GrensGeluiden 29 april; Baarhuisje als schilderplek, kunstuitleen SBK verhuist en Electron vraagt waardering voor Gerrit de Morée

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist van BredaNu


Kunstenaars die als artists in residence worden uitgenodigd om tijdelijk een andere woon- of werkplaats te betrekken, krijgen zo de kans om inspiratie op te doen voor nieuw werk. Ada Krowinkel werkte de afgelopen week op begraafplaats Haagveld. De Bredase beeldend kunstenaar Gerrit de Morée is een beetje in de vergetelheid geraakt. Electron wil daar verandering in brengen. Kunstuitleen en galerie SBK heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Belcrum. Hein van Kemenade bespreekt de roman ‘Tijl’ van de Duitse schrijver Daniël Kehlmann.

Presentatie: Yvonne Ton


Artist in residence rondom grafstenen

Voor kunstenaars kan het een bijzondere ervaring zijn: een tijdje werken op een heel andere plek dan vanuit je eigen atelier. De afgelopen week vond Ada Krowinkel onderdak in het baarhuisje van begraafplaats Haagveld in Princenhage. De begraafplaats ligt naast de wat bekendere begraafplaats Zuylen. Na Ada verruilen nog vijf andere kunstenaars de komende weken hun eigen atelier voor het baarhuisje.

Het gaat om Geertrui van den Brink, Maud van Nie, Ben Verschuren, Lidy Meier en Peter Bouwmans. Het initiatief hangt samen met de tentoonstelling ‘De boom van Mondriaan in de tuin van oom Cent’ die nog tot en met 27 mei te zien is de expositieruimte van het Princenhaags Museum.

 

                                   Ada Krowinkel

Crowdfunding voor restauratie wandschildering

Electron start een campagne om geld in te zamelen voor de restauratie van een monumentale wandschildering van Gerrit de Morée in  het voormalige fabrieksgebouw in de Belcrum, waar nu een groot aantal kunstenaars atelier houdt.De schildering van de Bredase beeldend kunstenaar is beschadigd geraakt doordat het jarenlang afgedekt is geweest met behang en latex. Tegelijkertijd wil Electron die campagne benutten om het werk van De Morée, tevens een van de oprichter van kunstacademie Sint Joost, weer de bekendheid te geven die het volgens directeur Lisette Spee verdient.

De restauratie sluit aan bij de vernieuwing van het hele complex, dat op 18 mei weer open gaat voor publiek.

 

 

SBK verhuisd naar de Belcrum

Kunstuitleen en galerie SBK is verhuisd naar een nieuwe locatie. De organisatie verliet de oude locatie in het centrum en is nu gevestigd middenin de Belcrum, aan de Industriekade 15. In die wijk verwacht de kunstuitleen nog nauwer samen te kunnen werken met andere kunstinstellingen en met kunstenaars. De afgelopen weken was SBK even dicht vanwege de verhuizing. Vanaf 2 mei is de kunstuitleen weer open voor publiek. GrensGeluiden nam alvast een kijkje en liet zich rondleiden door vestigingscoördinator Ruth de Vos.

Boekbespreking: ‘Tijl’ van Daniël Kehlmann

Hein van Kemenade bespreekt de roman ‘Tijl’ van de Duitse auteur Daniël Kehlmann. Hoofdpersoon in het boek is Tijl Uilenspiegel, de nar en schelm die bekend is uit allerlei volksverhalen. Kehlmann verplaatst hem in zijn roman van de veertiende naar de zeventiende eeuw, tegen het decor van het door godsdienstoorlogen geteisterde Europa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *