GrensGeluiden 15 april; expo Het Fotopaleis, School der Poëzie en nieuwe bundel Rick van der Made

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu

Leden van Het Fotopaleis exposeren hun werk bij het Stedelijk Museum Breda onder de titel In de schaduw van het licht; School der Poëzie organiseert jaarlijks diverse activiteiten rond de VSB Poëzieprijs; van dichter Rick van der Made verscheen zijn nieuwe bundel Het jaar van de arend; Hein van Kemenade bespreekt Het jachtgeweer van de Japanse schrijver Yasushi Inoue.

Presentatie: Kees van Meel


Het Fotopaleis in het Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Breda presenteert in samenwerking met Het Fotopaleis de tentoonstelling In de schaduw van het licht, een selectie met de beste foto’s uit het afgelopen jaar. Het Fotopaleis bestaat uit 15 professionele– en amateurfotografen. De leden willen met hun fotografie een persoonlijk verhaal vertellen. Iedere fotograaf gaat daarbij het avontuur met zichzelf aan.

De titel van de tentoonstelling In de schaduw van het licht verwijst zowel naar het licht als bron voor fotografie, als de verbondenheid binnen de groep. Het gezamenlijke doel is elkaar te stimuleren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van licht. Een belangrijk onderdeel is het bespreken van elkaars uitgangspunten en werk. De meest uitdagende vraag: hoe laat je de toeschouwer geboeid raken door de foto?

 

Deelnemende fotografen: Femke Bakker, Carla Bertelsmann, Jaap Brandenburgh, Mia Brandenburgh-Schouten, Hans van Gils, Onno van Gils, Pascal de Groot, Lou Leen, Marcel Post, Piet Raats, Corine Roks, Rene Siemons, Fred Sonnega, Robbert  Stroy en Arjan Zoomers.

werk van Femke Bakker

In de schaduw van het licht is tot stand gekomen met Vincent Koreman, stadscurator van ISM, het participatieprogramma van Stedelijk Museum Breda.  Te zien t/m 22 april in NEXT,  de projectruimte van Stedelijk Museum Breda.   Website Het Fotopaleis   

School der poëzie

School der Poëzie organiseert jaarlijks diverse activiteiten rond de VSB Poëzieprijs. Op dinsdag 29 mei is dat een VERS Talkshow voor basisschoolleerlingen in De Nieuwe Veste in Breda, met dichter Jaap Robben als speciale gast. Voorafgaand aan de talkshow hebben de kinderen poëzieles gehad en schrijven gedichten.

Een aantal van hen gaan dan het eigen gedicht voordragen. Ook zijn er kinderen die Jaap Robben mogen interviewen. Een jury bepaalt welke kinderen de mooiste gedichten hebben geschreven. Zij winnen een bezoekje op school van Dieuwertje Blok (op de foto tijdens bezoek aan een school in Amsterdam-Noord).

In de studio Sarinah Garssen van School der poëzie met twee winnaars van de Talkshow in Breda van afgelopen jaar om te vertellen over hun deelname en de winnende gedichten.

Rick van der Made: Het jaar van de arend

 Het jaar van de arend is de derde dichtbundel van Rick van der Made (Breda, 1968). Adriaan van Dis zegt: ‘Mooi en raak’.

Het werk is een combinatie van verhalen en poëzie met oogverblindende foto’s van onder meer René Zuiderveld en Jan van Breda.
Eerder publiceerde Van der Made het veelgeprezen boek Cévek (2013) en de dichtbundels Wereldreiziger (2015) en Memoires van Huisman (2016).

Het jaar van de arend is een zeer persoonlijk boek waarin dichter Rick van der Made laat zien hoe niet alleen gedichten duiding kunnen krijgen door verhalen, maar ook hoe poëzie duiding kan geven aan het leven.

Boekbespreking: Het jachtgeweer van Yasushi Inoue

In Japan is Yasushi Inoue (1907-1991) een grootheid, maar bij ons is hij nog onbekend.
Uitgeverij Bananafish kiest als kennismaking voor Het jachtgeweer (1949).

Een op het oog eenvoudig werkje dat bestaat uit een raamvertelling
en drie brieven. Een dichter krijgt bericht van een hem onbekende man die zichzelf herkent in een gedicht van de dichter. De onbekende man st
uurt drie aan hem geschreven brieven, afkomstig van drie vrouwen. Via die brieven wordt over een jarenlange echtelijke ontrouw verteld.
omslag Yasushi Inoue; Het jachtgeweer

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *