Eerstvolgende uitzending 31 mei

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

GrensGeluiden maakt inmiddels uitzendingen met gasten op afstand en fraaie programma’s uit het archief.

75 jaar bevrijding heeft voor Adri Goedegebuure een heel andere betekenis; hij vond eindelijk zijn vader terug

Presentatie: René Oomen

Adrie Goedegebuure woont in Breda en is er pas 75 jaar na zijn geboorte achter gekomen wie zijn vader was. Hij is geboren in Middelburg in 1945 en hoorde bij een 12,5 jarige bruiloft dat zijn vader zijn vader niet was. Indertijd bleven dat soort zaken vaak “hangen”, zo ook bij Adri. Pas veel later begon hij aan een speurtocht naar zijn afkomst. Pas toen onderzoek met DNA eenmaal ook mogelijk was voor de “gewone” burger, kwam alles in een stroomversnelling. Via doodlopende sporen komt hij uiteindelijk toch bij zijn vader uit. In een interview met Kees van Meel vertelt Adri hoe dit deel van zijn leven verlopen is. 

Foto’s boven: Adri op de plek waar de 177 Franse militairen onder Canadees commando op Walcheren voet aan land zetten op 6 november 1944

Ben Baudoin, een eigenzinnig architect

Architect Ben Baudoin bouwde op een historische plek een combinatie van woonhuis en kantoor. Hij heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de dagelijkse leiding van het mede door hem opgerichte bureau Baudoin Alphen Architecten , maar blijft betrokken als adviseur.  Reportage uit 2015.

Boekrecensie: Duizend manen, Sebastiaan Barry

Winona Cole, een indiaans weesmeisje, groeit op in een onconventioneel huishouden in Tennessee. Op een kleine boerderij weten haar adoptievader John Cole en zijn wapenbroeder Thomas McNulty maar net de touwtjes aan elkaar te knopen, met de hulp van twee vrijgemaakte slaven, broer en zus Bouguereau. Dit liefdevolle, samengeraapte gezin doet zijn uiterste best de wrede buitenwereld en de vaak pijnlijke herinneringen aan het verleden op afstand te houden.

Tennessee is echter nog altijd in de greep van de nasleep van de burgeroorlog. Als Winona slachtoffer wordt van een gewelddadige overval en daarna ook Tennyson Bouguereau, besluit Winona het heft in eigen handen te nemen. Gewapend met een mes, Tennysons geweer en de moed van haar beroemde krijgshaftige moeder gaat ze op zoek naar gerechtigheid, en naar wie ze eigenlijk is. Hein van Kemenade bespreekt het boek.

Heb je wat te melden over hoe je creatief omgaat met deze crisis of wil je aandacht voor je initiatief? Wil je als luisteraar wat doorgeven? Meld het ons en stuur een mail naar info@grensgeluiden.nl