GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

GrensGeluiden 5 februari met Electron, Muse Connaction en Zuidelijk Toneel

Noortje Korst & Annemiek van de Geijn vormen Muse Connaction en verklanken muzikaal poëzie. Theatermaker Tom Struyf maakt een filmische voorstelling over het kleine dorp Willard in de VS. Het dorpje staat tegen de achtergrond van een voormalige psychiatrische instelling. Lisette Spee & Lizzy Vliegenthart vertellen over de positieve veranderingen bij culturele broedplaats Electron in Breda. Hein van Kemenade bespreekt Buitenleven van Nina Polak. Presentatie: Yvonne Ton & René Oomen.

GrensGeluiden 29 januari: Christa Stevens over de Franse schrijfster en filosofe Hélène Cixous

Christa Stevens is romaniste en literatuurwetenschapper. Zij studeerde in Nijmegen en Parijs, promoveerde aan de Universiteit in Amsterdam en doceerde aan verschillende universiteiten in Nederland. Over de Franse, joods-Algerijnse auteur Hélène Cixous schreef zij vele artikelen alsmede een boek, en redigeerde twee essaybundels. Zij schreef het nawoord bij het onlangs door Désirée Schyns vertaalde Station Osnabrück naar Jeruzalem van Cixous (Octavo, 2022). Lisa van der Waal & Ludo Maas bespreken de film Knor van Mascha Halberstad. Presentatie: Hein van Kemenade

Drie podcasts uit GrensGeluiden 15 januari: Kunstenaarsinitiatief De Loods, Cecicilia Miosio over Pink Portal en studenten St.Joost presenteren Weerlicht in Electron Breda

Proloog 3 in De loods, met Ruth de Vos & Sabine de Graaf. Interview: René Oomen

GrensGeluiden 8 januari met o.a. Kunstkameraden

Ook al is het Stedelijk Museum nog even dicht voor een verbouwing, toch begint het nieuwe jaar in Breda met de nodige nieuwe exposities. Het Princenhaags museum toont werk van de schilder Jan Theuns dat deels nog niet eerder te zien was. De tentoonstelling van Kunstkameraden heeft dit jaar onderdak gevonden in de nieuwe galerie van Sylvia Thijssen aan de Marksingel. Ons filmrecensentenduo Maas & Waal bezocht Triangle of Sadness. Presentatie: Yvonne Ton

WinterGrensGeluiden 18 december: Jenny Ymker

Jenny ontvangt deze maand de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2022. Deze kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. Het is naast een blijk van waardering, ook een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Presentatie: Kees van Meel

Eloi Koreman over De Madonnamaker en vader Hein Koreman

‘de Madonnamaker’ is  een monumentaal boek over een monumentale Bredase beeldhouwer: Hein Koreman. Zoon Eloi Koreman is stelde de boeken samen.  Yvonne Ton sprak met hem nog voor de afronding.
Een reportage uit september 2022.

In twee lijvige boekdelen heeft zoon Eloi Koreman het oeuvre van zijn vader, beeldhouwer Hein Koreman vastgelegd. Door het speurwerk en de vele gesprekken met zijn vader kan de zoon nieuw licht werpen op het omvangrijke oeuvre en op het leven van de kunstenaar die door een botsing met de Kerk in een diepe crisis raakte, maar niet boog.  Lees het artikel in Brabant Cultureel.

 

Jaap Robben over zijn nieuwste roman Schemerleven.

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Registratie van een interview door Hein van Kemenade met de schrijver in boekhandel De Koperen Tuin in Goes.

Interview: Hein van Kemenade. Luistertijd: 14 minuten

‘Post-digital heritage’ in de Grote Kerk Breda

De gehele maand november is de tentoonstelling ‘Post-digital heritage’ in de Grote Kerk Breda te zien. Deze tentoonstelling, gecureerd door Playgrounds, onderzoekt de ruimte van de kerk en haar mogelijke toekomstige functies. Hoe gaan we om met ruimtes die van functie veranderen, of helemaal uit ons bestaan verdwijnen, terwijl er digitaal compleet nieuwe ruimtes ontstaan die onze fysieke wereld beïnvloeden? Curator Eva Langerak van de Grote Kerk komt de tentoonstelling toelichten.

Interview uit GrensGeluiden 30 oktober: Anne Goossen
Luisterduur: 19 minuten

Muziekdocumentaire Braak, buitenbeentje van de Nederpop

Iets meer dan veertig jaar geleden, in 1980, bracht de Nederlandstalige band Braak het album Suite voor een hypochonder uit. Dit conceptueel project, midden in de woelige tijden van de begin jaren 80,  bevat intellectuele en sterk maatschappijkritische teksten waarbij de bandleden zich opstellen als gekwelde geesten, lijdend aan een sterk gevoel van psychologisch en fysiek tekort, en tegelijkertijd ten onder gaan aan materiele overvloed.

Braak, buitenbeentje van de nederpop, 40 jaar na de Suite, een muziekdocumentaire van René Oomen. Luisterduur: 41 minuten.