Nieuws

David Van Reybrouck in GrensGeluiden van 14 maart

Schrijver David van Reybrouck is te gast in GrensGeluiden van 14 maart vanwege zijn boek Revolusi. Hein van Kemenade spreekt met hem.

foto: Hein van Kemenade

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

Het Spoor Terug; Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland

Voor in de agendaBeluister alvast de trailer

Op 18 april zendt de VPRO de nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluidenmaker René Oomen uit, Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland. Het is zijn negende documentaire voor Het Spoor Terug in het geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1.

In de Eerste Wereldoorlog, tussen 1915 en 1917, stond op het eiland Urk een barak voor vluchtgevaarlijke Belgische, Engelse en Franse officieren die de grens met het neutrale Nederland waren overgekomen. Ze hadden maar één doel: Ontsnappen! Gebaseerd op het boek ‘Duivelseiland’ van journaliste Mandy van Dijk, dat in de week na de uitzending verschijnt bij Atlas Contact.
Beluister de trailer. Uitzending: 18 april 2021 OVT, NPO Radio 1, Het Spoor Terug, tussen 11 & 12 uur.

Na de uitzending te beluisteren als podcast in het VPRO archief of de podcastapp van de NPO.

Installatie van Josine Vissers bij ‘t Vierkantje van IDFX

T VIERKANTJE is een mini-expositieruimte waarvoor IDFX steeds een beeldend kunstenaar, fotograaf, kunst designer of anders uitnodigt om naar eigen inzicht een installatie binnen het kader van T VIERKANTJE te realiseren. Kunst op een laagdrempelige manier laten zien dat is waar IDFX voor staat. 

This image has an empty alt attribute; its file name is idfx.jpg

Bij de eerste editie was er een fotografische installatie te zien van Yanick van Gastel, beeldend kunstenaar en fotograaf. Voor deze 2e editie is Josine Vissers, multidisciplinaire kunstenaar uitgenodigd. Zij laat een werk zien met de titel: “Do you want another cup of tea? Or a glass of champagne?” 

Opening [onder voorbehoud met publiek anders symbolisch] zondag 21 februari 16:00 u. Daarna tot en met 21 maart 2021 doorlopend te zien bij het nieuwe Etalage project van Stichting Idee-fixe [IDFX], Veilingkade 8 Breda.

Cultuurnacht Breda definitief niet door

De organisatie van de Bredase Cultuurnacht heeft besloten het evenement voor dit jaar definitief te schrappen.

Van de website: ‘een aderlating, voor ons allen, maar zeker voor jullie als onze trouwe bezoekers. Maar het kan niet anders, het is nu nog niet veilig, en de vooruitzichten zijn nog zo onzeker, dat het beter is om de verdere voorbereidingen nu te stoppen.’
 
‘Een sprankje vooruitzicht in deze onzekere tijden is dat de gemeente Breda eind januari een breed opvattend Corona steunprogramma vastgesteld heeft, met daarin mogelijk ook middelen voor extra cultureel programma vanaf het voorjaar, als de maatregelen dit weer toelaten.’

Cultuurnacht 2020 bij SBK; de organisatie hoopt op een nieuwe editie in 2022 (foto René Oomen)

Subsidie Kunstloc Brabant sterk gekort

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten de subsidie van Kunstloc Brabant gefaseerd af te bouwen met 1,2 miljoen euro

Van de website: Het college meent de ruimte voor deze bezuiniging te vinden in een verminderde inzet op onder andere cultuureducatie, cultuurparticipatie en kunst in de openbare ruimte. De bezuiniging treft daarmee de ontwikkeling van cultuureducatie op Brabantse scholen, de cultuurdeelname van Brabanders in een kwetsbare positie en de Brabantse koepelorganisaties van amateurkunst.

De vertrekkend directeur-bestuurder Chris van Koppen deelt in het stuk Het Verdriet van Brabant zijn bevindingen over het Beleidskader Vrije Tijd, Cultuur en Sport 2021-2022. Van Koppen stelt daarin dat de provincie kiest voor een cultuurbeleid dat haaks staat op de economische ambities, kunst en cultuur reduceert tot vrijetijdsbesteding, en geen rekening houdt met de nieuwe situatie die is ontstaan door de Corona-crisis.