisch erfgoed eigenlijk is. Hoe dat bewaard kan worden en natuurlijk over het museum zelf.

True Beauty en Hubert Leyendeckers

In de uitzending van 4 maart hebben we stil gestaan bij de nieuwe tentoonstelling True Beauty in het Stedelijk Museum Breda. Toen kwam directeur Dingeman Kuilman uitgebreid aan het woord.

Het werk van Hubert Leyendeckers vormt de spil van die tentoonstelling. Vandaag zenden we een gesprek met hem uit. Daarin ontfutselen we hem zijn drijfveren die tot het In 1980  heeft hij een grote expositie  gehad in  het Bredase kunstencentrum De Beyerd.  Leyendekkers heeft in meer dan zestig jaar een een volstrekt uniek oeuvre opgebouwd. Natuur en wetenschap waren daarbij een rijke bron van inspiratie.maken van zijn schilderijen en installaties hebben geleid.

Hij werd geboren in 1935 in Weert. Uit het gesprek blijkt o.a. welke invloed zijn verblijf in die omgeving heeft gehad. Vanaf 1959 is zijn werk regelmatig te zien geweest.

In 1980  heeft hij een grote expositie  gehad in  het Bredase kunstencentrum De Beyerd.  Leyendekkers heeft in meer dan zestig jaar een een volstrekt uniek oeuvre opgebouwd. Natuur en wetenschap waren daarbij een rijke bron van inspiratie.

Boekbespreking

In de boekbespreking geeft Hein van Kemenade zijn mening over een nieuw gepubliceerde roman: “Het leven in tijden van vrede” door Francesco Pecorao .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *