Eerstvolgende uitzending

18 november: opvallende trends in de museumwereld, vijf jaar Brabant Cultureel digitaal en Frans A. Brocatus, dichter & schrijver

In Brabant bezoeken voornamelijk Nederlanders musea en veel musea vallen om als de vrijwilligers zouden vertrekken. Zo maar enkele trends uit het jaarverslag van de Nederlandse Museumvereniging; Brabant Cultureel viert haar vijfjarig bestaan als digitaal platform met een speciale uitgave (digitaal én op papier); de Vlaams-Chaamse dichter en schrijver Frans August Brocatus heeft nog lang geen last van een writers block. Hij werkt stug door aan zijn tweede roman. 

Presentatie: René Oomen

Vijf jaar Brabant Cultureel digitaal 

Brabant Cultureel bestond 61 jaar als papieren uitgave. Per 1 januari 2013 hield het
tijdschrift op te bestaan, omdat alle subsidies waren ingetrokken. Een deel van
de redactie besloot om Brabant Cultureel digitaal voort te zetten. Het kreeg
onderdak aangeboden bij de website Cultureel Brabant . Vanaf 1 januari 2016 beschikt Brabant Cultureel over een eigen website. Brabant Cultureel bestrijkt alle disciplines van het culturele veld. Het podium beschikt inmiddels over een redactie van elf redacteuren die gespecialiseerd zijn op alle terreinen van kunst en cultuur. Daarnaast is een team van fotografen actief. BC heeft een belangrijke taak in de provincie Noord-Brabant, omdat het als een van de weinige journalistieke media kunst en cultuur zo breed mogelijk onder de aandacht brengt. Evenals GrensGeluiden wordt BC gemaakt met een uiterst beperkt budget en werkt iedereen vrijwillig. En dat allemaal in een tijd waarin de (betaalde) Brabantse dagbladjournalistiek het steeds meer laat afweten.

Om het jubileum luister bij te zetten is er nu de uitgave Vangnet voor kunst & cultuur, Brabant Cultureel vijf jaar digitale boodschapper. Een uitgave met artikelen die de afgelopen vijf jaar verschenen op het digitale platform. Een gesprek met hoofdredacteur Rinus van der Heijden. Vangnet voor kunst & cultuur is hier te downloaden als pdf.  Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld: bankrekening NL87 RABO 0301 3561 49.

Website Brabant Cultureel

Voornamelijk Nederlanders bezoeken Brabantse Musea

Opvallende trends worden zichtbaar in het jaarverslag 2017 van de Nederlandse Museumvereniging. Zo zijn de bezoekers van Brabantse musea in 2017 vooral afkomstig uit Nederland, tegen 13% uit het buitenland. Landelijk ligt dat percentage op 30%.

  website Museum Vereniging

Bij die koepelorganisatie zijn in totaal 435 musea aangesloten, zowel hele grote zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, als kleine zoals het Museum Jan Heestershuis in Schijndel.

Opvallend is verder dat veel musea zouden ‘omvallen’ als de vrijwilligers er de brui aan geven. Van de ongeveer 40.000 mensen die werkzaam zijn bij een van de musea behoren er maar liefst 27.000 tot de categorie vrijwilliger of stagiair. Verder zijn er 1,35 miljoen houders van De Museumkaart, die steeds populairder wordt, en zijn jongeren tot de achttien landelijk goed voor 20% van de bezoeken. We spreken met Mirjam Moll, de waarnemend directeur van de Museumvereniging.

Foto rechts: Mirjam Moll. Onder: beeld van Hein Koreman in een eerdere expo in Stedelijk Museum Breda.

 

Frans August Brocatus; nog lang geen last van een writers block

Frans August Brocatus ( Gooreind – Wuustwezel 25 september 1957) , woont en werkt sinds 1986 in Nederland. In 1989 vestigde hij zich in Chaam. Gedichten van zijn hand verschenen in tal van tijdschriften w.o. Deus ex Machina, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Brabant Literair. Meerdere gedichten werden opgenomen in de poëziedagkalender van Meulenhoff en in allerhande bloemlezingen. Een aantal van zijn gedichten werd bekroond / onderscheiden in poëziewedstrijden in Vlaanderen en Nederland.

       

Hij was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en werkte mee als recensent aan het poëzietijdschrift De Houten Gong ( Antwerpen). Na een flink aantal dichtbundels verscheen in 2014 de roman Luna. De hoofdpersoon droomt van een baan als slachter met een eigen slachthuis en vertoont enige overeenkomst met de auteur; namelijk een vorm van autisme. Frans werkt aan een tweede roman.

Website auteur