Eerstvolgende uitzending 5 februari

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. live via internet  en  Uitzending gemist. FM 107.3 (ether) & Ziggo 915 of 1915, KPN 1008, XS4all 1008. Bij  GrensGeluiden Podcast kan je extra audio en afzonderlijke items beluisteren. Kijk mee in de studio

Presentatie: Yvonne Ton & René Oomen

Muse Connaction brengt muzikaal-poëtische vertellingen en Finding Willard, een filmische vertelling over een Amerikaans dorpje met een voormalige psychiatrische instelling

Noortje Korst & Annemiek van de Geijn vormen Muse Connaction en verklanken muzikaal poëzie. Theatermaker Tom Struyf maakt een filmische voorstelling over het kleine dorp Willard in de VS. Het dorpje staat tegen de achtergrond van een voormalige psychiatrische instelling.  Lisette Spee vertelt over de positieve veranderingen bij culturele broedplaats Electron in Breda. Hein van Kemenade bespreekt Buitenleven van Nina Polak.

Optreden Muse ConNAction

Onder de noemer Muse ConNAction vormen Noortje Korst (zang en voordracht) en Annemiek van de Geijn (piano en compositie) al ruim twintig jaar een muzisch duo.

In de voorstellingen waarmee ze optreden en de cd’s die ze inmiddels uitbrachten brengen ze gedichten van bekende landelijke en regionale dichters ten gehore op muziek in een geheel eigen stijl. Met hun programma ‘Dichters’ muzikanten’ zijn ze op maandag 6 februari om 15.00 uur te zien en te horen in de concertzaal van de Nieuwe Veste. Dat gebeurt in het kader van de serie Literatuur & Muziek van de bibliotheek Breda, in samenwerking van MuziekSalon Spronk en de Vrije Boekhandel. Speciaal voor de voorstelling op 6 februari speelt ook fluitiste Martine van de Loo mee. Meer info

website Muse Connaction

Finding Willard door het Zuidelijk Toneel

Theatermaker Tom Struyf maakt een filmische voorstelling over het kleine dorp Willard in de VS. Het dorpje staat tegen de achtergrond van een voormalige psychiatrische instelling. Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving?

Winter 2018. Op reis in de Verenigde Staten komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in het klein dorpje Willard. Het dorp ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Een toevallige kennismaking met een bijzonder landschap en een piepkleine kerkgemeenschap mondt uit in een meeslepende trip, waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt.

Tussen 2018 en nu maakten Struyf en zijn team een achttal reizen waarin ze de mensen en het landschap van Willard op de voet volgden. Het resultaat wordt een filmische voorstelling waarin Tom zijn fascinatie voor een plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis, en op die manier een nieuw verhaal construeert.

Te zien op woensdag 8 februari in het Chassé theater

Breken er betere tijden aan voor Electron & Mot Mot Gallery?

Electron, de culturele broedplaats in Breda, is weer open, maar….op de website wordt alweer gerelativeerd. Lisette Spee komt vertellen hoe de vlag er bij hangt.

‘We hebben alle vertrouwen in de goede uitkomst! Maar, met het huidige culturele klimaat en de economische crisis is het ook weer niet bepaald joepie-de-poepie in cultureel Breda. Culturele en maatschappelijke ruimte groeien al jaren niet meer mee met de stad. Sterker nog: ze nemen af. Daar moeten we wat aan doen.’

website Electron

Boek van de Week: Buitenleven van Nina Polak

Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden? Laten we zien wat de stilte met ons doet, hadden ze tegen elkaar gezegd. De huizenmarkt speelde een rol in het besluit, als een vijandige natuurkracht, maar ze noemden hun trek een experiment.

Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het noordelijke platteland een oud huis met een diepe tuin, een sappig stukje toekomst. In de kleine glazen kas, achter in de tuin, ontfermt Esse zich na haar werk over de stekjes.
Rivka zet zich in de schuur aan wat haar meesterwerk moet worden.
Het stel maakt nieuwe vrienden in de gemeenschap, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer de geliefden hechter worden met een tv-psychiater uit een naburig dorp, trekt er langzaam een schaduw over de idylle.
In haar nieuwe roman vertelt Nina Polak over de breekbaarheid van liefde en het verlangen om ergens te aarden. 


Volg GrensGeluiden via Facebook