GrensGeluiden Supplement

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

Beluister GrensGeluiden van 10 november

presentatie: René Oomen

Starttijden:
0:46   Fen Verstappen over haar debuut Moeder Af
20:20 Portret Componist Daan Manneke

Oktober, maand v/d geschiedenis; Radiodocumentaire Post PM, verzetsgroep v/d gebroeders Marijnissen

Radiodocumentaire Post PM uit 1994 van René Oomen.
Tijdens WO II vormden de gebroeders Piet, Frans & Charles Marijnissen de verzetsgroep Post PM. Ze opereerden vanuit Prinsenbeek. Ze pleegden verzetsdaden maar hielpen ook de geallieerden de stad Breda te bevrijden, in oktober ’44, nu 75 jaar geleden. ‘We hebben nooit iets van de gemeente gehoord’, zegt Frans Marijnissen in de documentaire. ‘Anderen, die onze verzetsdaden claimden, kregen hoge posten en gingen met de eer strijken’, voegt Piet toe. Luisterduur: 1 uur & 15 min.

Martin & Inge Riebeek over hun videoproject The Essential

Martin & Inge Riebeek werken inmiddels zo’n tien jaar aan hun langlopend videoproject The Essential. Het concept is steeds hetzelfde. Overal ter wereld, inmiddels al in zo’n twintig landen, spreekt het kunstenaarskoppel spontaan mensen op straat aan met de vraag of ze bereid zijn hun persoonlijk verhaal, hun essentie van het leven, op camera te vertellen. De camera heeft een vast standpunt en de vraag is of de persoon in kwestie het verhaal in één take kan vertellen. Reportage: René Oomen. Luisterduur: 18 min.

Eugenie Smits van Waesberghe over het onderzoek naar gedwongen adopties in Nederland

Eugenie Smits van Waesberghe, zelf rechtstreeks in 1965 vanuit doorgangshuis Moederheil gedwongen afgestaan, vertelt over de volgende stap in de geschiedenis van afstandsmoeders – en kinderen en de gedwongen adopties in Nederland. Interview: René Oomen. Luisterduur: 16 min.

Harmke Westerterp over Rocketman

Taron Egerton is Elton John in Rocketman, een musical fantasie gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. Wat vindt onze filmmedewerkster Harmke Westerterp van de film? Luister daarna ook nog even naar Rod Stuart’s uitvoering van Your Song.

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1

Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, wordt op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 (Het Spoor Terug, aanvang +- 11.20 uur). Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.


Bevochten Baronie in Stedelijk Museum Breda

Vanaf donderdag 18 april presenteren zeven musea uit de Baronie in het Stedelijk Museum Breda het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Met voorwerpen, foto’s en documenten belichten ze de mobilisatie, het verzet en de bevrijding. Jan Brouwers is de curator van deze tentoonstelling en met hem bezoeken en bespreken we het getoonde. Reportage: Jan Frijters Luisterduur: 20 min.