Eerstvolgende uitzending

20 oktober: De achterkant van Breda, drugscriminaliteit vervat in theaterproject van Zuidelijk Toneel

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

De achterkant van Breda is een theaterproject van het Zuidelijk Toneel over drugscriminaliteit; documentair filmportret van Koen van Groesen van een Poolse opa die Breda bevrijdde; Pascal Bastiaenen exposeert; De heks van Dongen in het Stedelijk Museum Breda toont werk gemaakt in het voormalige kunstenaarsdorp en een nieuwe filmbespreking door Lisa van der Waal

Presentatie: Yvonne Ton

De achterkant van Breda van het Zuidelijk Toneel

De achterkant van Breda is een grootschalig theaterproject van Het Zuidelijk Toneel over de schimmige wereld van drugs en criminaliteit in het zuiden van ons land. Er hoort ook een podcast bij over de wereld van Jan de Man.

Een drankje, een blowtje, een pilletje, een lijntje: het klinkt onschuldig. Gebruik jij wel eens wat? Drugs voorzien in een breed gedragen behoefte. De bijbehorende criminaliteit is een gevolg van onze diepe verlangens naar spanning en verdoving. In De achterkant van Breda duiken we dieper in de verborgen samenleving achter de drugscriminaliteit in deze stad. 

Tieners die in de derde persoon spreken, mannen die het liefst zwijgen, een wijk met verschillende gezichten, een door spijt gepijnigde oude man. De achterkant van Breda is een collage voorstelling in vijf delen. Elk met een eigen kleur, een eigen karakter, maar samen vormen ze een spannend, thrillerachtig geheel. Vanaf 23 oktober in het Chassé theater. Meer info

Mijn Poolse opa, filmportret door Koen van Groesen

Filmmaker Koen van Groesen kroop in de huid van zijn grootvader en oorlogsheld Michal Salewicz. Met zijn nieuwe documentaire Mijn Poolse opa vertelt hij het verhaal van de Poolse bevrijding van Nederland. In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Breda werd bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek.

Vertoning op 23 oktober in Chassé cinema. er zijn extra vertoningen op 27 oktober. Meer info

De apocalyptische voorstellingen van Pascal Bastiaenen

Schilder Pascal Bastiaenen toont apocalyptische voorstellingen in zijn expositie in Chassé Galerie.

De heks van Dongen in Stedelijk Museum Breda

De heks van Dongen inspireerde veel kunstenaars. In de 19eeuw trekken kunstenaars als August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann, Albert Neuhuys, Suze Robertson en Jan Veth naar dit Brabantse Dorp. Te midden van inlandse duinen, landerijen en donkere bossen vinden ze traditionele boerderijen en hun bewoners.

De kunstenaars worden gedreven door nostalgie en nationalisme. Door de afscheiding van België (1830) en de onzekerheden van de moderne tijd verlangen ze terug naar de Gouden Eeuw. De reis naar Dongen heeft voor hen het effect van een tijdmachine. Ze kunnen daar zelf het ‘oude Holland’ van hun illustere voorgangers ervaren. In een gerelateerde expo, Dongen Revisited geven hedendaagse kunstenaars een actuele terugblik op dit werk. Volgende week in GrenGeluiden een interview met Ruud van Empel

Boerengezin aan de maaltijd’ van Josef israels (1882). Mogelijk werd Vincent van Gogh geïnspireerd. Drie jaar later maakte hij ‘De Aardappeleters’.

Te zien t/m 26 januari 2020. Website Stedelijk Museum Breda

Lisa van der Waal bespreekt weer een nieuwe film.

Lisa van der Waal