GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uit komt! 

Hier vind je de laatst uitgezonden programma’s. Korte tijd na uitzending wordt de GrensGeluiden aflevering als podcast geplaatst en ongeveer 1 maand beschikbaar. Op onregelmatige basis publiceren we extra audio. Dit kunnen ook afzonderlijke items zijn die niet in de live-radioprogramma’s zijn uitgezonden. Veel luisterplezier!

Literair vertaalster Josephine Rijnaarts in GrensGeluiden van 20 november

Josephine Rijnaarts is literair vertaler uit het Duits, Frans en Engels. Zij is geboren in Teteringen en ging in Breda naar school. Na de middelbare school heeft zij eerst ruim tweeënhalf jaar in Franstalig Brussel en vervolgens tweeënhalf jaar in München gewoond en gewerkt. Het vak van vertaler heeft Josephine daarna geleerd op het Instituut voor Vertaalkunde in Amsterdam. Na het voltooien van die opleiding is zij aan de Universiteit van Amsterdam cum laude afgestudeerd in Franse en Duitse taal- en letterkunde. Presentatie: Hein van Kemenade.

Een Kosmische Ontmoeting door Stormkamer in diverse Brabantse theaters

Een Kosmische Ontmoeting is een buitenzinnige en muzikale performance over Simoon. Ze maakt met haar muziek contact met aliens. Bovendien is ze op aarde om ons voor te bereiden op een leven met buitenaardse invloeden. Stormkamer geeft zich over aan alles wat het universum ons geeft en stelt zichzelf de vraag wat waarheid is. Te zien in diverse Brabantse theaters. Gesprek met Hanna van Mourik van Stormkamer.

Woensdag 16 november, Chassé theater (Let op: uitverkocht). 21 november: Het Speelhuis Helmond. 30 november: De Kring, Roosendaal. 13 december: Schouwburg Concertzaal Tilburg. Info & Tickets.

Interview: René Oomen. Luisterduur: 14 minuten

Bredase stadsarcheologie in de schijnwerpers

In 2021 was het 40 jaar geleden dat Breda een stadsarcheoloog kreeg en dat de gemeente zelf structureel archeologisch onderzoek ging uitvoeren. Gelegenheid om dit te vieren was er vorig jaar niet, maar dit jaar wordt de Bredase archeologie alsnog in de schijnwerpers gezet.

In de tentoonstelling, te zien in de projectruimte van het Chassé theater, zijn 41 vondsten uit Breda te zien. Vondsten die een afspiegeling zijn van jaren archeologisch onderzoek op verschillende locaties binnen de gemeentegrenzen. Niet alleen de topstukken zijn te zien; de tentoonstelling toont een doorsnede door de tijd en de diversiteit aan vondsten, opgegraven vanaf 1981 tot nu. Van een prehistorische ploeg tot een chic ivoren kunstgebit, en van een Romeinse amfoor tot een bierfles van de Drie Hoefijzers.

Reportage: Yvonne Ton. Luisterduur: 14 minuten

GrensGeluiden 13 november met o.a. Een Kosmische Ontmoeting en 41 jaar Stadsarcheologie in Breda 

Integrale uitzending; in volgorde van opkomst: De Bredase archeologie in de schijnwerpers; Fout Drukwerk J/N in Nederlands Drukkerij Museum Etten Leur; Hein van Kemenade bespreekt het boek Bezeten van Ariana Harwicz en Een Kosmische Ontmoeting door Stormkamer in het Chassé theater.

Presentatie: Yvonne Ton & René Oomen

Jenny Ymker krijgt Brabantse kunstprijs

Jenny Ymker ontvangt de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2022. Deze kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. Het is naast een blijk van waardering, ook een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. De basis van Ymkers werk bestaat uit foto’s. Die verwerkt ze tot wandtapijten, lichtkastjes en sinds kort ook filmloops. Zoals een regisseur ensceneert zij haar voorstellingen waarbij ze zelf de hoofdrol in haar werk vervult, want ze staat met haar rug naar de toeschouwer. Zo trekt ze de kijker als het ware mee in de afbeelding, de verbeelding van haar fantasierijke landschappen. Aan de toeschouwer om daar dan iets mee te doen. De uitreiking van de prijs vindt plaats op woensdag 21 december.

Interview: Kees van Meel. Luistertijd: 14 minuten

Maas & Waal bespreken film Tori et Lokita van gebroeders Dardenne

Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar.

Met Tori et Lokita houden tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien.

Zoals altijd werkten de Dardennes met onervaren acteurs. De chemie tussen Pablo Schils en Joely Mbundu is fenomenaal en laat niemand onberoerd. Voor Tori et Lokita werden de Dardennes op het Filmfestival van Cannes bekroond met de speciale prijs ter gelegenheid van de 75e editie van het festival.

Luistertijd: 7.5 minuut

Jaap Robben over zijn nieuwste roman Schemerleven.

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Registratie van een interview door Hein van Kemenade met de schrijver in boekhandel De Koperen Tuin in Goes.

Interview: Hein van Kemenade. Luistertijd: 14 minuten

 

Silenzio van LeineRoebana op 4 & 5 november in Chassé theater

De nieuwe dansvoorstelling Silenzio van huisdansgezelschap LeineRoebana gaat op 5 november a.s. première in het Chasse Theater, gevolgd door een landelijke tournee t/m februari 2023. In Silenzio wordt de danser één met de adem van de accordeon en het hart van de cello. Dat stilte oorverdovend kan zijn, ervaren we allemaal in deze onheilszwangere tijden. Die stilte kan dreiging uitstralen of sereniteit. Wanneer we niet weten wat ons wacht, zijn we kwetsbaar. Hoe stilte om kan worden gezet in muziek – in daverende clusters, in uit niets opduikende harmonieën en melodieën – is hoorbaar in de muziek voor cello en accordeon. Hoe stilte zich vertaalt in beweging – doorgaand, eruptief, direct emotioneel of visueel complex – tonen de dansers van LeineRoebana. We spreken met Andrea Leine.

Interview uit GrensGeluiden 30 oktober; René Oomen
Luisterduur: 8,5 minuut

Bredaas artist-in-residence platform verhuist en maakt nieuwe start

Witte Rook heeft een Artist in Residence programma met werkperiode’s die variëren van twee weken tot twee maanden. Jaarlijks zijn er veertien werkperiodes beschikbaar die via een open call (WKNDX) worden toegewezen of op uitnodiging (AIR). Als criterium stelt Witte Rook dat de kunstenaar een omgeving nodig heeft om te komen tot werken, als inspiratie, onderzoek of interactie. Esther van Rosmalen komt vertellen over de verhuizing naar de Stadsgalerij die op stapel staat.

Interview uit GrensGeluiden 30 oktober; René Oomen
Luisterduur: 12 minuten

‘Post-digital heritage’ in de Grote Kerk Breda

De gehele maand november is de tentoonstelling ‘Post-digital heritage’ in de Grote Kerk Breda te zien. Deze tentoonstelling, gecureerd door Playgrounds, onderzoekt de ruimte van de kerk en haar mogelijke toekomstige functies. Hoe gaan we om met ruimtes die van functie veranderen, of helemaal uit ons bestaan verdwijnen, terwijl er digitaal compleet nieuwe ruimtes ontstaan die onze fysieke wereld beïnvloeden? Curator Eva Langerak van de Grote Kerk komt de tentoonstelling toelichten.

Interview uit GrensGeluiden 30 oktober: Anne Goossen
Luisterduur: 19 minuten

Stedelijk Museum Breda op de schop

Het Stedelijk Museum in Breda maakt zich op voor een enorme logistieke operatie. Op 14 november gaan de deuren voor zes maanden dicht voor renovatie van de vloeren in de museumzalen.
Dat betekent dat het museum helemaal leeggeruimd moet worden en om na het herstel van de vloeren weer opnieuw ingericht te worden. Het museum grijpt de renovatie aan voor een herinrichting van de vaste opstelling. Terwijl de geschiedenis van Breda nu chronologisch wordt verteld, gaat het museum dat straks meer doen aan de hand van een aantal thema’s om een breder publiek te trekken. Zo komt er meer aandacht voor de periode waarin de familie Van Nassau nog in Breda leefde en zorgde voor de eerste bloeiperiode van de stad. Daarnaast wordt de negentiende eeuw als tweede bloeiperiode veel sterker belicht. Die eeuw kenmerkte zich onder meer door de komst van industrie, de KMA en het bisdom. Gesprek met directeur Dingeman Kuilman.

Interview uit GrensGeluiden 23 oktober: Yvonne Ton
Luisterduur: 19, 5 minuut

Californische blues grootheid in GrensGeluiden

Brad Wilson is een Californische blueszanger, songwriter en gitarist die de stap naar Europa heeft gezet. Hij treedt binnenkort op in Nederland en gaat verder op tournee naar Brussel en Parijs.

Wat beweegt een blues grootheid om naar Noord-Brabant te komen spelen en wat zijn de muzikale invloeden die zijn repertoire nu kenmerken?. In juli 2022 bereikte hij de 1e plaats in het USA on the Roots Music Report’s Blues Rock top 20 albums. Hij maakt eigen nummers en geeft zijn eigen interpretatie aan bekende nummers. Op grote festivals en in casino’s heeft hij opgetreden als gitaarvirtuoos en entertainer. Met de wereldberoemde band Chicago heeft hij vaak optredens mee verzorgd. In de studio laat hij live twee nummers horen.

Interview: Kees van Meel uit GrensGeluiden 16 oktober. Luisterduur: 36 minuten

 

Tom vd Oetelaar over zijn film Het geheim van Moederheil

Omroep Brabantmaker Tom van den Oetelaar maakte een film over het inmiddels beruchte doorgangshuis voor zwangere meisjes Moederheil in Breda, die op 9 oktober in Chassé cinema in première gaat en ook drie maal is te zien op Omroep Brabant (16 oktober). 

Uit GrensGeluiden van 9 oktober. Interview: René Oomen

BredaPhoto: Journey of my dreams van Ilse Wolf in Foodhall

Fotograaf Ilse Wolf portretteerde voor BredaPhoto en de organisatie Buddy tot Buddy vijf Bredase nieuwkomers. Het resultaat is te zien in de Foodhall in Breda en is een coproductie van Ilse en de vijf nieuwe Bredanaars: Amara Youla, Heaven Zaid, Asieh Cheldavi, Mahmoud Al asadi en Islam Abtarkhanov. Tijdens de intensieve intensieve gesprekken die Ilse had vroeg ze hen onder meer naar hun grootste droom in een wereld zonder obstakels.
Ilse Wolf (Den Bosch, 1991) studeerde in 2014 af aan kunstacademie St. Joost in Breda. Ze laat zich vaak leiden door maatschappelijke thema’s. Zo maakte ze eerder een interactieve tentoonstelling over ouderen en mantelzorg – Mantel der Liefde – die door het hele land reisde.

Reportage: Yvonne Ton. Luisterduur: 14 minuten
Foto: Yvonne Ton

 

Muziekdocumentaire Braak, buitenbeentje van de Nederpop

Iets meer dan veertig jaar geleden, in 1980, bracht de Nederlandstalige band Braak het album Suite voor een hypochonder uit. Dit conceptueel project, midden in de woelige tijden van de begin jaren 80,  bevat intellectuele en sterk maatschappijkritische teksten waarbij de bandleden zich opstellen als gekwelde geesten, lijdend aan een sterk gevoel van psychologisch en fysiek tekort, en tegelijkertijd ten onder gaan aan materiele overvloed.

Braak, buitenbeentje van de nederpop, 40 jaar na de Suite, een muziekdocumentaire van René Oomen. Luisterduur: 41 minuten.