Eerstvolgende uitzending 11 juni

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. live via internet  en  Uitzending gemist. FM 107.3 (ether) & Ziggo 915 of 1915, KPN 1008, XS4all 1008. Bij  GrensGeluiden Podcast kan je extra audio en afzonderlijke items beluisteren. Kijk mee in de studio

Schrijfster Forugh Karimi over haar debuutroman ‘De moeders van Mahipar’

De Afghaans-Nederlandse schrijfster Forugh Karimi vluchtte met haar man op haar 25ste naar Nederland. Na een studie geneeskunde werkt ze als psychiater en psychotherapeut, maar schrijven is altijd een passie gebleven. Ze schreef aanvankelijk vooral artikelen en essays en vertaalde romans. Vorig jaar kwam haar debuutroman De moeders van Mahipar uit. Filmrecensenten Lisa van der Waal en Ludo Maas nemen afscheid met hun laatste filmbespreking over Munch, een portret van de Noorse schilder Edvard Munch.

Presentatie: Hein van Kemenade

Forugh Karimi schreef haar debuutroman in het Nederlands. ‘De moeders van Mahipar’ is een familiegeschiedenis waarin de wereld van Duizend-en-één-nacht wordt afgewisseld met het uitmoorden van revolutionairen en het onderdrukken van elke ontwikkeling voor meisjes en vrouwen. Het boek leest als een thriller.

Zij zelf zegt in een interview met De Volkskrant dat het boek over Afghanistan en Nederland gaat, dat het een ode aan de vrouw is, en dat het niet autobiografisch is. “Ik geloof in de kracht van fictie. Als je een foto ziet van een vrouw in een boerka, kom je niet dichtbij, blijf je toeschouwer. Maar als je een roman leest, kun je je identificeren met universele thema’s als liefde, verraad en mededogen. Dan voel je wat de personages voelen. Ik geloof dat literatuur ons mens houdt.”

Foto: Tessa Posthuma de Boer

Nargis

Karimi is ook is de auteur van de jubileumeditie van het Brabants Boek Present. Wie van 2 tot en met 10 september 2023 minimaal 15 euro besteedt in een van de deelnemende Brabantse boekhandels, ontvangt de novelle ‘Nargis’ cadeau. Het literaire geschenk is een initiatief van Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Mahipar, in de titel van de roman, is een grote kloof tussen de bergen ten oosten van Kabul, op de route naar Pakistan. Lex Bohlmeijer vroeg in een interview met Karimi in De Correspondent naar het waarom van de titel. ‘In de roman ontmoeten twee zussen elkaar. De ene, Lolo, is bezorgd over de toekomst van haar zoon. “Waarschijnlijk gaat hij mij niet vergeven. Ik zal gaan vallen, in zijn ogen, van zulke hoge bergen als Mahipar.” Haar zus probeert haar te troosten. “Weet je nog wat onze vader over Mahipar zei? Toen het water van de top van de berg naar beneden viel, vlogen de vissen mee. Jij zult vallen, maar je zult als een vis in het water terechtkomen.”’

Dit boek van Forugh Karimi is een debuut, maar uit alles blijkt het een roman te zijn van een ervaren schrijfster die de complexiteit van de werkelijkheid in Afghanistan en de onmogelijke positie van hen die de ellende ontvluchten op een heldere manier duidelijk maakt. Niemand kent alleen maar ellende, er zijn in deze roman ook sprookjesachtige liefdesgeschiedenissen en liefdevolle relaties. De wil om te leven dringt zich naar de voorgrond. De moordaanslag van het begin zorgt voor spanning tot het einde. Karimi schreef een prachtige roman in een mooie heldere taal, met veel verhalen die als stralende sterren een nieuwe kracht geven aan een oud verhaal.

Filmrecensie: Munch

Ons filmrecensentenduo Ludo Maas en Lisa van der Waal (Maas & Waal) gaat ons verlaten. De filmwereld blijven ze beiden trouw, want ze gaan aan de slag bij het geheel vernieuwde Filmhuis in Breda Botanique. Op 11 juni verzorgen ze hun laatste bijdrage over de film ‘Munch’. Dat portret geeft een inkijkje in het leven de Noorse schilder Evard Much, die wereldberoemd werd door zijn schilderij ‘De Schreeuw’.

Vacature filmmedewerk(st)er bij GrensGeluiden

We zoeken met ingang van het nieuwe seizoen, in september, een enthousiaste vrijwillige filmmedewerk(st)er die ongeveer eens in de drie weken een actuele film wil bespreken in ons programma op zondagochtend. Ben je zelf enthousiast of weet je iemand? Zie de volledige vacature tekst op onze site.

Volg GrensGeluiden via Facebook