GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 2 maanden beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

Symfonische metal van Epinikion & Renate de Boer in GrensGeluiden van 27 juni

Symfonische metalband Epinikion werkt aan een album én een rockopera. Toetsenist Renate de Boer bedacht het verhaal. Een liefdesgeschiedenis uit de tijd van de 80 jarige werd het beginpunt van het conceptalbum en het thema van de rockopera. Renate is studiogast in GrensGeluiden. Na de lange lockdown in Tilburg maar liefst zes nieuwe tentoonstellingen, waaronder een speciaal voor de heropening vervaardigde installatie van Kasper Bosmans. Emmanuel Naaijkens belicht weer een aantal recente verschenen artikelen op Brabant Cultureel. Presentatie: René Oomen.

Mira Feticu in GrensGeluiden van 20 juni

In deze literaire GrensGeluiden een gesprek met de van de oorsprong Roemeense schrijfster Mira Feticu over emigratie, functie van de taal, literatuur haar roman  Al mijn vaders  en het boek  Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal.  In haar boek Al mijn vaders rekent Feticu uit met haar verleden in Roemenië. Dat gaat niet zonder strijd, maar juist met hevige emoties en uitbarstingen. Hein van Kemenade bespreekt  De Kliniek  van de Marokkaanse schrijver Ahmed Bouanani. Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden 13 juni: Bouke Bruins, ontwerper van buitenruimtes

Bouke Bruins is een ontwerper die zich uitstrekt in de gebieden van de publieke ruimte met zowel esthetische als interactieve installaties. Ooit begon Bouke Bruins als graffiti-artiest. Boyscout Designer, interactieve installaties en design-interventies in de publieke ruimte Tegenwoordig. Soms als entertainment, soms om een ​​dialoog te starten. Soms beide. Op deze manier wil hij van de publieke ruimte een speelplaats maken. Lisa van der Waal brengt weer een nieuwe (kunst)film voor het voetlicht. Presentatie: Anne Goosen.

GrensGeluiden 6 juni: De mens in de digitale wereld en afstudeerders St. Joost maakt ondanks corona het beste van

In haar schilderijen verkent Ruth de Vos de identiteit van de mens in de digitale wereld. Dit weekend sluit ze haar werkperiode als artist in residence bij Witte Rook af. Afstuderen bij St. Joost School of Art & Design blijft ook dit jaar vanwege corona behelpen. Maar de projecten begonnen gewoon door. Studenten Mirre Wijnja en Mareine van Lieshout vertellen over hun werk. Hein van Kemenade bespreekt ‘De hemel is altijd paars’ van Sholeh Rezazadeh. Presentatie: Yvonne Ton

GrensGeluiden 30 mei: Jeroen over zijn roman ‘Wildevrouw’ 

Hein van Kemenade interviewt de Vlaamse auteur Jeroen Olyslaegers. Dit naar ontstaan ​​van zijn dit voorjaar verschenen roman  Wildevrouw.  Het is een historische roman, die in de 16e eeuw in Antwerpen speelt; ‘Opkomst en ondergang van een welvarende stad’ zoals de Engelsen zouden zeggen. Pieter Bruegel de oude, geboren in Breda, speelt een rol met schilderij zijn “De Dulle Griet’. Wildevrouw is een wervelende, monumentale roman over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid. Emmanuel Naaijkens belicht weer een paar recente artikelen op Brabants Cultureel.

In juni gaan de musea weer open als het meezit. GrensGeluiden 23 mei met Marjolein vd Ven van het Stedelijk Museum Breda

De musea snakken naar publiek en onderdelen, maar de deuren zijn nog steeds potdicht. Achter die deuren wordt koortsachtig gewerkt aan nieuwe tentoonstellingen. Zo ook conservator Marjolein van de Ven van het Stedelijk Museum Breda. Marjolein is studiogast in GrensGeluiden en gaat diverse nieuwe projecten van een verhaal voorzien. Er is deze week geen boek- of filmbespreking. Presentatie: Kees van Meel.

GrensGeluiden 16 mei; Laura Schippers & het Atlas-initiatief

Het Artist in Residence -programma van het Atlas Initiatief gaat in 2023 van start. Met hun zeezeil “Atlas” gaan Laura Schippers & Stijns artistieke en wetenschappelijke projectenvoor projectschip. Alle oceanen, kustgebieden en havensteden behoren tot het werkveld. Laura is studiogast in GrensGeluiden.
En Boek van de week is ‘Dubbele waarheid’ van Roelof Smit, besproken door Hein van Kemenade. Presentatie: Anne Goossen

GrensGeluiden 3 januari: Danielle Lemaire

Wegens werkzaamheden in de studio kunnen we op 3 januari geen live uitzending maken. Toch is deze uitgezonden vrij actueel. Beeldend kunstenaar en muzikant Danielle Lemaire vertelde begin 2019 onder andere over haar Nick Drake-project dat, als de deuren weer open mogen, te zien is in het Stedelijk Museum Breda. Presentatie: René Oomen

Zie ook Stedelijk Museum Breda

WinterGrensGeluiden 27 december met auteur Chris de Stoop

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een aantal bestemd en werd met tien literaire en journalistieke prijzen. Zijn nieuwste non-fictiewerk,  Het boek Daniel , wordt in september verschenen. Daniel, een bejaarde boer die vermoord werd door een jeugdbende, en van het proces tegen de jonge daders. In deze laatste WinterGrensGeluiden van dit jaar spreekt Hein van Kemenade de auteur in de boerderij waar hij is ontworpen.