GrensGeluiden supplement

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio gepubliceerd. Dit kunnen thema’s of programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.


WO I: Verhalis houdt Dodendraad WO I levend en radiodocumentaire De Madonna’s van Pervijze

Beluister hier de reportage met Jeroen Neus

Beluister hier de radiodocumentaire

Op zondag 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

Nog steeds niet algemeen bekend is de geschiedenis van de Dodendraad, een elektrische versperring met een lengte van ruim 300 kilometer tussen het neutrale Nederland en het bezette België.  Stichting Verhalis houdt de herinnering levend.

René Oomen maakte in 2014 de documentaire De Madonna’s van Pervijze.

Het drama van de suikerrietkappers van Santa Lucia, Guatemala

Beluister hier de reportage van René Oomen

Meer dan honderd mannen en vrouwen werden door doodseskaders opgepakt en  verdwenen voorgoed: het gebeurde  in de periode 1980-1983 in Santa Lucía Cotzumalguapa, een stadje aan de tropische zuidkust van Guatemala.

Alle slachtoffers waren betrokken geweest bij een staking op de suikerrietplantages. Uit angst voor represailles hulden de familieleden van de verdwenen personen zich jarenlang in een angstig zwijgen en nooit werden de daders vervolgd.

Om de stilte rond het drama van Santa Lucía te doorbreken trok fotograaf  Piet den Blanken uit Breda naar Guatemala. Hij maakte er indringende portretten van de familieleden van de slachtoffers. Mario Coolen maakte er boeken over. Hij werkte acht jaar in het gebied. Fotoexpo in Mondiaal centrum Breda, te zien t/m 20 november.

Schoot vol tranen; Eugenie Smits van Waesberghe

GrensGeluiden van 28 oktober, maand vd geschiedenis; Eugenie Smits van Waesberghe (1965) met haar boek Schoot vol tranen.

Eugenie werd tegen wil en dank afstandskind in Moederheil, doorgangshuis voor ongehuwde moeders. Nu verschijnt van haar hand Schoot vol tranen, een boek met getuigenissen én een roman.

Beluister hier het studiogesprek met Eugenie Smits van Waesberghe met René Oomen

De krant in Nederland bestaat 400 jaar… een jubileum waard?

Beluister hier het gesprek van Jan Frijters met Jan de Wit.

In het kader van “oktober, maand van de geschiedenis” vertelt pershistoricus Jan de Wit over de rijke geschiedenis van de krant in Nederland. Op 14 juni jl.was het 400 jaar geleden dat de eerst krant verscheen. Hoog tijd om daar aandacht aan te besteden.

 

Jan de Wit schrijft regelmatig over pershistorie, waarbij hij put uit zijn collectie van 11.000 couranten en dagbladen. Hij vraagt zich af waarom het zo stil is rond het jubileum. Helaas, vooralsnog geen exposities of wetenschappelijke beschouwingen over vier eeuwen betekenis en invloed van de Nederlandse krant.
GrensGeluiden heeft wel oog voor het jubileum van ons oudste medium en neemt de tijd om uitgebreid stil te staan bij de geschiedenis en ontwikkeling van de krant, de courant, de gazet…

Kunstcollectief De Aandeelhoudersvergadering

Beluister hier de reportage van Yvonne Ton.

Een nieuw kunstenaarscollectief onder de naam de Aandeelhoudersvergadering 2018 presenteert zich deze maand met een tentoonstelling in de Stokvishallen aan de Belcrumweg in Breda.

De 22 Bredase kunstenaars die hieraan meedoen gaan met hun werk in op vragen als ‘Wat is het maatschappelijk belang van kunst?’ en ‘Heeft kunst nog een functie in de maatschappij. Kort voor de opening ging Yvonne Ton langs bij Peter Bouwmans en Lise Sore, die toen nog druk bezig waren met de opbouw van de expositie.

De tentoonstelling van de Aandeelhoudersvergadering is in oktober een aantal weekenden op zaterdag en zondag te zien in de Stokvishallen aan de Belcrumweg 56. Dat kan op 13 en 14 oktober en op 20 en 21 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur. En verder nog op afspraak. Voor de volledigheid de deelnemers van het collectief: Marinke Marcelis, Lise Sore, Loek Grootjans, Jeroen Witvliet, Sabine de Graaf, Maarten Bel, Robert Roelink, Martin en Inge Riebeek, Mischa Keijser, Jeroen Buser, Michiel van der Zanden, Rudi Bosch, Pascal Bastiaenen, Roel Sloot, Stijn Peters, Atelier La Machine, Peter Bouwmans, Rutger van der Tas en Y. Né.

Maand v/d geschiedenis; De madonna’s van Pervijze

Beluister de documentaire hier

Oktober is de maand van de geschiedenis. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan WO I. In de radiodocumentaire De madonna’s van Pervijze horen we hoe het was om als hulpverlener de verschrikkingen mee te maken.

Het relaas van de Britse vrouwen Elsie Knocker & Mairi Chisholm die naar het front in Vlaanderen vertrekken en in Perijze een hulppost inrichten. Gebaseerd op dagboekfragmenten en getuigenissen.
Een radiodocumentaire van René Oomen, eerder uitgezonden in Het Spoor terug (OVT, VPRO, Radio 1) en in GrensGeluiden. Met de stemmen van o.a. Danai Vergotis, Harmke Westerterp en Frans August Brocatus.

Presentatie: Yvonne Ton

Ze waren niet bepaald bang uitgevallen; Mairi Chisholm, in 1914 een meisje van nauwelijks achttien uit een gegoed milieu, en de dominante, dertigjarige verpleegster Elsie Knocker die elkaar kennen van de motorclub The Gipsy’s. Ze voelen wel wat voor avontuur en het ontsnappen uit het Victoriaanse keurslijf.

                               

                  Mairi Chisholm                                                                          Elsie Knocker

De oorlog is nog maar net een paar maanden oud als ze met de excentrieke Schotse zenuwarts Hector Munro Het Kanaal oversteken om aan het front hun medische diensten aan te bieden.

Hoewel niet gezegend met enig organisatietalent had Munro een clubje mannen en vrouwen rond zich verzameld, waarvan naast Elsie & Marie ook de vergeten schrijfsters May Sinclair en Sarah Mc Naugthon deel uitmaken. Een ietwat koddige onderneming, want Munro’s Flying Ambulance Corps bezat geen enkele ambulance, noch de toestemming van het Britse leger om naar het front te vertrekken. Maar het enthousiasme om deel te nemen aan de slag is zo groot dat Munro uiteindelijk in oktober 1914 van het Rode Kruis in Londen een pas krijgt om de oversteek te maken.

Foto rechtsboven; het huis met de zandzakken zoals het nu is. Het was 100 jaar geleden, vlakbij de loopgraven, een van de hulpposten van Elsie & Mairi.  Onder: René Oomen in Pervijze in gesprek met historicus Patrick Vanleene.  

Olaf Douwes Dekker

Dichter Olaf Douwes Dekker is op 77 jarige leeftijd overleden. Olaf was in het verleden stadsdichter van Breda en publiceerde vele dichtbundels. Ook was hij jarenlang gemeenteraadslid in zijn stad. 

                                              foto: Piet den Blanken

Beluister hier het interview dat Yvonne Ton met Olaf Douwes Dekker had in GrensGeluiden naar aanleiding van zijn laatst verschenen bundel Levenslang.

Lees hier het artikel op Brabant Cultureel