GrensGeluiden Supplement

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.


Kunstenares Anne Pillen overleden

Afgelopen week overleed kunstenares Anne Pillen uit Oosterhout na een lang ziekbed. Anne gebruikte de boshut in de bossen bij Baarle – Nassau als basis voor haar kunst. Het vervallen huisje was ooit het onderkomen van de zonderlinge dichteres Sonja Prins, die een kluizenaarsleven leidde en op hoge leeftijd stierf in Huize Lucia in Breda. In 2013 maakte GrensGeluiden een lange reportage over Anne Pillen, de boshut en Sonja Prins. Met fragmenten uit de radiodocumentaire De Boshut van de Vlaamse radiomaakster Kaat Haest.

Reportage: René Oomen. Luisterduur: 43 minuten

Anne Pillen bij de boshut. Foto: René Oomen

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1

Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, wordt op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 (Het Spoor Terug, aanvang +- 11.20 uur). Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.


Bevochten Baronie in Stedelijk Museum Breda

Vanaf donderdag 18 april presenteren zeven musea uit de Baronie in het Stedelijk Museum Breda het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Met voorwerpen, foto’s en documenten belichten ze de mobilisatie, het verzet en de bevrijding. Jan Brouwers is de curator van deze tentoonstelling en met hem bezoeken en bespreken we het getoonde. Reportage: Jan Frijters Luisterduur: 20 min.

Rianne Oosterom over haar boek Moffenmeiden

In de dagen vlak na de bevrijding, wanneer Nederland bijkomt van vijf lange oorlogsjaren, worden meisjes die omgingen met Duitse soldaten door een uitgelaten menigte kaalgeschoren of kaalgeknipt. Waarom gebeurt dit? En wie doen eraan mee? In een reis door Nederland spreekt Rianne Oosterom met ooggetuigen, spit archieven door en ontdekt het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog. Door ‘moffenmeiden’ kaal te knippen, maakte Nederland zich vrij van vreemde smetten.

Tamara Geraeds over haar thriller Kwelling

Vijf jaar geleden werd het leven van de familie Kaakmans op zijn kop gezet door de verdwijning van de zesjarige Colin. Met moeite houden ze zich staande, tot het ondenkbare gebeurt. Langzaam begint het gezin uit elkaar te vallen. Kwelling, een nieuw boek van Tamara Geraeds.
Interview: Kees van Meel Luistertijd: 19 minuten

Rijan van Leest over haar roman ‘Eerste reserve

Voor het verhaal liet ze zich inspireren door het dorp uit haar jeugd: Moerdijk, dat voor de afsluiting van het Haringvliet een echt vissersdorp was. ‘Het dorp in Eerste reserve is ook een vissersdorp, maar heeft zich gedurende het schrijfproces zo gevormd, dat het weinig overeenkomsten meer heeft met het Moerdijk van deze tijd. Qua historie hebben de dorpen nog wel overeenkomsten.’ Ook de natuur in de Hollandse Delta en voetbal vormden twee grote inspiratiebronnen.

Eerste reserve is een mooi debuut. Het leest vlot met hoofdpersonen van vlees en bloed en vooral geloofwaardig tegen het decor van het vissersdorp. Er worden voortdurend tijdsprongen gemaakt die het verhaal steeds in ander, verrassend perspectief plaatsen. Rijan richtte voor haar boek een eigen uitgeverij op.

Interview: René Oomen.  Luisterduur: 30 minuten

Nieuwe exposities in De Pont Tilburg: Land-art van Richard Long en de rasterpatronen van Siegried Calon

Reportage met Hedwig Zeedijk in De Pont. Reportage: René Oomen. Luisterduur: 10 minuten

Elke Ruben, Bredase winnaar voorronde Nationale  Voorleeswedstrijd

Vanuit het idee “wie de jeugd heeft , heeft de toekomst” hebben we Elke Ruben uitgenodigd. Zij is de Bredase winnaar in de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Met haar bespreken we het boek waaruit ze heeft voorgelezen “Drakenbloed en kamillethee” van Joke Reijnders. uit GrensGeluiden van 24 februari. Luistertijd: 10 minuten

Tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks

De Lage Landen vormt de basis van de eerste reizende tentoonstelling met kunstwerken van het Rijksmuseum. In Bergen op Zoom wordt de collectie aangevuld met toepasselijke werken uit eigen collectie van het Markiezenhof.

We spreken ter plekke met stadshistoricus Yolande Kortlever over het tot stand komen, over de inhoud  van de tentoonstelling en de nevenactiviteiten.
Het is een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van ruim dertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele aanwinsten uit de eigen collectie. Deze werken uit de eigen collectie geven een regionale bijdrage aan Lage Landen.
Reportage: Jan Frijters, Luistertijd 15 minuten. Uit GrensGeluiden van 24 februari

Teun Hocks in Stedelijk Museum Breda

Vanaf zaterdag 16 februari is in het Stedelijk Museum in Breda een overzichtstentoonstelling te zien met het werk van Teun Hocks. ‘Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Hocks’, zoals de tentoonstelling heet, geeft een gevarieerd beeld van het oeuvre van deze fotograaf en schilde. Met conservator Marjolein van de Ven nam Yvonne Ton alvast een kijkje tijdens de inrichting van de tentoonstelling.

Reportage: Yvonne Ton Luistertijd: 18 minuten. Uit GrensGeluiden van 10 februari