GrensGeluiden 6 mei; was Albert van de Poel goed of fout in de oorlog?

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur. Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel). Luister live via internet op BredaNu Uitzending gemist?  GrensGeluiden staat direct na uitzending online op radio gemist   

 


Geertrui van den Brink doet voor een boek onderzoek naar haar grootvader Albert van de Poel. Van de 6500 Nederlanders in kamp Neuengamme is hij de enige die vrijgelaten werd. Hoe kan dat? Was hij goed of fout?;  theatermaakster Hanna Buda brengt Pop van Miro Gavran en De kleine prins van Antoine De Saint-Exupéry in het kader van Magische Grenzen in Prinsenbeek; Harmke Westerterp bespreekt de film Ladybird van Greta Gerwig; Jan de Bruijn brengt live zijn muziek ten gehore.

Presentatie: Kees van Meel 


Was Albert van de Poel goed of fout?

Albert van de Poel is de grootvader van Geertrui van den Brink. Nu duikt ze in haar familiegeschiedenis. Albert is namelijk als enige van de 6500 Nederlanders die tijdens WO II gevangen zaten in kamp Neuengamme vrijgelaten. Iets dat zelden voorkwam. Hoe kan dat?

Albert van de Poel

Geertrui van den Brink over haar boek In 1943 retour uit KZ Neuengamme:  ‘Het verhaal beschrijft leven en werk van Albert van de Poel, en de gebeurtenissen die aanleiding waren tot zijn arrestatie, gevangenschap, vrijlating én de nasleep van dat alles. Het is een persoonlijke en diepgravende zoektocht naar zijn geschiedenis, en dus ook mijn familiegeschiedenis geworden, gebaseerd op gesprekken en grondig documentatieonderzoek. Ik wilde weten hoe het kon dat iemand uit een KZ ‘ontslagen’ werd.’

                                            Geertrui van den Brink

Albert van de Poel was hoofdredacteur van het Dagblad van Noord-Brabant en Zeeland van 1929-1941, de voorloper van Dagblad De Stem. Website

Hanna Buda met Pop & De kleine prins

Theatermaakster Hanna Buda brengt Pop van Miro Gavran en De Kleine Prins van Antoine De Saint-Exupéry in het kader van Magische Grenzen in Prinsenbeek.  “POP” van Miro Gavran is ontzettend populair in eigen land en daarbuiten. Gavran is  een Kroatische dramaschrijver die in Zagreb woont. Het stuk is reeds in vele landen en in vele talen gespeeld.

 

Ditmaal dus in Nederland! Vertaald naar het Nederlands door Sanja Kregar. Thema’s: man en vrouw,  realiteit of projectie? Lot of keuze? Wijsheid of koppigheid?

 

 

 

 

foto’s: Rimanta Tavo (Stella) en Bart Mathijssen (Marco) tijdens de repetities voor de voorstelling onder regie van Hanna Grosfeld-Buda.

 

 

 

Film: Ladybird van Greta Gerwig

Harmke Westerterp bespreekt deze film en geeft haar mening;  Lady Bird is het regiedebuut van niemand minder dan actrice Greta Gerwig die tevens het scenario heeft geschreven. De film legt zowel de humor als het

drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Oscargenomineerde Saoirse Ronan) zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf), maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader zijn baan is kwijt geraakt.

 

Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002 tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. Info & Trailer

Muzikant Jan de Bruijn (foto) brengt live nieuw werk in de studio.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *