WinterGrensGeluiden 17 december: Annelies Harzing vd Kinderboekentuin

Lees meteen alles over de uitzending

Annelies Harzing begon in 2017 met de Kinderboekentuin in Breda. Het allermooiste vindt ze kinderen blij maken met een mooi boek.

Ze werkte 24 jaar als remedial teacher om kinderen te helpen die moeite hebben met lezen en rekenen. Op verschillende scholen en in haar eigen praktijk leerde ze om aansluiting te vinden bij allerlei verschillende kinderen van alle leeftijden. Ze merkte dat je ieder kind tot ontplooiing kunt laten komen, als je je met interesse voor hen openstelt en ze in hun waarde laat.

Presentatie: Anne Goossen

Annelies Harzing

WinterGrensGeluiden 10 december: Kunstenaar & schrijver Gert-Jan van den Bemd

Lees meteen alles over de uitzending

Kunstenaar Gert-Jan van den Bemd (Breda, 1964) is van vele markten thuis. Hij schrijft romans en werkt mee aan publicaties.

Hij is redacteur van Real Mag, hij tekent dagelijks, schildert, werkt met Grand Foulard en heeft deze dagen een expo “Gesprekstof” in Het Gele Huis die tot eind januari duurt, met fotograaf Cees Heijboer, kunstenaars Carla Hopmans, Ada Krowinkel en Andre Frank. Gert-Jan is de tweede WinterGrensGeluiden-gast.

Presentatie: Kees van Meel

Tekening Gert-Jan Tjonge

WinterGrensGeluiden 3 december: componiste Dyane Donck

Ook dit jaar gaan de presentatoren van GrensGeluiden weer in gesprek met voornamelijk één gast aan tafel in onze serie WinterGrensGeluiden. Het concept is als vanouds: 1 gast, 1 presentator en een goed gesprek.

Componiste Dyane Donck switchte van grafiek naar Musique Concrète en soundscapes

Lees meteen alles over de uitzending

Dyane Donck (Rotterdam, 12 juni 1968) is componist, muzikant en geluidskunstenaar. Ze is opgeleid in de beeldende kunst, studeerde Grafiek aan academie St. Joost en vervolgens Muziektechnologie (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), waar ze zich specialiseert in elektronische compositie.

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 26 november: Flip Noorman sings Tom Waits

lees meteen alles over de uitzending

Flip Noorman was een punker. En ontdekte bij toeval via een punk-label Tom Waits. Zijn vader nam hem mee naar een concert van Leonard Cohen. Zo werd zijn fascinatie voor deze beide musici  gevoed. De afgelopen jaren heeft hij met vertolkingen en vertalingen van Cohen en Waits en door Nederland getoerd.

Luister op 26 november naar het gesprek dat Hein van Kemenade met hem had over het vertalen van Leonard Cohen. Flip Noorman doet er verrassende uitspraken over. Cohen is niet meteen zo begrijpelijk. Flip Noorman geeft daar een duidelijke mening over. Senne de Vries bespreekt weer een nieuwe film.

19 november: Expositie schilder Jan Strube en Blind Walls filmfestival

Ook bijna veertig jaar na zijn dood blijft de herinnering aan de Amsterdamse Brabander Jan Strube levend. Een expositie met het werk van deze nog steeds populaire schilder in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur is verlengd tot het einde van dit jaar. Vorig jaar was er voor de eerste keer een Blind Walls Film Fest in Chassé Cinema. Dit jaar heeft Blind Walls Gallery opnieuw een filmfestival samengesteld over straatkunst wereldwijd. Emmanuel Naaijkens belicht weer een aantal artikelen die onlangs zijn verschenen op online platform Brabant Cultureel.

Presentatie: Yvonne Ton

Lees alles over de uitzending

De plantage van onze voorouders als theater, alternatieve verkiezingsposters en fotografe Claudia Broekhoff in GrensGeluiden 12 november

Lees meteen alles over de uitzending

Orkater brengt aanstaande vrijdag 17 november De plantage van onze voorouders in het Chassé theater, gebaseerd op de VPRO-podcast van Maartje Duin en Peggy Bauva; Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november organiseert Algemene Beschouwingen voor de derde keer een project om alternatieve verkiezingsposters (foto) te ontwerpen; Claudia Broekhoff studeerde aanvankelijk Grafisch Ontwerpen aan de academie St.Joost, Later ging ze zich steeds meer toeleggen op fotograferen en vrij werk met eigen fotobewerkingen; Mystieke beelden van ervaringen uit haar eigen leven, en Hein van Kemenade bespreekt Ik ken een berg die op me wacht van de Iraanse Sholeh Reza zadeh.

Presentatie: René Oomen

Weelde, gebrek & troost in GrensGeluiden van 5 november

Lees meteen alles over de uitzending

Met De Salon tussen Weelde en Gebrek, opent theatergezelschap Stormkamer een stadsgesprek met bewoners uit Breda over het hebben van teveel of te weinig; Soms vinden we via boeken en verhalen de kracht die we even niet in onszelf kunnen vinden. Schrijfster Mira Feticu weet daar alles van. En Senne de Vries bespreekt de film Past Lives van Celine Song.

Presentatie: Kees van Meel

Mira Feticu

29 oktober: Miriam Guensberg over haar nieuwe roman ‘Hartslag’ en over 79 jaar bevrijding van Breda

Schrijfster en filosofe Miriam Guensberg is de hoofdgast bij GrensGeluiden op zondag 29 oktober. Presentator Hein van Kemenade interviewt haar over haar nieuwe roman Hartslag, waarin een vrouw met Pools-Joodse roots een reis maakt naar Polen om een Oekraïense vluchtelinge te helpen. Die tocht brengt haar dichter bij haar eigen hartslag.

De Poolse vader van Miriam Guensberg maakte deel uit van de eerste Poolse Pantserdivisie die Breda bevrijdde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De ervaringen van haar vader vormden de inspiratiebron voor verschillende van haar boeken.

Lees meer over de uitzending

22 oktober: De Oranjeboom en Engelbrecht van Nassau fuseren en religie als inspiratiebron in expo

Na 70 en 75 jaar gaan erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau en geschiedkundige vereniging De Oranjeboom samen op in een nieuwe organisatie. In de tentoonstelling Weerschijn in het Stedelijk Museum Breda verbinden kunstenaars Mathieu Meijers en Debbie van Berkel, Cathalijne Postma en Jojanneke Postma van studio KASBOEK katholieke voorwerpen uit de museumcollectie met hun eigen werk. Hein van Kemenade bespreekt Oog in oog met de goden van Alexander Reeuwijk.

Presentatie: Yvonne Ton

Lees meer over de uitzending