GrensGeluiden Supplement

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items of gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet zijn uitgezonden. Ook tekstbijdragen zijn mogelijk.

GrensGeluiden 24 mei met o.a. Frans August Brocatus

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 17 mei: kritiek op onderzoek gedwongen adoptie in Nederland en de oude lijven van Francien Krieg

Presentatie: René Oomen

Dick Fluitsma herleeft in boek; GrensGeluiden van 10 mei

In 2017 overleed beeldend kunstenaar Dick Fluitsma. Zijn weduwe Mariet werkt momenteel aan een boek, getiteld Een getekend leven, met tekeningen en gedichten van de kunstenaar. In 2013, naar aanleiding van een uitleenweekend, ontmoetten we Dick Fluitsma die ons rondleidde langs zijn diverse ateliers.
Hoe gaan we verder?
We spreken kunstenaars over hoe ze nu verder gaan in deze corona-crisis; Esther van Rosmalen, artistiek leider van platform Witte Rook, muzikante Deborah Jacobs en Jack Timmermans van dansgroep De Stilte.
Kees van Meel opent de uitzending weer met een gedicht dat op de een of andere manier met corona te maken heeft en Lisa van der Waal brengt filmnieuws over producties die via de diverse online platforms te zien zijn.

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 12 april met o.a. Me and the Devil Blues, Radioverhaal over Robert Johnson

Presentatie: René Oomen

GrensGeluiden 5 april met o.a. Carl Friedman

Presentatie: René Oomen

Claudette van de Rakt over haar boek OMG it’s me

Het is een merkwaardig fenomeen: de grote hoeveelheid selfies waar je op alle sociale media niet aan ontkomt. Voor fotograaf Claudette van de Rakt was het verschijnsel selfie uitgangspunt voor een reflectie. Het resultaat is te zien in haar recent verschenen boek ‘OMG it’s me’. De titel weerspiegelt verbazing: Oh My God, dit ben ik. Door zichzelf te fotograferen op willekeurige momenten breekt ze met de conventie van het perfecte plaatje als norm. Ze legt bovendien een relatie met de historie van vrouwelijke zelfportretten. Het is een oproep om op een open manier, zonder waardeoordeel, het eigen gezicht en lichaam te bekijken en te tonen. Behalve zelfportretten bevat haar boek eveneens tekstbijdragen van auteurs als Esther Porcelijn, Sacha Bronwasser, Anne Pillen en Sonja Prins.

Marieke Wiegel, nieuwe directeur Grote Kerk Breda

Sinds 1 januari heeft de Grote Kerk een nieuwe directeur. Marieke Wiegel is de opvolger van Willem van der Vis, die deze functie 25 jaar lang vervulde. Marieke Wiegel heeft ruim twintig jaar ervaring in de culturele sector. GrensGeluiden zocht haar op in haar eerste werkweek. Reportage: Yvonne Ton.  Foto: Reinout van den Bergh

Beluister de reportage

Radiodocumentaire ‘De jongen van Zuchthaus Siegburg’ in Het Spoor Terug, NPO Radio 1
Beluister deze documentaire 

De nieuwe radiodocumentaire van GrensGeluiden-maker René Oomen, De jongen van Zuchthaus Siegburg, werd op 5 mei uitgezonden in het VPRO geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1. Het is het verhaal van student Theo Vogels uit Hilvarenbeek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet ging. Fotograaf Joep Vogels deed er twee jaar over om de geschiedenis van zijn oom in kaart te brengen. Tot dan toe was Theo onderdeel van een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist.