GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

GrensGeluiden 14 april: Stargate, Auschwitz in theater en film en het Groen Festival Breda

Kunstenaars Claudette van de Rakt & Helene Hoogland werken aan De Stargate, een mobiele installatie die al je zintuigen prikkelt, met geluid, geur en trillingen; Theatergroep Josjes brengt zaterdag 20 april de voorstelling De Koffer (foto) in het Chassé theater. Decor is een barak in Auschwitz; De film die Senne de Vries bespreekt, speelt zich ook af in Auschwitz, maar dan net buiten de barakken. Het oorlogsdrama The Zone of Interest van  Jonathan Glazer. De banaliteit van het kwaad. Op zondag 14 april, vanaf 11 uur, organiseert Boerderij Wolfslaar het Groenfestival Breda! Een festival waar creativiteit en duurzaamheid samenkomen. Live muziek, lokaal eten en drinken, workshops, themawandelingen en kraampjes van lokale groene initiatieven. Anne Goossen doet een paar maal verslag vanaf het festivalterrein

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 7 april met nieuwe roman Motell Rijnen en Filmhuis Breda

Motell Rijnen is aan zijn zesde roman toe met als titel En niemand weet waarom. Dit verhaal begint met geheimen die langzamerhand ontrafeld worden en daardoor tot totaal nieuwe situaties leiden bij de hoofdpersonen; Het filmhuis heeft na 7 jaren rondzwerven op andere locaties een vaste plaats in het centrum van Breda gekregen. Lisa van der Waal komt vertellen over de stand van zaken en over de plannen; Hein van Kemenade bespreekt De verwarring van een jonge Törless van Robert Musil.

Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden 31 maart: Opening Marga Mincoplein en Dirk Dobber in Boeimeerpark

Als eerbetoon aan de Bredase schrijfster Marga Minco is het vernieuwde Oranjeplein omgedoopt tot Marga Mincoplein. GrensGeluiden was eerder deze week bij de officiële opening, waar ook de dochter van Margo Minco aanwezig was, schrijfster Jessica Voeten; Dankzij een kunstontwikkelingstraject van Kunstloc Brabant en KOP kreeg Bobbi Cleij als jonge kunstenaar de kans om een beeld in de openbare ruimte in Breda te maken. Die opdracht resulteerde in het beeld Dirk Dobber (foto), een vrolijke drijvende figuur van keramiek in het Boeimeerpark; In onze serie over Bredase architectuur nam René Oomen met grafisch vormgever Luc Goderie een kijkje in de nieuwe woonwijk Tuinen van Genta. Emmanuel Naaijkens belicht weer een aantal artikelen die onlangs zijn verschenen op online platform Brabant Cultureel.

Presentatie: Yvonne Ton

GrensGeluiden 24 maart; Nieuwe film Bob Entrop gaat over kunstproject in Westerbork

In 1971 richt Bob Entrop, samen met een paar anderen filmcollectief De Kritiese Filmers op. Bob is dan 25 jaar en studeert film aan kunstacademie Sint Joost in Breda. Inmiddels, ruim 50 jaar later, heeft hij meer dan 300 filmtitels op zijn naam staan. Een ruim gesprek met Bon Entrop in GrensGeluiden, onder andere over de nieuwe film waar hij aan werkt over een kunstproject in Kamp Westerbork als onderdeel van een grote Roma & Sinti tentoonstelling die later dit jaar te zien is in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 17 maart: Teater 77 met nieuwe productie Waakhondje en nieuwe expo in de Nispenhoeve

Nieuwe expositie in De Nispenhoeve in Prinsenbeek met Thea Kanters en John Heller. Er is werk van 14 Brabantse kunstenaars en 7 gastkunstenaars te zien. Regisseur Rex Staneke en speelster Stephanie van der Harst van Teater 77 komen vertellen over hun nieuwe producties Waalhondje en Alma. En Hein van Kemenade bespreekt de roman De Maniac van Benjamin Labatut.

Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden 10 maart: BredaPhoto belooft in september weer een dynamisch festival te worden.

Beluister het gesprek in deze GrensGeluiden met directeur Friso Wijnen. Verder: Je kent het wel, de handen worden massaal uit de mouwen gestoken. Ieder draagt z’n steentje bij: stoelen worden klaargezet, de ingezamelde kleding gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en misschien maakt zelfs de lokale BN’er zijn opkomst. Want alle kleine beetjes helpen – toch? Gaandeweg slaat goede moed om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook? De Veenfabriek maakte er tragikomisch muziektheater van; De ruimte in met Luc Goderie is de nieuwe serie over Bredase architectuur. Vandaag de tweede aflevering over woonpark Sculptura in De Heuvel. Lisette Spee praat ons bij over de actuele situatie van Broedplaats Electron, waarvan het voortbestaan aan een zijden draadje hangt. Ook weer nieuws van Brabant Cultureel.

Foto: Mounir Raji (1982) brengt met zijn project Dreamland een ode aan het Marokko van zijn dromen.

Presentatie: Yvonne Ton & René Oomen

https://soundcloud.com/user-59107062/grensgeluiden-10-maart-bredaphoto-belooft-weer-dynamisch-te-worden?si=76633690573e414c8238cf97179405db&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

GrensGeluiden 3 maart: Oog voor je omgeving

GrensGeluiden wordt vandaag bijna geheel gevuld met spannende stedebouw, architectuur en kunst. Kunstenaarsgroep Observatorium, een studio voor kunst in de openbare ruimte uit Rotterdam, werkt aan een project rond de Nieuwe Mark in Breda in opdracht van CrossArts. In onze nieuwe serie rond architectuur in Breda bezoekt Luc Goderie, samen met René Oomen de Talmazone met haar woontorens De Sculpturen. En Hein van Kemenade bespreekt het boek Schemering van Philippe Claudel.

Presentatie: Anne Goossen

GrensGeluiden 18 februari: Mark Leenhouts vertaalt ‘Notities van een theoreticus van Shi Tiesheng’

Studiogast op zondag 18 februari is Mark Leenhouts (Geldrop,1969), vertaler vanuit het Chinees. Eind 2023 verscheen zijn vertaling van Notities van een theoreticus van Shi Tiesheng, een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers in China, maar in de rest van de wereld onbekend. De Nederlandse vertaling van Leenhouts is de eerste buiten het Chinese taalgebied.

Presentatie: Hein van Kemenade

Lisette Spee wil Breda laten beslissen over nieuw plan behoud Electron. GrensGeluiden 28 januari

Lisette Spee is gast in verband met de mogelijke definitieve sluiting van Electron. Uiteraard is zij daar fel tegenstander van. Zij wil Breda een nieuw plan voorleggen om Electron te behouden. Artistiek leider Jack Timmermans komt vertellen over de huidige voorstelling Tegenwind van De Stilte met bijzondere inbreng van Artvark, het bekende saxofoonkwartet. GeeJee is een Bredase liedjesmaker die zichzelf begeleidt op gitaar, Hij zingt cabareteske liedjes die een glimlach op je gezicht toveren. En door de ogen van Priscilla vertelt Sofia Coppola de onzichtbare kant van een grote Amerikaanse mythe; de lange relatie en het turbulente huwelijk tussen Elvis en Priscilla. Senne de Vries bespreekt de film.

Presentatie: Kees van Meel

https://soundcloud.com/user-59107062/grensgeluiden-28-januari-mrt-oa-lisette-spee-directeur-van-electron?si=ebafb9a463e8433a9022bd04be76e251&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Fotografe Claudia Broekhoff

In de fotografische composities van Claudia Broekhoff zijn geest en gevoel verweven om emoties te onderzoeken. Zij geeft haar gedachten, gevoelens en dromen weer in een eigen poëtische beeldtaal. Om de balans tussen gevoel en gebeurtenissen uit het verleden en heden te verkennen, het leven beter te begrijpen en te verwerken. In haar portretten verwerkt zij indrukken en structuren van het alledaagse en combineert zij deze met elementen uit de natuur. Dit werk kan bij de toeschouwer herkenning oproepen.

Uit GrensGeluiden van 12 november 2023

Reportage: René Oomen
Luistertijd: 12.30 min