Eerstvolgende uitzending 28 juni

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

De stropdas, foute NSB ouders en Het Pauperparadijs

Presentatie: René Oomen

Voor de een een prachtig attribuut om de nek, voor de ander een gruwelijk, overbodig stuk stof. Een radioverhaal over de stropdas.

Hoe is het om foute ouders te hebben? Fanatieke aanhangers van de NSB en er niet voor terugdeinzend om Joodse medeburgers aan te geven?

Martin Reuser had zulke ouders en moest met die ballast zijn toekomst in. Enkele jaren geleden maakte hij er een theatermonoloog over; Waarom heb je mijn schouders niet gezocht? Een nooit eerder uitgezonden reportage.

Theatervoorstelling Het Pauperparadijs, gebaseerd op het boek van Suzanna Jansen, kampte al eerder met opstartproblemen.

Vanwege bezwaren van omwonenden van het gesticht in Veenhuizen, waar de voorstelling in de open lucht speelt, kon een tweede serie al niet doorgaan. Nu speelt corona op en moet alles worden uitgesteld naar de zomer van 2021. Een impressie van de repetitie bij de eerste reeks voor degenen die volgende zomer op de tribune willen zitten. Info op website.

Suzanna Jansen op de set van Het Pauperparadijs

Hein van Kemenade bespreekt het boek De Parijzenaar van Isabella Hammad.

In De Parijzenaar vertelt Isabella Hammad het verhaal van Midhat Kamal, de zoon van een vermogend textielhandelaar uit Nablus, een stad in het Ottomaanse Palestina. In 1914 vertrekt hij om medicijnen te gaan studeren in Montpellier, waar hij verliefd wordt. Wanneer hij terugkeert naar Nablus, is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Onrust borrelt onder de oppervlakte en zoekt steeds vaker een weg naar buiten. Het idee van een onafhankelijke staat is geboren.

Laatste openingsgedicht Kees van Meel

Op 5 juli beginnen we met ZomerGrensGeluiden. Vandaag dus het laatste openingsgedicht van Kees van Meel over corona-gerelateerde onderwerpen.