Eerstvolgende uitzendingen 15 & 22 mei

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet,   en   Radio gemist. FM-frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel) Bij  GrensGeluiden Podcast kan je afleveringen tot 2 maanden terug beluisteren.

Fraai boek van Ties Poeth met uitgesneden silhouetten geïnspireerd op Missiemuseum Steyl in GrensGeluiden 15 mei

Presentatie: Yvonne Ton

Ties Poeth werd in een ver verleden bekend vanwege zijn animatiefilms en meubelontwerpen. Nu beoefent hij de papierknipkunst. Dat uit zich nu in een bijzonder fraai nieuw boek met uitgesneden silhouetten over het Missiemuseum in Steyl in Limburg; Stichting Verhalis is de drijvende kracht achter Namen en Nummers Breda: een onlangs gestart project om de 110 Joodse Bredanaars te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit de stad; en Hein van Kemenade bespreekt de nieuwe verhalenbundel van Florette Dijkstra.

Een collectie dieren ‘op’ Steyl, boek van Ties Poeth

Ties Poeth (Tegelen 1957) werkt graag met silhouetten en schaduwen. Met zijn Limburgse achtergrond is er nu een fraai boek van hem verschenen met uitgesneden silhouetten geïnspireerd op het Missiemuseum in Steyl; Een collectie dieren op Steyl.

De silhouetten zijn steeds met een chirurgisch mesje gesneden uit stevig zwart papier. Animatiefilms, waar Ties Poeth toch van bekend was in het verleden, maakt hij niet meer. Het bij elkaar krijgen van fondsen is ondoenlijk geworden.

Onderwerp is dit keer het Missiemuseum in Steyl en de bijzondere collectie die daar aanwezig is.

website Ties Poeth

Herdenkingsritueel voor Joodse Bredanaars

Stichting Verhalis is de drijvende kracht achter Namen en Nummers Breda: een onlangs gestart project om de 110 Joodse Bredanaars te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit de stad.

Elke Bredanaar kan een bijdrage leveren aan een tijdelijk monument dat er komt bij het station. Vorig jaar was er al een Tilburgse editie van Namen en Nummers. Wie dit jaar in Breda wil meedoen, maakt zelf een naambordje dat gebruikt wordt bij een herdenkingsritueel op 28 augustus.

Website Verhalis

Boek van de Week: Verdwenen Levens van Florette Dijkstra

In deze verhalenbundel probeert de schrijfster 4 raadsels op te lossen. Wat bijvoorbeeld  overkwam de schrijver Edward Benecke tijdens zijn laatste bergbeklimming? Hein van Kemenade laat er zijn licht over schijnen.

Website Florette Dijkstra

GrensGeluiden 22 mei: locatie voorstelling Moederskind op voormalig terrein Moederheil en de Oudere Jongere podcastserie van Tanja Slootmans & Laura van de Akker

Presentatie: René Oomen

Van 27 mei t/m 12 juni is op het voormalige terrein van Moederheil in Breda de locatie voorstelling Moederskind te zien van Anouk van den Berg (regie) en Peter Dictus (tekst); samen met Laura van de Akker is Tanja Slootmans de podcast Oudere Jongere begonnen. In elke aflevering vragen ze twee gasten aan de keukentafel van twee generaties; Frank van der Kooij organiseert vanaf eind vd maand diverse concerten, een spannende mix van jazz, funk, klassiek en elektronica. En het filmduo Lisa van der Waal & Ludo Maas bespreken weer samen een nieuwe film die in Chassé cinema is te zien.

Moederskind

Moederskind is een locatie voorstelling tegen de achtergrond van Moederheil, het zogeheten doorgangshuis in Breda waar tientallen jaren ongehuwde zwangere meisjes en vrouwen gedwongen werden hun kinderen af te staan.

Moederskind is een samenwerking tussen Bureau Pees, de Gisting en Dansnest. Van 27 mei t/m 12 juni.

De makers: Moederskind wordt geen kloppend historische constructie. De voorstelling legt een link met het heden: wat gebeurt er met mensen als ze ongevraagd verplaatst worden? In die zin vertonen afstandskinderen overeenkomsten met vluchtelingen. Bijzonder is het gegeven dat er vier mensen meespelen die destijds onder dergelijke omstandigheden in Moederheil zijn geboren. Regisseur Anouk van den Berg is in de studio.

Info & Kaartverkoop

Anouk van den Berg

Podcastserie Oudere Jongere

Samen met Laura van de Akker is Tanja Slootmans de podcast Oudere Jongere begonnen.

In elke aflevering vragen ze twee gasten aan de keukentafel, twee generaties. Soms is dat grootouder en kleinkind . Laura & Tanja houden een gesprek met hen over een actueel onderwerp, bijvoorbeeld over werken met je hart/ hard werken of studeren.

Tanja Slootmans & Laura van de Akker

Concertenreeks Sound of Europe

In oktober is pas het Festival Sound of Europe, maar organisator Frank van der Kooij neemt vanaf 27 mei al een voorschot.

Net als voor het festival geldt: een spannende mix van jazz, funk, klassiek en elektronica. Van kleurrijke improvisatie tot het geluid van morgen door jonge makers. Op 27 mei een concert van pianist Henry Hey (foto) bij Podium Bloos. Frank van der Kooij vertelt over de concertenreeks.

Info & tickets

Land van Maas & Waal bespreken een film

Ludo Maas & Lisa van der Waal bespreken weer samen een nieuwe film die in Chassé cinema is te zien.

Op de GrensGeluiden Facebookpagina vind je steeds actuele programma-info met een link naar de site.