ZomerGrensGeluiden juli & augustus

Zomerprogrammering GrensGeluiden. We laten een aantal programma’s van het afgelopen seizoen horen.

Luister elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet,   en   Radio gemist. FM-frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel) Bij  GrensGeluiden Podcast kan je afleveringen tot 2 maanden terug beluisteren.

We zijn al meer dan een jaar aan het improviseren. Een lege theateragenda, geen activiteiten in de musea en alleen maar annuleringen. Toch hebben we het afgelopen seizoen programma’s kunnen maken met diverse interessante gasten, items en boek- en filmbesprekingen Na de zomer, in september, hopen we weer te putten uit een volle agenda en actuele onderwerpen die er toe doen.

***

Het GrensGeluiden team wenst iedereen een prettige zomer: Yvonne Ton, Anne Goossen, Kees van Meel, René Oomen en Hein van Kemenade (tevens boeken). Lisa van der Waal & Harmke Westerterp zijn de filmrecensenten. Techniek: Ad van Leunen.

***

4 juli

Presentatie: Yvonne Ton

Vandaag in de studio niet één, maar twee gasten, die samenwerkten aan een bijzonder project: een recent verschenen boek met Bredase volksverhalen vol geesten, moorden en wonderbaarlijke verschijningen. Naomi Jansen schreef het boek en kunstenaar Melanie Drent maakte de illustraties.

Melanie Drent & Naomi Jansen

11 juli

Presentatie: René Oomen

Kunsthistorica Rebecca Nelemans is een van de curatoren van de Biënnale in de Heilige Driehoek in Oosterhout die wordt gehouden van 10 juli t / m 15 augustus met 23 kunstenaars. Van Frans August Brocatus is een nieuwe dichtbundel verschenen: Sanguines. Emannuel Naaijkens belicht een paar nieuwe artikelen die zijn verschenen op het digitale platform Brabant Cultureel.

Rebecca Nelemans, curator vd biennale in de heilige driehoek

18 juli

Presentatie: Hein van Kemenade

Hein van Kemenade ontvangt vandaag schrijver Martijn Jas en praat met hem over zijn debuutroman Mooie vrienden. Lisa van der Waal bespreekt twee films die via streamingdienst Picl  gezien kunnen worden.

25 juli

Presentatie: René Oomen

Recent verscheen van medisch historicus Leo van Bergen Een kap van afschuw , een verzameling gedichten van vrouwen aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Leo van Bergen is specialist waar het gaat over medisch handelen in deze oorlog. Ruim 10 jaar geleden verscheen Zacht en eervol. Lijden en sterven in een Grote Oorlog. Een indringend boek met pijnlijke gedetailleerde omschrijvingen van het lot van militairen aan het Westfront.  In Een kap van afschuw bundelt Leo van Bergen onder andere poëzie van de Britse schrijfster May Sinclair.

1 augustus

Presentatie: Kees van Meel

Ageeth Boermans heeft in Breda schilderen en monumentale vormgeving gestudeerd aan AKV St. Joost. Naast haar kunstenaarschap is ze ook directeur van CLIB, de cultureel vastgoedbeheerstichting in Breda. CLIB verhuurt betaalbare werkruimtes in Breda aan kunstenaars en cultureel ondernemers.

Ageeth Boermans

8 augustus

Presentatie: Yvonne Ton

Met een bijzonder project probeert een groep kunstenaars de tragische dood van een jonge, wanhopige asielzoeker Ali uit Gilze om te zetten in een respectvolle herinnering. Hun film ‘Elegy’ is een universeel verhaal over kwetsbare kinderen die zich moeten voegen in een systeem waar ze geen invloed op hebben. Kunstenaar Claudette van de Rakt vertelt hoe het project er bij staat.

Tekeningen vd broer & zus van Ali

Op het Bredase Euretco-terrein zijn bij opgravingen de restanten gevonden van de driehonderd jaar oude Linie van de Vucht. De wijk Liniekwartier is er naar vernoemd. En 2021 is het jaar van de Brabantse kloosters met tal van activiteiten. Hein van Kemenade bespreekt het nieuwste boek van Jan Brokken: ‘De tuinen van Buitenzorg’.

15 augustus

Presentatie: Anne Goossen

Hoofdgast vandaag is de directeur van de Kunstenaars Ontmoetingsplaats KOP, Meike Veldhuijsen. KOP is een ‘kickstARTer’ voor kunst- en designtalent en organiseert activiteiten en projecten waarbij startende, professionele makers worden gekoppeld aan podia, professionals en opdrachtgevers. KOP werd in 2004 opgericht en staat voor Kunstenaars Ontmoetings Plaats. Hein van Kemenade bespreekt ‘De laatste zomer in de stad’, een roman van Gianfranco Calligarich.

Meike Veldhuijsen

22 augustus

Presentatie: René Oomen

Beide directeuren van twee belangrijke Bredase instellingen, KOP en Electron, zijn te gast in GrensGeluiden. Vorige week was dat Meike Veldhuijsen van KOP.  Vandaag Lisette Spee van Electron, het creatieve hart van de Bredase wijk De Belcrum. Tot in de jaren vijftig was Electron een fabriek voor schakelkasten en nu dus een creatieve broedplaats, waar zo’n zestig beeldmakers onderdak vinden. Er is wat onrust bij de beeldmakers, met name nu het politiek gezien lang niet zeker is dat het gebouw voor de kunstenaars behouden blijft. Emmanuel Naaijkens van Brabant Cultureel belicht weer een aantal recente verschenen artikelen.

Lisette Spee

29 augustus

Presentatie: Kees van Meel

Theatermaakster Hanna van Mourik Broekman was eind vorig jaar de derde wintergast in onze serie WinterGrensGeluiden. Hanna is bekend vanwege haar Stormkamers.

Hanna van Mourik Broekman

Een Stormkamer is een theatrale ontmoeting tussen individuen of groeperingen met een andere achtergrond. Middels theatrale constructies zoals een rechtszaak, spelshow of Facebook-ontmoeting worden verschillende percepties boven tafel gebracht. De Stormkamers worden geleid door Hanna en daarmee vormt haar persoonlijkheid en haar visie de instap voor een publiek. Gesprekken worden afgewisseld met beelden of sketchachtige scènes van personages, beweging of tekst.