Eerstvolgende uitzending 17 oktober

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet,   en   Radio gemist. FM-frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel) Bij  GrensGeluiden Podcast kan je afleveringen tot 2 maanden terug beluisteren.

Presentatie: René Oomen

Toos Nijssen maakt elke dag een tekening, post die op facebook en heeft er nu 200 gebundeld in een mooi boekwerk

Toos Nijssen maakt iedere avond een of meerdere tekeningen en plaatst die op Facebook, met een tekst die als titel fungeert en met een verwijzing naar muziek op YouTube. Tien jaar geleden begon zij met het iedere dag maken van tekeningen. Ze selecteerde er tweehonderd en stelde daarmee een boek samen dat ze onlangs in eigen beheer uitgaf. Toos is studiogast vandaag in GrensGeluiden. Lisa van der Waal heeft filmnieuws en Emmanuel Naaijkens belicht recent verschenen artikelen op Brabant Cultureel

Toos Nijssen

Toos Nijssen (Baarlo 1961) nam zich in 2010 voor om iedere dag een tekening te maken “Tekenen is voor mij een uitlaatklep, een mooie afsluiting van de dag. Als ik aan mijn tekentafel ga zitten, met voor me een leeg vel papier, kijk ik als het ware diepte in, en dan begin ik, en daar al tekenende openbaart zich het beeld. Meestal kan ik het beeld herleiden dat is ontstaan, naar een ervaring van die dag of een gedachte, dan zie ik dat het beeld samenvalt met de woorden, ervaring of gedachte.

***

“Ik werk intuïtief. Ik begin zomaar, vanuit het niets, dus zonder vooropgesteld idee. Tekeningen zijn verwijzingen naar persoonlijke ervaringen, herinneringen. Het moet bij mij van binnenuit ontstaan, het moet iets van mij zijn.”

***

Er kwam het idee om 200 tekeningen te bundelen in het boek Tweehonderd dagen tekenen., een prachtig boekwerk vormgegeven door Ron Eijkman. Ook de andere werkzaamheden van Toos komen vandaag aan bod. Ze werkt voor het van Abbe Museum in Eindhoven en is ook kunstkoerier dat wil zeggen begeleiding van kunsttransporten en het opbouwen en afbreken van exposities.

Filmnieuws en Brabant Cultureel

Lisa van der Waal heeft filmnieuws en Emmanuel Naaijkens belicht recent verschenen artikelen op Brabant Cultureel

Op de GrensGeluiden Facebookpagina vind je steeds actuele programma-info met een link naar de site.