WinterGrensGeluiden 2022

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. live via internet  en  Uitzending gemist. FM 107.3 (ether) & Ziggo 915 of 1915, KPN 1008, XS4all 1008. Bij  GrensGeluiden Podcast kan je extra audio en afzonderlijke items beluisteren. Kijk mee in de studio

Vanaf 27 november t/m december is er weer WinterGrensGeluiden. Studiogesprekken met één boeiende gast uit de wereld van kunst, cultuur en historie. De boek- en filmbesprekingen gaan gewoon door.

WinterGrensGeluiden 27 november: Liesbeth van Well, hoedenontwerpster & maatschappelijk betrokken filmmaakster

Herhaling uit 2018

Presentatie: Yvonne Ton

Liesbeth van Well is vooral bekend als hoedenmaker. Al jarenlang ontwerpt ze de Prinsjesdaghoeden van het Bredase Tweede Kamerlid Attje Kuiken.

Maar daarnaast is Liesbeth filmmaakster. Ze maakte deel uit van de ‘Kritiese Filmers’. Met hun films wilden ze vooral maatschappelijke discussies losmaken. Deze uitzending is noodgedwongen een herhaling uit 2018. Inmiddels is Liesbeth van Well ook betrokken bij Stichting Buddy to Buddy die vluchtelingen helpt uit een isolement te komen.

Verder een actuele filmbespreking door Lisa van der Waal & Ludo Maas. Deze maal Close van Lukas Dhont.

Liesbeth van Well

WinterGrensGeluiden 4 december: Ynze Alkema, hoofd Stadsarchief Breda, het geheugen van de stad

Presentatie: René Oomen

Is een Stadsarchief saai? Wij dachten van niet. Ynze Alkema gaat er met diverse Bredase verhalen voor zorgen dat het saaie imago verdwijnt.

Alles over vroeger, voor iedereen van nu: Stadsarchief Breda verzamelt en beheert de geschiedenis van de stad en zijn inwoners. Eigenlijk het geheugen van de stad. Hoofd Stadsarchief is Ynze Alkema. Hij studeerde onder meer sociale geschiedenis en is inmiddels ruim 11 jaar verbonden aan het Stadsarchief. Ynze is Wintergast in WinterGrensGeluiden van 4 december.

We gaan onder meer in op de onbekende Bredase verhalen, zoals het joodse leven in Breda ten tijde van de Duitse bezetting en de Bredase arts en onderzoeker Jan Ingenhousz (1730-1799) bekend van inenting tegen pokken (hij was lijfarts van keizerin Maria Theresia in Wenen) en zijn onderzoek naar fotosynthese.

In de Leeuwerikstraat en Merelstraat in de Bredase Belcrum zijn in november tien ‘stolpersteine’ geplaatst, ter herdenking van de weggevoerde gezinnen van Salomon en Victor Levie.  

WinterGrensGeluiden 11 december: Jenny van den Broeke, een ‘storyteller’ pur sang

Presentatie: Anne Goossen

Jenny van den Broeke is een ‘storyteller’ pur sang. Ze definieert het verhaal dat ze wil vertellen en kiest daarna een medium dat het best bij haar verhaal past.

Dit resulteert in spannende nieuwe manieren van filmmaken en waarbij ze op natuurlijke wijze grenzen van genres en disciplines overschrijdt. Jenny maakte in 2016 en 2017 onderdeel uit van talentontwikkelingsprogramma Next.

Jenny van den Broeke

Zelf noemt ze zich onder meer animatiefilmer, documentairemaker, av-kunstenaar, producent en digital storyteller. Ze studeerde animatie, was medeoprichter van het Bredase animatiecollectief Studio APVIS en maakte de docu Blinde Liefde. Jenny doceert daarnaast aan St.Joost, School of Arts.

WinterGrensGeluiden 18 december: Jenny Ymker, verdwalen in landschappen waarin ze zelf de hoofdrol speelt

Presentatie: Kees van Meel

Jenny Ymker was eerder te gast in GrensGeluiden, maar toen werden we getroffen door een stroomstoring. Vandaag een verdiende herkansing.

Jenny ontvangt deze maand de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2022. Deze kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. Het is naast een blijk van waardering, ook een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

De basis van Ymkers werk bestaat uit foto’s. Die verwerkt ze tot wandtapijten, lichtkastjes en sinds kort ook filmloops. Als een regisseur ensceneert zij haar voorstellingen terwijl ze zelf de hoofdrol in haar werk vervult. Met haar rug naar de toeschouwer trekt zij je als kijker mee om je te laten verdwalen in haar landschappen.

Jenny Ymker

WinterGrensGeluiden 25 december, eerste kerstdag: Aleid Truijens werkte ruim zeven jaar aan de biografie van Hella Haasse

Presentatie: Hein van Kemenade

Aleid Truijens (Amsterdam, 22 december 1955) is auteur en publiciste. Ze werkt sinds 1996 als redacteur en columniste voor de Volkskrant.

In 2003 kreeg Truijens een subsidie voor het schrijven van een biografie van F.B. Hotz die ze in 2011 publiceerde. Daarvoor werkte ze onder meer als kunstredacteur bij het weekblad Elsevier en bij NRC Handelsblad. Ook was ze actief als docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht en aan de Universiteit Leiden. Zij heeft als bestuurslid zitting in het Bestuur van de Van Bijleveltstichting en is mede initiatiefneemster van de Joost Zwagerman Essay Prijs. Naast haar werk werkte zij ruim zeven jaar aan de biografie van Hella Haasse. Deze werd in 2022 uitgegeven onder de titel “Leven in de verbeelding”.

WinterGrensGeluiden 1 januari: Josephine Rijnaarts, literair vertaler uit het Duits, Frans en Engels

Herhaling van 20 november

Presentatie: Hein van Kemenade

Josephine Rijnaarts is literair vertaler uit het Duits, Frans en Engels. Zij is geboren in Teteringen en ging in Breda naar school.

Na de middelbare school heeft zij eerst ruim tweeënhalf jaar in Franstalig Brussel en vervolgens tweeënhalf jaar in München gewoond en gewerkt. Het vak van vertaler heeft zij daarna geleerd op het Instituut voor Vertaalkunde in Amsterdam. Na het voltooien van die opleiding is zij aan de Universiteit van Amsterdam cum laude afgestudeerd in Franse en Duitse taal- en letterkunde.

Josephine Rijnaarts

Volg GrensGeluiden via Facebook