Eerstvolgende uitzending 1 maart

Bavelse molen gerestaureerd, taxatiedag en Brabantse drukkers tijdens WOII in Nederlands Drukkerij Museum

Korenmolen De Hoop in Bavel is afgelopen maanden gerestaureerd en wordt binnenkort heropend; het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur houdt een taxatiedag en een tentoonstelling over drukkers tijdens de Tweede Wereldoorlog; Lisa van der Waal bespreekt een nieuwe film.

Presentatie: Debby Roukens

Korenmolen De Hoop in Bavel

De molen is gebouwd in 1865 en werd al eerder gerestaureerd. De Stichting Molen Bavel heeft van het Molenfonds 52.500 euro gekregen voor het hoognodige restauratiewerk aan de molen. Met de aanvullingen van de Bavelse gemeenschap via verschillende acties is het benodigde bedrag van rond de 100.000 euro bij elkaar vergaard.  Op 21 maart is de feestelijke heropening en in dart weekend is de molen voor iedereen open.

website

Nederlands Drukkerij Museum; taxatiedag en expo

Op zondag 1 maart staat het Nederlands Drukkerij Museum in het teken van kunst, antiek en juwelen. In samenwerking met Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen organiseert het museum deze zondag een kunsttaxatiedag. Gedurende de middag kan men aanschuiven bij een van de taxateurs van kunsthandel Art Dumay. Zij taxeren niet alleen schilderijen, maar ook beelden, antiek en ander kleingoed.

Brabantse drukkers in WOII

Nooit eerder werd het dagelijks leven in Nederland zo sterk beïnvloed door drukwerk als tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse instanties oefenden steeds meer druk uit op de Nederlandse uitgevers en drukkerijen. Tientallen ‘Verordnungen’ bemoeilijkten het bestaan van de drukkers.  Belangrijke drukkerijen konden, of wilden, niet meer hun opdrachten uitvoeren en sloten de deuren.

Het niet opvolgen van de eisen van de bezetter had dan ook grote consequenties voor de betrokkenen. Voor de Brabantse drukkers waren de omstandigheden niet anders. In de tentoonstelling is drukwerk van Brabantse drukkers uitgelicht. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de legale en illegale pers in Brabant. In de getoonde tijdlijnen komen de verschillende omstandigheden naar voren waaronder gedrukt en verspreid moest worden. Website Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur

Filmrecensie

Lisa van der Waal bespreekt weer een nieuwe film