GrensGeluiden supplement

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio gepubliceerd. Dit kunnen thema’s of programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.


Hoedenontwerper & filmmaker Liesbeth van Well in WinterGrensGeluiden van 9 december

Beluister hier de uitzending

Liesbeth van Well (Breda, 1955) is filmmaker en cultureel ondernemer. Daarnaast ontwerpt ze binnen haar bedrijf Goed Gemutst hoeden voor zowel particuliere klanten als voor evenementen. Harmke Westerterp bespreekt de nieuwe film Beautiful Boy van Felix van Groeningen.  Presentatie: Yvonne Ton     

Olga Majeau en haar ‘Schitterend isolement’ in WinterGrensGeluiden van 2 december

Beluister hier de aflevering als podcast

In Een schitterend isolement gaat Olga Majeau op zoek naar haar voorouders. Ze komen uit Hongarije en de dichteres Bettina von Arnim, die oa. met Goethe correspondeerde, speelt een rol. Via haar oma komt zij uit bij haar overgrootvader Árpád Eperjesy de Szászváros et Toti. Een baron, geboren in Rome, opgegroeid in Teheran en op een kasteel in Zuid Tirol, vlucht in 1956 naar Nederland, waar zijn dochter woont.

Presentatie: Hein van Kemenade

Trots op de Grote Kerk van Breda? Maar dan moet je wel de historische feiten kennen!

Beluister hier de aflevering als podcast.

Willem van der Vis, directeur Grote Kerk Breda, als eerste WinterGrensGeluiden-gast. Presentatie: Kees van Meel

De krant in Nederland bestaat 400 jaar… een jubileum waard?

Beluister hier het gesprek van Jan Frijters met Jan de Wit.

In het kader van “oktober, maand van de geschiedenis” vertelt pershistoricus Jan de Wit over de rijke geschiedenis van de krant in Nederland. Op 14 juni jl.was het 400 jaar geleden dat de eerst krant verscheen. Hoog tijd om daar aandacht aan te besteden.

 

Jan de Wit schrijft regelmatig over pershistorie, waarbij hij put uit zijn collectie van 11.000 couranten en dagbladen. Hij vraagt zich af waarom het zo stil is rond het jubileum. Helaas, vooralsnog geen exposities of wetenschappelijke beschouwingen over vier eeuwen betekenis en invloed van de Nederlandse krant.
GrensGeluiden heeft wel oog voor het jubileum van ons oudste medium en neemt de tijd om uitgebreid stil te staan ij de geschiedenis en ontwikkeling van de krant, de courant.