Nieuws

Marga Mincoplein en een audiotour verrijken stad Breda

Breda krijgt een Marga Mincoplein. Hiervoor krijgt het huidige Oranjeplein een grondige opknapbeurt alvorens de naamverandering over ongeveer een jaar een feit is. Docente Nederlands Ine van de Steenoven maakte een audiotour. In GrensGeluiden van 4 april spreekt Hein van Kemenade met Ine over de audiotour en de literaire betekenis van Marga Minco

Ine maakte een audiotour langs plaatsen en huizen in Breda waar Marga Minco gewoond heeft en die belangrijk voor haar waren. Ze zet daar citaten uit het werk van Marga Minco bij. “Sporen van Marga Minco” Via deze link te bekijken .

Marga Minco

Marga Minco is de schrijfster van Het bittere kruid een kroniek van Joods leven voor en in de Tweede Wereldoorlog. Haar vader, moeder, broer en zus hebben de oorlog niet overleefd. In haar andere werk zijn deze ervaringen een rol blijven spelen. Voor haar hele oeuvre ontving zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en in 2019 de PC Hooftprijs.

Op 31 maart 2021, de dag waarop zij 101 jaar wordt, wordt een plaquette onthuld op haar geboortehuis, Prins Hendrikstraat 194. In 1920 was dit nog gemeente Ginneken.

Rita McBride in De Pont

De Pont museum Tilburg presenteert in april 2021 National Chain 2020/Social Practices, een speciaal project van de Amerikaanse kunstenaar Rita McBride, de Duits-Cypriotische choreograaf Alexandra Waierstall en de studenten van de Fontys Dance Academy.

Het project is dagelijks live te zien en te beleven als het museum in april voor het publiek is geopend. Mocht De Pont nog steeds gesloten zijn, dan is het online zonder publiek te volgen via livestreams en social media.

Rita McBride: “2020 heeft ons meer bewust gemaakt van onze veronderstellingen en vanzelfsprekendheden met betrekking tot sociale interactie. National Chain heeft door de jaren heen tot perspectiefverschuivingen geleid. Steeds weer roept het werk een gevoel van verrassing en humor op: het genereert nieuwe manieren van kijken, relateren, bewegen en stilstaan.” Website De Pont

Het Spoor Terug; ‘Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland’

Voor in de agendaBeluister alvast de trailer

Op 18 april zendt de VPRO de nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluidenmaker René Oomen uit, Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland. Het is zijn negende documentaire voor Het Spoor Terug in het geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1.

In de Eerste Wereldoorlog, tussen 1915 en 1917, stond op het eiland Urk een barak voor vluchtgevaarlijke Belgische, Engelse en Franse officieren die de grens met het neutrale Nederland waren overgekomen. Ze hadden maar één doel: Ontsnappen! Gebaseerd op het boek ‘Duivelseiland’ van journaliste Mandy van Dijk, dat in de week na de uitzending verschijnt bij Atlas Contact.
Beluister de trailer. Uitzending: 18 april 2021 OVT, NPO Radio 1, Het Spoor Terug, tussen 11 & 12 uur.

Na de uitzending te beluisteren als podcast in het VPRO archief of de podcastapp van de NPO.