WinterGrensGeluiden 2021

Ook dit jaar hebben we onze serie WinterGrensGeluiden met het bekende concept één gast, één presentator en een goed gesprek. De serie begint op 28 november en eindigt op tweede kerstdag 26 december, totaal vijf afleveringen.

Op dit moment zijn er twee Wintergasten bekend. Op 5 december ontvangt René Oomen journalist en schrijver Toine Rongen (Zevenbergen 1958) vanwege zijn romandebuut De speech van de Pompoenzoener .

Het bestaan van Stefan van Hoofd komt in een week tijd volledig op zijn kop te staan, na een telefoontje dat zijn vader onverwacht is overleden. Hij spoedt zich van zijn Veluwse landgoed naar zijn moeder in de ouderlijke woning in het West-Brabantse Zevenbergen en krijgt voor het eerst te maken met de organisatie van een begrafenis. Pa draagt hem in een miraculeuze verschijning op hem met een speech een memorabel afscheid te bezorgen. Het dwingt hem er toe zich echt grondig in zijn vaders leven te verdiepen. Wie was deze ondernemende pionier van de naoorlogse wederopbouw nu werkelijk? In de week voorafgaand aan de begrafenis raakt Stefan volledig in de ban van deze opdracht, maar de gevierde peptalker met een reputatie als De Pompoenkoning worstelt tegelijkertijd met zijn failliete huwelijk en zijn midlifecrisis. Wanneer hij na een gewelddadig incident in de gevangenis belandt is hij het zelf die de uitvaartceremonie van zijn vader in gevaar brengt.

In deze aflevering ook een reportage met dichter Kees van Meel naar aanleiding van zijn nieuwe bundel Liefde Strijd Dood.

Op 12 december is het de beurt aan Hein van Kemenade. Zijn gast is Brigitte de Swart (1969), journalist, eindredacteur en auteur. Ze heeft haar eigen tekstbureau en een podcast waarin ze schrijvers interviewt over hun boeken. Omdat de muze is haar debuutroman. Ze kwam Sara de Swart op het spoor via het stamboomonderzoek van een overleden oom, dat ze in handen kreeg. Gefascineerd door het Saar-dossier startte ze een zoektocht naar de bezieling van deze markante vrouw. In 2021 is het zeventig jaar geleden dat Sara de Swart overleed.