GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

De veelzijdigheid van Gert-Jan vd Bemd in WinterGrensGeluiden 10 december

Kunstenaar Gert-Jan van den Bemd (Breda, 1964) is van vele markten thuis. Hij schrijft romans en werkt mee aan publicaties. Hij is redacteur van Real Mag, hij tekent dagelijks, schildert, werkt met Grand Foulard en heeft deze dagen een expo “Gesprekstof” in Het Gele Huis die tot eind januari duurt, met fotograaf Cees Heijboer, kunstenaars Carla Hopmans, Ada Krowinkel en Andre Frank. Gert-Jan is de tweede WinterGrensGeluiden-gast.

Presentatie: Kees van Meel

WinterGrensGeluiden gast op 3 december: Dyane Donck, componiste & geluidsdesigner

Dyane Donck (Rotterdam, 12 juni 1968) is componist, muzikant en geluidskunstenaar. Ze is opgeleid in de beeldende kunst, studeerde Grafiek aan academie St. Joost en vervolgens Muziektechnologie (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), waar ze zich specialiseert in elektronische compositie.

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 26 november: Tom Waits zit in het DNA van Flip Noorman. ‘Hij is mijn jeugdliefde’

Flip Noorman was een punker. En ontdekte bij toeval via een punk-label Tom Waits. Zijn vader nam hem mee naar een concert van Leonard Cohen. Zo werd zijn fascinatie voor deze beide musici  gevoed. De afgelopen jaren heeft hij met vertolkingen en vertalingen van Cohen en Waits en door Nederland getoerd.Luister op naar het gesprek dat Hein van Kemenade met hem had over het vertalen van Leonard Cohen. Flip Noorman doet er verrassende uitspraken over. Cohen is niet meteen zo begrijpelijk. Flip Noorman geeft daar een duidelijke mening over. Senne de Vries bespreekt de film Hardcore never dies van Jim Taihuttu.

GrensGeluiden 19 november: Jan Strube en Blind Walls Film Fest

Ook bijna veertig jaar na zijn dood blijft de herinnering aan de Amsterdamse Brabander Jan Strube levend. Een expositie met het werk van deze nog steeds populaire schilder in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur is verlengd tot het einde van dit jaar. Vorig jaar was er voor de eerste keer een Blind Walls Film Fest in Chassé Cinema. Dit jaar heeft Blind Walls Gallery opnieuw een filmfestival samengesteld over straatkunst wereldwijd. Emmanuel Naaijkens belicht weer een aantal artikelen die onlangs zijn verschenen op online platform Brabant Cultureel.


Presentatie: Yvonne Ton

Fotografe Claudia Broekhoff

In de fotografische composities van Claudia Broekhoff zijn geest en gevoel verweven om emoties te onderzoeken. Zij geeft haar gedachten, gevoelens en dromen weer in een eigen poëtische beeldtaal. Om de balans tussen gevoel en gebeurtenissen uit het verleden en heden te verkennen, het leven beter te begrijpen en te verwerken. In haar portretten verwerkt zij indrukken en structuren van het alledaagse en combineert zij deze met elementen uit de natuur. Dit werk kan bij de toeschouwer herkenning oproepen.

Uit GrensGeluiden van 12 november 2023

Reportage: René Oomen
Luistertijd: 12.30 min

Een troostende Mira Feticu in GrensGeluiden van 5 november

Soms vinden we via in boeken en verhalen de kracht die we even niet in onszelf kunnen vinden. In 4 bijeenkomsten met steeds een ander thema, vind je troost door verhalen met elkaar te delen: via verhalen uit romans, waargebeurde verhalen en biografieën. Verlies en rouw zijn dingen waar iedereen mee te maken heeft of krijgt, maar het valt niet altijd mee om hier uiting aan te geven of hiermee om te gaan. De bijeenkomsten worden geleid door schrijfster Mira Feticu, geboren in Roemenië. Senne de Vries bespreekt weer een nieuwe film: Past Lives van Celine Song.

Het aangekondigde onderwerp met Hanna van Mourik Broekman van Stormkamer is door omstandigheden komen te vervallen.

Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden 25 jaar: live vanuit Electron Breda

Uur 2 begint op 57:30

Twee uur durende live uitzending vanwege 25 jaar GrensGeluiden vanuit de Mot Mot Gallery van Electron Breda; met o.a. wethouder Marike de Nobel, Yvon Né, Lilian Joossen, Dyane Donck, Maurits Verhoef en gedichten van Kees van Meel & Frans Brocatus.

Presentatie: Anne Goossen & Yvonne Ton