GrensGeluiden supplement

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio gepubliceerd. Dit kunnen thema’s of programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

Kunstcollectief De Aandeelhoudersvergadering

Beluister hier de reportage van Yvonne Ton.

Een nieuw kunstenaarscollectief onder de naam de Aandeelhoudersvergadering 2018 presenteert zich deze maand met een tentoonstelling in de Stokvishallen aan de Belcrumweg in Breda. De 22 Bredase kunstenaars die hieraan meedoen gaan met hun werk in op vragen als ‘Wat is het maatschappelijk belang van kunst?’ en ‘Heeft kunst nog een functie in de maatschappij. Kort voor de opening ging Yvonne Ton langs bij Peter Bouwmans en Lise Sore, die toen nog druk bezig waren met de opbouw van de expositie.

De tentoonstelling van de Aandeelhoudersvergadering is in oktober een aantal weekenden op zaterdag en zondag te zien in de Stokvishallen aan de Belcrumweg 56. Dat kan op 13 en 14 oktober en op 20 en 21 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur. En verder nog op afspraak. Voor de volledigheid de deelnemers van het collectief: Marinke Marcelis, Lise Sore, Loek Grootjans, Jeroen Witvliet, Sabine de Graaf, Maarten Bel, Robert Roelink, Martin en Inge Riebeek, Mischa Keijser, Jeroen Buser, Michiel van der Zanden, Rudi Bosch, Pascal Bastiaenen, Roel Sloot, Stijn Peters, Atelier La Machine, Peter Bouwmans, Rutger van der Tas en Y. Né.

Breda Photo: Jos Jansen

Beluister hier de reportage van Yvonne Ton met Jos Jansen.

In het werk van fotograaf Jos Jansen draait het om de relatie tussen mens, wetenschap, technologie en natuur. Dat sluit dan ook naadloos aan bij het festivalthema. In het voormalig Breda’s Museum toont hij foto’s uit zijn nieuwste project Universe, dat eerder dit jaar ook verschenen is in boekvorm. Jos Jansen kreeg de kans om langdurig mee te lopen bij kennis- en technologiecentrum Science Park in Amsterdam en verdiepte zich uitvoerig in het onderzoek dat daar gebeurt. Universe vormt de weerslag daarvan. Jansen laat in het boek en in zijn expositie op BredaPhoto zien waar fundamentele wetenschappers zich mee bezighouden.

Het is een bijzondere vorm van wetenschap, omdat de inspanningen van de onderzoekers vaak pas op lange termijn tot doorbraken leiden. Bovendien is het een abstracte wereld, die volgens onderzoekers zelf lastig te verbeelden is. Jos Jansen weet daar niettemin in te slagen. Hij begon zijn loopbaan als psycholoog, maar begon op latere leeftijd met een fotografieopleiding aan kunstacademie Sint Joost, waar hij in 2012 cum laude afstudeerde. Sindsdien heeft hij over belangstelling voor zijn documentaire-achtige projecten niet te klagen.

Maand v/d geschiedenis; De madonna’s van Pervijze

Beluister de documentaire hier

Oktober is de maand van de geschiedenis. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan WO I. In de radiodocumentaire De madonna’s van Pervijze horen we hoe het was om als hulpverlener de verschrikkingen mee te maken.

Het relaas van de Britse vrouwen Elsie Knocker & Mairi Chisholm die naar het front in Vlaanderen vertrekken en in Perijze een hulppost inrichten. Gebaseerd op dagboekfragmenten en getuigenissen.
Een radiodocumentaire van René Oomen, eerder uitgezonden in Het Spoor terug (OVT, VPRO, Radio 1) en in GrensGeluiden. Met de stemmen van o.a. Danai Vergotis, Harmke Westerterp en Frans August Brocatus.

Presentatie: Yvonne Ton

Ze waren niet bepaald bang uitgevallen; Mairi Chisholm, in 1914 een meisje van nauwelijks achttien uit een gegoed milieu, en de dominante, dertigjarige verpleegster Elsie Knocker die elkaar kennen van de motorclub The Gipsy’s. Ze voelen wel wat voor avontuur en het ontsnappen uit het Victoriaanse keurslijf.

                               

                  Mairi Chisholm                                                                          Elsie Knocker

De oorlog is nog maar net een paar maanden oud als ze met de excentrieke Schotse zenuwarts Hector Munro Het Kanaal oversteken om aan het front hun medische diensten aan te bieden.

Hoewel niet gezegend met enig organisatietalent had Munro een clubje mannen en vrouwen rond zich verzameld, waarvan naast Elsie & Marie ook de vergeten schrijfsters May Sinclair en Sarah Mc Naugthon deel uitmaken. Een ietwat koddige onderneming, want Munro’s Flying Ambulance Corps bezat geen enkele ambulance, noch de toestemming van het Britse leger om naar het front te vertrekken. Maar het enthousiasme om deel te nemen aan de slag is zo groot dat Munro uiteindelijk in oktober 1914 van het Rode Kruis in Londen een pas krijgt om de oversteek te maken.

Foto rechtsboven; het huis met de zandzakken zoals het nu is. Het was 100 jaar geleden, vlakbij de loopgraven, een van de hulpposten van Elsie & Mairi.  Onder: René Oomen in Pervijze in gesprek met historicus Patrick Vanleene.