GrensGeluiden Supplement

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

Fotografe Marleen Hoftijzer reisde de hele wereld rond met de vraag Wat betekent ‘thuis’ eigenlijk?

Vraag je aan mensen wat thuis voor hen betekent, dan krijg je waarschijnlijk heel veel verschillende antwoorden. Fotograaf en filmmaker Marleen Hoftijzer reisde de hele wereld rond om antwoorden te krijgen op die vraag. Ze verbleef in de meest uiteenlopende huizen. Haar ervaringen verwerkt ze nu in een fotoboek.  interview: Yvonne Ton. Luisterduur: 18 minuten

Harmke Westerterp over Rocketman

Taron Egerton is Elton John in Rocketman, een musical fantasie gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. Wat vindt onze filmmedewerkster Harmke Westerterp van de film? Luister daarna ook nog even naar Rod Stuart’s uitvoering van Your Song.

Fotograaf Piet den Blanken ontdekt een Volksrestaurant in Belo Horizonte

Het restaurant Josué de Castro is een van de drie ‘restaurantes populares’ (volksrestaurants) in de miljoenenstad Belo Horizonte, hoofdstad van de deelstaat Minas Gerais in Brazilië. Restaurantes populares zijn onderdeel van een voedselzekerheidsprogramma. In Minas Gerais werd het programma 24 jaar geleden gestart onder het burgemeesterschap van Patrus Ananias, een partijgenoot van Luiz Inácio Lula da Silva (Lula). Het programma is er om Brazilianen met geen of lage inkomens van een voedzame maaltijd te voorzien.

Interview: René Oomen. Luistertijd: 14 minuten

Serie Eindexamengesprekken AKV St.Joost: Dennis van Gulik

Voor de derde keer besteden we in GrensGeluiden aandacht aan LAUNCH. Dat is de Eindexamenexpositie van kunstacademie AKV Sint Joost in Breda. In de komende uitzendingen verwelkomen we een student die in juni afstudeert. Vandaag vertelt Dennis van Gulik ons over  zijn project. Hij studeert af aan de afdeling Illustratie / Animatie.

Met fotograaf Ron Magielse naar de soldatentijd van Napoleon

Het liefste zou Ron Magielse teruggaan in de tijd om van dichtbij mee te maken hoe de veldslagen in de tijd van Napoleon verliepen aan het begin van de negentiende eeuw. Tijdmachines bestaan niet, maar de Bredase fotograaf heeft een andere manier gevonden om een goed beeld te krijgen van hoe het leven van de soldaten er in die tijd uitzag en hoe de strijd  gevoerd werd. Een paar jaar lang volgde hij met zijn camera in binnen- en buitenland een groep zogeheten re-enactors: vooral mannen, maar ook vrouwen die met authentieke kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen de napoleontische tijd doen herleven bij historische evenementen. Soms spelen ze complete veldslagen na. Ron Magielse maakte een selectie uit zijn vele beelden en gaf ze een plek in het fotoboek ‘Voetvolk’ dat binnenkort verschijnt. Gewone soldaten spelen daarin de hoofdrol. In aanvulling op de foto’s bevat het boek ook citaten uit brieven en memoires uit die tijd. Dankzij een geslaagde crowdfundingsactie kan het boek nu ook echt verschijnen.

Reportage: Yvonne Ton

Kunstenares Anne Pillen overleden

Afgelopen week overleed kunstenares Anne Pillen uit Oosterhout na een lang ziekbed. Anne gebruikte de boshut in de bossen bij Baarle – Nassau als basis voor haar kunst. Het vervallen huisje was ooit het onderkomen van de zonderlinge dichteres Sonja Prins, die een kluizenaarsleven leidde en op hoge leeftijd stierf in Huize Lucia in Breda. In 2013 maakte GrensGeluiden een lange reportage over Anne Pillen, de boshut en Sonja Prins. Met fragmenten uit de radiodocumentaire De Boshut van de Vlaamse radiomaakster Kaat Haest.

Reportage: René Oomen. Luisterduur: 43 minuten

Anne Pillen bij de boshut. Foto: René Oomen

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1

Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, wordt op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 (Het Spoor Terug, aanvang +- 11.20 uur). Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.


Bevochten Baronie in Stedelijk Museum Breda

Vanaf donderdag 18 april presenteren zeven musea uit de Baronie in het Stedelijk Museum Breda het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Met voorwerpen, foto’s en documenten belichten ze de mobilisatie, het verzet en de bevrijding. Jan Brouwers is de curator van deze tentoonstelling en met hem bezoeken en bespreken we het getoonde. Reportage: Jan Frijters Luisterduur: 20 min.

Elke Ruben, Bredase winnaar voorronde Nationale  Voorleeswedstrijd

Vanuit het idee “wie de jeugd heeft , heeft de toekomst” hebben we Elke Ruben uitgenodigd. Zij is de Bredase winnaar in de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Met haar bespreken we het boek waaruit ze heeft voorgelezen “Drakenbloed en kamillethee” van Joke Reijnders. uit GrensGeluiden van 24 februari. Luistertijd: 10 minuten

Tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks

De Lage Landen vormt de basis van de eerste reizende tentoonstelling met kunstwerken van het Rijksmuseum. In Bergen op Zoom wordt de collectie aangevuld met toepasselijke werken uit eigen collectie van het Markiezenhof.

We spreken ter plekke met stadshistoricus Yolande Kortlever over het tot stand komen, over de inhoud  van de tentoonstelling en de nevenactiviteiten.
Het is een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van ruim dertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele aanwinsten uit de eigen collectie. Deze werken uit de eigen collectie geven een regionale bijdrage aan Lage Landen.
Reportage: Jan Frijters, Luistertijd 15 minuten. Uit GrensGeluiden van 24 februari