GrensGeluiden Supplement

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

Wintergast Cécile Verwaaijen 8 december

Beluister deze uitzending. 

Ruim tien jaar lang schilderde beeldend kunstenaar Cécile Verwaaijen (1968) na haar afstuderen aan kunstacademie St. Joost in Breda series zelfportretten in olieverf. Van luchtige portretten mondden de werken steeds meer uit in reflecties op het innerlijk van de mens. De zelfportretten maakten plaats voor portretten van anderen, veelal mensen afkomstig uit verschillende landen en culturen. Cécile is sterk geïnteresseerd in de Arabische cultuur en heeft geprobeerd zich de taal eigen te maken. Een paar jaar geleden sloeg ze opnieuw een andere richting in en maakt nu alleen nog maar textiele werken. Presentatie: Yvonne Ton

Pakje Kunst; Kunstwerkjes uit de automaat

Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod in de regio. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts €4. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan €3. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen. Je trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als iets extra’s bij een bos bloemen of fles wijn, als iets bijzonders, als verzamelobject, noem maar op. Website Pakje Kunst. 
Er staat ook een automaat in het Stedelijk Museum Breda

Reportage: Yvonne Ton. Luistertijd 10.30 min

WinterGrensGeluiden met Marijke de Bie

De eerste WinterGrensGeluiden-gast is Marijke de Bie (Chaam, 1977). Zij runt een experimentele praktijk voor documentaire films, installaties en fotografie onder de naam Atelier La Machine.  Ze organiseerde diverse filmfestivals en tentoonstellingen op het snijvlak van film en beeldende kunst. Op dit moment is ze als kernlid verbonden aan Club Solo. Begin 2020 is haar nieuwste productie te zien in Stedelijk Museum Breda als onderdeel van de tentoonstelling Sef Peeters – Zwaar als een vogel. Integrale uitzending van 1 december. Presentatie: René Oomen

The Essential

Martin & Inge Riebeek werken inmiddels zo’n tien jaar aan hun langlopend videoproject The Essential. Het concept is steeds hetzelfde. Overal ter wereld, inmiddels al in zo’n twintig landen, spreekt het kunstenaarskoppel spontaan mensen op straat aan met de vraag of ze bereid zijn hun persoonlijk verhaal, hun essentie van het leven, op camera te vertellen. De camera heeft een vast standpunt en de vraag is of de persoon in kwestie het verhaal in één take kan vertellen. Reportage: René Oomen. Luisterduur: 18 min.

Eugenie Smits van Waesberghe over het onderzoek naar gedwongen adopties in Nederland

Eugenie Smits van Waesberghe, zelf rechtstreeks in 1965 vanuit doorgangshuis Moederheil gedwongen afgestaan, vertelt over de volgende stap in de geschiedenis van afstandsmoeders – en kinderen en de gedwongen adopties in Nederland. Interview: René Oomen. Luisterduur: 16 min.

Harmke Westerterp over Rocketman

Taron Egerton is Elton John in Rocketman, een musical fantasie gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. Wat vindt onze filmmedewerkster Harmke Westerterp van de film? Luister daarna ook nog even naar Rod Stuart’s uitvoering van Your Song.

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1

Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, wordt op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 (Het Spoor Terug, aanvang +- 11.20 uur). Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.