GrensGeluiden Supplement

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

Ruud van Empel in Dongen Revisited in Stedelijk Museum Breda

In Dongen Revisited in het Stedelijk Museum Breda worden tien hedendaagse kunstenaars bij elkaar gebracht die zich spiegelen aan het werk van hun 19e eeuwse collega’s (te zien in de expo ‘De heks van Dongen’). Ze laten zien (en horen) dat het verlangen naar identiteit, eenvoud en traditie niets aan actualiteit heeft verloren. Met nieuw en bestaand werk van: Patrick van Caeckenbergh (BE), Tessa Chaplin, Ruud van Empel, Ingeborg Entrop, Domenique Himmelsbach de Vries, Dirk Kome, Anna Lange, Abdol Motavassel, Olphaert den Otter en Marenne Welten. De expo’s gaan op 12 oktober open.
Reportage: René Oomen. Luisterduur: 11 minuten

Oktober, maand v/d geschiedenis; Radiodocumentaire Post PM, verzetsgroep v/d gebroeders Marijnissen

Radiodocumentaire Post PM uit 1994 van René Oomen.
Tijdens WO II vormden de gebroeders Piet, Frans & Charles Marijnissen de verzetsgroep Post PM. Ze opereerden vanuit Prinsenbeek. Ze pleegden verzetsdaden maar hielpen ook de geallieerden de stad Breda te bevrijden, in oktober ’44, nu 75 jaar geleden. ‘We hebben nooit iets van de gemeente gehoord’, zegt Frans Marijnissen in de documentaire. ‘Anderen, die onze verzetsdaden claimden, kregen hoge posten en gingen met de eer strijken’, voegt Piet toe. Luisterduur: 1 uur & 15 min.

Dennis Elbers over festival Graphic Matters

Het tweejaarlijkse festival Graphic Matters is weer losgebarsten. De zevende editie van dit festival (nog tot en met 27 oktober) over grafisch ontwerp staat in het teken van datavisualisatie. Alle activiteiten vinden plaats in de Belcrum met de Stokvishallen als kloppend hart. Die voormalige fabriek moest overigens flink onder handen genomen voordat het pand geschikt was als expositieruimte. Yvonne Ton nam met festivaldirecteur en curator Dennis Elbers een kijkje bij een van de exposities. Reportage: Yvonne Ton. Luisterduur: 15 min. Foto: Jorgen Janssens

Martin & Inge Riebeek over hun videoproject The Essential

Martin & Inge Riebeek werken inmiddels zo’n tien jaar aan hun langlopend videoproject The Essential. Het concept is steeds hetzelfde. Overal ter wereld, inmiddels al in zo’n twintig landen, spreekt het kunstenaarskoppel spontaan mensen op straat aan met de vraag of ze bereid zijn hun persoonlijk verhaal, hun essentie van het leven, op camera te vertellen. De camera heeft een vast standpunt en de vraag is of de persoon in kwestie het verhaal in één take kan vertellen. Reportage: René Oomen. Luisterduur: 18 min.

Eugenie Smits van Waesberghe over het onderzoek naar gedwongen adopties in Nederland

Eugenie Smits van Waesberghe, zelf rechtstreeks in 1965 vanuit doorgangshuis Moederheil gedwongen afgestaan, vertelt over de volgende stap in de geschiedenis van afstandsmoeders – en kinderen en de gedwongen adopties in Nederland. Interview: René Oomen. Luisterduur: 16 min.

Harmke Westerterp over Rocketman

Taron Egerton is Elton John in Rocketman, een musical fantasie gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. Wat vindt onze filmmedewerkster Harmke Westerterp van de film? Luister daarna ook nog even naar Rod Stuart’s uitvoering van Your Song.

Fotograaf Piet den Blanken ontdekt een Volksrestaurant in Belo Horizonte

Het restaurant Josué de Castro is een van de drie ‘restaurantes populares’ (volksrestaurants) in de miljoenenstad Belo Horizonte, hoofdstad van de deelstaat Minas Gerais in Brazilië. Restaurantes populares zijn onderdeel van een voedselzekerheidsprogramma. In Minas Gerais werd het programma 24 jaar geleden gestart onder het burgemeesterschap van Patrus Ananias, een partijgenoot van Luiz Inácio Lula da Silva (Lula). Het programma is er om Brazilianen met geen of lage inkomens van een voedzame maaltijd te voorzien.

Interview: René Oomen. Luistertijd: 14 minuten

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1

Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, wordt op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 (Het Spoor Terug, aanvang +- 11.20 uur). Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.


Bevochten Baronie in Stedelijk Museum Breda

Vanaf donderdag 18 april presenteren zeven musea uit de Baronie in het Stedelijk Museum Breda het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Met voorwerpen, foto’s en documenten belichten ze de mobilisatie, het verzet en de bevrijding. Jan Brouwers is de curator van deze tentoonstelling en met hem bezoeken en bespreken we het getoonde. Reportage: Jan Frijters Luisterduur: 20 min.