GrensGeluiden van 10 juni: kunst in de nieuwe rechtbank, Kunstroute Haagse Beemden jubileert en afstudeerders Sint Joost aan het woord

GrensGeluiden is er elke zondagochtend van 11 – 12 uur.
Regionale frequenties: 107.3 fm & 92.9 fm (kabel).
Luister live via internet op BredaNu Live Radio Luisteren
GrensGeluiden staat direct na uitzending online op BredaNu Radio Gemist   

Eerder deze week is het nieuwe gerechtsgebouw in gebruik genomen. In dat nieuwe gebouw is ook plek ingeruimd voor kunst. Quintus Glerum is een van studenten van kunstacademie St. Joost die we aan het woord laten in een serie waarin eindexamenkandidaten vertellen over hun afstudeerproject. Zondag 10 juni is een jubileum voor de Kunstroute Haagse Beemden: de openatelierroute wordt dan voor de tiende keer gehouden. Hein van Kemenade bespreekt de roman Het Meer van Bianca Bellová.

Presentatie: Yvonne Ton

Ook kunst krijgt een plek in het nieuwe gerechtsgebouw

Bijna iedereen kent wel het beeld van Vrouwe Justitia, dat je veel ziet bij rechtbanken. Ook in het nieuwe gerechtsgebouw in Breda ontbreekt de godin van de rechtvaardigheid niet. Het immense gebouw met de opvallende lichte toren van 66 meter, vlakbij het station, werd eerder deze week in gebruik genomen. Een nieuw gebouw vraagt ook om nieuwe kunstwerken.  Op het plein voor het gebouw springt vooral de rode boom met de maskers in het oog, La Source, gemaakt door Pascale Marthine Tayou, een beeldend kunstenaar afkomstig uit Kameroen. Maar ook binnen is plek ingeruimd voor kunst. GrensGeluiden nam een kijkje.

 

Serie examenkandidaten St. Joost: Quintus Glerum

Eind deze maand is bij kunstacademie St. Joost weer een tentoonstelling te zien met werk van studenten die daarmee afstuderen. Afgelopen maand en deze maand volgen we een aantal van die afstudeerders. Elke week hebben we een student aan tafel, steeds weer van een andere afstudeerrichting. Quintus Glerum hield zich tijdens zijn studie animatie veel bezig met de plek van technologie in de ontwikkeling van de mens. Dat onderwerp is eveneens terug te vinden in zijn afstudeerproject. “We leven in een tijdperk waar we technologie steeds meer leren zichzelf te ontwikkelen.

Geïnspireerd op ons brein, vormen we onze machines om beter te kunnen worden. Terwijl machines steeds menselijker worden, wordt de mens steeds meer als de machine? Ik begon me af te vragen in mijn onderzoek: Wat is het uiteindelijke doel van de zelflerende machines?”, verklaart Quintus. Dat mogelijke toekomstbeeld is te zien in zijn afstudeerproject: Cluster. Dit werk is een combinatie van digitale animatie en fysieke robotica.
Het werk van Quintus en alle andere afstudeerders is te zien tijdens de eindexamententoonstelling Launch 2018 van 30 juni tot en met 4 juli.

 

Meer info: http://www.akvstjoost.nl/nieuws/launch-2018

Tiende editie Kunstroute Haagse Beemden

Voor de tiende keer vindt op 10 juni de Kunstroute Haagse Beemden plaats. Een groot aantal kunstenaars stelt die zondag weer zijn of haar atelier open voor bezoekers. Behalve kunstenaars uit de Haagse Beemden doen er ook een aantal gastexposanten mee. Verder zijn er optredens door muzikanten, dansers en dichters.

Meer informatie is te vinden op: http://www.kunstroutehaagsebeemden.nl/

Boekrecensie: Het Meer van Bianca Bellová

In de roman Het Meer van Bianca Bellová, gaat de jonge Nami op zoek naar zijn verdwenen moeder. Het is een soort pelgrimstocht, waarin hij meer leert over de mysteries van de wereld. 

De Tsjechische schrijfster Bianca Bellová won er de EU-Literatuurprijs 2017 mee.

Onze recensent Hein van Kemenade vertelt er meer over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *