GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

ZomerGrensGeluiden 7 augustus: Fleur van Muiswinkel, directeur Breda Photo

Directeur van BredaPhoto Fleur van Muiswinkel is te gast bij Anne Goossen en vertelt alvast over het festival dat in september van start gaat. Inmiddels is bekend dat Fleur per 1 januari al weer stopt als directeur. Ze is wel opnieuw te gast in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen op 4 september. Verder de situatie rond broedplaats Electron met directeur Lisette Spee en ook een boekbespreking door Hein van Kemenade; De klank van de heilstaat van Michel Krielaars, musici in de tijd van Stalin. Presentatie: Anne Goossen & René Oomen

ZomerGrensGeluiden 31 juli: Jaap de Vries in Bredaas Museum (2013)

In de zomer van 2013 had René Oomen een gesprek met kunstenaar Jaap de Vries die toen een groot overzicht had in het Bredaas Museum. Een jaar later overleed hij ten gevolge van een hersentumor, waarover hij overigens openhartig vertelde. Het werk van De Vries was confronterend, vaak ook erotisch of gewelddadig van aard. Het werk onderscheidt zich bovendien door zijn materiaalgebruik. De Vries beschilderde bijvoorbeeld aluminium met waterverf.

ZomerGrensGeluiden 24 juli: Lisa Weeda

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Aleksandra is haar debuutroman. Hein van Kemenade interviewt haar.

ZomerGrensGeluiden 17 juli: Motell Rijnen & Helma Veugen

Om de gunst van het volk is de nieuwe roman van Motell Rijnen, over misdaad & politiek. Het land wordt opgeschrikt door een fatale aanslag op het leven van de voorzitter en een lid van de huidige NV Kamerfractie, later gevolgd door de gewelddadige verstoring van een grootse verkiezingsmanifestatie; Helma Veugen tekent en schildert vaak in Nationaal Park de Groote Peel. Afgelopen 2 jaar is ze bezig geweest met een nieuwe serie steendrukken. De serie Mijn Peel Odyssee. Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden 26 juni: eindexamenexpo St.Joost, School of Art & Design 

In deze laatste GrensGeluiden van dit seizoen spreken Anne Goossen & René Oomen met een aantal eindexamenkandidaten van St.Joost school of art & design in Breda bij hun project in het academiegebouw aan de Beukenlaan. De expo begint donderdag 30 juni en duurt tot en met zondag 3 juli. Voor de GrensGeluiden-microfoon komen studenten van verschillende disciplines aan het woord: Kelly Christogiannis (Art & Research), Femke Maarschalkerweerd (New Design & Attitudes), Nina Raaijmakers (Photography, Film & Digital) en Eliza Palm (Illustrated & Animated Storytelling). Adres van de academie is Beukenlaan 1, Breda.

Eerbetoon aan een schildersbeest; Pieter Stoop in Noordbrabants Museum

‘Eerbetoon aan een schildersbeest’ in Noordbrabants Museum
De Bredase kunstenaar Pieter Stoop beleefde zijn glorietijd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het is een periode waarin expressieve schilders, de zogeheten Neue Wilde, internationaal furore maken. De wilde en expressieve schilderstijl van Stoop sluit daar goed bij aan. Veel musea staan in de rij voor het werk van de Bredanaar. Voormalig museumdirecteuren Rudi Fuchs en Jan Debbaut zijn enthousiast over zijn werk. Dat leidt ertoe dat veel grote Nederlandse musea inmiddels werk van hem in hun collecties hebben. Dat geldt ook voor het Noordbrabants Museum. Hoewel Stoop inmiddels al geruime tijd buiten de spotlights leeft, wist het museum hem op te sporen en stelde een tentoonstelling samen met nooit eerder getoonde werken. “Een eerbetoon aan een schildersbeest”, zo omschrijft het museum de expositie.
‘Pieter Stoop. Groots en wild’ is te zien vanaf 18 juni tot en met 2 oktober. Reportage: Yvonne Ton. Luistertijd: 20 minuten

Foto; conservator Charlotte Hoitsma

GrensGeluiden 19 juni: Pieter Stoop in Noordbrabants Museum en Biak stories in Stedelijk Museum Breda 

De levensgrote expressieve olieverf schilderijen van Pieter Stoop waren in de jaren tachtig zeer gewild. De Bredase kunstenaar leeft inmiddels al jaren teruggetrokken, maar het Noordbrabants Museum in Den Bosch brengt zijn werk opnieuw in herinnering met een tentoonstelling die vanaf 18 juni te zien is. Biak Stories is een reizende expositie van filmmaker Monique Verhoeckx, waarin de voormalige kolonie Nieuw-Guinea de hoofdrol speelt. Breda heeft de primeur, want in het Stedelijk Museum is de tentoonstelling het eerste te zien. Bredanaars kunnen er zelf aan bijdragen met een persoonlijk voorwerp. En Hein van Kemenade bespreekt ‘De kapperszoon’, een nieuwe roman van Gerbrand Bakker. Presentatie: Yvonne Ton

Muziekdocumentaire Braak, buitenbeentje van de Nederpop

Iets meer dan veertig jaar geleden, in 1980, bracht de Nederlandstalige band Braak het album Suite voor een hypochonder uit. Dit conceptueel project, midden in de woelige tijden van de begin jaren 80,  bevat intellectuele en sterk maatschappijkritische teksten waarbij de bandleden zich opstellen als gekwelde geesten, lijdend aan een sterk gevoel van psychologisch en fysiek tekort, en tegelijkertijd ten onder gaan aan materiele overvloed.

Braak, buitenbeentje van de nederpop, 40 jaar na de Suite, een muziekdocumentaire van René Oomen. Luisterduur: 41 minuten.