GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

Ellen Haarhuis verbindt de wereld

Kunstenares Ellen Haarhuis verbindt Japan, Verenigde Staten en Rusland met uniek project “Silent Muse- in gaze of the beholder” Reportage: Kees van Meel

Nieuwe roman van Motell Rijnen

Kees van Meel spreekt met Motell Rijnen over zijn nieuwe roman ‘De laatste Goldstern.

Harmke Westerterp bespreekt de film Babyteeth van Shannon Murphy. Het is haar debuutfilm. Henry en Anna’s grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid wanneer hun 16-jarige dochter Milla ernstig ziek blijkt te zijn. Tegelijkertijd ontmoet Mila de rebelse Moses en er ontstaat een bijzondere band tussen de twee tegenpolen. Haar ouders zijn in shock door de komst van Milla’s nieuwe vriendje, maar gooien alle pedagogische strategieën overboord om hun dochter gelukkig te zien. Met niets meer te verliezen stort Milla zich op het leven, maar hoe ver ga je voor de liefde? Luisterduur: 6:30 min.

Breda Photo 2020

Woensdag 9 september begint de 9e editie van fotofestival Breda Photo. Een gesprek met curator Geert van Eyck, die na deze editie het stokje gaat overdragen. Luisterduur: 15 min

Ontoelaatbaar voor publieke vertoning, radiodocumentaire over de katholieke filmkeuring

Nieuwe radiodocumentaire van René Oomen & Yvonne Ton over de katholieke filmkeuring zoals die tot 1968 in het zuiden van het land heeft bestaan. De documentaire is een remake van een documentaire uit 2000, maar nu met veel toegevoegd materiaal en bijvoorbeeld interviewfragmenten met Pieter Jonker, die in de jaren vijftig als HBS student filmoperator was. Een van de hoofdpersonen is Frans Oudejans, die destijds als filmjournalist lid was van een keuringscommissie van de Katholieke Film Centrale, die de keuringen organiseerde. Ton Peijnenborg leest citaten uit originele keuringsrapporten.

Pien Storm van Leeuwen: ‘schoonheid en dankbaarheid op het eind van mijn leven. ‘

Kunstenaar en dichteres Pien Storm van Leeuwen is ernstig ziek en heeft niet lang meer te leven. Toch blijft ze dankbaar voor wat het leven haar geboden heeft. De schoonheid van de natuur, altijd een belangrijke bron in haar werk, biedt haar nog dagelijks troost.
René Oomen zocht Pien op en sprak haar in de tuin, omgeven door planten, bloemen en vogels. Luisterduur: 17 minuten

GrensGeluiden 24 mei met o.a. Frans August Brocatus

Presentatie: René Oomen

https://soundcloud.com/user-757483611/grensgeluiden-24-mei-de-gevonden-voorwerpen-van-frans-august-brocatus

GrensGeluiden 12 april met o.a. Me and the Devil Blues, Radioverhaal over Robert Johnson

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 5 april met o.a. Carl Friedman

Presentatie: René Oomen

Claudette van de Rakt over haar boek OMG it’s me

Het is een merkwaardig fenomeen: de grote hoeveelheid selfies waar je op alle sociale media niet aan ontkomt. Voor fotograaf Claudette van de Rakt was het verschijnsel selfie uitgangspunt voor een reflectie. Het resultaat is te zien in haar recent verschenen boek ‘OMG it’s me’. De titel weerspiegelt verbazing: Oh My God, dit ben ik. Door zichzelf te fotograferen op willekeurige momenten breekt ze met de conventie van het perfecte plaatje als norm. Ze legt bovendien een relatie met de historie van vrouwelijke zelfportretten. Het is een oproep om op een open manier, zonder waardeoordeel, het eigen gezicht en lichaam te bekijken en te tonen. Behalve zelfportretten bevat haar boek eveneens tekstbijdragen van auteurs als Esther Porcelijn, Sacha Bronwasser, Anne Pillen en Sonja Prins.

Marieke Wiegel, nieuwe directeur Grote Kerk Breda

Sinds 1 januari heeft de Grote Kerk een nieuwe directeur. Marieke Wiegel is de opvolger van Willem van der Vis, die deze functie 25 jaar lang vervulde. Marieke Wiegel heeft ruim twintig jaar ervaring in de culturele sector. GrensGeluiden zocht haar op in haar eerste werkweek. Reportage: Yvonne Ton.  Foto: Reinout van den Bergh

Beluister de reportage

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1
Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, werd op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1. Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.