GrensGeluiden Supplement

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

Uit het archief: Een schitterend isolement met Olga Majeau

Op 23 februari vervalt de live uitzending van GrensGeluiden. Maar we compenseren het ruim met deze podcast uit het archief; op 2 december 2018 sprak Hein van Kemenade met schrijfster Olga Majeau.

In ‘Een schitterend isolement’ beschrijft Olga Majeau haar zoektocht naar het leven en lot van haar overgrootvader, de Hongaarse baron Árpád Eperjesy. Een familiering en twintig brieven die Árpád aan zijn dochters schreef vanuit de Hongaarse goelag vormen het startpunt van de vele reizen die Majeau ondernam om de familiegeschiedenis te achterhalen. Het meeslepende en persoonlijke verhaal gaat over de teloorgang van een familie tegen de achtergrond van de Europese wereldgeschiedenis. In deze familie speelden historische grootheden als Goethe, Kaiser Wilhelm, Otto Von Bismarck en Franz Liszt een rol.

Majeau gaat zes generaties terug in de geschiedenis en legt een link met de levens van haar beroemde voorouders en dat van haar vergeten overgrootvader. En ze komt tot verschillende, interessante ontdekkingen..

GrensGeluiden van 16 februari

Ruud van Meijel is nu een paar maanden aan de slag als directeur van het Chassé Theater als opvolger van Cees Langeveld. Hij is afkomstig van de Arnhemse Toneelgroep Oostpool, waar hij zakelijk directeur was. Nu de eerste inwerkperiode erop zit, zocht GrensGeluiden hem op in het theater voor een gesprek. Verder een gesprek met kunsthistorica Rebecca Nelemans over de expo ‘Zwaar als een vogel’ met werk van de vorig jaar overleden kunstenaar Sef Peeters, die vanaf dit weekend te zien is in het Stedelijk Museum Breda, Maurice Spapens over zijn breiproject en een nieuwe filmbespreking door Lisa van der Waal. Presentatie: Yvonne Ton
Foto: Sef Peeters

GrensGeluiden van 9 februari

1) Fotoexpo van Het Fotopaleis
2) Hein v Kemenade bespreekt het boek ‘Waagstukken’ van Charlotte Van den Broeck
3) Roman ‘De man die niet van robots hield’ van Hans Hermeler
4) Festival 39 graden met o.a. Bente Janssen (foto)

Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden van 2 februari met o.a. saxofoniste Naomi Adriaanz

1) we gaan het over haar hebben. Yahmani Blackman over de voorstelling van Blackman & Blokland
2) reportage Niels Lous expo stedelijk Museum Breda (begint op 17:15)

3) Studiogast jazzsaxofoniste Naomi Adriaanz (begint op 25:27)

Presentatie: Debby Roukens

Marieke Wiegel, nieuwe directeur Grote Kerk Breda

Sinds 1 januari heeft de Grote Kerk een nieuwe directeur. Marieke Wiegel is de opvolger van Willem van der Vis, die deze functie 25 jaar lang vervulde. Marieke Wiegel heeft ruim twintig jaar ervaring in de culturele sector. GrensGeluiden zocht haar op in haar eerste werkweek. Reportage: Yvonne Ton.  Foto: Reinout van den Bergh

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1

Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, wordt op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 (Het Spoor Terug, aanvang +- 11.20 uur). Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.