GrensGeluiden 21 april: Hein Aalders over schrijver en scheepsarts J.Slauerhoff

Lees meteen alles over de uitzending

Logboek Slauerhoff laat de schrijver-scheepsarts en wereldreiziger J. Slauerhoff (1898-1936) aan het woord in diens eigen, meest intieme woorden: de tobbende poète maudit, de avontuurlijke reiziger, de geestige observator. GrensGeluiden Literair met als studiogast Hein Aalders, hoofdredacteur van het literair-historische tijdschrift De Parelduiker.

Presentatie: Hein van Kemenade

J.Slauerhoff

GrensGeluiden 14 april: Stargate, belevingsinstallatie van Claudette vd Rakt & Helene Hoogland, Het Groenfestival en Auschwitz binnen en buiten de muren

Lees meteen alles over de uitzending

Kunstenaars Claudette van de Rakt & Helene Hoogland werken aan De Stargate, een mobiele installatie die al je zintuigen prikkelt, met geluid, geur en trillingen; Theatergroep Josjes brengt zaterdag 20 april de voorstelling De Koffer (foto) in het Chassé theater. Decor is een barak in Auschwitz; De film die Senne de Vries bespreekt, speelt zich ook af in Auschwitz, maar dan net buiten de barakken. Het oorlogsdrama The Zone of Interest van  Jonathan Glazer. De banaliteit van het kwaad.

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 7 april: Nieuwe roman Motell Rijnen en hoe is het eigenlijk met Het Filmhuis in Breda?

Lees meteen alles over de uitzending

Motell Rijnen is aan zijn zesde roman toe met als titel En niemand weet waarom. Dit verhaal begint met geheimen die langzamerhand ontrafeld worden en daardoor tot totaal nieuwe situaties leiden bij de hoofdpersonen; Het filmhuis heeft na 7 jaren rondzwerven op andere locaties een vaste plaats in het centrum van Breda gekregen. Lisa van der Waal komt vertellen over de stand van zaken en over de plannen; Hein van Kemenade bespreekt De verwarring van een jonge Törless van Robert Musil.

Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden 31 maart: Vernieuwd plein vernoemd naar Marga Minco en Bobbi Cleij maakt beeld voor Boeimeerpark

Lees meteen alles over de uitzending

Als eerbetoon aan de Bredase schrijfster Marga Minco is het vernieuwde Oranjeplein omgedoopt tot Marga Mincoplein. GrensGeluiden was eerder deze week bij de officiële opening, waar ook de dochter van Margo Minco aanwezig was, schrijfster Jessica Voeten; Dankzij een kunstontwikkelingstraject van Kunstloc Brabant en KOP kreeg Bobbi Cleij als jonge kunstenaar de kans om een beeld in de openbare ruimte in Breda te maken. Die opdracht resulteerde in het beeld Dirk Dobber, een vrolijke drijvende figuur van keramiek in het Boeimeerpark; In onze serie over Bredase architectuur nam René Oomen met grafisch vormgever Luc Goderie een kijkje in de nieuwe woonwijk Tuinen van Genta. Emmanuel Naaijkens belicht weer een aantal artikelen die onlangs zijn verschenen op online platform Brabant Cultureel.

Presentatie: Yvonne Ton

Marga Minco in twee verschillende levensfases

GrensGeluiden 17 maart: Expo Thea Kanters en John Heller in De Nispenhoeve en nieuwe producties ‘Waakhondje’ en ‘Alma’ van Teater 77

Lees meteen alles over de uitzending

Nieuwe expositie in De Nispenhoeve in Prinsenbeek met Thea Kanters en John Heller. Er is werk van 14 Brabantse kunstenaars en 7 gastkunstenaars te zien. Regisseur Rex Staneke en speelster Stephanie van der Harst van Teater 77 komen vertellen over hun nieuwe producties Waalhondje en Alma. En Hein van Kemenade bespreekt de roman De Maniac van Benjamin Labatut. 

Presentatie: Kees van Meel

beeld van Thea Kanters

Goed bedoelde benefietacties in tragikomisch muziektheater van De Veenfabriek en BredaPhoto met nieuwe plannen voor komende editie in GrensGeluiden 10 maart

Lees meteen alles over de uitzending

Je kent het wel: de handen worden massaal uit de mouwen gestoken. Ieder draagt z’n steentje bij: stoelen worden klaargezet, de ingezamelde kleding gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en misschien maakt zelfs de lokale BN’er zijn opkomst. Want alle kleine beetjes helpen – toch? Gaandeweg slaat goede moed om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook? De Veenfabriek maakte er tragikomisch muziektheater van; De ruimte in met Luc Goderie is de nieuwe serie over Bredase architectuur. Vandaag de tweede aflevering over woonpark Sculptura in De Heuvel. BredaPhoto ontvouwt de nieuwe plannen voor de komende editie vh festival en Lisette Spee praat ons bij over de actuele situatie van Broedplaats Electron, waarvan het voortbestaan aan een zijden draadje hangt. Ook weer nieuws van Brabant Cultureel.

Presentatie: Yvonne Ton & René Oomen

Woonpark Sculptura

GrensGeluiden 3 maart: Oog voor je omgeving; architectuur, kunst & stedebouw

Lees meteen alles over de uitzending

GrensGeluiden wordt vandaag bijna geheel gevuld met spannende stedebouw, architectuur en kunst. Kunstenaarsgroep Observatorium, een studio voor kunst in de openbare ruimte uit Rotterdam, werkt aan een project rond de Nieuwe Mark in Breda in opdracht van CrossArts. In onze nieuwe serie rond architectuur in Breda bezoekt Luc Goderie, samen met René Oomen de Talmazone met haar woontorens De Sculpturen. En Hein van Kemenade bespreekt het boek Schemering van Philippe Claudel.

Presentatie: Anne Goossen

Observatorium: Panorama Parking Hardenberg