GrensGeluiden podcast

Beluister de podcasts van GrensGeluiden wanneer het je uitkomt!

Op onregelmatige basis wordt door GrensGeluiden extra audio als podcast gepubliceerd. Dit kunnen afzonderlijke items van gehele programma’s zijn die eerder of helemaal niet uitgezonden. 

Irene Laros en haar beeldend (poppen)theater in GrensGeluiden

Irene Laros heeft een eigen poppentheater met een eigen vaste ontwikkellocatie en mini-theater in Oud-Vossemeer onder de noemer Laros & de Jong Beeldmakerij. Irene is te gast bij Anne Goossen in GrensGeluiden van 18 april. Hein van Kemenade bespreekt weer een nieuw boek.

Ralph Kruizinga vindt dat de taak van de bibliotheek, ter verheffing van het volk , nog niet is voltooid; GrensGeluiden 11 april.

We herhalen een aflevering uit oktober vorig jaar met oa Ralph Kruizinga, collectiespecialist bij de Bredase bibliotheek en het tijdschrift Helden van Breda en het bijbehorende boek Goed Volk. Het gaat over mensen die zich inzetten voor de gemeenschap. Het zijn Bredase helden, gewone mensen zonder kouwe drukte of opschepperij. Presentatie: Kees van Meel

GrensGeluiden 4 april uur 1 met Marga Minco en kunstcollectie golfclub De Haenen

Breda eerde schrijfster Marga Minco vanwege haar honderdeerste verjaardag met een plaquette op haar geboortehuis in het Ginneken. Voor velen is het een goed bewaard geheim: Golfclub De Haenen aan de rand van Teteringen herbergt ook een omvangrijke kunstcollectie, die voor iedereen te bezoeken is. Hein van Kemenade bespreekt de novelle ‘Bambini di Praga’, van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, waarvan onlangs een Nederlandse vertaling verscheen. Presentatie: Yvonne Ton

GrensGeluiden 4 april uur 2 met documentaire ‘De vader, de zonen en de heilige rivier

Om 12 uur, aansluitend op het reguliere uur, zenden we de documentaire De vader, de zonen en de heilige rivier uit. In deze documentaire uit 2012 van Jan Frijters vertellen de broers Maarten en Eloi Koreman over hun werk en over hun vader, de beeldhouwer Hein Koreman.

Breda krijgt plaquette, Marga Mincoplein en audiotour

Op woensdag 31 maart wordt een plaquette onthuld op het geboortehuis van Marga Minco aan de Prins Hendrikstraat in Breda.
Breda krijgt ook een Marga Mincoplein. Hiervoor krijgt het huidige Oranjeplein (viaduct over de Zuidelijke rondweg), een grondige opknapbeurt alvorens de naamverandering over ongeveer een jaar een feit is. Docente English Ine van de Steenoven maakte een audiotour. Reportage: Hein van Kemenade. Foto: Marga Minco
Luistertijd: 8 min

Lisette Spee van Electron in GrensGeluiden van 28 maart

Beide directeuren van twee belangrijke Bredase instellingen, KOP en Electron, zijn te gast in GrensGeluiden. Op 21 maart was dat Meike Veldhuijsen van KOP. Op 28 maart Lisette Spee van Electron, het creatieve hart van de Bredase wijk De Belcrum. Tot in de jaren vijftig was Electron een fabriek voor schakelkasten en nu dus een creatieve broedplaats, waar zo’n zestig beeldmakers onderdak vinden. Emmanuel Naaijkens van Brabant Cultureel belicht weer een aantal recent verschenen artikelen. Presentatie: René Oomen.

Meike Veldhuijsen van KOP in GrensGeluiden van 21 maart

Op 21 maart ontvangt Anne Goossen de directeur van de Kunstenaars Ontmoetingsplaats KOP, Meike Veldhuijsen. KOP is een ‘kickstARTer’ voor kunst- en designtalent en organiseert activiteiten en projecten waarbij startende, professionele makers worden gekoppeld aan podia, professionals en opdrachtgevers. KOP werd in 2004 opgericht en staat voor Kunstenaars Ontmoetings Plaats. Afwisselend met stichting IDFX programmeert KOP exposities in een gedeelde expositieruimte aan de Veilingkade 8 in Breda en verkoopt werk van jonge designers en kunstenaars in de KOPshop. Hein van Kemenade bespreekt ‘De laatste zomer in de stad’, een roman van Gianfranco Calligarich.

GrensGeluiden 14 maart; David van Reybrouck over ‘Revolusie’

Hein van Kemenade spreekt met David van Reybrouck die vijf jaar lang werkte aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Verder een filmrecensie door Lisa van der Waal over ‘True Mothers’, te zien via streamingdienst Picl.

GrensGeluiden 7 maart met oa audiotour Blind Wall Gallery

Ook al zijn de musea en expositieruimtes nog steeds dicht, toch kun je op meerdere plekken in de stad op een veilige manier kunst bekijken. Buiten op straat of vanaf de straat. Een van die locaties is de Beeldenaar aan de Keizerstraat, waar de lange tijd de Kijkshop op de begane grond was gevestigd. In de vroegere etalages hangen nu enkele tientallen schilderijen van beeldend kunstenaar en architect Toon Oomen. Ook zijn er beelden te zien van Yvonne Dollé. En Blind Walls Gallery bestaat natuurlijk al jaren. Sinds kort heeft het grootste openluchtmuseum in Breda nu ook een audiotour in vier talen. Hein van Kemenade bespreekt ‘Als je de stilte ziet’ van Thomas Verbogt. Presentatie: Yvonne Ton

https://soundcloud.com/user-59107062/grensgeluiden-7-maart-2021

Jasper van Gils

Jasper van Gils is oud-student CMD Breda Avans (communicatie multimedia en design. Gé Smit spreekt met hem.

Tosja van Lieshout, winnaar Van Gogh AIR 2020

Tosja is afgestudeerd aan de studie Art & Research (Beeldende Kunst) bij St.Joost School of Art & Design Den Bosch. Vanaf 2021 is een tweede gastatelier in gebruik voor het Van Gogh AiR programma. Dit is gevestigd in een monumentale Vlaamse schuur op Landgoed De Moeren in het toekomstige Van Gogh Nationaal Park. Hier werken kunstenaars twee maanden in de natuurlijke omgeving die de sfeer van Van Gogh ademt. Dit jaar heeft het Vincent van Gogh Huis een extra prijs uit te reiken: een residentie in het nieuwe atelier op landgoed de Moeren, de plek waar Van Gogh vroeger speelde, midden in het toekomstige Van Gogh National Park.
Reportage: Gé Smit

WinterGrensGeluiden 3 januari: Danielle Lemaire

Wegens werkzaamheden in de studio kunnen we op 3 januari geen live uitzending maken. Toch is deze eerder uitgezonden aflevering vrij actueel. Beeldend kunstenaar en muzikant Danielle Lemaire vertelde begin 2019 onder andere over haar Nick Drake-project dat, als de deuren weer open mogen, te zien is in het Stedelijk Museum Breda. Presentatie: René Oomen

Zie ook Stedelijk Museum Breda

WinterGrensGeluiden 27 december met auteur Chris de Stoop

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een tiental landen vertaald en werd bekroond met literaire en journalistieke prijzen. Zijn nieuwste non-fictiewerk,  Het boek Daniel , wordt in september verschenen. Het is het waargebeurde verhaal van zijn oom Daniel, een bejaarde boer die vermoord werd door een jeugdbende, en van het proces tegen de jonge daders. In deze laatste WinterGrensGeluiden van dit jaar spreekt Hein van Kemenade de auteur in de boerderij waar hij is opgegroeid.

WinterGrensGeluiden 20 december in het teken van Bredase sages en legendes

Beluister deze spannende uitzending. In de studio niet één, maar twee gasten, die samenwerkten aan een bijzonder project: een recent verschenen boek met Bredase volksverhalen vol geesten, moorden en wonderbaarlijke verschijningen. Naomi Jansen schreef het boek en kunstenaar Melanie Drent maakte de illustraties. Presentatie: Yvonne Ton