GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

Uitgever Joris van de Leur wil meer aandacht voor de Kinderjury

Van 5 tot en met 16 oktober is het weer Kinderboekenweek met als thema dit jaar Gi-ga-groen. We praten er over met studiogast Joris van de Leur, uitgeefdirecteur bij kinderboekenuitgever De Fontein. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor de Kinderjury.

Interview uit GrensGeluiden 2 oktober: Anne Goossen & Yvonne Ton
Luisterduur: 17.30 minuten

BredaPhoto: Journey of my dreams van Ilse Wolf in Foodhall

Fotograaf Ilse Wolf portretteerde voor BredaPhoto en de organisatie Buddy tot Buddy vijf Bredase nieuwkomers. Het resultaat is te zien in de Foodhall in Breda en is een coproductie van Ilse en de vijf nieuwe Bredanaars: Amara Youla, Heaven Zaid, Asieh Cheldavi, Mahmoud Al asadi en Islam Abtarkhanov. Tijdens de intensieve intensieve gesprekken die Ilse had vroeg ze hen onder meer naar hun grootste droom in een wereld zonder obstakels.
Ilse Wolf (Den Bosch, 1991) studeerde in 2014 af aan kunstacademie St. Joost in Breda. Ze laat zich vaak leiden door maatschappelijke thema’s. Zo maakte ze eerder een interactieve tentoonstelling over ouderen en mantelzorg – Mantel der Liefde – die door het hele land reisde.

Reportage: Yvonne Ton. Luisterduur: 14 minuten
Foto: Yvonne Ton

Sjeng Braken schildert in Princenhaags Museum Breda zijn katholieke verleden

Sjeng Braken (89) wordt in 1933 geboren in een groot, maar weinig liefdevol gezin in Limburg. Zodra hij kan, verlaat hij dan ook zijn ouderlijk huis. In Breda gaat hij in militaire dienst en blijft daar ook de rest van zijn leven wonen. Hij werkt lange tijd bij de KMA als ontwerper en vormgever en schoolt zich aan kunstacademie St. Joost. Naast vrouwenlichamen schilderde Braken onder meer veelvuldig zijn jeugdjaren in Limburg. Later is hij zich ook gaan toeleggen op de fotografie. Een deel van zijn werk is op dit moment te zien in een tentoonstelling in het Princenhaags museum. Bezoeken daarvan kan nog op zondag 2, 16 en 30 oktober en op zondag 13, 20 en 27 november, steeds tussen 13.00 en 17.00 uur. De expositie is gratis te bezoeken.

Reportage: Yvonne Ton. Luisterduur: 12 minuten.

Radiodocumentaire Gevallen in Moederheil

Op 9 oktober is Tom van den Oetelaar (Omroep Brabant) te gast in GrensGeluiden om over zijn film ‘Het Geheim van Moederheil’ te vertellen. Moederheil, het doorgangshuis in Breda waar
heel jonge vrouwen terechtkwamen als ze (ongewenst) zwanger bleken te zijn. De film gaat die middag in première in Chassé cinema.
Vandaar opnieuw de podcast met de radiodocumentaire ‘Gevallen in Moederheil’ die René Oomen in 2018 voor de VPRO maakte.Verdere vertoningsdata ‘Het geheim van Moederheil’:
Chassé cinema: 10 & 12 oktober
Omroep Brabant: 16 oktober om 11.05 / 15.55 / 21.30 uur.

Luisterduur: 32 minuten

Breda Photo: Een Iraanse fotografe met 16 collega’s in de Grote Kerk

René Oomen bezoekt met grafisch ontwerper en docent Luc Goderie diverse locaties van Breda Photo. De achtdelige podcastserie wordt gepubliceerd bij GrensGeluiden Podcast. BredaPhoto presenteert in samenwerking met De Grote Kerk Breda de tentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Magnum-fotograaf Newsha Tavakolian (1981, Teheran, Iran). In een indrukwekkende carrière van meer dan 25 jaar heeft Tavakolian een breed scala aan sociale en politieke verhalen over de hele wereld behandeld. In het afgelopen decennium is haar focus verschoven naar een meer conceptueel-creatieve praktijk. Met deze tentoonstelling gaat ze de dialoog aan met 16 fotografen die in haar vroege carrière een belangrijke rol hebben gespeeld, haar hebben geïnspireerd of haar werk in een ander perspectief hebben geplaatst.

Luisterduur: 8,5 minuut

Lucas de Waard en buitenexpo Hans Chabot in GrensGeluiden van 25 september

Lucas de Waard (1984) schrijft voor theater, televisie en film. 1 juni 2022 verscheen zijn derde roman: ‘Bast’. Deze roman gaat over Mads en de jonge Gwen die in een diep, ondoordringbaar bos wonen; BredaPhoto presenteert ook projecten die buiten het festival vallen. Hans Chabot (1921-1996) werkte ruim veertig jaar als fotojournalist in Breda en wijde omgeving. Veel van zijn foto’s verschenen in dagblad De Stem (nu BN DeStem). De expo staat opgesteld aan de Speelhuislaan; Emmanuel Naaijkens van Brabant Cultureel licht weer een paar nieuwe artikelen toe. Presentatie: Hein van Kemenade

Breda Photo: foto’s van Hans Chabot in de Speelhuislaan

René Oomen bezoekt met grafisch ontwerper en docent Luc Goderie diverse locaties van Breda Photo. De achtdelige podcastserie wordt gepubliceerd bij  GrensGeluiden Podcast. Deze keer: Dromen van de toekomst, foto’s van Hans Chabot. Dit BredaPhoto Extended project staat opgesteld aan de Speelhuislaan. Hans Chabot (1921-1996) werkte ruim veertig jaar als fotojournalist in Breda en wijde omgeving. Veel van zijn foto’s verschenen in dagblad De Stem (nu BN DeStem). Door de ogen van Chabot is Breda een vriendelijke provinciestad die droomt van een betere toekomst. Deze tentoonstelling is een project van Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda ter gelegenheid van BredaPhoto, van 8 september t/m 23 oktober te zien in de Speelhuislaan.

Luisterduur: 5 minuten

Breda Photo: een rondreizende fotografenfamilie

René Oomen bezoekt met grafisch ontwerper en docent Luc Goderie diverse locaties van Breda Photo. De achtdelige podcastserie wordt gepubliceerd bij GrensGeluiden Podcast. Fotografen duo Daan Zuijderwijk & Maaike Isolde zijn met hun kinderen en oude camper neergestreken op het terrein achter brouwerij BRACK. Ze trekken door Europa om dichter bij de natuur te zijn en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In 2017 ging kunstenaar en fotograaf Daan Zuijderwijk samen met zijn partner Maaike Vergouwe en hun drie dochters Fenna, Alba en Isolde op zoek naar een andere manier van leven. Het gezin verliet Nederland, met een tiny house op wielen, op reis door de verschillende outbacks van Europa. In een presentatie wordt ook werk getoond.

Luisterduur: 7 minuten

Pelgrimsgrond, nieuwe poëzie van Albert Hagenaars

Pas tien jaar na zijn bundel Bloedkrans, heeft Albert Hagenaars zijn nieuwe bundel Pelgrimsgrond uitgegeven. Deze bundel bevat gedichten over drang en dwang. Ze wisselen tussen onvermogen en kracht, dood en levensdriften en bestrijken de vertrouwde themavelden van Albert Hagenaars: reizen, erotiek en, nadrukkelijker dan voorheen, het belang van kunst. De auteur roept in zeven delen van elk zeven gedichten herinneringen op aan momenten dat hij getroffen werd door poëzie, schilderijen, muziek en films. Interview: Kees van Meel

Luisterduur: 30 minuten

Breda Photo: boeiende tentoonstelling van Kevin Osepa in Stokvishallen

René Oomen en vormgever/docent Luc Goderie bezoeken diverse locaties van Breda Photo. In deze podcast: Kevin Osepa in de Stokvishallen (Belcrumweg 58)

Klof (kloof), is een met bomen omzoomde weg op Curaçao. Het is een plek omgeven door mysterie: van oudsher gaan er verhalen over geesten die zich daar schuilhouden en vreemde dingen die gebeuren. Deze verhalen vinden hun oorsprong in de opstand van de tot slaaf gemaakten tegen de Nederlandse onderdrukkers in 1795. Kevin Osepa vertelt de verhalen over verleden, heden en toekomst van Klof, Bario di Spiritu in fotografie, video, licht en soundscapes.

Luisterduur: 6.5 minuut

Eloi Koreman: De Madonnamaker, boek over vader Hein Koreman

Bouwkunstenaar Eloi Koreman is al zeker tien jaar bezig met een lijvig tweedelig boek over zijn vader Hein Koreman met als titel ‘de Madonnamaker’.Het wordt niet alleen een biografie, maar tegelijkertijd een naslagwerk van het complete oeuvre van de Bredase beeldhouwer, die tien jaar geleden overleed op 90-jarige leeftijd. Sterk bepalend voor zijn leven en loopbaan was een conflict in de jaren zestig met de katholieke kerk, die aanvankelijk zijn belangrijkste opdrachtgever was. Dat is de reden dat Eloi  ‘de Madonnamaker’ heeft opgedeeld in twee delen: ‘Hemelhoog’ en ‘Aardediep’.

Na een recente succesvolle crowdfundingsactie is de financiering rond en heeft Eloi samen met vormgever Berry van Gerwen de eindsprint ingezet om het boek te voltooien. In december volgt de officiële presentatie van ‘de Madonnamaker’ bij galerie Ecker.

Reportage: Yvonne Ton. Luisterduur: 20 minuten 

Annemijn Rijk toont dansfilminstallatie in Chassé

Nog tot 23 oktober is in het Chassé Theater de dansfilminstallatie ‘Woman’s Work’ te zien van choreografe Annemijn Rijk, geboren en opgegroeid in Breda.De installatie, onderdeel van BredaPhoto, toont zes vrouwen van verschillende generaties en achtergronden op zes schermen. Annemijn liet zich inspireren door de catwalk, een vast element bij elke modeshow. Als metafoor voor het standaard vrouwbeeld, lopen de vrouwen over een smalle, stalen balk op grote hoogte. Annemijn is het Chassé Cultuurfonds Talent van het Chassé Theater. Voor de periode van twee jaar is zij verbonden aan het Chassé Theater en krijgt daarmee de kans om haar meerjarig kunstproject ‘Body of Art’ en gelijknamige platform uit te bouwen. Woman’s Work is het derde werk binnen dat project en heeft als thema ‘Beauty’.

De installatie is doorlopend te zien tijdens de openingstijden van het theater. Op zondag 25 september om 14.00 uur houdt Annemijn Rijk bij het Stedelijk Museum Breda een lezing over het ontstaan van haar dansfilminstallatie.

Reportage: Yvonne Ton. Luisterduur: 17 minuten

GrensGeluiden 4 september: BredaPhoto & film over Kwatta

Fotofestival BredaPhoto begint op 8 september. Op een groot aantal locaties is werk te zien van diverse fotografen onder de noemer Theatre of dreams. Festivaldirecteur Fleur van Muiswinkel is te gast; Kwatta is een begrip in Breda. Het merk leeft voort in verhalen en verzamelingen. Kwatta was voorloper op het gebied van consumentenmarketing. Is er nog iets over van het eens zo bekende chocolademerk? Filmmakers Jelmar Hoekstra en Bas Bakker zochten naar antwoorden; Hein van Kemenade bespreekt Mungo van Douglas Stuart. Presentatie: Anne Goossen & René Oomen

Muziekdocumentaire Braak, buitenbeentje van de Nederpop

Iets meer dan veertig jaar geleden, in 1980, bracht de Nederlandstalige band Braak het album Suite voor een hypochonder uit. Dit conceptueel project, midden in de woelige tijden van de begin jaren 80,  bevat intellectuele en sterk maatschappijkritische teksten waarbij de bandleden zich opstellen als gekwelde geesten, lijdend aan een sterk gevoel van psychologisch en fysiek tekort, en tegelijkertijd ten onder gaan aan materiele overvloed.

Braak, buitenbeentje van de nederpop, 40 jaar na de Suite, een muziekdocumentaire van René Oomen. Luisterduur: 41 minuten.