Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt!
Hier vind je een greep uit de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending kan je de uitzending terughoren bij BredaNu uitzending gemist. Die blijven ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!
GrensGeluiden 27 april: St.Joost petitie; “Lastig om vertrouwen te hebben met zoveel onduidelijkheid.”
Beluister GrensGeluiden van 27 april helemaal of scrol naar een onderwerp.
1:07: Petitie academie St.Joost met studenten Maite & Isabel (foto). Reportage van Yvonne Ton
20:44: De ruimte in met Luc Goderie & René Oomen: Wagemakerspark Breda
28:04: Beeldend kunstenaar Tarja Vandergoot. Reportage van Anne Goossen
45:36: Hein van Kemenade bespreekt het boek ‘De Grenshonden’ van Marie Luise Scherer
Presentatie: Yvonne Ton
Audiodocumentaire De madonna’s van Pervijze
Op zaterdag 22 november 2014 werd in het Vlaamse dorp Pervijze in de Westhoek een levensgroot beeld onthuld van twee vrouwen, staande tussen zandzakken. De monumentale sculptuur stelt de Britse vrouwen Elsie Knocker en Mairi Chisholm voor. Op 22 november 1914, honderd jaar eerder, arriveerde dit tweetal in dit IJzerdorp om als verpleegster aan het front hun diensten aan te bieden. Enkele maanden eerder melden ze zich aan bij het Munro’s Flying Ambulance Corps, opgericht door de excentrieke Schotse zenuwarts Hector Munro. Van het aanvankelijke avontuur blijft weinig over; Mairi, een meisje van achttien, en de twaalf jaar oudere Elsie worden op het slagveld geconfronteerd met verwondingen die ze nog nooit eerder hebben gezien. Hoewel het front voor vrouwen streng verboden gebied is, krijgen ze tòch toestemming om een medische post in te richten vlak bij de loopgraven. Het zou een erbarmelijk verblijf aan het front van bijna vier jaar worden. De documentaire De Madonna’s van Pervijze is gebaseerd op dagboeken, brieven en getuigenissen.
Samenstelling: René Oomen.
Luisterduur: 1 uur
Met o.a. de Vlaamse historicus Patric Vanleene, de Britse historica Diane Atkinson en medisch historicus Leo van Bergen.
Stemmen: Harmke Westerterp (Elsie Knocker), Danai Vergotis (Mairi Chisholm) Gerard Leenders en Frans August Brocatus. Eerder uitgezonden door de VPRO als Het Spoor Terug in 2014.
GrensGeluiden 13 april: medisch historicus Leo van Bergen over zijn roman De prinses die mij warm houdt.
‘De prinses die mij warm houdt’ is een fictief verhaal over vijf verpleegsters in een hospitaal van de Eerste Wereldoorlog. Het wordt verteld door de jurk van een van hen, Roos, de prinses die haar warm houdt. Het verhaal speelt zich af in een tot hospitaal omgeturnde oude ruïne, die door de verpleegsters liefkozend ‘ons kasteel’ wordt genoemd. Ruim interview met Leo van Bergen.
Verder: dichter Ben Verschuren met boek & expo in Gele Huis en filmbespreking van The Last Showgirl door Senne de Vries.
Presentatie: René Oomen
Blind Walls Gallery viert 10 jarig bestaan in Stedelijk Museum Breda. Beluister GrensGeluiden van 6 april
Beluister GrensGeluiden van 6 april helemaal of scrol eenvoudig naar een onderwerp:
1:17 10 jaar Blind Walls Gallery in Stedelijk Museum Breda, Reportage Yvonne Ton
23:14 BIJ-NA in Stadsgalerij Breda. Reportage Yvonne Ton
33:37 De Ruimte In: Luc Goderie & René Oomen bezoeken Gemeentelijk Sportcentrum Breda. Reportage René Oomen
44:49 Hein van Kemenade bespreekt de roman ‘Tussenjaren’ van Yannick Dangre
Presentatie: Yvonne Ton
Twee mooie Boekenweekgesprekken: Elsbeth Etty & Anne Eekhout
Geniet nog een keer van twee mooie interviews door Hein van Kemenade; met Elsbeth Etty, zij schreef Ik heb nog nooit gelogen, de biografie van Hugo Brandt Corstius, en met Anne Eekhout over haar roman ‘Mary’ waarin met verbluffende verbeeldingskracht de achttienjarige schepper van het meesterwerk ‘Frankenstein’ tot leven wordt gewekt.
Interviews: Hein van Kemenade
GrensGeluidenmakers René Oomen & Yvonne Ton maken documentaire podcast Het Gestreamde Evangelie
Beluister de trailer
Een verhalende podcast voor DOCS van NTR/VPRO van René Oomen en Yvonne Ton.
Beluister hier of je favoriete podcastapp.
Terwijl de meeste kerken leeglopen, is online juist steeds meer religie te vinden. Je kunt de hele dag luisteren naar de programma’s van religieuze radiostations, soms met vestigingen in de hele wereld. Daarnaast zijn er influencers die hun volgers via de socials voeden met bijbeluitleg, gebeden, muziek en een goed religieus gesprek. Is het oude wijn in nieuwe zakken of pakken deze nieuwkomers het heel anders aan dan de traditionele kerken? Wat is de aantrekkingskracht van online religie en zit er ook een gevaarlijke kant aan?
In de podcast ‘Het Gestreamde Evangelie’ proberen René Oomen (zelf ooit katholiek) en Yvonne Ton (zelf ooit gereformeerd) meer zicht te krijgen op de beweegredenen en werkwijze van ‘godfluencers’ en internetpredikers.
Kathy Mathys en het geheugen in GrensGeluiden van 15 september
‘Binnen één familie worden herinneringen over een bepaalde gebeurtenis al heel verschillend omschreven.’
Vlaamse schrijfster Kathy Mathys (maar woonachtig in Breda) in GrensGeluiden van 15 september in gesprek met Hein van Kemenade over haar nieuwe roman ‘Tot het glinstert’ waarin de herinnering en de beleving daarvan een grote rol speelt.
Integrale uitzending
Broedplaats Electron moet mee in nieuwe aanbesteding
Broedplaats Electron in Breda blijft in zwaar weer zitten. Terwijl de sloophamer inmiddels zijn werk doet en het plan van Electron zelf is afgekeurd, blijkt dat het gemeentebestuur een aanbesteding wil uitschrijven voor een nieuwe creatieve broedplaats. ‘Dat hoorden wij ook pas een paar dagen geleden, dat het een wedstrijdje wordt’, zegt directeur Lisette Spee. Samen met beeldend kunstenaar Lucy Schreurs was ze te gast in GrensGeluiden van 1 september. Luisterduur: 15 minuten. Interview: René Oomen
Beluister de hele uitzending via BredaNu uitzending gemist:
bredanu.nl/radio/gemist/grensgeluiden-1-september/
Foto: Wethouder Marike de Nobel en Electrondirecteur Lisette Spee aan tafel tijdens de GrensGeluiden 25 jaar-uitzending vorig jaar. Foto Tijmen Moelker
Beluister ook het gesprek met Lucy Schreurs uit de uitzending van 16 juni. ‘Waarom zou ik als kunstenaar nog in Breda blijven?’ Luisterduur: 14 minuten. Interview: Kees van Meel
De madonna’s van Pervijze; Elsie Knocker & Mairi Chisholm | audiodocumentaire
Op zaterdag 22 november 2014 werd in het Vlaamse dorp Pervijze in de Westhoek een levensgroot beeld onthuld van twee vrouwen, staande tussen zandzakken. De monumentale sculptuur stelt de Britse vrouwen Elsie Knocker en Mairi Chisholm voor. Op 22 november 1914, honderd jaar eerder, arriveerde dit tweetal in dit IJzerdorp om als verpleegster aan het front hun diensten aan te bieden. Enkele maanden eerder melden ze zich aan bij het Munro’s Flying Ambulance Corps, opgericht door de excentrieke Schotse zenuwarts Hector Munro. Van het aanvankelijke avontuur blijft weinig over; Mairi, een meisje van achttien, en de twaalf jaar oudere Elsie worden op het slagveld geconfronteerd met verwondingen die ze nog nooit eerder hebben gezien. Hoewel het front voor vrouwen streng verboden gebied is, krijgen ze tòch toestemming om een medische post in te richten vlak bij de loopgraven. Het zou een erbarmelijk verblijf aan het front van bijna vier jaar worden. De documentaire De Madonna’s van Pervijze is gebaseerd op dagboeken, brieven en getuigenissen. Samenstelling: René Oomen.
Luisterduur: 1 uur
Stemmen gedramatiseerde scenes: Harmke Westerterp (Elsie Knocker), Danai Vergotis (Mairi Chisholm), Gerard Leenders en Frans August Brocatus.
Audiodagboek #1 van Laura Schippers van De Atlas
De Atlas, de opgeknapte Poolse kotter, met aan boord kunstenares Laura Schippers, jachtbouwer Stijn de Geus en hun dochtertje Lieve, ligt voor de kust van Engeland bij Studland Bay ten westen van het eiland Wight.
Begin augustus vertrokken ze vanuit de haven van Den Helder. Na jarenlange voorbereiding in het Havenkwartier van Breda willen ze op de wereldzeeën wetenschappelijke- en of artistieke projecten faciliteren. Het eerste project zit er al op: Brexit Herring, met aan boord twee kunstenaressen waarvan de een op de grens van UK/NL op de Noordzee de gang van de haringen in kaart bracht en de andere geluidsopnamen maakte op 30 meter diepte die ze verwerkt tot soundscapes. Laura Schippers maakt voor GrensGeluiden een audiodagboek. Beluister het eerste deel. Luistertijd: 8 minuten
De Atlas staat open voor projecten aan boord.
Meer info: www.atlasinitiatief.org/
Audiodagboek #2 van Laura Schippers van De Atlas
De Atlas, de opgeknapte Poolse kotter, met aan boord kunstenares Laura Schippers, jachtbouwer Stijn de Geus en hun dochtertje Lieve, liggen voor de kust van Engeland. Met de Atlas willen ze artistieke projecten aan boord faciliteren. Laura houdt voor GrensGeluiden een audiodagboek bij. Luistertijd: 10 minuten
Audiodagboek #3 van Laura Schippers van De Atlas
De Atlas, de opgeknapte Poolse kotter, met aan boord kunstenares Laura Schippers, jachtbouwer Stijn de Geus en hun dochtertje Lieve, is inmiddels van Torquay (Engeland) naar Cherbourg in Frankrijk gevaren. Programmamaker René Oomen reisde mee. Een turbulente reis met nieuwe inzichten…
Begin augustus vertrokken ze vanuit de haven van Den Helder. Na jarenlange voorbereiding in het Havenkwartier van Breda willen ze op de wereldzeeën wetenschappelijke- en of artistieke projecten faciliteren. Laura houdt voor GrensGeluiden een audiodagboek bij.
Audiodagboek #4 van Laura Schippers van De Atlas
Nu, in januari 2025, ligt de Atlas weer in de haven van Den Helder. Laura houdt voor GrensGeluiden een audiodagboek bij en en deze aflevering vertelt ze de reden van hun (tijdelijke) terugkeer.
Luisterduur 7,5 minuut
Audiodagboek #5 van Laura Schippers van De Atlas
Het Artist in residence- schip De Atlas ligt inmiddels weer in de haven van Den Helder. Zoals inmiddels bekend is het de bedoeling dat het schip kunstenaars & wetenschappers aan boord gaat nemen voor de uitvoering van artistieke of wetenschappelijke projecten. De bemanning bestaat uit kunstenaar Laura Schippers, jachtbouwer Stijn de Geus en hun dochtertje Lieve. Laura houdt voor GrensGeluiden een audiodagboek bij waarin ze haar persoonlijke ervaringen vertelt. Inmiddels zijn er verrassende wendingen, want hoe komen Laura & Lieve nu ineens bij een rivier in Portugal terecht?
Luisterduur 6 minuten
