Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt!
Hier vind je een greep uit de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending kan je de uitzending terughoren bij BredaNu uitzending gemist. Die blijven ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!
DART expo in vitrines station Breda met Jelle Korevaar & Joeri Ista
Twee Bredase kunstorganisaties, stichting Idee-fixe (IDFX) en Kunstenaars Ontwikkel Platform (KOP), bundelen hun krachten voor een expositie op station Breda Centraal en verbinden daarmee regionale kunstenaars. Tot en met 10 november 2024 zijn de kunstvitrines van het station het toneel van de DART-groepsexpositie. De expositie brengt kunstenaars uit de omliggende steden Dordrecht, Antwerpen, Roosendaal en Tilburg samen, waarbij Breda fungeert als middelpunt van artistieke uitwisseling en creativiteit; Jelle Korevaar, Sien Custers, Joeri Ista en Chryso Amaya Michailidis.
Uit GrensGeluiden 13 oktober. Interview: Anne Goossen & René Oomen. Luisterduur: 16 minuten
Andrea Leine over nieuwe dans Euterpians van LeineRoebana
18 & 19 oktober in het Chassé theater
In Euterpians, de nieuwe dansvoorstelling van LeineRoebana wordt de vreugde en creativiteit van muze Euterpe verbonden met de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het martiale van de Amazones. Ze maakt de kracht van vrouwen door de eeuwen heen zichtbaar. Er wordt een samenwerking aangegaan met drie uiteenlopende musici: zangeres Elisabeth Hetherington, in wiens danslichaam een duizelingwekkende sopraan huist, de gevierde celliste Maya Fridman en met percussioniste Marianna Soroka die met even veel gemak thuis is op klavier, vibrafoon of psalterion. Samen met de choreografen en dansers van LeineRoebana nemen ze het vrouwelijke in kunst en leven tot uitgangspunt. Niet consequent of uitputtend, maar zelfbewust, vanzelfsprekend en met lichte ironie nemen vrouwen het heft in handen.
Uit GrensGeluiden 13 oktober. Interview: Anne Goossen
Luisterduur: 8 minuten
Nu via BredaNu: De Vlucht, documentaire podcast over de evacuatie v Breda in mei 1940
Beluister de documentaire via bredanu podcasts & spotify
De maand oktober is de Maand van de geschiedenis.
Het is bovendien 80 jaar geleden dat de stad Breda werd bevrijd.
In de meidagen van 1940 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester van Slobbe de bevolking van de stad Breda geëvacueerd in zuidelijke richting.
92 Bredanaars kwamen hierbij om het leven.
De Vlucht, een documentaire uit 1993 van René Oomen. Deze documentaire werd in 1993 bekroond met een derde prijs in het Olon RTV Festival
BredaPhoto #1 Parisa Azadi toont in BredaPhoto de fragiele vrijheid in gevangenis Iran
De Iraans-Canadese fotografe Parisa Azadi laat op Breda Photo een serie zien waarop jonge landgenoten zich verbinden met de natuur, om zodoende een beperkte vorm van vrijheid te koesteren. Mensen die kamperen in woestijnen en bergpassen waar ze voor even uit het zicht zijn van de autoriteiten.
René Oomen ging de foto’s bekijken met muzikant Gugu Ghazarian, die destijds tijdens de revolutie naar Nederland vluchtte. De fotoserie Safar | Journey van Parisa Azadi is te zien tijdens Breda Photo op de locatie ’t Zoet. t/m 3 november.
Reportage: René Oomen, locatie ‘t Zoet
Luisterduur: 7 minuten
BredaPhoto # 2 Anna Gajewszky met haar serie Mother Don’t You Cry
Dit is een serie gebaseerd op jeugdherinneringen en reflecties op de familieverhalen die Gajewszky’s identiteit hebben gevormd.
Mother Don’t You Cry is een regel uit een Hongaars volksliedje waarin de moeder treurt om haar dochter die het ouderlijk huis verlaat om te trouwen. De bruid troost haar moeder: zo is het leven. Het werk van Anna Gajewszky toont haar eigen reis als een dochter die aan haar nieuwe levenspad begint, terwijl ze haar familieachtergrond onderzoekt en interpreteert vanuit het perspectief van een jongvolwassene. t/m 3 november.
Reportage Breda Photo, locatie ‘t Zoet.
Reportage: Luc Goderie & René Oomen. Luisterduur: 6 minuten
BredaPhoto # 3 Omar Victor Diop & Joost Rutten
Identiteit en ontdekken – op collectief en persoonlijk niveau – zijn de centrale thema’s in Diaspora van Omar Victor Diop. De serie is een reis door de tijd en onthult minder bekende verhalen over de rol van Afrikanen buiten Afrika. Met dit werk daagt Diop ons uit om onze eigen ideeën over de geschiedenis te heroverwegen en geeft hij antwoord op zijn voortdurende, interne dialoog over wie hij is als kunstenaar en persoon.
The Distance Between One van Joost Rutten is een zoektocht naar saamhorigheid en troost in de absurditeit van de wereld van vandaag, een wereld die steeds sneller verandert. Terwijl politieke spanningenop mondiale schaal toenemen, ecologische crises elke dag bedreigender worden en sociale dynamieken onder druk komen te staan, voelen velen zich geïsoleerd. t/m 3 november.
Reportage Breda Photo, locatie ‘t Zoet.
Reportage: Luc Goderie & René Oomen. Luisterduur: 8 minuten
BredaPhoto # 4 Naïve Ukrainian Gardens
Sergii Polezhaka: Naïve Ukrainian Gardens
Naïve Ukrainian Gardens is een documentair project dat de aanhoudende Russisch-Oekraïense oorlog portretteert aan de hand van beelden van verwoeste tuinen en huizen in het hele land. t/m 3 november
Reportage Breda Photo: Naive Ukrainian Gardens. Locatie ‘t Zoet
Reportage: Luc Goderie & René Oomen. Luisterduur: 4 minuten
BredaPhoto # 5 Max Grund & Monica Alcazar Duarte in Chassé Carré
Luc Goderie & René Oomen zijn inmiddels aangeland op de locatie Chassé Carré. Een grote locatie, dus neem de tijd als je een bezoek wilt brengen.
Als eerste bekijken ze het werk van Max Grund (foto), Contemporary Male Relationships. Het is een fotoserie over volwassen worden en de stormachtige reis van mannelijkheid in een patriarchale samenleving. In vier tot in detail geënsceneerde beelden, waarbij Grund een theatrale beeldtaal gebruikt, verwelkomt hij de kijker in een utopische wereld.
Monica Alcazar-Duarte presenteert haar multimedia-installatie Space Nomads en brengt fragmenten samen uit verschillende recente films van de kunstenaar. Hierin worden ideeën rond ontdekking, kennis, natuur, wetenschap en de toekomst van de mensheid onderzocht. t/m 3 november.
Reportage Breda Photo: Max Grund & Monica Alcazar-Duarte. Locatie Chassé Carré. Reportage: Luc Goderie & René Oomen. Luisterduur: 8 minuten
BredaPhoto # 6 Selma Selman & Gigi
Auto’s staan voor mobiliteit, zowel fysiek als sociaal, voorwaarts en opwaarts. Voor de Mercedes Benz, het ultieme statussymbool, synoniem voor luxe, gelden deze associaties – en aspiraties – nog sterker. In de performance Mercedes Matrix demonteerde Selma Selman een Mercedes, samen met familieleden.
Blood is thicker than water wordt vrij vertaald als ‘bloed kruipt waar het niet gaan kan’. In deze serie richt Giany Kraan (Gigi) zich op bloed, als symbool voor afkomst, dat een diepgaande invloed heeft op de privileges en barrières in het leven. Kraan onderzoekt het fenomeen dat bloedlijnen bewust of onbewust gebleekt worden door het kiezen van niet-zwarte partners, niet zelden een overlevingsmechanisme. Het project ontstond toen Kraan ontdekte dat hij zelf door partnerkeuzes van zijn voorouders gebleekt is en probeerde te omschrijven wat dat met hem doet. t/m 3 november.
Reportage Breda Photo: Selma Selman & Gigi. Locatie Chassé Carré. Reportage: Luc Goderie & René Oomen. Luisterduur: 7 minuten
BredaPhoto # 7 Sakir Khader, Persijn Broersen & Margit Lukács.
De Nederlands-Palestijnse fotograaf Sakir Khader, winnaar van de Zilveren Camera en Magnum fotograaf, toont in zijn serie I Have No More Earth to Lose actueel werk waarin het leven en overleven van de inwoners van Jenin en Nablus op de Westelijke Jordaanoever in Palestina centraal staat. Bij het werk van Sakir Khader is zijn persoonlijke betrokkenheid bij hen voelbaar. Hoe is het om op te groeien in Palestina? Kun je kind zijn te midden van geweld, angst en onderdrukking? Hoe ziet je toekomst eruit, welke mogelijkheden en kansen zijn er voor je levenspad als je hier geboren wordt? t/m 3 november.
Daarna bezoeken Luc & René nog Forest on Location van Persijn Broersen & Margit Lukács.
Uit GrensGeluiden 13 oktober. Reportage: Luc Goderie & René Oomen. Locatie Chassé carré. Luisterduur: 9 minuten
Theatermaakster Hanna v Mourik Broekman onderzoekt de kloof tussen arm & rijk
Hoe ga je om met mensen die meer of minder hebben dan jij? In de voorstelling De Ontmoeting tussen Alles of Niets brengt theatermaker Hanna van Mourik Broekman de kloof tussen arm en rijk in beeld.
Interview uit GrensGeluiden 22 september.
Interview: Kees van Meel. Luisterduur: 20 minuten
Kathy Mathys en het geheugen in GrensGeluiden van 15 september
‘Binnen één familie worden herinneringen over een bepaalde gebeurtenis al heel verschillend omschreven.’
Vlaamse schrijfster Kathy Mathys (maar woonachtig in Breda) in GrensGeluiden van 15 september in gesprek met Hein van Kemenade over haar nieuwe roman ‘Tot het glinstert’ waarin de herinnering en de beleving daarvan een grote rol speelt.
Integrale uitzending
Daan Manneke componeert geen grote stukken meer, maar is nog lang niet klaar
Componist Daan Manneke wordt in november 85 jaar. Op 22 september wordt zijn pianostuk Grote Archipel uitgevoerd in De Nieuwe Veste in Breda. Dan wordt ook het boek Archipel gepresenteerd waarin hij terugblikt.
René Oomen interviewt Daan Manneke in zijn werkkamer en ondersteunt dat in deze podcast met fragmenten uit zijn oeuvre. Luisterduur: 30 minuten
GrensGeluiden 8 september
Met BredaPhoto, De geest van de vloeiweide, Lucas de Waard en filmbespreking ‘Oasis Supersonic’.
De geest van de Vloeiweide in West-Brabantse theaters
Dit najaar is het precies tachtig jaar geleden dat West-Brabant bevrijd werd na de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.
Dat gegeven is de aanleiding voor de voorstelling ‘De Geest van de Vloeiweide’, die deze en volgende maand in totaal twaalf keer te zien is in theaters en andere podia in Breda en omliggende gemeenten. De voorstelling van initiatiefnemer John van Ierland is een bewerking van zijn eerder verschenen gelijknamige boek. In voorstelling en boek liet hij zich inspireren door het drama op de Vloeiweide, een gebied tussen Etten-Leur en Rijsbergen. Kort voor de bevrijding ontdekte de Duitsers daar na verraad een illegale radiopost in het huis van een boswachter. Die inval leidde tot de moord op een groep verzetsstrijders en een deel van het boswachtersgezin.
Luisterduur: 14 minuten. Reportage: Yvonne Ton
Broedplaats Electron moet mee in nieuwe aanbesteding
Broedplaats Electron in Breda blijft in zwaar weer zitten. Terwijl de sloophamer inmiddels zijn werk doet en het plan van Electron zelf is afgekeurd, blijkt dat het gemeentebestuur een aanbesteding wil uitschrijven voor een nieuwe creatieve broedplaats. ‘Dat hoorden wij ook pas een paar dagen geleden, dat het een wedstrijdje wordt’, zegt directeur Lisette Spee. Samen met beeldend kunstenaar Lucy Schreurs was ze te gast in GrensGeluiden van 1 september. Luisterduur: 15 minuten. Interview: René Oomen
Beluister de hele uitzending via BredaNu uitzending gemist:
bredanu.nl/radio/gemist/grensgeluiden-1-september/
Foto: Wethouder Marike de Nobel en Electrondirecteur Lisette Spee aan tafel tijdens de GrensGeluiden 25 jaar-uitzending vorig jaar. Foto Tijmen Moelker
Beluister ook het gesprek met Lucy Schreurs uit de uitzending van 16 juni. ‘Waarom zou ik als kunstenaar nog in Breda blijven?’ Luisterduur: 14 minuten. Interview: Kees van Meel
Audiodagboek #1 van Laura Schippers van De Atlas
De Atlas, de opgeknapte Poolse kotter, met aan boord kunstenares Laura Schippers, jachtbouwer Stijn de Geus en hun dochtertje Lieve, ligt voor de kust van Engeland bij Studland Bay ten westen van het eiland Wight.
Begin augustus vertrokken ze vanuit de haven van Den Helder. Na jarenlange voorbereiding in het Havenkwartier van Breda willen ze op de wereldzeeën wetenschappelijke- en of artistieke projecten faciliteren. Het eerste project zit er al op: Brexit Herring, met aan boord twee kunstenaressen waarvan de een op de grens van UK/NL op de Noordzee de gang van de haringen in kaart bracht en de andere geluidsopnamen maakte op 30 meter diepte die ze verwerkt tot soundscapes. Laura Schippers maakt voor GrensGeluiden een audiodagboek. Beluister het eerste deel. Luistertijd: 8 minuten
De Atlas staat open voor projecten aan boord.
Meer info: www.atlasinitiatief.org/
Audiodagboek #2 van Laura Schippers van De Atlas
De Atlas, de opgeknapte Poolse kotter, met aan boord kunstenares Laura Schippers, jachtbouwer Stijn de Geus en hun dochtertje Lieve, liggen voor de kust van Engeland. Met de Atlas willen ze artistieke projecten aan boord faciliteren. Laura houdt voor GrensGeluiden een audiodagboek bij.
ZomerGrensGeluiden 18 augustus: Braak, buitenbeentje van de Nederpop
Vandaag de muziekdocumentaire Braak, buitenbeentje van de Nederpop, 40 jaar na de suite. In 1980 bracht de Nederpopgroep Braak het album Suite voor een hypochonder uit. Het a typische conceptalbum verschijnt in een turbulent jaar met bijvoorbeeld de krakersrellen in de Amsterdamse Vondelstraat en het slagveld rond de kroning van Beatrix. Bij een kleine groep was Braak inmiddels al wel bekend in het actiecircuit, maar een grote doorbraak naar het grote publiek bleef uit. De band viel dan ook niet lang daarna uit elkaar. René Oomen zocht in Utrecht enkele Braak-prominenten op, waaronder frontman Simon Been en zangeres Cherry Wijdenbosch (Jawel, de dame uit Suriname).
Een documentaire van René Oomen
ZomerGrensGeluiden 7 juli: Componiste Dyane Donck
Vandaag componist, muzikant en geluidskunstenaar Dyane Donck in gesprek met René Oomen eind vorig jaar. Ze is opgeleid in de beeldende kunst, studeerde Grafiek aan academie St. Joost en vervolgens Muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze zich specialiseert in elektronische compositie.
Presentatie: Yvonne Ton