GrensGeluiden supplement

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio gepubliceerd. Dit kunnen thema’s of programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.


De oude lijven van Francien Krieg

Beluister de podcast van het interview

De schilderijen van Francien Krieg tonen het lichaam als een zwijgzame en ondoordringbare massa. Monumentale lijven die onpersoonlijk en in zichzelf besloten zijn, doordat ze vaak geen gezicht hebben. Maar zelfs als ze dat wel hebben, is dit gezicht vaag en nietszeggend. Krieg beeldt het lichaam uit als ondoordringbaar ding, als vleesgeworden mysterie. Om dit dingachtige nog eens te onderstrepen perst ze het lichaam binnen het kader van het schilderij in allerlei onwaarschijnlijke poses en schuwt daarbij radicale afsnijdingen niet. Dit zijn geen lijven die iets hebben in te brengen.

De Stormkamers van Hanna v Mourik

Beluister de podcast van het interview

Een Stormkamer is een theatraal vormgegeven samenkomst met een gekozen en divers samengesteld publiek. Middels theatrale interventies komen visies, gedachtes en ervaringen boven tafel. De precieze vorm en inhoud van een Stormkamer is elke keer anders. te zien op 13 februari in het Chassé theater.

Wat doe je met mishandelde bibliotheekboeken?

Beluister de reportage

Bibliotheekboeken hebben het zwaar te verduren. Niet alle lezers gaan er al te zorgvuldig mee om. Kunstenaar Ludo de Kort en boekbindster Marianne de Zwarte besloten dit soort mishandelde pagina’s, zoals ze zelf noemen, onderwerp te maken van een kunstproject. Yvonne Ton zocht hen op in bibliotheek, waar nog tot met 27 januari een tentoonstelling te zien is rondom dit project. Op zoek naar mishandelde pagina’s begon Ludo met het verzamelen van een groot aantal bibliotheekboeken. 

Reportage: Yvonne Ton

WinterGrensGeluiden 16 december; terug naar 2006. Gastpresentator Olaf Douwes Dekker met Eloi Koreman en Daan Manneke

Beluister hier de uitzending

Twaalf jaar geleden sprak de onlangs overleden dichter Olaf Douwes Dekker als gastpresentator in GrensGeluiden met monumentaal vormgever Eloi Koreman en componist Daan Manneke. Voorbij komen zaken die destijds in de stad de gemoederen flink bezig hielden; MOTI, sloop van De Beyerd en het rivierenplan van Koreman, dat dreigt te degraderen  tot Eftelingbak. Nu buigt de politiek zich wederom over plannen om het water door te trekken. Presentatie: Olaf Douwes Dekker.

Hoedenontwerper & filmmaker Liesbeth van Well in WinterGrensGeluiden van 9 december

Beluister hier de uitzending

Liesbeth van Well (Breda, 1955) is filmmaker en cultureel ondernemer. Daarnaast ontwerpt ze binnen haar bedrijf Goed Gemutst hoeden voor zowel particuliere klanten als voor evenementen. Harmke Westerterp bespreekt de nieuwe film Beautiful Boy van Felix van Groeningen.  Presentatie: Yvonne Ton     

Olga Majeau en haar ‘Schitterend isolement’ in WinterGrensGeluiden van 2 december

Beluister hier de aflevering als podcast

In Een schitterend isolement gaat Olga Majeau op zoek naar haar voorouders. Ze komen uit Hongarije en de dichteres Bettina von Arnim, die oa. met Goethe correspondeerde, speelt een rol. Via haar oma komt zij uit bij haar overgrootvader Árpád Eperjesy de Szászváros et Toti. Een baron, geboren in Rome, opgegroeid in Teheran en op een kasteel in Zuid Tirol, vlucht in 1956 naar Nederland, waar zijn dochter woont.

Presentatie: Hein van Kemenade

Trots op de Grote Kerk van Breda? Maar dan moet je wel de historische feiten kennen!

Beluister hier de aflevering als podcast.

Willem van der Vis, directeur Grote Kerk Breda, als eerste WinterGrensGeluiden-gast. Presentatie: Kees van Meel

De krant in Nederland bestaat 400 jaar… een jubileum waard?

Beluister hier het gesprek van Jan Frijters met Jan de Wit.

In het kader van “oktober, maand van de geschiedenis” vertelt pershistoricus Jan de Wit over de rijke geschiedenis van de krant in Nederland. Op 14 juni jl.was het 400 jaar geleden dat de eerst krant verscheen. Hoog tijd om daar aandacht aan te besteden.

 

Jan de Wit schrijft regelmatig over pershistorie, waarbij hij put uit zijn collectie van 11.000 couranten en dagbladen. Hij vraagt zich af waarom het zo stil is rond het jubileum. Helaas, vooralsnog geen exposities of wetenschappelijke beschouwingen over vier eeuwen betekenis en invloed van de Nederlandse krant.
GrensGeluiden heeft wel oog voor het jubileum van ons oudste medium en neemt de tijd om uitgebreid stil te staan ij de geschiedenis en ontwikkeling van de krant, de courant.