GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 2 maanden beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

Anne Eekhout brengt in haar roman ‘Mary’ de schepper van Frankenstein tot leven. GrensGeluiden van 23 januari

Anne Eekhout debuteerde in 2014 met de roman  ‘Dogma’, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut, op de longlist stond van de AKO Literatuurprijs en die wordt vertaald in het Duits. Nu is er de roman ‘Mary’ waarin met verbluffende verbeeldingskracht de achttienjarige schepper van het meesterwerk ‘Frankenstein’ tot leven wordt gewekt. Lisa van der Waal & Ludo Maas bespreken de film Petite Maman van Céline Sciamma. Presentatie: Hein van Kemenade

GrensGeluiden 16 januari; nieuw adoptieonderzoek en keramiste Ruth Terwiel

Ex-minister Dekker heeft eind vorig jaar het onderzoek naar binnenlandse adoptie tussen 1956 en 1984 stop gezet. Er komt een nieuwe onafhankelijke onderzoekscommissie. Een gesprek met Eugenie Smits van Waesberghe, zelf als afstandskind geboren in Moederheil (foto); keramiste Ruth Terwiel maakt bijzonder werk, variërend van dierfiguren tot vazen en potten. Een portret gemaakt door Hein van Kemenade. Presentatie: René Oomen.

GrensGeluiden 9 januari: fotografe Sara Donkers en hoe nu verder met Electron?

Weer een aantal actuele onderwerpen dit keer. Broedplaats Electron staakt haar activiteiten maar hoe nu verder? In de expo HEAR ME NOW worden stereotypen over mannelijkheid en vrouwelijkheid ter discussie gesteld. De tentoonstelling reist door het land. Fotografe Sara Donkers is de drijvende kracht. Verder zowel een boek als een film van de week. Presentatie: René Oomen, met bijdragen van Yvonne Ton, Lisa van der Waal, Kees van Meel en Hein van Kemenade.

WinterGrensGeluiden 26 december, tweede kerstdag: met schrijvers en schilders van de Tachtigers aan tafel. Brigitte de Swart

Met schrijvers en schilders van de Tachtigers aan tafel. Brigitte de Swart maakt je deelgenoot van het leven en zielenroerselen van Sara de Swart. Zij was kunstenares en muze voor veel kunstenaars. Dat levert prachtige verhalen op. Maar diep in haar geest had ze te stellen met spoken uit het verleden. Het omslag siert een indringend portret van haar door George Hendrik Breitner. De Bossche Brigitte de Swart schreef hierover een droomdebuut: Omdat de muze. Lisa van der Waal bespreekt een paar nieuwe films. Presentatie: Hein van Kemenade.

WinterGrensGeluiden 19 december: De stad, het landschap, Marijke van der Putten en De Gouden Cirkel 25 jaar

Stadssociëteit De Gouden Cirkel is een vereniging van actieve burgers en professionals die zich inzet voor het behoud en ontwikkeling van het Cultureel Erfgoed van Breda. De vereniging is opgericht in 1996 en bestaat dus 25 jaar. Wintergast is voorzitter Marijke van der Putten die onder andere de jubileumuitgave Het landschappelijk Erfgoed Breda in beweging onder de aandacht brengt. Hein van Kemenade bespreekt een nieuw verschenen boek. Presentatie: Kees van Meel

WinterGrensGeluiden 5 december: ‘De speech van de pompoenzoener’, romandebuut Toine Rongen

Op 5 december ontvangt René Oomen journalist en schrijver Toine Rongen (Zevenbergen 1958) vanwege zijn romandebuut De speech van de Pompoenzoener . Ook een reportage met dichter Kees van Meel naar aanleiding van zijn nieuwe bundel Liefde Strijd Dood. We beginnen met een korte reactie van Lisette Spee in verband met het sluiten van de Bredase broedplaats Electron per 1 januari. Presentatie: René Oomen

Liefde Strijd Dood, nieuwe dichtbundel van Kees van Meel

Op het eerste gezicht lijken de afdelingen weinig gemeen te hebben. De pijnlijke liefde, het wielrennen en erotische grafpoëzie. Bij nadere lezing doemt het beeld van verlangen op. Verlangen naar iemand en een staat van zijn blijkt een verbindend patroon te zijn. De gedichten zijn heftig en plastisch, ze snijden diep in je gevoel. Reportage: René Oomen. Luisterduur: 11 min.

WinterGrensGeluiden 27 december met auteur Chris de Stoop

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een aantal bestemd en werd met tien literaire en journalistieke prijzen. Zijn nieuwste non-fictiewerk,  Het boek Daniel , wordt in september verschenen. Daniel, een bejaarde boer die vermoord werd door een jeugdbende, en van het proces tegen de jonge daders. In deze laatste WinterGrensGeluiden van dit jaar spreekt Hein van Kemenade de auteur in de boerderij waar hij is ontworpen.